ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Γενάρη 1997
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οδηγώντας την "Ζέλντα"

"Ο ασύλληπτος οδηγός του Σαν Φρανσίσκο" του Γούλτερ Χιλ, που θα παρουσιαστεί από την ΕΤ-2 στις 21.00, είναι μια ατμοσφαιρική ενδιαφέρουσα, καλογυρισμένη ταινία, που παραπέμπει στη φιλολογία του φιλμ νουάρ. Ενας αστυνομικός, που διακατέχεται από μονομανία, έχει βάλει σκοπό της ζωής του να συλλάβει τον ασύλληπτο οδηγό, τον άσο του τιμονιού, τον γνωστό ως "ντράιβερ". Ο οδηγός αυτός μεταφέρει εγκληματίες, έπειτα από παράνομες δραστηριότητες και παράνομες συνδιαλλαγές σε τόπους ασφαλείς. Είναι, ας πούμε, ένας οδηγός φυγάδων, είναι κάποιος που γνωρίζει τόσο καλά τα μυστικά της οδήγησης, που κανείς μέχρι τώρα δεν κατόρθωσε να συλλάβει. Και τότε αρχίζει το παιχνίδι του ποντικού με τη γάτα, ένα θανάσιμο παιχνίδι, που καταλήγει στο θαυμασμό. Με τον Ράιαν Ο' Νιλ, Ιζαμπέλ Αντζανί και Μπρους Ντερν.

Από το MEGA στις 22.45 "Ζέλντα" του Πατ Ο' Κόνορ.

Πρόκειται για μια βιογραφική ταινία που βασίζεται στην αληθινή ιστορία της Ζέλντα Φιτζέραλντ, της γυναίκας - θρύλου, η οποία παντρεύτηκε έναν από τους διασημότερους συγγραφείς του αιώνα μας, τον Σκοτ Φιτζέραλντ. Ο πολυτάραχος βίος τους συγκλόνισε την κοινή πουριτανική γνώμη, αλλά επηρέασε πολύ τα ήθη και τα έθιμα της εποχής. Πρόκειται για μια ερωτική, δραματική, αλλά αληθινή ιστορία, που διαδραματίστηκε στη δεκαετία του '20 και καθρεφτίζει και αναπλάθει την παρηκμασμένη ζωή των πλουσίων εκείνης της εποχής. Με την εξαιρετική Νατάσα Ρίτσαρτσον.

Από το MEGA στις 00.50 "Οι καλύτερές μας νύχτες" του Ζαν Κλοντ Τραμόν. Ηρωας της ταινίας είναι ο μέσος άνθρωπος, ο οποίος όταν καταλαβαίνει ότι στη δουλιά του δεν πρόκειται να πάρει προαγωγή, αντιδρά βίαια. Και ενώ όλα δείχνουν ότι ο μέσος άνθρωπος θα καταστραφεί, εκείνος, με τη σοφία που διαθέτει μερικές φορές ο "μέσος άνθρωπος", θα καταλάβει, θα προσπαθήσει και τελικά θα βγει νικητής από αυτή την ιστορία.

Βασούλα των Γιαλαμά - Πρετεντέρη

Τη Δευτέρα, στις 22.03, από την ΕΡΑ-2 στο "Θέατρο του δεύτερου" θα ακουστεί η χαριτωμένη κωμωδία του θαυμαστού συγγραφικού διδύμου: Ασημάκη Γιαλαμά - Κώστα Πρετεντέρη "Ενας ιππότης για την Βασούλα".Πρόκειται για τη γνωστή χαριτωμένη ιστορία που έγραψε τη δική της ιστορία στην εποχή της και άφησε εποχή. Η σκηνοθεσία είναι του Θεόφιλου Ζαμάνη και η μουσική επιμέλεια της Ισμήνης Μεντάκη. Ακούγονται οι ηθοποιοί Αννα Κυριακού, Χρήστος Νέγκας, Ρίτα Μούσχουρη, Νίκος Μπακογιάννης. Ο σχεδιασμός της εκπομπής είναι του θεατρικού κριτικού Βάιου Παγκουρέλη.

Φραγκίσκος Λεονταρίτης

Το φωνητικό σύνολο "Πολυφωνία",υπό τη διεύθυνση του Νίκου Κοτρακόη, δίνει συναυλία στην Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία αύριο Κυριακή, στις 20.00. Θα μεταδοθεί από το Τρίτο Πρόγραμμα της ελληνικής ραδιοφωνίας το έργο του Φραγκίσκου Λεονταρίτη "Λειτουργία για έξι φωνές". Τραγουδούν οι: Φανή Γκάρτζου, Μαργαρίτα Πικιώνη, Εμυ Ραφτόπουλου κ. ά. Ο Φραγκίσκος Λεονταρίτης είναι ο πρώτος Ελληνας συνθέτης δυτικής μουσικής και γεννήθηκε στο Χάνδακα - το σημερινό Ηράκλειο - το 1518. Πρόκειται για ένα χαρισματικό συνθέτη της Αναγέννησης, ο οποίος θήτευσε στις περίφημες χορωδίες του αγίου Μάρκου, με αρχιμουσικό τον Αντιαν Βιλαρέρτ και στο Μόναχο στη χορωδία της αυλής του δούκα της Βαυαρίας. Η ιστορία του γίνεται γνωστή με τη δημοσίευση των μαρτυριών για τη ζωή του σε βιβλίο (1990) από τον Ν. Μ. Παναγιωτάκη, που τον ανακάλυψε ύστερα από 400 χρόνια. Τα άπαντα του συνθέτη έχουν ερμηνευτεί από το συγκρότημα "Τραγουδιστές" υπό τη διεύθυνση του Α. Κοντογεωργίου σε σειρά συναυλιών εντός και εκτός Αθήνας στη δεκαετία του '80.

Σκηνή από την ταινία του Πατ Ο' Κόνορ "Ζέλντα" (MEGA 22.45)

Μολύνοντας την ατμόσφαιρα

Από τη σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΤ-3 "Τα μυστικά της επιστήμης",που προβάλλεται στις 20.30, θα δούμε την εκπομπή: "Πλανήτης Γη, το σπίτι μας",που χωρίζεται σε δυο μέρη. Το πρώτο μέρος, που έχει τίτλο "Τίποτε το καλύτερο από το σπίτι μας", δεν είναι παρά μια επισκόπηση των μοναδικών φυσικών και χημικών χαρακτηριστικών του πλανήτη μας. Στο δεύτερο μέρος αναλύονται οι αιτίες της ατμοσφαιρικής μόλυνσης του φαινομένου του θερμοκηπίου και της τρύπας του όζοντος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ