ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Γενάρη 1997
Σελ. /50
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικαστική ιδιοφυία

Το πορτρέτο, η ζωή και το έργο του "Κωνσταντίνου Παρθένη",(1878 - 1967) θα παρουσιαστούν στην 8η εκπομπή Εικαστική γραφή,σήμερα Κυριακή στις 19.30 από την ΕΤ - 2. Ο ζωγράφος θεωρείται από τα σημαντικότερα κεφάλαια στον εικαστικό χώρο, που σημάδεψε το πρώτο μισό του 20ού αιώνα και διαδραμάτισεέναν προφητικό, πρωτοποριακό ρόλο στη νεοελληνική τέχνη, ανοίγοντας καινούριους ορίζοντες στη νέα γενιά. Ο Παρθένης δεν έφερε μόνο τον ιμπρεσιονισμό στον τόπο μας, αλλά διεύρυνε τον ορίζοντα στις κατακτήσεις της ευρωπαϊκής τέχνης σε συνδυασμό με την αρχαϊκή, τη βυζαντινή και τη λαϊκή παράδοση, με τη σφραγίδα μιας ξεχωριστής ιδιοφυίας, που στη δεκαετία του '30 είχε διαμορφώσει ένα προσωπικό εκφραστικό τρόπο. Σενάριο - σκηνοθεσία Κώστας Νάστος. Ερευνα - κείμενα - σύμβουλος Βιβή Βασιλοπούλου.

Η Μαρία της ποίησης

Η επική, η βαθιά, η από αδρό βελούδο, κοντράλτα φωνή της Μαρίας Φαραντούρη, θα πλημμυρίσει το σπίτι μας τη Δευτέρα στις 22.00 από την ΕΤ - 2. "Μη παρακαλώ, μη λησμονάτε τη χώρα μου", τραγούδησε η Μαρία Φαραντούρη σ' ένα κατάμεστο Κουίν Ελίζαμπεθ Χολ στο Λονδίνο στις 14 του Δεκέμβρη, σε μια βραδιά αφιερωμένη στους μεγάλους ποιητές. Μια ποιητική βραδιά ήταν, μια βραδιά γεμάτη από τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη και του Νίκου Κυπουργού, μια βραδιά με πάθος, ευαισθησία και νοσταλγία. Οι στίχοι του Γιώργου Σεφέρη και του Οδυσσέα Ελύτη πλανήθηκαν στην αίθουσα και τη μετέτρεψαν σε ιερό ναό. Αυτή την παράσταση θα παρακολουθήσουμε τη Δευτέρα που θα μεταδοθείδορυφορικά. Η κάλυψη της συναυλίας έγινε από αγγλικό συνεργείο που διευθύνει ο Λάμπης Τσιριγωτάκης και με βοηθό την Ξένια Στεφανοπούλου.

SOS - Η Γη κινδυνεύει

Μια νέα οικολογική σειρά δέκα ωριαίων εκπομπών αμερικανικής παραγωγής αρχίζει την Τετάρτη, και κάθε Τετάρτη και Παρασκευή στις 19.00. Η Μέριλ Στριπ θα είναι η οικοδέσποινα αυτού του ντοκιμαντέρ που έχει σαν στόχο, σε τέτοιες δύσκολες εποχές για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη μας, να μας ευαισθητοποιήσει τόσο, ώστε να μπορέσουμε κάποια στιγμή να αποκτήσουμε οικολογική συνείδηση. Αν και κατά την ταπεινή μας γνώμη, οι περισσότεροι απλοί άνθρωποι έχουν συνείδηση, γενικώς, και οικολογική ειδικώς. Οι άλλοι, εκείνοι που κινούν τα νήματα, είναι αυτοί που δεν έχουν... Στην 1η εκπομπή της σειράς θα εξεταστεί η σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον, από την εμφάνιση του ανθρώπινου είδους μέχρι σήμερα. Η κυριότερη αναφορά γίνεται στην ίδια τη φύση και στους λόγους που οδήγησαν στην αλλαγή του "προσώπου" του πλανήτη μας.

Την "Παρασκευή", πάλι, την ίδια ώρα, θα προβληθεί η 2η εκπομπή που θα έχει για τίτλο: "Μόνο μια ατμόσφαιρα". Οι δυνατές, οι απροσδόκητες καταιγίδες, οι θύελλες και τα προβλήματα στην παραγωγή τροφής, είναι μερικά από τα δυσάρεστα φαινόμενα που θα μας ταλαιπωρήσουν τον αιώνα που έρχεται, αν δε λάβουμε - έστω και στο παραπέντε - τα μέτρα μας. Η οικολογική καταστροφή που μας απειλεί βρίσκεται προ των πυλών, η τρύπα του όζοντος μεγαλώνει, τα δάση εξαφανίζονται και η ατμόσφαιρα "βαραίνει" από τη ρύπανση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ