ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Γενάρη 1997
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Ενοχη σιωπή

"Δε διαψεύδω, δεν επιβεβαιώνω", δήλωσε ο υπουργός Εργασίας χτες, σχετικά με τις αποκαλύψεις του "Ρ" για την ύπαρξη σχεδίου νόμου που σαρώνει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων

Αρνήθηκε να διαψεύσει την αποκάλυψη του κυριακάτικου "Ρ" για την ύπαρξη σχεδίου νόμου, βάσει του οποίου ανατρέπεται το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα των δημοσίων υπαλλήλων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου,όταν κατά τη χτεσινή συνάντηση με τους δημοσιογράφους ρωτήθηκε σχετικά. Το σχέδιο νόμου, σύμφωνα με τις εγκυρότατες πληροφορίες του "Ρ", προβλέπει αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 για τους άνδρες και στα 65 για τις γυναίκες, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, αποδεκατισμό των συντάξεων και του εφάπαξ.

Η ακριβής απάντηση του υπουργού έχει ως εξής: "Δε θα πω τίποτα, ούτε εγώ, ούτε κανένας μας... Δε διαψεύδω και δεν επιβεβαιώνω τίποτα. Κατ' αρχήν δεν είμαστε και οι αρμόδιοι, πλέον αρμόδιος είναι ο υπουργός Οικονομικών, αλλά δεν είναι εκεί το ζήτημα". Πρόσθεσε ακόμα ότι δε γνωρίζει την ύπαρξη σχετικού νομοσχεδίου...

Ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε, επίσης, ότι το νομοσχέδιο για τη μετατροπή του ΟΓΑ σε οργανισμό κύριας ασφάλισης των αγροτών θα συζητηθεί την επόμενη βδομάδα στη Βουλή και ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχτεί παρεμβάσεις για τη βιωσιμότητα του συστήματος.

Στα πλαίσια του νομοσχεδίου, έχουν κατατεθεί από το υπουργείο και τρεις τροπολογίες: Η μία αφορά την εθνική συμμετοχή σε ενέργειες του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για συγχρηματοδότηση προγραμμάτων κατάρτισης. Η δεύτερη τροπολογία αφορά ένα ακόμα χτύπημα στα ασφαλιστικά ταμεία, με την υπακοή της κυβέρνησης στην εντολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης για εξαίρεση των εκπαιδευόμενων στα προγράμματα κατάρτισης από την υποχρεωτική ασφάλιση στο ΙΚΑ. Με την τροπολογία αυτή, οι εκπαιδευόμενοι θα ασφαλίζονται μόνο στον κλάδο ασθένειας και όχι και στην κύρια ασφάλιση του ΙΚΑ, οδηγούμενοι έτσι στην ιδιωτική ασφάλιση. Η τρίτη τροπολογία σχετίζεται με την ειδική επιδότηση ορισμένων ανέργων της "Πειραϊκής - Πατραϊκής".

Κομπίνα ολκής με το νέο μισθολόγιο

Η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει πλήρως τη φιλοσοφία της μισθοδοσίας στο δημόσιο τομέα και να επιβάλει λιτότητα χωρίς τέλος

Σε απροκάλυπτη φαλκίδευση του συνολικού συστήματος μισθοδοσίας των εργαζομένων στο δημόσιο αποβλέπει στην πραγματικότητα η κυβέρνηση Σημίτη με το νέο μισθολόγιο, που δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα. Μετά τις πρώτες τυμπανοκρουσίες, για δήθεν πραγματικές αυξήσεις που δίνονται στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από 1η Γενάρη, τώρα αποκαλύπτονται οι κομπίνες και τα τρικ στα οποία μετέρχονται οι "εκσυγχρονιστές" του ΠΑΣΟΚ για να επιβάλουν μια άκρως αντιδραστική και αντιλαϊκή φιλοσοφία στον τρόπο υπολογισμού των εισοδημάτων των εργαζομένων. Αναμφισβήτητος στόχος της κυβέρνησης αναδεικνύεται όχι μόνο η επιβολή μιας μακρόχρονης, χωρίς τέλος, λιτότητας για τους εργαζόμενους, αλλά και η πλήρης αμφισβήτηση θεμελιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων με την αναβίωση μεσαιωνικών συνθηκών εργασίας στο δημόσιο. Σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο, που δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα, εξασφαλισμένες αποδοχές από 1-1-1997 για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα θεωρούνται το άθροισμα του βασικού μισθού, του χρονοεπιδόματος και του επιδόματος εξομάλυνσης. Το άθροισμα αυτό αποτελεί τις τακτικές αποδοχές και διαμορφώνεται ανάλογα με το επίπεδο μόρφωσης του κάθε εργαζόμενου και τα χρόνια προϋπηρεσίας του, όπως αναφέρεται αναλυτικά στον πίνακα που δημοσιεύει σήμερα ο "Ρ". Τα σχετικά ποσά αφορούν το μεικτό μισθό του κάθε κλιμακίου και δε συμπεριλαμβάνουν τα όποια οικογενειακά επιδόματα.

Στην πραγματικότητα μια απλή σύγκριση των τακτικών αποδοχών, με βάση το νέο μισθολόγιο με τις αποδοχές που είχαν οι δημόσιοι υπάλληλοι στις 31-12-1996, αποκαλύπτει το μέγεθος της επιχειρούμενης υποβάθμισης της έννοιας των αποδοχών και της επιδίωξης να δημιουργηθεί σαφώς χαμηλότερη βάση αναφοράς για την εξέλιξη των μισθών. Η κυβέρνηση, εμφανίζοντας το νέο μισθολόγιο, προχωράει στην εξής πολύ απλή απατεωνιά: Παρουσιάζοντας τις αποδοχές των εργαζομένων, ενσωματώνει και αθροίζει τις τακτικές αποδοχές με το λεγόμενο κίνητρο απόδοσης, το οποίο μπορεί να δίνεται στους εργαζόμενους, αλλά μπορεί και να μη δίνεται και πάντως θα μπορεί είναι υπό συνεχή αμφισβήτηση.Το "κίνητρο απόδοσης" είναι ανάλογα με το μορφωτικό επίπεδο 38.000 δραχμές για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης, 48.000 δρχ. για όσους έχουν απολυτήριο Μέσης Εκπαίδευσης, 58.000 δρχ. για όσους τέλειωσαν τεχνικές σχολές και 68.000 δρχ. για τους πτυχιούχους των ΑΕΙ. Οπως αναφέρεται ρητά στο νομοσχέδιο, το επίδομα αυτό - που στην ουσία δημιουργεί νέα δεδομένα για τις εργασιακές σχέσεις - θα το δικαιούνται όσοι υπάλληλοι εξασφαλίζουν κάθε δύο μήνες θετική εισήγηση από τον αρμόδιο προϊστάμενο.Σε περίπτωση που κάποια στιγμή δε δοθεί θετική εισήγηση, τότε - σύμφωνα με το νομοσχέδιο - θα γίνεται διακοπή της χορήγησης του "κινήτρου απόδοσης" για έξι μήνες, ενώ στην επόμενη αρνητική εισήγηση θα καταργείται πλήρως.

Εκτακτη επιδότηση

Δεκτό έγινε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ το αίτημα του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας για έκτακτη επιδότηση όσων ξενοδοχοϋπαλλήλων δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις, για να ενταχθούν στο Ταμείο Ανεργίας. Με παρέμβαση και της κλαδικής ομοσπονδίας, το ΔΣ του ΟΑΕΔ αποφάσισε να χορηγηθεί εφάπαξ το ποσό των 150.000 δραχμών σε όσους δεν επιδοτούνται τακτικά και έχουν πάνω από 60 ένσημα.

Στο Δήμο Βόλου το Ξενία Πορταριάς

Στο Δήμο Βόλου, πέρασε από τον ΕΟΤ, με τη γνωστή μέθοδο της εκμίσθωσης, το Ξενία Πορταριάς,ενώ κυριολεκτικά ξεκρέμαστοι έχουν μείνει οι 18 εργαζόμενοι σ' αυτό.

Η αδιαφορία των αρμοδίων είναι τόση, που έκλεισαν το ξενοδοχείο την περίοδο των γιορτών, περίοδο που οι τουριστικές επιχειρήσεις του Πηλίου κάνουν "χρυσές" δουλιές, με τη δικαιολογία ότι δε λειτουργούσε ο ένας καυστήρας του ξενοδοχείου και ότι δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκμίσθωσης από το Δήμο Βόλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε παλιότερες εποχές το ξενοδοχείο είχε φτάσει να έχει 99% πληρότητα, αργότερα όμως εγκαταλείφθηκε, προκειμένου να διευκολυνθεί ο δρόμος προς την ιδιωτικοποίησή του.

Ωστόσο, κανείς δεν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει τους εργαζόμενους, κάποιοι από τους οποίους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν σε λίγους μήνες, για τις εξελίξεις και για το αν και πώς θα συνεχίσουν να εργάζονται. Χτες, με δική τους πρωτοβουλία, συναντήθηκαν με τον διευθυντή της Δημοτικής Τουριστικής Επιχείρησης του Δήμου, ο οποίος τους είπε ότι δεν έχει συζητηθεί τίποτα σχετικό, αλλά κι αν ακόμα συνεχίσουν να εργάζονται στο ξενοδοχείο, θα αλλάξει η σχέση εργασίας τους.

ΑΔΕΔΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ
Επιστρέφεται ως επικίνδυνο!

Η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ στη χτεσινή της συνεδρίαση απέρριψε το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης και επαναβεβαίωσε την απόφασή της για 48ωρη απεργία

Να απορρίψει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το νέο μισθολόγιο, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη διάσταση με τις προτάσεις της και επιπλέον ανοίγειεπικίνδυνους δρόμους για την πολιτική μισθών στο δημόσιο, αποφάσισε σε χτεσινή της συνεδρίαση η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ,εμμένοντας στην προηγούμενη απόφασή της για την πραγματοποίηση 48ωρης απεργίας στο τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη.

Η απόφαση της Εκτελεστικής για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με 48ωρη απεργία, θα τεθεί προς έγκριση στο Γενικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα 13 Γενάρη, όπου και θα καθοριστεί η ακριβής ημερομηνία της κινητοποίησης.

Σε ανακοίνωση της Εκτελεστικής επισημαίνεται ότι "η πρόταση μισθολογίου που καθυστερημένα, με το σχέδιο νόμου, παρέδωσε η κυβέρνηση στην ΑΔΕΔΥ, κινείται ακριβώς στην ίδια λογική των αρχικών της προτάσεων, που βρίσκονται σε πλήρη διάσταση με τις θέσεις - προτάσεις της ΑΔΕΔΥ. Μάλιστα, ανοίγει νέα επικίνδυνα, για την πολιτική μισθών στο δημόσιο, θέματα, όπως η δυνατότητα περικοπής του "κινήτρου απόδοσης".Τη λογική αυτή δεν μπορεί να αποδεχτεί το συνδικαλιστικό κίνημα και γι' αυτό την απορρίπτει".

Υπογραμμίζει, επίσης, η ΑΔΕΔΥ πως η πρόταση μισθολογίου της κυβέρνησης, λόγω της εμμονής της στις αρχικές θέσεις και των περιορισμών της πολιτικής λιτότητας που αναπαράγει το μισθολόγιο, αντί να βάλει τάξη σε μια πολιτική μισθών που χαρακτηρίζεται από αναρχία και αδικία, νομιμοποιεί αυτά τα χαρακτηριστικά και θέτει από τώρα τις βάσεις αμφισβήτησης του νέου μισθολογίου.

Τέλος, τονίζει ότι "η μόνη αξιόπιστη και φερέγγυα πρόταση είναι αυτή που έχει καταθέσει η ΑΔΕΔΥ" και για τη διεκδίκησή της εισηγείται στο Γενικό Συμβούλιο, την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Από την πρόσφατη κινητοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ