ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Γενάρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγωνιστική απάντηση στην αντιεκπαιδευτική πολιτική

Παναττικό, πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο διοργανώνουν φορείς της εκπαίδευσης και το ΕΚΑ. Σήμερα διαμορφώνει η ΔΟΕ την πρότασή της για κινητοποιήσεις

Απάντηση στην πολιτική λιτότητας που υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο τον κλάδο των εκπαιδευτικών ετοιμάζονται να δώσουν δάσκαλοι και καθηγητές. Η ΟΛΜΕ έχει ήδη εξαγγείλει απεργία διαρκείας από τις 20 Γενάρη, με τη μορφή πενθήμερων επαναλαμβανόμενων απεργιών, ενώ σήμερα η ΔΟΕ αναμένεται να διαμορφώσει την εισήγησή της στους διδασκαλικούς συλλόγους για απεργίες. Χτες, σε κοινή σύσκεψη φορέων της εκπαίδευσης αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε παναττικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Χτες, το ΔΣ της ΟΛΜΕ πραγματοποίησε διάβημα διαμαρτυρίας στον υπουργό Παιδείας. Η συνάντηση κατέληξε σε αδιέξοδο, καθώς όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, "ο Υπουργός δεν έχει κατανοήσει τα οικονομικά προβλήματα των εκπαιδευτικών". Στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης βρέθηκε το νέο μισθολόγιο της κυβέρνησης, το οποίο σύμφωνα με τους καθηγητές προβλέπει οριακές αυξήσεις της τάξης των 3.000 έως 4.000 δρχ. στα πρώτα κλιμάκια και απέχει πολύ από τις διεκδικήσεις του κλάδου. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των καθηγητών, ο υπουργός στη διάρκεια της συνάντησης εμφανίστηκε αρνητικός ως προς τα αιτήματα των καθηγητών και ότι στη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε ένταση. Ο υπουργός Παιδείας από την πλευρά του, πάντως, υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και έκανε λόγο για ειδική αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών.

Παναττικό συλλαλητήριο

Στο μεταξύ σε παναττικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική προχωρούν στα τέλη Γενάρη οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και φορείς του Λεκανοπεδίου. Αυτό αποφασίστηκε χτες, στη διάρκεια της σύσκεψης φορέων που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΟΛΜΕ με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΔΟΕ, της ΟΙΕΛΕ, της Πανελλήνιας Ενωσης Αδιορίστων Εκπαιδευτικών, του ΕΚΑ, των Ομοσπονδιών Γονέων Αθήνας και Πειραιά και του Συντονιστικού Μαθητών Νυχτερινών Σχολείων, σε μια προσπάθεια συντονισμένης δράσης. Η ημέρα που θα γίνει το συλλαλητήριο θα οριστικοποιηθεί στο τέλος της βδομάδας.

Η ΔΕΕ

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" σε ανακοίνωση της καλεί όλους τους καθηγητές να πάρουν μέρος στην απεργία από 20 Γενάρη και τονίζει: "Ο αγώνας μας ενάντια στην πολιτική της λιτότητας και της ιδιωτικοποίησης της παιδείας θα συναντήσει εμπόδια και δυσκολίες. Η μορφή του αγώνα δεν είναι αρκετή ούτε εξασφαλίζει από μόνη της την πορεία και την επιτυχία του. Απέναντι στην πολιτική της αδιαλλαξίας, της πολιτικής του "διαίρει και βασίλευε", πρέπει να αντιτάξουμε τον ενωτικό μαζικό αγώνα. Χρειάζεται να χτίσουμε άμεσα ένα αγωνιστικό, διεκδικητικό πανεκπαιδευτικό μέτωπο που θα συντονίσει τη δράση του με το ευρύτερο λαϊκό κίνημα κατά της ευρω-κυβερνητικής πολιτικής. Η αλληλεγγύη και η κοινή δράση των εργαζομένων είναι δοκιμασμένα αποτελεσματικά όπλα, που φοβάται η κυβέρνηση και οι σύμμαχοι της", τονίζεται.

Συνεχίζοντας η ΔΕΕ αναφέρει ότι "αυτοί που θέλουν τον εκπαιδευτικό στο σπίτι του, όταν οι άλλοι εργαζόμενοι είναι στο δρόμο, αυτοί που υψώνουν φραγμούς στην κοινή δράση των εργαζόμενων, αυτοί που καλλιεργούν την απομόνωση του κλάδου και το "μόνοι μας θα ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική", στην ουσία αδυνατίζουν, υποσκάπτουν, υπονομεύουν τον αγώνα και την προοπτική του".

ΤΟΥΡΚΟΒΟΥΝΙΑ
Συγκέντρωση κατοίκων ενάντια στους καταπατητές

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενάντια στις διεκδικήσεις που προβάλλουν οι αδερφοί Καπράλου στα κτήματα όπου έχουν οικοδομηθεί τα σπίτια τους, πραγματοποίησαν χτες οι κάτοικοι και ιδιοκτήτες των σπιτιών της συνοικίας "Ελευθερίου Βενιζέλου", στα Τουρκοβούνια. Η συγκέντρωση, που διοργάνωσε ο Εξωραϊστικός Σύλλογος "Ελευθερίου Βενιζέλου" στην περιοχή, έγινε ως απάντηση στα ειδοποιητήρια εξώσεων που στέλνουν αφειδώς οι αδερφοί Καπράλου στους ιδιοκτήτες, επικαλούμενοι απόφαση του Αρείου Πάγου (591/90), σύμφωνα με την οποία έκταση 64 στρεμμάτων στα Τουρκοβούνια ανήκει στους ίδιους.

Στις 12 Μάρτη εκδικάζεται η αγωγή έξωσης της Μαρίας Μπούφαλη από το σπίτι της στην οδό Κ. Λώρη 14, ενώ οι αδερφοί Καπράλου έχουν, μέχρι στιγμής, κοινοποιήσει περίπου 150 αγωγές εξώσεων. Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, η απόφαση του Αρείου Πάγου που επικαλούνται οι καταπατητές, πάρθηκε κατόπιν παραπλάνησης του δικαστηρίου από αναληθή και ψευδή στοιχεία που προσκόμισαν οι καταπατητές - όπως τους αποκαλούν. Ταυτόχρονα υποστηρίζουν πως η συγκεκριμένη έκταση ανήκει στο ελληνικό δημόσιο, σύμφωνα με την Ελληνοτουρκική Συνθήκη της Ζυρίχης. Αλλωστε, έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, με ημερομηνία 14 Μάρτη 1995, που στάλθηκε στην Επιτροπή Κατοίκων - με αφορμή παλιότερες κινητοποιήσεις τους ενάντια στις διεκδικήσεις των αδερφών Καπράλου - αναφέρει πως "το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία ότι διατηρείται απαράγραπτο το δικαίωμα του δημοσίου επί της ανωτέρω έκτασης (64 στρεμμάτων), επί της οποίας προβάλλουν δικαιώματα κυριότητας, νομής και κατοχής οι προαναφερόμενοι αδελφοί Καπράλου και ότι οι κάτοχοι αυτής τυγχάνουν κακής πίστεως".

Ο Κώστας Πριόβολος,πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου "Ελευθέριος Βενιζέλος", είπε μιλώντας στους συγκεντρωμένους: "Ζητάμε την αναψηλάφηση της απόφασης του Αρείου Πάγου, που παραχωρεί έκταση του δημοσίου στους Καπράλους. Ζητάμε παρέμβαση του δημάρχου Αθήνας που μέχρι και σήμερα δε μας έχει δεχτεί για να συζητήσουμε. Ζητάμε, τέλος, η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να δικαιωθούν οι κάτοικοι".

Χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση εκ μέρους του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κόμματος Μήτσος Κωστόπουλος κάλεσε τους κατοίκους να παραμείνουν "δεμένοι" σαν μια γροθιά, γιατί μόνο έτσι θα καταφέρουν να βρουν το δίκιο τους. "Αν ένας από σας αποδεχτεί την έξωση, η υπόθεση έχει τελειώσει για όλους. Πρέπει να είστε σαν ένας άνθρωπος, ώστε να ταρακουνηθούν και οι κυβερνώντες και να προχωρήσουν στην αναψηλάφηση της απόφασης που ζητάτε. Το υπουργείο Οικονομικών, που σε έγγραφό του αναφέρει ότι τα κτήματα που διεκδικεί ο Καπράλος είναι δημόσια, θα σιωπήσει; Ενας αρεοπαγίτης δεν είναι η δικαιοσύνη, υπάρχουν και άλλοι. Τι κάνουν;".

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν ακόμα οι βουλευτές Δ. Μπέης, Ε. Ανουσάκη, Α. Φιλίνη και Γ. Καρατάσος.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
"Διακοπές" λόγω ακαταλληλότητας του κτιρίου

Αστεγοι οι περίπου 500 μαθητές του 19ου και 98ου Δημοτικού Κάτω Τούμπας

Για τους 500 μαθητές του σχολικού συγκροτήματος Αγίου Θεράποντα στην Κάτω Τούμπα οι διακοπές των Χριστουγέννων παρατείνονται επ' αόριστον, αφού τα κτίρια όπου στεγάζονται κρίθηκαν επικίνδυνα. Πρόκειται για το 19ο και το 98ο Δημοτικό Σχολείο, τα κτίρια των οποίων παρουσιάζουν ρωγμές λόγω καθιζήσεων. Η Νομαρχία Θεσσαλονίκης είχε υποσχεθεί ότι μετά τις γιορτές οι μαθητές θα στεγαστούν σε νέο κτίριο. Η υπόσχεση ωστόσο δεν υλοποιήθηκε.

Πριν ένα χρόνο οι διευθυντές και οι Σύλλογοι Γονέων των δύο σχολείων ζητούσαν να ελεγχθούν τα κτίρια από μηχανικούς της Πολεοδομίας. Τελικά το Σεπτέμβρη του '96 η Πολεοδομία έκρινε ακατάλληλα τα σχολικά κτίρια και μάλιστα πρότεινε να το επισκεφθεί τριμελής επιτροπή για να βγάλει σχετικό πόρισμα. Στις 20 Δεκέμβρη '96 η επιτροπή αποφάνθηκε ομόφωνα ότι το κτίριο είναι επικίνδυνο.

"Πριν από τα Χριστούγεννα οι αρμόδιοι της νομαρχίας μάς βεβαίωναν ότι μετά τις διακοπές τα παιδιά θα στεγάζονταν στο κτίριο που ήδη κατασκευάζεται. Σήμερα όμως οι μαθητές ήρθαν και κάθονται με τις τσάντες τους στο προαύλιο...", δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 19ου Δημοτικού Σχολείου, Τάνια Βλαχοδήμου."Η νομαρχία προτείνει να γίνεται μάθημα στους δύο ορόφους κι όχι στον τρίτο που έχει κριθεί επικίνδυνος! Αυτό φυσικά οι γονείς δεν το δέχονται μετά το πόρισμα που διάβασαν", συνέχισε. Οι Σύλλογοι Γονέων ζητούν να τελειώσει άμεσα το νέο κτίριο που κατασκευάζεται, να κατεδαφιστεί το επικίνδυνο κτίριο και στη θέση του να αρχίσει η ανέγερση καινούριου.

Από την πρώτη στιγμή στους μαθητές, γονείς και δασκάλους συμπαραστέκεται η "Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση". Χτες στη συγκέντρωση των γονέων παραβρέθηκε και μίλησε ο δημοτικός σύμβουλος Αγ. Σαχίνης."Θα έπρεπε η πολιτεία, πριν ακόμη κινηθούν οι γονείς, να δείξει την απαιτούμενη ευαισθησία, να προχωρήσει στην κατεδάφιση και στην ανέγερση του καινούριου", είπε ο Αγ. Σαχίνης. Δήλωσε ακόμη ότι, αν ο νομάρχης και οι υπηρεσίες της νομαρχίας δεν επιδείξουν την απαραίτητη ευαισθησία για το θέμα, θα βρουν μπροστά τους πέρα από τους Συλλόγους Γονέων και το λαό της συνοικίας, ο οποίος απαιτεί να υπάρχουν σχολεία που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της εκπαίδευσης. Να σημειωθεί πως αναφορά για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα δύο σχολεία υπέβαλε στη Βουλή λίγο πριν τις γιορτές η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

ΑΙΓΑΛΕΩ
Ζητείται κτίριο για το 14ο Δημοτικό

Προ εκπλήξεως βρέθηκαν χτες οι μαθητές του 14ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω, όταν πήγαν στο σχολείο τους και βρήκαν εκεί και τους μαθητές λυκείου της Αγ. Βαρβάρας.

Συγκεκριμένα, το 14ο Δημοτικό στεγάζεται εδώ και 14 χρόνια σε κτίριο, που ανήκει στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας και λειτουργεί σε πρωινή βάρδια. Κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων ο νομάρχης Αθηνών αποφάσισε να συστεγαστεί στο ίδιο κτίριο και το λύκειο της Αγ. Βαρβάρας. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, τα δύο σχολεία θα συστεγάζονται έως ότου το δημοτικό θα μεταφερθεί στο κτίριο "Ζαμπέτα" στο Αιγάλεω. Κανονικά, το 14ο Δημοτικό θα μεταφερόταν από το συγκεκριμένο κτίριο σε άλλο, που πρόκειται να κτιστεί σε οικόπεδο επί των οδών Σαλαμίνος και Αιγίνης στο Αιγάλεω. Ομως, οι διαδικασίες δημοπράτησης καθυστερούν από τον ΟΣΚ.

Χτες βρέθηκαν στο σχολείο γονείς των μαθητών του 14ου Δημοτικού και του λυκείου μαζί με τους δημάρχους Αγ. Βαρβάρας και Αιγάλεω, μέλη των ΔΣ, τον αντινομάρχη Αθηνών και αποφάσισαν να μείνει το δημοτικό στο κτίριο που στεγάζεται τώρα μέχρι τις 27 Γενάρη και να λειτουργεί σε πρωινή βάρδια, ενώ το λύκειο θα λειτουργεί το απόγευμα. Μέχρι τότε υπολογίζεται ότι θα έχουν τελειώσει και οι επισκευές στο κτίριο "Ζαμπέτα", με ευθύνη του νομάρχη, για να στεγαστεί εκεί το δημοτικό προσωρινά, μέχρι να χτιστεί το καινούριο σχολείο τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ