ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Γενάρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Καρδιά από πέτρα

Η "ατίθαση καρδιά" του Ντέβιντ Λιντς με τον Νίκολας Γκέιτς, την Λάουρα Ντερν και την Ιζαμπέλα Ροσελίνι, που θα παρουσιαστεί από την ΕΤ-2 στις 23.30"κλέβει" την αποψινή τηλεοπτική παράσταση. Μια συγκλονιστική ταινία που ακροβατεί ανάμεσα στον έρωτα και στη βία, την αθωότητα και πανουργία. Ταινία τολμηρή, σπαρακτική, αφηγείται την ιστορία δυο νέων που προσπαθούν να διαφύγουν, να αποφύγουν την κακία, διαφθορά και εκδίκηση της δαιμονισμένης μητέρας της Λούλας, που αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο μέρος του συστήματος. Η"μάνα - εκδικητής" είναι μια αυθεντική εκπρόσωπος της κοινωνίας. Ο, μόλις, αποφυλακισμένος 23χρονος Σέιλορ και η εικοσάχρονη φίλη του, Λούλα, προσπαθούν να ξεφύγουν από την παρανοϊκή μητέρα της. Το ταξίδι του κυνηγημένου ζευγαριού στην ανελεύθερη χώρα της "ελευθερίας", στους ματοβαμμένους δρόμους της, στα μπαρ που είναι κέντρα απομόνωσης και μελαγχολίας. Η περιπλάνηση των νέων αποδεικνύεται μια "οδύσσεια", χωρίς Οδυσσέα, χωρίς Κίρκη. Το ρόλο του Οδυσσέα έχει ένας νέος που έχει πάρει μαζί την Πηνελόπη του και ζουν στη σκιά του Μάρλον Μπράντο, του Ελβις Πρίσλεϊ και τους ρυθμούς του Ροκ εντ Ρολ. Ρυθμοί τρελοί, που τους αποπροσανατολίζουν στην αποπροσανατόλιστη, έτσι κι αλλιώς, πορεία τους. Δυο ερωτευμένοι διασχίζουν τη χώρα των λωτοφάγων και των ανθρωποφάγων και συντηρούνται, και αντέχουν μόνο με το δυνατό έρωτα που τους ενώνει. Μια σπαρακτική, αληθινή ταινία που είναι για όλες τις καρδιές. Ατίθασες και μη... Για καρδιές από πέτρα.

Από την ΕΤ-3 στις 22.30 "Το 48ωρο των κατασκόπων" του Σαμ Πέκινπα.

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Λάντλαμ και αφηγείται την εξής ιστορία: Ο τηλεοπτικός αστέρας Τάνερ συναντιέται κάθε χρόνο με στενούς φίλους για ένα Σαββατοκύριακο, που το ονομάζουν κατά παράδοση "το Σαββατοκύριακο του Οστερμαν".Πρόκειται για μια ταινία λίγο μπερδεμένη στην εξέλιξή της, με κατασκόπους Ρώσους και Αμερικανούς, με λίγο ασαφή υπόθεση. Φυσικά, η υπογραφή του Πέκινπα είναι το μόνο που μας προκαλεί και που μας κάνει να θέλουμε να την παρακολουθήσουμε. Παίζουν οι: Τζον Χαρτ και Μπαρτ Λάνκαστερ.

Επιτέλους στο... ΕΣΡ

Τα δύο έγγραφα που απέστειλε στις 7 Ιανουαρίου, ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας, προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, είναι δύο από τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί στη σημερινή του συνεδρίαση το ΕΣΡ. Ο υπουργός είχε ζητήσει από το ΕΣΡ, να εξετάσει το ενδεχόμενο της παραβίασης των κωδίκων δημοσιογραφικής δεοντολογίας, από την εκπομπή του Ανδρέα Μικρούτσικου "Επιτέλους μαζί", που μεταδίδεται από τον ΑΝΤΕΝΝΑ. Ο υπουργός συγκεκριμένα αναφέρεται στην εκπομπή για την υπόθεση του Κ. Χαρτοφύλακα, ο οποίος λίγες μέρες μετά τη συμμετοχή του στην εν λόγω εκπομπή αυτοκτόνησε. Με άλλο έγγραφό του ο Δημήτρης Ρέππας, ζητά από τον πρόεδρο του ΕΣΡ, να ελέγξει εάν τα μέλη του οργάνου πληρούν τους όρους του ασυμβίβαστου, έτσι όπως ορίζονται από το σχετικό ΠΔ. Στη σημερινή του συνεδρίαση το ΕΣΡ, θα συζητήσει, επίσης, την κατάρτιση κωδίκων δεοντολογίας, για τους οποίους ήδη έχει γίνει μια προεργασία από μέλη του ΕΣΡ. Τέλος σήμερα το ΕΣΡ, μετά από εισήγηση του κ. Κουρή, θα ολοκληρώσει τη συζήτηση για τη μεταβίβαση των μετοχών της εταιρίας "Ξένια Ραδιοφωνική και Τηλεοπτική ΑΕ" στην οποία ανήκει το SEVEN X.

Ο Νίκολας Γκέιτς σε μια σκηνή από την ταινία "Ατίθαση καρδιά". (ΕΤ-2

Ο Νίκολας Γκέιτς σε μια σκηνή από την ταινία "Ατίθαση καρδιά" (ΕΤ - 2 23.30)

Απληστία και ιδιοτέλεια

"Ερμαια της διάθεσης των εργοδοτών τους, που χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη απληστία", είναι όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ. Την επισήμανση αυτή έκανε ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης,μιλώντας κατά τη διάρκεια της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ενωσης Τεχνικών Ημερήσιου και Περιοδικού Τύπου Αθηνών (ΕΤΗΠΤΑ). Ο Πρόεδρος της Βουλής, για άλλη μια φορά, σκιαγράφησε με οξύ τρόπο την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα ΜΜΕ, βάλλοντας και πάλι κατά των ιδιοκτητών τους. Ο Απόστολος Κακλαμάνης, αναφερόμενος στο μεγάλο θέμα της ενημέρωσης, τόνισε ότι η "ενημέρωση περιέρχεται σε Ηλεκτρονικά Μέσα, τα οποία κατέχουν και κηδεμονεύουν δυνάμεις και πρόσωπα, που, από την έως τώρα τακτική τους, προκαλούν αρνητικότατες επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία".

Ο πρόεδρος της Βουλής πρότεινε να ενωθούν όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ σ' ένα μεγάλο πανελλαδικό συνδικάτο, εξηγώντας ότι η δημιουργία ενός τέτοιου συνδικάτου είναι αναγκαία, "όχι μόνο για την κατοχύρωση των συμφερόντων των εργαζομένων, αλλά και του τόπου, που έχει παραδοθεί στην απληστία, την ιδιοτέλεια και το αδίστακτο των επιδιώξεων πέντε-έξι μεγάλων επιχειρηματιών, οι οποίοι ελέγχουν αυτή τη στιγμή την ενημέρωση του ελληνικού λαού" και έχουν "εκχυδαϊσει την ίδια την υπόθεση της ενημέρωσης,προχωρώντας "ακάθεκτοι στον εκχυδαϊσμό και τη διάλυση ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ