ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΓΡΟΤΩΝ
Αντιαγροτικό και δυσβάσταχτο χαράτσι

Αρχισε χτες στη Βουλή η συζήτηση επί της αρχής

Αντιαγροτικό και εισπρακτικό, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο περί ασφάλισης των αγροτών ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής, μιλώντας, χτες, στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου. Ο κομμουνιστής βουλευτής έκανε λόγο για νέο δυσβάστακτο χαράτσι, σε βάρος των αγροτών και τόνισε ότι το νομοσχέδιο αυτό "είναι προαγγελία των αλλαγών, που σχεδιάζει η κυβέρνηση και στα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επιβεβαιώνεται και από τα πρόσφατα δημοσιεύματα του τύπου. Πρόκειται για αλλαγές, πρόσθεσε, που οδηγούν στην κατεδάφιση των κοινωνικών κατακτήσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όσων απόμειναν από τους αντιασφαλιστικούς νόμους, που ψηφίστηκαν επί ΝΔ. Πρόκειται για αλλαγές που εντάσσονται στις αντεργατικές κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου"".

Η κυβερνητική προπαγάνδα και η αλήθεια

Ο βουλευτής του ΚΚΕ δεν άφησε ασχολίαστα τα όσα η κυβέρνηση ισχυρίζεται για το νομοσχέδιο, ότι δηλαδή αποτελεί επίτευγμα και κατάκτηση των αγροτών."Κανέναν, είπε ο Αχ. Κανταρτζής, δεν μπορεί να πείσει η κυβέρνηση κι ας προσπαθεί να κάνει το άσπρο - μαύρο, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, ούτως ώστε να σπρώξει τους αγρότες να δεχτούν οικειοθελώς το νέο δυσβάστακτο χαράτσι, που θα τους επιβληθεί με την ψήφιση του νομοσχεδίου. Οι αγρότες όμως που, για 25 μέρες, αγωνίστηκαν στα μπλόκα, ένα από τα βασικά αιτήματα που είχαν ήταν η απόσυρση αυτού του νομοσχεδίου, όπως φαίνεται και από το ομόφωνο ψήφισμα των ομοσπονδιών αγροτικών συλλόγων Θεσσαλίας. Το νομοσχέδιο αυτό δεν ξεφεύγει, αλλά εντάσσεται στα γενικότερα πλαίσια, τα οποία χαράσσει το πρόγραμμα "σύγκλισης" και η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Γι' αυτό και συνάντησε την ανοχή από τα κόμματα που στήριξαν τις επιλογές αυτές γι' αυτό και συνάντησε την καΘαρή στήριξη του Συνασπισμού. Ομως, οι αγρότες δεν πρόκειται να δώσουν τη δική τους συναίνεση στο νομοσχέδιο, όπως και δε συναινούν στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης που τους έβγαλε στους δρόμους, μια πολιτική εφαρμογής των αποφάσεων της ΕΕ στα πλαίσια της ΚΑΠ και της συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ, μια πολιτική που, με τις ποσοστώσεις και τους περιορισμούς στις κερδοφόρες καλλιέργειες, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο ξεκλήρισμα της μικρής και μεσαίας αγροτιάς".

Κύριος στόχος του νομοσχεδίου

Αναφερόμενος στη συνέχεια στις στοχεύσεις του νομοσχεδίου ο ομιλητής τόνισε πως κύριος στόχος είναι η μείωση των επιχορηγήσεων προς τον ΟΓΑ, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ για μείωση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού. "Σήμερα, είπε, οι ετήσιες δαπάνες του προϋπολογισμού για τις συντάξεις του ΟΓΑ ανέρχονται στα 300 δισ. περίπου. Οι δαπάνες αυτές σταδιακά θα μεταφερθούν στις υποχρεώσεις του νέου ταμείου που θα λειτουργεί σε ανταποδοτική βάση". Ακόμη, ο κομμουνιστής βουλευτής επισήμανε ότι ο εισπρακτικός χαρακτήρας φαίνεται από το γεγονός ότι, ενώ υπερδιπλασιάζονται οι εισφορές του κλάδου πρόσθετης ασφάλισης, οι συντάξεις του νέου ταμείου, όχι μόνο δε θα αυξηθούν, αλλά αντίθετα θα μειωθούν. "Πόσες αγροτικές οικογένειες, αναρωτήθηκε, μπορούν να σηκώσουν το βάρος 300 και 400 χιλιάδων δρχ. έχοντας υποχρεωτικά 3-4 ασφαλισμένους;". Σε ό,τι αφορά τον κλάδο υγείας τόνισε ότι η εισφορά είναι πραγματικό χαράτσι, αφού δε συνοδεύεται με οποιαδήποτε βελτίωση της περίθαλψης των αγροτών. Τέλος, αναφερόμενος στις αγρότισσες υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο θίγονται περισσότερο αυτές που δε θα μπορούν να ασφαλιστούν, ενώ όσες δεν ασφαλιστούν μέχρι τα τέλη του 2002 δε θα μπορούν να πάρουν ούτε τη βασική σύνταξη του ΟΓΑ. Στις συνέχεια ο κομμουνιστής βουλευτής αναφέρθηκε εκτενώς και σε άλλες πλευρές του νομοσχεδίου και κατέληξε, λέγοντας ότι το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό των αγροτών, συμπαραστέκεται στα δίκαια αιτήματά τους και καταψηφίζει το νομοσχέδιο.

Τα άλλα κόμματα - η κυβέρνηση

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ν. Σαλαγιάνης υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, χαρακτηρίζοντάς το ιστορικό βήμα, στο ζήτημα των συντάξεων των αγροτών που στηρίζεται στην κοινωνική αλληλεγγύη. Αντίθετα, η εισηγήτρια της ΝΔ Π. Φουντουκίδου επιδόθηκε σε άκρατη δημαγωγία, κρατώντας σε μια μασχάλη δυο καρπούζια. Ετσι εμφανίστηκε να είναι και με τους αγρότες και με την Ευρωπαϊκή Ενωση, την πολιτική της οποίας άφησε στο απυρόβλητο. "Μπορεί - είπε απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση - να πετύχετε έτσι ασφαλιστικό σύστημα αγροτών, αλλά δε θα έχετε αγρότες να το εφαρμόσετε". Επίσης, έκανε λόγο για πολιτική μείωσης του αγροτικού πληθυσμού της χώρας, αλλά έριξε όλες τις ευθύνες στην κυβέρνηση Σημίτη, αποκρύπτοντας με μεγάλη επιμέλεια το γεγονός, ότι αυτή η πολιτική υπαγορεύεται από τις Βρυξέλλες και βρίσκει πρόθυμους να την εφαρμόσουν στην Ελλάδα, τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ, που έπαιξε αυτό το ρόλο στο πρόσφατο παρελθόν όταν ήταν κυβέρνηση.

Απεγνωσμένη προσπάθεια να μαζέψει τα ασυμμάζευτα του κόμματός του και μάλιστα κατόπιν εορτής κατέβαλε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Μ. Μουσταφά. Οπως είναι γνωστό ο Συνασπισμός είχε ψηφίσει το νομοσχέδιο, όταν συζητιόταν στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Χτες ο εκπρόσωπός του - που ήταν ο ίδιος και στην Επιτροπή - ανακάλυψε ατέλειες και προβλήματα στην εφαρμογή όσων προβλέπει το νομοσχέδιο και δήλωσε: "Για όλα αυτά και τις άλλες ασάφειες, ανεπάρκειες, ατέλειες, έλλειψη μελέτης κλπ., ενώ το νομοσχέδιο εκφράζει μια κοινωνική ανάγκη δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε έτσι όπως έχει ετοιμαστεί"!!!. Μ' άλλα λόγια, δηλαδή, όταν οι αγρότες βρίσκονταν στα μπλόκα και ήθελαν στήριξη του αγώνα τους - και ενάντια σ' αυτό το νομοσχέδιο - ο ΣΥΝ στήριζε την κυβέρνηση ψηφίζοντάς το. Τώρα που σταμάτησαν οι αγροτικές κινητοποιήσεις το 'ριξε στην αντιπολίτευση...

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε και το ΔΗΚΚΙ, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος, Δ. Τσοβόλας, μέμφθηκε την κυβέρνηση για την ευρω-λαγνεία της στα ζητήματα της αγροτικής πολίτικής.

Εκ μέρους της κυβέρνησης το λόγο πήρε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ν. Φαρμάκης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο είναι μια πολύ θετική για τους αγρότες τομή, ότι οι αγρότες το θέλουν και το υποστηρίζουν κι ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει αφεντικά στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, αλλά εφαρμόζει τη δικιά της πολιτική γι' αυτό και το νομοσχέδιο δεν είναι προϊόν της πολιτικής που υπαγορεύει για τη χώρα η Ε Ε.

Η Μαρία Μπόσκου

Υποκρισία και απάτη χαρακτήρισε η βουλευτίνα του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου - παίρνοντας το λόγο κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή - τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού ότι τάχα με το νομοσχέδιο προωθείται η κοινωνική προστασία. Η βουλευτίνα του Κόμματος υπογράμμισε με έμφαση το γεγονός ότι καταργείται η αυτοτελής ασφάλιση της αγρότισσας και τόνισε ότι σκοποί του νομοσχεδίου είναι:

- Να εισπράξει η κυβέρνηση ένα σοβαρό ποσό από τις δυσβάστακτες εισφορές που επιβάλλει στους αγρότες, για να καλύψει "μαύρες τρύπες", που ανοίγει η πολιτική της με τα προνόμια που δίνει στο μεγάλο κεφάλαιο.

- Να καταργήσει, τελικά, το προνοιακό επίδομα των 25.000 δρχ ικανοποιώντας έτσι την ΕΕ, που θέλει περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες.

- Να κρύψει και να συγκαλύψει τις ευθύνες της για τη χρεοκοπία του κλάδου της πρόσθετης ασφάλισης, αφού ποτέ δεν έδωσε την κρατική επιχορήγηση που προέβλεπε ο Ν. 1745/87.

- Να δώσει άλλο ένα χτύπημα στη μικρομεσαία και φτωχή αγροτιά, οδηγώντας τη μια ώρα αρχύτερα στο ξεκλήρισμα. "Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο, είπε η ομιλήτρια, και ζητάμε, έστω και τώρα, η κυβέρνηση να το αποσύρει".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ