ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
Με ζωντάνια και αισιοδοξία

Η πρωτοχρονιάτικη πίτα της ΠΕΑΕΑ

Ο χρόνος σίγουρα δεν περνά πάνω από τους αγωνιστές της Εθνικής μας Αντίστασης, έχει σταματήσει τότε που ήσαν νέοι κι αγωνίζονταν για τη λευτεριά. Τότε που κορίτσια και αγόρια, με τη νεανική τους ορμή και πάθος για αγώνα, με πίστη στα ιδανικά τους - που δεν τα πρόδωσαν ποτέ, αλλά τα υπερασπίστηκαν με πάθος - έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν, τα νιάτα τους, τη ζωή τους.

Ετσι οι διαχρονικοί αυτοί νέοι και νέες με το κέφι και τη ζωντάνια που τους διακρίνει, συγκεντρώθηκαν στην κατάμεστη αίθουσα της οδού Λυκούργου 10, για να κόψουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους στις 10 Γενάρη το πρωί, σε γιορτή που διοργανώθηκε από την Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης άνοιξε η αγωνίστρια Ιουλία Πλουμπίδη, που χαιρετίζοντας τους παραβρισκόμενους αναφέρθηκε στους συντρόφους τους που έφυγαν για πάντα από κοντά τους. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Νίκος Τερζόγλου, σε ομιλία του, ευχήθηκε για την "καλή χρονιά" και για την άμεση αποκατάσταση ηθική και υλική όλων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. "... Πάντα τέτοιες στιγμές - τόνισε ανάμεσα στ' άλλα - ανατρέχουμε στο τι έγινε στο παρελθόν και τι περιμένουμε στο μέλλον. Δε νομίζω ότι χρειάζεται να αναφερθώ λεπτομερειακά στα γεγονότα του 1996 που είχαν άμεση επίδραση και σε μας τους αντιστασιακούς, γιατί είναι αρκετά γνωστά, γιατί τα γευτήκαμε όλοι μας "στο πετσί μας".

Εμείς οι αντιστασιακοί συνεχίσαμε να δοκιμάζουμε τα απαράδεκτα αποτελέσματα της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση απέναντί μας. Συνεχίστηκε η προσπάθεια διαστρέβλωσης και αποσιώπησης της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, επιδιώκοντας τον τέλειο αποχρωματισμό της. Ενώ όσες φορές τους επισκεφθήκαμε με τα αιτήματά μας πάντα παραδέχονταν ότι είχαμε δίκιο, όμως κανένα πρακτικό μέτρο δεν πάρθηκε. Συνεχίστηκε δηλαδή η κοροϊδία απέναντί μας. Αντίθετα, στον προϋπολογισμό του 1997 μειώθηκε σοβαρά το ποσό για τους αγρότες αντιστασιακούς.

Προσπαθούν δε, να μας πείσουν να περιμένουμε ώσπου να βελτιωθεί η.. οικονομία, οπότε όλα θα λυθούν και θα γίνουν. Ομως η πείρα μας μέχρι σήμερα, μας έδειξε το αντίθετο. Γι' αυτό πρέπει να εντείνουμε την ενεργό πάλη μας μαζί με τις δημοκρατικές δυνάμεις, που μπροστάρης του συνεχίζει να είναι το ΚΚΕ ενάντια στην πολιτική της υποταγής και των εντολών της "Νέας Τάξης" των Αμερικανών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ενωμένοι εμείς οι αντιστασιακοί, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, για να πετύχουμε την πραγματοποίηση των ιδανικών μας.

... Το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας μας αποτελεί την πρώτη φετινή μας εκδήλωση, που εκφράζει αυτή την ενότητά μας.

Με τις σκέψεις αυτές ευχόμαστε με τον καινούριο χρόνο 1997 σ' όλους σας προσωπικά και τις οικογένειές σας, υγεία και πραγματοποίηση των επιθυμιών σας. Εκφράζω ακόμη τις ευχαριστίες μας προς τα μέλη της Επιτροπής Γυναικών της ΠΕΑΕΑ, για την οργάνωση της σημερινής συνάντησής μας και την πεποίθηση ότι και στο μέλλον με τον ίδιο ζήλο θα συνεχίσουν να προσφέρουν την πολύτιμη βοήθειά τους. Καλή χρονιά".

Τα κάλαντα της ειρήνης

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης πλαισιώθηκε μουσικά με τα κάλαντα της ειρήνης, που τραγούδησε η μεικτή χορωδία της ΠΕΑΕΑ. ".. Ηρθαμε να σας ψάλλουμε το επί γης ειρήνη/ κι αδιάφορος δε θέλουμε κανένας σας να μείνει.. ".

Επίσης, ομάδα αγωνιστριών, απέδωσε πολιτικό - σατιρική παρλάτα, που επιμελήθηκε η αντιστασιακή Ν. Ξάνθου,διανθισμένη με τραγούδια που έλεγαν οι γυναίκες στη φυλακή. Και αν κρίνουμε από το κέφι που δημιουργήθηκε στην αίθουσα, όταν όλοι μαζί τραγουδούσαν κτυπώντας παλαμάκια, το αποτέλεσμα της καλλιτεχνικής δουλιάς των γυναικών ήταν πολύ καλό. Ποίημα αφιερωμένο στην ΕΠΟΝ απάγγειλε αντιστασιακός.

Και η επιτυχημένη αυτή γιορτή, έκλεισε με το πατροπαράδοτο "κόψιμο" της πίτας. Το "φλουρί" "έπεσε" στον "902".

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι πολλών Παραρτημάτων της Αττικής και των ΕΑΜογενών Οργανώσεων. Επίσης, αντιπρόσωποι από το ΚΚΕ, την ΚΝΕ, τον "Ριζοσπάστη" τον "902", την ΕΕΔΥΕ, το ΚΜΙΕΑ, Περιοδικό "Εθνική Αντίσταση" και το Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΑΕΑ.

Να δοθεί άμεσα λύση

Υπόμνημα διαμαρτυρίας αντιστασιακών προς την κυβέρνηση

Τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ και ΠΕΑΤΑΘ του Νομού Μεσσηνίας, που εκπροσωπούν χιλιάδες αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, με υπόμνημά τους (δημοσιεύουμε ορισμένα βασικά σημεία) προς την κυβέρνηση, τον πρόεδρο της Βουλής, τα πολιτικά κόμματα, τους βουλευτές Μεσσηνίας, τον δήμαρχο Καλαμάτας και το Εργατικό Κέντρο, διαμαρτύρονται ακόμα μια φορά, για την αδιαφορία της πολιτείας να εκπληρώσει το εθνικό της χρέος, που είναι η ηθική και υλική αποκατάσταση όλων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. "Το χρέος αυτό - τονίζουν στο υπόμνημά τους - απέναντι στους αγωνιστές που πολέμησαν το φασισμό, όλες οι χώρες της Ευρώπης το εκπλήρωσαν αμέσως μετά την απελευθέρωση. Αντίθετα, στη χώρα μας οι αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης διώχτηκαν, εξορίστηκαν, καταδικάστηκαν από τα στρατοδικεία για λόγους πολιτικούς και πάρα πολλοί εκτελέστηκαν.

Με τους νόμους 1543/85, 1813/88 και 1863/89 αποκαταστάθηκε ένα μέρος θυμάτων, αναπήρων και αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου πολέμου. Ομως, δεν εξομοίωσε ως προς τις συντάξεις και τα άλλα ευεργετήματα τους αγωνιστές της ΕΑ με τους αναγνωρισμένους αντιστασιακούς με τον ΑΝ 971/49 και το ΝΔ 179/69 πολλοί από τους οποίους υπήρξαν συνεργάτες των κατακτητών και διώκτες των αγωνιστών της ΕΑ".

Ζητούν από την Κυβέρνηση:

- Να ψηφιστεί από τη Βουλή το Σχέδιο Νόμου της Οικουμενικής Κυβέρνησης Ζολώτα.

- Να τροποποιηθεί ο Ν. 2320/95, σύμφωνα με τις προτάσεις των αντιστασιακών οργανώσεων.

- Να επεκταθούν τα ευεργετήματα του ΑΝ 971/49 και του ΝΔ 179/69 και στους αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

- Οι ανάπηροι του Εμφυλίου να εξισωθούν με τους ανάπηρους πολέμου 1940 - 41.

- Το ΓΛΚ να ολοκληρώσει την εξέταση των αιτήσεων δικαιούχων συνταξιοδότησης αναπήρων και θυμάτων της εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου.

- Να χορηγηθεί το ειδικό επίδομα 15% στους εργαζόμενους και συνταξιούχους που καταργήθηκε.

- Να καθιερωθεί σαν Πανελλήνια εορτή η "Ημέρα της Εθνικής Αντίστασης" στις 9 Μάη, ημέρα νίκης των λαών κατά του ναζισμού και φασισμού.

- Να εισαχθεί στα σχολεία η διδασκαλία της αληθινής ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης.

- Να διεκδικήσει από τη Γερμανία την αποπληρωμή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων.

Τέλος, στο υπόμνημα διαμαρτύρονται γιατί στον προϋπολογισμό του 1997 μειώθηκε το ποσό που καλύπτει το βοήθημα των αγροτών αντιστασιακών συνταξιούχων του ΟΓΑ.

Εκδηλώσεις

Κοπή πίτας

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους κόβουν αυτό τον καιρό τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ και καλούν τους αντιστασιακούς και τους φίλους της Αντίστασης να παραβρεθούν στη γιορτή τους:

  • ΖΩΓΡΑΦΟΥσήμερα στις 5μ.μ.,στο Α ΚΑΠΗ Ιλισίων.
  • Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Τραυματιών - Αναπήρων και Θυμάτων ΔΣΕ (ΠΕΑΤΑΘ), σήμερα στις 10 π.μ.,στην αίθουσα της ΠΕΑΕΑ, Λυκούργου 10, 4ος όροφος.
  • ΥΜΗΤΤΟΥ την Κυριακή 19 - 1 - 97 στις 11 π.μ. στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου Υμηττού.
  • ΒΟΥΛΑΣ - ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ - ΒΑΡΗΣ την Κυριακή 19 - 1 - 97 στις 11 π.μ. στα γραφεία του Παρ/τος.
  • ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ την Κυριακή 19 - 1 - 97 στις 10.30 π.μ.,στα γραφεία του παρ/τος Μιλτιάδου 4, πλατεία Αμαρουσίου.
  • ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ - ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΩΝ την Κυριακή 19 - 1 - 97 στις 11 π.μ.,στα γραφεία του Παρ/τος.
  • ΚΟΥΚΑΚΙΟΥ την Κυριακή 19 - 1 - 97 στις 10 π.μ. στα γραφεία του παρ/τος Ματρώζου 35.
  • ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ την Κυριακή 19 - 1 - 97 στις 10 π.μ. στον κιν/φο "ΑΣΤΕΡΑ" (Ασκληπιού 2, πίσω από τον ΟΤΕ).
  • ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ την Κυριακή 19 - 1 - 97 στις 11 π.μ. στο κέντρο το "Μαγικό Χαλί" στην πλατεία ΙΚΑ.
  • ΛΑΥΡΙΟΥ την Κυριακή 19 - 1 - 97 στις 10.30 π.μ.,στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου.
  • ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ (Λούτσας) την Κυριακή 19 - 1 - 97 στις 10.30 π.μ.,στα γραφεία του Παρ/τος, Αμφιτρίτης 52.
  • Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων Αναπήρων - Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΣΑΘΕΑ), πραγματοποιεί την Κυριακή 19 - 1 - 97 στις 13.00 μ.μ.,στο κέντρο ΚΑΣΤΕΛΛΟ, Καυτατζόγλου και Δ. Ράλλη 26, Πατήσια, τηλ: 2236.600, τη χρονιάτικη συνεστίασή της. Επίσης την ίδια μέρα θα γίνει και το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και τα εισιτήρια για τα μέλη είναι δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ: 3249.037.
  • ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ (Θεσσαλονίκης), την Κυριακή 19 - 1 - 97 στις 11 π.μ. στα γραφεία του, Σκρα 14.
  • ΠΑΝΩ ΠΟΛΗΣ (Θεσσαλονίκης), την Κυριακή 19 - 1 - 97 στις 11 π.μ.,στα γραφεία της ΕΣΑΚ Ολύμπου 97.
  • ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ (Θεσσαλονίκης) την Κυριακή 19 - 1 - 97 στις 10.30π.μ.,στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Σταυρούπολης.
  • ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ (Θεσσαλονίκης) την Κυριακή 19 - 1 - 97 στις 11 π.μ.,στα γραφεία του παρ/τος.
  • ΚΑΒΑΛΑΣ την Κυριακή 19 - 1 - 97 στις 10.30 π.μ.,στα γραφεία του παρ/τος (Αίαντος 2). Ταυτόχρονα θα γίνει και η χρονιάτικη απολογιστική συνέλευση του παρ/τος.
  • Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγωνιστών Μ. Ανατολής (ΠΣΑΜΑ) την Τετάρτη 22 - 1 - 97 στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα της ΠΕΑΕΑ, Λυκούργου 10 4ος ορ. Θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Καισαριανιώτικη πίτα

"Το Παράρτημά μας, που λειτουργεί στην Καισαριανή, την αιματοβαμμένη και ηρωική αυτή πόλη, δεν πρέπει να υποστείλει τη σημαία του αγώνα, αλλά να την ανεβάσει "πιο ψηλά, όλο ψηλότερα", όπως λέει και το τραγούδι του Θεοδωράκη.Με αποφασιστικότητα, αλλά και με αισιοδοξία, πως θα 'ρθουν και καλύτερες μέρες, χαιρετίζουμε τον Καινούριο Χρόνο 1997. Είναι αναγκαία η συμμετοχή όλων μας, για να γίνει πράξη αυτή η αισιοδοξία μας. Είναι αναγκαία η ενότητα μεταξύ μας και η συνεργασία με τους άλλους φορείς της πόλης μας. Καλή Χρονιά". Μ' αυτά τα λόγια έκλεισε τη σύντομη ομιλία του ο φίλος της Αντίστασης και γιος αντιστασιακού Βαγγέλης Ρουμελιώτης στη γιορτή που διοργάνωσε το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Καισαριανής στις 12 του Γενάρη στην αίθουσα τελετών του δήμου, για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του.

Πλήθος αντιστασιακών με τις οικογένειές τους γέμισαν την αίθουσα και παρακολούθησαν το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Παραβρέθηκαν το Δημοτικό Συμβούλιο, με επικεφαλής τον δήμαρχο Θ. Μπαρτζώκα,ο επίτιμος δήμαρχος Π. Μακρής,εκπρόσωποι από τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ, από πολλά παραρτήματα της Αττικής και από το ΚΚΕ. Επίσης εκπρόσωποι από την ΕΕΔΥΕ, από μαζικούς και συνδικαλιστικούς φορείς.

Κάτι διαφορετικό και όμορφο ήταν η παρουσία - στη γιορτή - του μικρού Μιχάλη από την οικογένεια των αγωνιστών Σαραφάκη,που τραγούδησε μόνος του το αντάρτικο τραγούδι: "Είμαι του ΕΛΑΣ αντάρτης" και καταχειροκροτήθηκε.

Λεζάντα

Ο μικρός Μιχάλης Σαραφάκης τραγούδησε για τους αντιστασιακούς της Καισαριανής το αντάρτικο τραγούδι "Είμαι του ΕΛΑΣ αντάρτης".

(Φωτογραφία: Γ. Λιονάκης)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ