ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Γενάρη 1997
Σελ. /56
ΚΕΝΗ
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

ΒΔΟΜΑΔΑ πολλαπλών πολιτικών εξελίξεων και αυτή που έφυγε αλλά και αυτή που έρχεται. Με "καλαμοκαβαλάρικες" και κυβερνητικές εξαγγελίες περί παιδείας που την... περιπαίζουν, αλλά και τον πρωθυπουργό να αφορίζει από το βήμα της Βουλής κάθε κινητοποίηση των εργαζόμενων και των αγροτών. Συνεπικουρούντων των δικαστηρίων που βγάζουν παράνομη και καταχρηστική την απεργία των ναυτεργατών, σέρνουν στο εδώλιο και καταδικάζουν τους αγωνιστές αγρότες. Η διάθεση των εργαζόμενων για να αντιπαλέψουν την πολιτική που τους οδηγεί στην εξαθλίωση και τον αφανισμό δεν κάμπτεται. Η εβδομάδα που έρχεται είναι πλήρης κινητοποιήσεων.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα "αποκάλυψε" τα σαθρά επιχειρήματα της κυβέρνησης με μια τεκμηριωμένη κριτική που άσκησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, για το αγροτικό.

Αποκαλύπτοντας τα στηρίγματα παραπληροφόρησης που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε: "Για ένα πράγμα να είστε βέβαιοι: Οτι θα έρθει η ώρα που θα φύγετε και μάλιστα κακήν κακώς". Και πρόσθεσε: "Μέσα στο λαό αρχίζει να ωριμάζει, και αύριο θα ωριμάσει πιο γρήγορα και πιο βαθιά, η ιδέα όχι μιας άλλης διάδοχης κυβέρνησης, αλλά μιας κυβέρνησης που θα διασφαλίζει τη λαϊκή κυριαρχία, δε θα τρέμει το λαό, θα στηρίζει και θα στηρίζεται στους αγώνες του" (σελίδες 4 - 5)

ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ των αγροτών, τις κυβερνητικές εξαγγελίες και τους νέους αγώνες τους ο "Ρ" μιλά με τον Σπύρο Στριφτάρη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων τονίζει: "Οι κινητοποιήσεις δεν ήρθαν ξαφνικά σαν αστραπή στον καθαρό ουρανό και δεν εκφράζουν μόνο δυσαρέσκεια και αγανάκτηση στην κυβερνητική πολιτική. Δείχνουν ότι υποχωρούν σημαντικά οι αυταπάτες, η ηττοπάθεια και η ανοχή που θέλουν πολλοί να καλλιεργήσουν στο λαό" (σελίδα 13)

ΑΛΛΑ και οι ναυτεργάτες έχουν να αντιπαλέψουν το "γκρίζο" μέλλον, που επιφυλάσσουν κυβέρνηση και εφοπλιστές, για εκείνους αλλά και τη ναυτιλία. Γίνεται φανερό με τον πιο χειροπιαστό τρόπο στο λιμάνι του Πειραιά, δίπλα στο Κεντρικό Λιμεναρχείο, όπου οι εφοπλιστές υποχρεώνουν ναυτεργάτες - Ελληνες και αλλοδαπούς - με την απειλή της απόλυσης να εκτελούν παράνομα σοβαρές επισκευαστικές εργασίες και μάλιστα κατά την περίοδο της απεργίας. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα ο "Ρ" (σελίδα 17)ΤΟ ΝΕΟ ωράριο και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας που θέλουν να επιβάλλουν οι πολυεθνικές οδηγούν σε κατάσταση ομηρίας τους εργαζόμενους. Μαζί με τα πολυκαταστήματα εξαπλώνονται η μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο και η πιο στυγνή τρομοκρατία. Συγκλονιστικά τα στοιχεία από όλα τα μεγάλα καταστήματα και απ' όλες τις πόλεις (σελίδα 18)

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ επιταχύνεται "το εκσυγχρονιστικό" ξεπούλημα των μεγάλων βιομηχανικών μονάδων. Με γοργά βήματα προχωρά η διάλυση της βάσης της χώρας. Σειρά στο "χορό" της αποβιομηχάνισης παίρνουν αυτή την περίοδο τρεις μεγάλες επιχειρήσεις. Πρόκειται για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, τη χαρτοβιομηχανίαΣΟΦΤΕΞ,που η απόφαση ιδιωτικοποίησής της συνοδεύτηκε από "ανυπέρβλητα" οικονομικά προβλήματα και η σκιά του "λουκέτου" τείνει να τη σκεπάσει, και τη "Χαλυβουργική" (σελίδες 20 - 37)

ΚΑΙ ΤΟ "μεγάλο φαγοπότι αρχίζει με το νόμο για την... ανεργία. Η υλοποίηση των διατάξεών του που τίθενται σε εφαρμογή, μεταφέρει στους εργοδότες τους πόρους του ΟΑΕΔ, με πρόσχημα τη δημιουργία πρόσκαιρων θέσεων εργασίας. Παράλληλα, η μείωση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους, η προώθηση των ιδιωτικών γραφείων εργασίας, η επιχορήγηση με εκατοντάδες δισ. δραχμές των εργοδοτών και τα περιβόητα "μερίδια εργασίας και κατάρτισης" θα εφαρμοστούν σύντομα (σελίδα 19)

ΖΟΦΕΡΗ η πραγματικότητα και εφιαλτικές προβλέψεις για τις τηλεπικοινωνίες. Μελέτη - σοκ που έγινε για λογαριασμό της ΚΟΜΙΣΙΟΝ προδιαγράφει το επιπλέον χάσιμο εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων(σελίδα 38)


Στόχοι της κυβερνητικής τακτικής

Του Δημήτρη ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ

Λίγες μόλις μέρες πέρασαν από την ανακοίνωση των αποφάσεων της Συντονιστικής Επιτροπής Θεσσαλίας κι έχει ξεδιπλωθεί σε όλο της το μεγαλείο η κυβερνητική προπαγάνδα επίθεσης ενάντια στο αγροτικό κίνημα. Από τις δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων και την ομιλία του ίδιου του πρωθυπουργού στη Βουλή, καθώς και από την αρθρογραφία του φιλοκυβερνητικού Τύπου, αβίαστα συνάγεται το συμπέρασμα ότι η κυβερνητική προπαγάνδα και τακτική επιδιώκει πάση θυσία τρεις τουλάχιστον άμεσους στόχους - πριν ακόμα εξελιχθούν οι κινητοποιήσεις και πάρουν χαρακτήρα χιονοστιβάδας, όπως συνέβη πρόσφατα. Οι στόχοι της κυβέρνησης και των μηχανισμών που τη στηρίζουν έχουν να κάνουν με τις λέξεις - κλειδί: διάσπαση - απομαζικοποίηση - απομόνωση.

Πολύ απλά, θα πρέπει να περιμένουμε όλες τις επόμενες μέρες, οργανωμένες και συστηματικές προσπάθειες για διάσπαση του αγώνα και των ίδιων των αγροτών, για απομαζικοποίηση των αγώνων με μείωση του αριθμού των αγροτών που θα βγουν στους δρόμους του αγώνα, για απομόνωση του αγροτικού κινήματος από το υπόλοιπο μαζικό λαϊκό κίνημα.

Η κυβερνητική αναλγησία έχει ως επιδίωξη να υπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο τις αποφάσεις και εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την ντόπια ολιγαρχία του πλούτου, ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα, ενάντια στα πραγματικά συμφέροντα της χώρας και την προοπτική της αγροτικής οικονομίας και της μικρομεσαίας αγροτιάς. Αντίστοιχες και ανάλογες με τις κυβερνητικές επιδιώξεις πρέπει να είναι και οι αγωνιστικές προσπάθειες του αγροτικού κινήματος. Σήμερα η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα η αγροτιά μας, υποφέρει ακριβώς από τους "ευρωπαϊκούς προσανατολισμούς" και τους "εκσυγχρονισμούς" που ευαγγελίζεται χρόνια τώρα η άρχουσα τάξη της χώρας και που με περίσσια ωμότητα και κυνισμό επανέλαβε προχτές στη Βουλή ο Κ. Σημίτης.

* * *

Οι πρόσφατες μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που επί 25 μέρες συγκλόνισαν το πανελλήνιο και ανέδειξαν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, σφυρηλάτησαν σημαντικά την ενότητα δράσης των αγροτών. Εδωσαν νέα πείρα που μπορεί να αξιοποιηθεί ακόμα πιο αποτελεσματικά στο ξεκίνημα της σημερινής φάσης του αγώνα.

Η κυβερνητική προσπάθεια διαχωρισμού των αγροτών με βάση τις κομματικές προτιμήσεις, τις διάφορες πολιτικοϊδεολογικές αντιλήψεις, με βάση το τι "έριξαν" στην κάλπη μερικούς μήνες πριν, έπεσαν μέχρι σήμερα στο κενό. Η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός είναι φανερό ότι θα εντείνουν την προσπάθεια διάσπασης του αγώνα με την προπαγάνδα περί "κομματικοποίησης" του αγώνα, περί "κομμουνιστικού δακτύλου", απευθυνόμενοι κυρίως στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Θα προσπαθήσουν να σπάσουν την ενότητα με διαχωρισμό των αγροτών ανάλογα με το είδος παραγωγής - τους βαμβακοπαραγωγούς με τους καπνεμπόρους, τους ελαιοπαραγωγούς με τους ροδακινοπαραγωγούς και τους κτηνοτρόφους και πάει λέγοντας. Θα επιδιώξουν να διασπάσουν τους αγρότες ανάλογα με το γεωγραφικό διαμέρισμα, με ένταση των προσπαθειών τους για να μην κινητοποιηθούν και οι αγρότες της Μακεδονίας, της Πελοποννήσου, της Στερεάς, όλης της χώρας.

Η απάντηση του αγροτικού κινήματος σ' αυτή την προσπάθεια υπονόμευσης θα είναι αποφασιστική. Ο διαχωρισμός με βάση τις κομματικές ταυτότητες, με βάση το γεωγραφικό διαμέρισμα, και όλα τα υπόλοιπα "επιχειρήματα" της εκσυγχρονισμένης φαιάς προπαγάνδας, δε θα περάσει! Ακριβώς γιατί στους δρόμους του αγώνα οι αγρότες βγαίνουν γιατί η βάση της εναντίωσής τους βρίσκεται στα συγκεκριμένα προβλήματα και στην πολιτική που τα δημιουργεί.* * *

Δεύτερη βασική επιδίωξη της κυβέρνησης θα είναι η απομαζικοποίηση των εκδηλώσεων με την απόσυρση, όπως λέει, των "δικών της αγροτών", εννοώντας προφανώς αυτούς που πολιτικά βρίσκονται στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Οι προσπάθειες τρομοκράτησης των αγροτών, μέσα από στημένες δίκες σκοπιμότητας που γίνονται σε όλη τη χώρα, με εντολή και παρότρυνση υπουργών της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στα δικαστήρια και σε κλήσεις απολογίας χιλιάδες αγρότες, πέφτουν στο κενό. Οι πιέσεις, οι συνεχείς εκβιασμοί, οι μηχανισμοί ρουσφετολογίας που έχουν στηθεί πέφτουν επίσης στο κενό.

Οι αγρότες σαν μια γροθιά ετοιμάζονται για τα μετερίζια των νέων αγώνων τους. Ολοι, ανάλογα με τις δυνατότητες του καθένα, έδωσαν και θα συνεχίσουν να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για τις ανάγκες του αγώνα.Δεν έχει σημασία αν άλλοι βρέθηκαν ή βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου και αν άλλοι βρίσκονται στα μετόπισθεν ως πολύτιμες εφεδρείες. Το κύριο στον αγώνα είναι η προσφορά του καθένα, όσο "μικρή" κι αν φαντάζει μερικές φορές αυτή. Οι αγρότες και οι οικογένειές τους απέδειξαν στις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους ότι μπορούν να κερδίζουν μεγάλες νίκες. Νίκες περηφάνιας, λεβεντιάς, εμπειρίας, συνείδησης, προοπτικής. Σημαντική είναι η συμβολή ιδιαίτερα των γυναικών των αγωνιζόμενων αγροτών, τα παιδιά τους οι συγγενείς και φίλοι που πρέπει ξανά να βρεθούν πιο μαζικά και αποφασιστικά σε εγρήγορση και δράση στο πλευρό των αγροτών στις πόλεις και τα χωριά.

* * *

Ο τρίτος μεγάλος στόχος των γκαιμπελίσκων της κυβέρνησης βρίσκεται στην προσπάθεια απομόνωσης της αγροτιάς, τουλάχιστον στη συνείδηση του υπόλοιπου πληθυσμού της χώρας. Αυτό που παταγωδώς απέτυχε την προηγούμενη περίοδο, θα επιδιώξει να το καταφέρει τώρα. Για το σκοπό αυτό επιστρατεύει τις γνωστές δυνάμεις "υπόπτου υποστάσεως και προελεύσεως", γνωστές από τα "παράθυρα" των καναλιών στην προηγούμενη αγροτική κινητοποίηση.

Σαν κρίσιμο ζήτημα σήμερα αναδείχνεται η αναγκαιότητα για ένταση της λαϊκής συμπαράστασης και αλληλεγγύης των φορέων του λαού προς την αγωνιζόμενη αγροτιά. Αλληλεγγύη που μπορεί να στηριχτεί σταθερά πάνω στην αποχτημένη μέχρι σήμερα εμπειρία. Ηδη υπάρχουν κάποιες επιτροπές αλληλεγγύης. Ηδη, με τον ένα ή άλλο τρόπο βρίσκονται σε κινητοποίηση πολλοί κλάδοι. Το αγροτικό πρόβλημα έχει γίνει ευρύτερα γνωστό.

Το θέμα της προοπτικής της αγροτικής οικονομίας και της μικρομεσαίας αγροτιάς, δεν είναι ένα απλό πρόβλημα μιας "κοινωνικής ομάδας". Οπως ακριβώς και το πρόβλημα της ελληνικής ναυτιλίας, του αφελληνισμού της και οι εργασιακές σχέσεις των ναυτεργατών, δεν είναι πρόβλημα απλά μίας άλλης "κοινωνικής ομάδας". Οπως και - κανείς άλλωστε δεν μπορεί να θεωρήσει σοβαρό το επιχείρημα - ότι η συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας, η καταστροφή της βιομηχανίας και οι συνθήκες εργασίας της εργατικής τάξης αποτελούν πρόβλημα μιας ακόμα "κοινωνικής ομάδας". Απλώς γιατί αυτά καθώς και άλλα που δεν αναφέραμε (όπως τα προβλήματα της παιδείας, της υγείας, της ασφάλισης, του πολιτισμού), είναι προβλήματα όλων μας.Είναι προβλήματα της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, των επαγγελματοβιοτεχνών, της νεολαίας, των γυναικών, των διανοουμένων και καλλιτεχνών. Είναι προβλήματα του ναυτεργάτη και του αγρότη, του οικοδόμου και του άνεργου, του καθηγητή και του συνταξιούχου, του μαθητή και του σπουδαστή, του εμπόρου και του ηθοποιού, του δημοσιογράφου και του πανεπιστημιακού. Είναι τα προβλήματα του λαού της Ελλάδας.

* * *

Γι' αυτό και πιο δυναμικά, πιο συντονισμένα και δυναμικά από πριν θα ξεδιπλωθεί η αντίδραση αλληλεγγύης των εργαζομένων. Με τις πιο ποικίλες και δημιουργικές μορφές λαϊκής αλληλεγγύης, συμπαράστασης και συμπαράταξης από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Ετσι θα απομονωθούν στην πράξη και η κυβέρνηση και τα διάφορα φερέφωνά της. Για να γίνει τελικά πιο μεγάλη και σταθερή η συνείδηση ότι πρέπει να απομονωθεί συνολικά η κυβερνητική πολιτική. Για να ωριμάσει η πεποίθηση ότι οριστικά και τελεσίδικα πρέπει να απομονωθούν όλες οι αντιλαϊκές πολιτικές και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ριζικών ανατροπών για το συμφέρον των εργατών και αγροτών, όλων των αδικημένων και εκμεταλλευομένων της χώρας μας.

ΣΠΟΤ

Οι στόχοι της κυβέρνησης και των μηχανισμών που τη στηρίζουν έχουν να κάνουν με τρεις λέξεις - κλειδί για το αγροτικό κίνημα: διάσπαση - απομαζικοποίηση - απομόνωση. Ετσι αντίστοιχες με τις κυβερνητικές επιδιώξεις πρέπει να είναι και οι αγωνιστικές προσπάθειες του κινήματος με περισσότερη ενότητα - μαζικοποίηση - αλληλεγγύη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ