ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ
Τζόγος με τα λεφτά των ταμείων

Η εφευρετικότητα της κυβέρνησης στην απομύζηση του λαού και στην ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου δεν έχει τέλος. Τώρα με πρόφαση τον περιορισμό των κρατικών δαπανών και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, έχει καταθέσει νομοσχέδιο που, μεταξύ άλλων, δίνει τη δυνατότητα στα ασφαλιστικά ταμεία να "τοποθετούν" τα χρήματά τους στο χρηματιστήριο. Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου περιορίζει ακόμα περισσότερο τα χρήματα που δίνει το κράτος στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

"Θα πρέπει να αναρωτηθεί κάποια στιγμή η κυβέρνηση ποια είναι τα όρια ενός ανθρώπου, ενός λαού. Αν δεν το κάνει αυτό και συνεχίσει να πολιτεύεται με τον τρόπο του "πολιτικού τσαμπουκά", θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες, για τις οποίες η μόνη υπεύθυνη θα είναι αυτή", τόνισε χτες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, όπου συζητείται το νομοσχέδιο, ο βουλευτής τουΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι το συζητούμενο νομοσχέδιο, με το οποίο το Κόμμα είναι κατηγορηματικά αντίθετο και το καταψηφίζει. "Είναι μια συνέχεια στην πολιτική του ακραίου νεοφιλελευθερισμού. Ανοίγει πόρτες και παράθυρα για ανωνυμοποίηση δημοσίων οργανισμών, για ιδιωτικοποίηση, για εργολάβους".

Προηγουμένως, ο βουλευτής του ΚΚΕ είχε σημειώσει: "Διερωτάται κανείς πού μπορεί να φτάσει η κατάσταση; Πόσο μπορεί να σφίξει το ζωνάρι; Πόσες τέτοιες "ευφυείς" ιδέες θα έχει ακόμα η κυβέρνηση; Θα μπορούμε αύριο να περπατάμε στο δρόμο και να μη φορολογούμαστε στο κάθε βήμα μας;. Η λογική αυτή της κυβέρνησης σπρώχνει τα πράγματα στις εκδηλώσεις που χωρίς αμφιβολία και υπερβολή μπορούμε να χαρακτηρίσουμε πρωτοφανείς στην έκταση, στο δυναμισμό, στην οργή και αγανάκτηση που εκφράζουν. Ούτε ο εισαγγελέας μπορεί να διορθώσει την κατάσταση, ούτε ο χωροφύλακας, ούτε τα δικαστήρια που προετοιμάζονται".

Η κερδοσκοπία με τα αποθεματικά

Αναφερόμενος ο Μήτσος Κωστόπουλος στο άρθρο του νομοσχεδίου, με το οποίο χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων θα μπορούν να "τοποθετηθούν" στο χρηματιστήριο, αφού σημείωσε ότι για πολλές δεκαετίες τα ασφαλιστικά ταμεία ήταν χώρος της πιο άγριας εκμετάλλευσης από τους τραπεζίτες, αφού τα χρήματά τους πήγαιναν στις τράπεζες άτοκα, τόνισε: "Ερχεται σήμερα η κυβέρνηση και λέει ότι τα χρήματα των ασφαλιστικών οργανισμών μπορούν να πάνε στον τζόγο. Αλλά ασφάλιση σημαίνει σιγουριά, εγγύηση. Ποια σιγουριά έχει ο εργαζόμενος, όταν ακούει ότι τα χρήματά του παίζονται στον τζόγο του χρηματιστηρίου; Και στο κάτω κάτω της γραφής με ποιο δικαίωμα έρχεται μια κυβέρνηση και λέει τα λεφτά του εργαζόμενου τα παίρνω και τα πάω στο χρηματιστήριο; Από πότε έχει τέτοια εξουσιοδότηση να κάνει μια τέτοια πράξη;

Μπορεί να θέλετε να ενισχύσετε τις κεφαλαιαγορές και τα χρηματιστήρια. Βρείτε άλλους τρόπους, αλλά τους οργανισμούς ασφάλισης μην τους αγγίζετε".

Σφίγγει και άλλο ο βρόχος στους ΟΤΑ

Σχολιάζοντας, εξάλλου, ο βουλευτής του ΚΚΕ τις αναφερόμενες στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης διατάξεις του νομοσχεδίου κατ' αρχήν παρατήρησε ότι μέχρι τώρα το κράτος δεν αποδίδει τα χρήματα που εισπράττει για τους ΟΤΑ στους δικαιούχους. "Τώρα - πρόσθεσε - έρχεται η κυβέρνηση και ουσιαστικά λέει κόβω ακόμα ένα ποσό. Δεν, αποδίδω, δηλαδή αυτά που εισπράττω. Πώς θα λειτουργήσουν οι ΟΤΑ; Δε γνωρίζει η κυβέρνηση τι θα προκύψει από μια τέτοια πολιτική; Βεβαίως το γνωρίζει. Τι θα κάνουν οι ΟΤΑ; Οι περισσότεροι θα προσπαθήσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους πέφτοντας πάνω στο λαό με νέα χαράτσια".

Ο υφυπουργός Οικονομικών

Το "νοικοκύρεμα" των δαπανών του κράτους επικαλέστηκε ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, για να δικαιολογήσει τις διατάξεις του νομοσχεδίου. Αναφερόμενος, εξάλλου, στη ρύθμιση που επιτρέπει το τζογάρισμα των χρημάτων των ταμείων στο χρηματιστήριο υποστήριξε ότι γίνεται "με σκοπό να αυξηθεί η ευημερία τους"!!!

Στη δευτερολογία του ο Μ. Κωστόπουλος τόνισε: "Το συζητούμενο νομοσχέδιο που περιγράφεται από την κυβέρνηση σαν νομοσχέδιο νοικοκυρέματος της κατάστασης είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα της επιθετικής αντιλαϊκής πολιτικής. Ενας κρίκος ενάντια στο λαϊκό εισόδημα, ενάντια στα λαϊκά δικαιώματα".

Το νομοσχέδιο με διαφορετικό σκεπτικό το καθένα καταψήφισαν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Εκδηλώσεις του ΚΚΕ
  • Οι ΚΟΒ Αμφιάλης και Αγ. Αντώνη Κερατσινίου κόβουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους σήμερα Τετάρτη στις 7 μ.μ. στα γραφεία τους (Π. Τσαλδάρη).
  • Η ΝΕ Ηρακλείου Κρήτης κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της σήμερα Τετάρτη στις 7 μ.μ. στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος στο νομό (οδός 1821 αριθ. 39).
  • Η ΚΟΒ Κέντρου Χαϊδαρίου κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της την Παρασκευή 24 Γενάρη στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του Κόμματος (Αγωνιστών Στρατοπέδου Χαϊδαρίου και Χρυσοστόμου Σμύρνης 18).
  • Η ΚΟΒ Παγκρατίου διοργανώνει συνεστίαση την Κυριακή 26 Γενάρη στις 8.30 μ.μ. στην ταβέρνα "Χωριό", στην πλατεία Σιντριβανιού (παλιό τέρμα των τρόλεϊ).
  • Η ΚΟΒ Αίγινας κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της την Παρασκευή 24 Γενάρη στις 5 μ.μ. στον Πύργο του Μαρκέττου.
  • Οι ΚΟΒ Αγ. Παντελεήμονα και Αττικής - Βικτώριας κόβουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους το Σάββατο 25 Γενάρη στις 8 μ.μ. στα γραφεία τους (Αχαρνών 146). Παράλληλα, θα γίνει συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις και θα ακολουθήσει γλέντι.
  • Η ΚΟΒ Κολωνακίου - Λυκαβηττού κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της το Σάββατο 25 Γενάρη στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία της (Σόλωνος 34, 2ος όροφος).
  • Η ΚΟΒ Πάνω Πετραλώνων κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της το Σάββατο 25 Γενάρη στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της (Τρώων 45).
  • Η ΚΟΒ Δραπετσώνας κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της το Σάββατο 25 Γενάρη στα γραφεία της (Εθνικής Αντιστάσεως 56).
  • Η ΚΟΒ Αλυσίδας κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της το Σάββατο 25 Γενάρη στις 7 μ.μ. στα γραφεία της (Νεϊγύ 2 και Πατησίων).
  • Η ΚΟΒ Πετρούπολης κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της την Κυριακή 26 Γενάρη στις 10.30 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Δ. Πετρούπολης (Εθν. Αντίστασης 39).
  • Η ΚΟΒ Χαλκίδας κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της την Κυριακή 26 Γενάρη στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του ΚΚΕ (Αρεθούσης 6).
Επανόρθωση

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας μας, το Σάββατο 18 Γενάρη, για τα πενήντα χρόνια από το ναυάγιο του "Χειμάρρα", έγινε ένα λάθος στην παράθεση των ονομάτων όσων έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο εκείνο. Συγκεκριμένα, γράφτηκε ότι ανάμεσα στους νεκρούς ήταν ο Μαγαζώης Αρ., ενώ το σωστό όνομα είναι Αρ. Μαγαζής.

Εκδήλωση για το ΔΣΕ

Η Αχτίδα ΔΕΚΟ και Τραπεζών της ΚΟΑ του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει εκδήλωση για τα 50 χρόνια του ΔΣΕ, την Παρασκευή 24 Γενάρη, στις 8 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη).

Δραστηριότητες των Επιτροπών Ειρήνης

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., εκδήλωση - συνάντηση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Στην ίδια εκδήλωση θα γίνει και η κλήρωση της ετήσιας λαχειοφόρου αγοράς και καλούνται σ' αυτήν όλες οι Επιτροπές Ειρήνης της Αθήνας και οι φίλοι της ΕΕΔΥΕ.

  • Η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας και το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Καλαμάτας κόβουν από κοινού την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους σήμερα Τετάρτη στις 5 μ.μ. στα γραφεία τους.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της σήμερα Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στο δημοτικό αναψυκτήριο του Αλσους "Δημήτρης Κιντής".
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Βύρωνα κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της την Κυριακή 26 Γενάρη στις 11 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου (πρώην Λουίζα). Στην εκδήλωση θα γίνει προβολή της αντιπολεμικής ταινίας "Τα Γουρουνίσια Χρόνια".
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Γούβας κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της την Κυριακή 26 Γενάρη στις 11 π.μ. στα γραφεία της (Λεάγρου 12, πλησίον πλατείας Πλυτά, πάροδος Αμφικράτους).
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Αγ. Αναργύρων κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της την Κυριακή 26 Γενάρη στις 6 μ.μ. στο 1ο ΚΑΠΗ (οδός Πλαστήρα).
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ανω Λιοσίων κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της τηΔευτέρα 27 Γενάρη στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου "Μελίνα Μερκούρη". Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το χορευτικό του Συλλόγου Κρητών Ανω Λιοσίων και μουσικό πρόγραμμα από τριμελή ορχήστρα.

Πέθανε σε ηλικία 82 ετών και κηδεύεται σήμερα στις 3.15 το μεσημέρι από το νεκροταφείο Ζωγράφου ο ΠΕΤΡΟΣ ΝΤΡΕΚΟΣ,φίλος του ΚΚΕ, πατέρας του σ. Αντ. Ντρέκου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ