ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Γενάρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Ματωμένη Κυριακή

Στην ιστορία, έχει καταγραφεί σαν "Ματωμένη Κυριακή", και ο τσάρος σαν Νικόλαος ο ματοβαμμένος. Ηταν 9 Γενάρη του 1905, με το παλιό ημερολόγιο, 22 Γενάρη με το νέο. Πάνω από 140.000 εργάτες της Πετρούπολης συμμετέχουν σε ειρηνική διαδήλωση στα Χειμερινά Ανάκτορα. Ο στρατός, με εντολή του τσάρου, υποδέχεται τους άοπλους εργάτες, τις γυναίκες και τα παιδιά τους με τα όπλα. Χιλιάδες άτομα σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν. Το συγκεκριμένο γεγονός γίνεται αφορμή να μπουν εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες στον αγώνα, και να αρχίσει η πρώτη λαϊκή επανάσταση στην τσαρική Ρωσία, στην εποχή του ιμπεριαλισμού. Οι εργάτες άρχισαν να εξοπλίζονται. Στις 10 Γενάρη, στην Πετρούπολη, συνεχίζονται οι ένοπλες συγκρούσεις ανάμεσα στους εργάτες και το στρατό. Σε όλη τη Ρωσία, ξεσπούν απεργίες διαμαρτυρίας και πολιτικές διαδηλώσεις. Στη Μόσχα, άρχισε γενική απεργία στις 10 Γενάρη, ενώ στη Ρίγα, στις 13 του ίδιου μήνα, στην απεργία και τη διαδήλωση γίνονται συγκρούσεις με την αστυνομία. Στις 14 Γενάρη, ξέσπασε γενική απεργία στη Βαρσοβία και στις 18 Γενάρη γενική απεργία στην Τιφλίδα, που παίρνει χαρακτήρα πολιτικής απεργίας.

Τα επαναστατικά γεγονότα εξελίσσονται ραγδαία, εξαπλώνονται σε ολόκληρη την τσαρική Ρωσία και καθόλη τη διάρκεια του 1905 και έτσι εξελίσσεται η πρώτη στην ιστορία αστικοδημοκρατική επανάσταση, που η εργατική τάξη πρόβαλε σαν ηγεμόνας, σαν αυτοτελής και ηγετική δύναμη, επικεφαλής όλων των καταπιεσμένων μαζών, που αγωνίζονταν για την πολιτική τους απελευθέρωση. Το βασικό σύνθημα ήταν "κάτω ο τσάρος". Το αναπτυσσόμενο επαναστατικό κίνημα καθοδηγούσε το ΣΔΕΚΡ, οι μπολσεβίκοι, με επικεφαλής τον Λένιν.

Η επαναστατική πάλη των εργατών επέδρασε και στις μεγάλες μάζες της φτωχής αγροτιάς, που μπήκαν στο κίνημα, οργώνοντας αυθαίρετα τα χωράφια των τσιφλικάδων και με καταλήψεις στα λιβάδια. Στα χωριά οργάνωναν συγκεντρώσεις και σε πολλά μέρη έγιναν απεργίες εργατών γης. Για πρώτη φορά στην ιστορία, άρχισε να διαμορφώνεται η συμμαχία της εργατικής τάξης και της αγροτιάς, χωρίς μάλιστα την ύπαρξη δικού της κόμματος. Δυνάμωσε το επαναστατικό κίνημα στο στρατό και το στόλο, με κορυφαία γεγονότα την εξέγερση στο θωρηκτό "Ποτέμκιν", καθώς επίσης και στη Σεβαστούπολη και ανταρσίες στρατιωτών και ναυτών στην Κροστάνδη. Σε αυτή την πρώτη επανάσταση, δημιουργήθηκαν τα σοβιέτ, λαϊκά, λαογέννητα όργανα, στα οποία ο Λένιν διείδε τα φύτρα της νέας εξουσίας, της δικτατορίας του προλεταριάτου. Με τα γεγονότα στις 9 Γενάρη, ο Λένιν έγραφε: "Η εργατική τάξη πήρε ένα μεγάλο μάθημα εμφυλίου πολέμου. Η επαναστατική διαπαιδαγώγηση του προλεταριάτου προχώρησε μέσα σε μια μέρα τόσο, όσο δε θα μπορούσε να προχωρήσει μέσα σε μήνες και χρόνια μιας άχαρης, συνηθισμένης, κακομοίρικης ζωής. Το σύνθημα του ηρωικού προλεταριάτου της Πετρούπολης "ελευθερία ή θάνατος" αντιλαλεί τώρα σε όλη τη Ρωσία". ("Απαντα", τομ. 9, σελ. 202 - 203). Τι προηγήθηκε των επαναστατικών γεγονότων; Ο πόλεμος του τσάρου της Ρωσίας ενάντια στην Ιαπωνία, που ξέσπασε το Γενάρη του 1904, όξυνε όλες τις αντιθέσεις της κοινωνικής ζωής στη Ρωσία και επιτάχυνε τα επαναστατικά γεγονότα. Η ανάπτυξη του εργατικού κινήματος τα προηγούμενα χρόνια ανάγκασε τον τσαρισμό, προκειμένου να τραβήξει με το μέρος του την αστική τάξη, να παραχωρήσει ορισμένες ελευθερίες. Η κυβέρνηση επέτρεπε στην αστική τάξη να οργανώνει συνέδρια και συμπόσια, να μιλάει για φιλελευθεροποίηση και να συμβιβάζεται με αυτή την κατάσταση, αφού ήταν κοντά στα όργανα της εξουσίας.

Οι μπολσεβίκοι αξιοποιούσαν τη λεγόμενη "φιλελεύθερη άνοιξη" για να οργανώνουν και να πλαταίνουν το επαναστατικό εργατικό κίνημα. Ο ρωσοϊαπωνικός πόλεμος ήταν ένας από τους πρώτους πολέμους στην εποχή του ιμπεριαλισμού. Οι μπολσεβίκοι εξηγούσαν τον άδικο χαρακτήρα του πολέμου για τους λαούς και της Ρωσίας και της Ιαπωνίας. Η δράση του κόμματος, που καθοδηγούσε ο Λένιν στην εργατική τάξη, την αγροτιά και τις άλλες καταπιεζόμενες μάζες, το έφεραν επικεφαλής των επαναστατικών γεγονότων. Η ήττα της Ρωσίας στον πόλεμο επιτάχυνε τα γεγονότα. Στη Ρωσία, ωρίμαζε επαναστατική κρίση. Ηδη, ο πόλεμος είχε οδηγήσει τις μάζες σε εξαθλίωση. Ετσι, άνοιξε ο δρόμος για τις διαδηλώσεις στις 9 Γενάρη, που με το χτύπημα του στρατού έγινε η αφορμή για το επαναστατικό ξέσπασμα του ρώσικου προλεταριάτου και των άλλων καταπιεζόμενων μαζών. Αυτή ήταν η Ματωμένη Κυριακή.

Σ.

Εκδηλώσεις του ΚΚΕ
  • Η ΚΟΒ Κέντρου Χαϊδαρίου κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της αύριο Παρασκευή στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του Κόμματος (Αγωνιστών Στρατοπέδου Χαϊδαρίου και Χρυσοστόμου Σμύρνης 18).
  • Η ΚΟΒ Αίγινας κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της αύριο Παρασκευή στις 5 μ.μ. στον Πύργο του Μαρκέττου.
  • Οι ΚΟΒ Αγ. Παντελεήμονα και Αττικής - Βικτώριας κόβουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους το Σάββατο 25 Γενάρη στις 8 μ.μ. στα γραφεία τους (Αχαρνών 146). Παράλληλα, θα γίνει συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις και θα ακολουθήσει γλέντι.
  • Η ΚΟΒ Κολωνακίου - Λυκαβηττού κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της το Σάββατο 25 Γενάρη στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία της (Σόλωνος 34, 2ος όροφος).
  • Η ΚΟΒ Πάνω Πετραλώνων κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της το Σάββατο 25 Γενάρη στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της (Τρώων 45).
  • Η ΚΟΒ Δραπετσώνας κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της το Σάββατο 25 Γενάρη στα γραφεία της (Εθνικής Αντιστάσεως 56).
  • Η ΚΟΒ Ν. Κόσμου κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της το Σάββατο 25 Γενάρη στις 6 μ.μ. στα γραφεία της (Φραντζή 68, 3ος όροφος).
  • Η ΚΟΒ Αλυσίδας κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της το Σάββατο 25 Γενάρη στις 7 μ.μ. στα γραφεία της (Νεϊγύ 2 και Πατησίων).
  • Η ΚΟΒ Πετρούπολης κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της την Κυριακή 26 Γενάρη στις 10.30 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Δ. Πετρούπολης (Εθν. Αντίστασης 39).
  • Η ΚΟΒ Παγκρατίου διοργανώνει συνεστίαση την Κυριακή 26 Γενάρη στις 8.30 μ.μ. στην ταβέρνα "Χωριό", στην πλατεία Σιντριβανιού (παλιό τέρμα των τρόλεϊ).
  • Η ΚΟΒ Χαλκίδας κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της την Κυριακή 26 Γενάρη στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του ΚΚΕ (Αρεθούσης 6).
  • Η ΚΟΒ Πειραϊκής Χερσονήσου κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της την Κυριακή 26 Γενάρη στις 12 το μεσημέρι στο κέντρο "Φρου - φρου και Αρώματα"(Σπ. Τρικούπη 115, Καλλίπολη).
  • Η ΚΟΒ Σεπολίων κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της την Κυριακή 26 Γενάρη στις 10.30 μ.μ. στην οδό Αράχθου 8-10 στον Αγ. Μελέτιο.
  • Η ΚΟΒ Κυπριάδου (Ανω Πατήσια) κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της τη Δευτέρα 27 Γενάρη στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της, Νεϊγί 2).
  • Η ΚΟΒ Μεταμόρφωσης Βύρωνα κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της την Τετάρτη 29 Γενάρη στις 6 μ.μ. στα γραφεία της (Αϊδηνίου 20).
  • Η Κομματική Επιτροπή Αρκάδων Αθήνας καλεί τους φίλους και συντρόφους Αρκάδες σε συγκέντρωση που θα γίνει την Τετάρτη 29 Γενάρη στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΑ (Κοτοπούλη και Βερανζέρου) με θέμα "Τρέχουσες Πολιτικές Εξελίξεις - Οργανωτικά". Θα ακολουθήσει το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
  • Η ΚΟΒ Αγ. Τριάδας Νίκαιας κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της την Παρασκευή 31 Γενάρη) στις 7 μ.μ. στα γραφεία της (Τερψιθέας 6, τηλ. 4952.146).
Συλλυπητήρια για τον Πέτρο Ντρέκο

Το Οικονομικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή το θάνατο του Πέτρου Ντρέκου τονίζει τα εξής: "Τα μέλη του Οικονομικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ με μεγάλη λύπη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του Πέτρου Ντρέκου, πατέρα του συντρόφου μας Αντώνη Ντρέκου. Σ' αυτή τη δύσκολη στιγμή συμπαραστεκόμαστε στο σύντροφό μας Αντώνη και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους οικείους του εκλιπόντος".

Δραστηριότητες των Επιτροπών Ειρήνης
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Βύρωνα κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της την Κυριακή 26 Γενάρη στις 11 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου (πρώην Λουίζα). Στην εκδήλωση θα γίνει προβολή της αντιπολεμικής ταινίας "Τα Γουρουνίσια Χρόνια".
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Γούβας κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της την Κυριακή 26 Γενάρη στις 11 π.μ. στα γραφεία της (Λεάγρου 12, πλησίον πλατείας Πλυτά, πάροδος Αμφικράτους).
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Αγ. Αναργύρων κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της την Κυριακή 26 Γενάρη στις 6 μ.μ. στο 1ο ΚΑΠΗ (οδός Πλαστήρα).
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ανω Λιοσίων κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της τη Δευτέρα 27 Γενάρη στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου "Μελίνα Μερκούρη". Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το χορευτικό του Συλλόγου Κρητών Ανω Λιοσίων και μουσικό πρόγραμμα από τριμελή ορχήστρα.
Εκδήλωση για το ΔΣΕ

Η Αχτίδα ΔΕΚΟ και Τραπεζών της ΚΟΑ του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, αύριο Παρασκευή,στις 8 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ