ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Γενάρη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στρώνεται το τραπέζι στους εργοδότες

Οι πρώτες αποφάσεις χρηματοδότησης των εργοδοτών με χρήματα των εργαζομένων, στα πλαίσια του νόμου για την ανεργία, εγκρίθηκαν από τον ΟΑΕΔ

Το μεγάλο "φαγοπότι" των πόρων του ΟΑΕΔ από τους εργοδότες αρχίζει σύντομα, με την υπογραφή από τον υπουργό Εργασίας των υπουργικών αποφάσεων που υλοποιούν τις διατάξεις του ν. 2434, του τελευταίου νόμου του υπουργείου Εργασίας για τη δήθεν ενίσχυση της απασχόλησης. Ηδη δυο σχέδια υπουργικών αποφάσεων συζητήθηκαν την Τρίτη στο ΔΣ του ΟΑΕΔ και προωθούνται για υπογραφή.

Η πρώτη απόφαση που συζητήθηκε αφορά την υλοποίηση τεσσάρων προγραμμάτων επιχορήγησης επιχειρήσεων, με στόχο τη δημιουργία 30 χιλ. θέσεων εργασίας. Τα προγράμματα αφορούν νέους 18-25 ετών, γυναίκες 15-66 ετών, εργαζόμενους 26-64 ετών και εργαζόμενους 15-64 ετών σε θύλακες υψηλής ανεργίας. Τα χρήματα που θα μοιραστούν σε πρώτη φάση στους εργοδότες είναι 31 δισ. δραχμές.Με αυτά τα χρήματα οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν τους εργοδότες, ώστε να τους απασχολούν, χωρίς ούτε αυτό να εξασφαλίζεται! Το δεύτερο πρόγραμμα, που εγκρίθηκε, αφορά την επιδότηση 10.000 ανέργων για να γίνουν ...ελεύθεροι επαγγελματίες.

Αναμένεται ακόμα να συζητηθούν το επόμενο διάστημα οι αποφάσεις συμψηφισμού του επιδόματος ανεργίας,με την παρακολούθηση από τον άνεργο προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης ή με εργασία μέσω των "μεριδίων εργασίας".Η απόφαση - προπομπός των ιδιωτικών γραφείων εργασίας για τα "γραφεία ενημέρωσης ανέργων και επιχειρήσεων".Η διάταξη κάλυψης του μη μισθολογικού κόστους σε εργοδότες,που προσλαμβάνουν νέους από 20 έως 29 ετών για 12 μόνο μήνες.

Ο μόνος που καταψήφισε τις αποφάσεις στο ΔΣ του ΟΑΕΔ ήταν ο Χ. Κατσώτης,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ο οποίος - ανάμεσα στα άλλα - τις κατάγγειλε, επειδή με αυτό τον τρόπο διοχετεύονται τα χρήματα των εργαζομένων στους εργοδότες, δεν ενισχύουν ουσιαστικά την απασχόληση και λειτουργούν - στα πλαίσια της "ενεργητικής" επιδότησης της ανεργίας - υπονομευτικά για την ενίσχυση των ανέργων.

"ΟΧΙ" από τους εργάτες της ΜΕΛ στην ιδιωτικοποίηση

Στο εργοστάσιο περιόδευσε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της ΜΕΛ είναι οι 180 εργαζόμενοι της επιχείρησης και ζητούν να παραμείνει η χαρτοβιομηχανία και η τεράστια ακίνητη περιουσία της κάτω από τον έλεγχο του Δημοσίου. Μετά την τραυματική εμπειρία του ξεπουλήματος αντί πινακίου φακής το 1991, που κόστισε 150 απολύσεις και νέα χρέη πάνω από 1,8 δισ., οι εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο να υποστηρίζουν αυτή τη θέση, καθώς η πορεία της ΜΕΛ τα τρία τελευταία χρόνια είναι κερδοφόρα.

Πέρσι η ΜΕΛ παρήγαγε 35.000 τόνους χαρτί με τζίρο 4,5 δισ. Κατέχει το 40% της ελληνικής αγοράς προϊόντων συσκευασίας και συμβάλλει ουσιαστικά στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της χώρας, καθώς τα προϊόντα της παράγονται από την ανακύκλωση του χρησιμοποιημένου χαρτιού. Το 1996 οι εξαγωγές της κύρια προς χώρες της Μ. Ανατολής ξεπέρασαν τους 16.000 τόνους και η πορεία της μέσα από το απαραίτητο εξοπλιστικό πρόγραμμα, που έχει απορροφήσει τα δύο τελευταία χρόνια 300 εκατομμύρια, κρίνεται ανοδική και φιλόδοξη.

Χτες τη βιομηχανία επισκέφτηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Κατσαρό,μέλος της ΚΕ του Κόμματος και συναντήθηκε με τη διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων. Ο πρόεδρος του σωματείου Παύλος Ντούφος τόνισε πως η απόφαση της κυβέρνησης, να προχωρήσει άμεσα στην ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων του ΟΑΕ, έχει δυσμενείς επιπτώσεις για την εταιρία, καθώς η αγορά έχει θορυβηθεί και έχουν κοπεί οι πιστώσεις από τους προμηθευτές.

Ο Γιάννης Κατσαρός τόνισε στους εργαζόμενους πως οι ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση αργά ή γρήγορα θα προκαλέσουν κύμα αντιδράσεων, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι ξαφνικά θα βρεθούν στο δρόμο, γι' αυτό χρέος του συνδικαλιστικού κινήματος είναι να αντιδράσει δυναμικά και να αποτρέψει τις ιδιωτικοποιήσεις. "Δεν πρέπει να δεχτείτε τους εκβιασμούς και τις αποφάσεις της κυβέρνησης ως τετελεσμένες, τόνισε, αλλά μαζί με όλους τους εργαζόμενους από τις άλλες επιχειρήσεις και το συνδικαλιστικό κίνημα να υποχρεώσετε την κυβέρνηση σε υποχώρηση".

Ανοδος της εγγεγραμμένης ανεργίας το 1996

Στο 7,47% έφτασε το ποσοστό της μέσης ετήσιας εγγεγραμμένης ανεργίας το 1996, το μεγαλύτερο ποσοστό της τελευταίας τετραετίας

Στο μεγαλύτερο ποσοστό της τελευταίας τετραετίας έφτασε η εγγεγραμμένη ανεργία το 1996,με μέσο όρο το 7,47%.Ο μέσος όρος των εγγεγραμμένων ανέργων ήταν 185.291,σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ. Εξαρση παρουσιάστηκε τον Γενάρη του 1996 με 225.944 εγγεγραμμένους άνεργους και ποσοστό 9,22%.Το 1995 το αντίστοιχο ποσοστό ετήσιας εγγεγραμμένης ανεργίας ήταν 7,07% και 183.695 άνεργοι.

Η εγγεγραμμένη ανεργία τον Δεκέμβρη του 1996 έφτασε στο 8,42%, με αποτέλεσμα οι άνεργοι στους καταλόγους του ΟΑΕΔ να φτάσουν τους 210.868.Ο πραγματικός αριθμός των ανέργων και το πραγματικό ποσοστό ανεργίας είναι βέβαια πολύ μεγαλύτερα, σύμφωνα και με επίσημα στοιχεία. Τον Δεκέμβρη του 1995 η ανεργία ήταν 8,34%,ενώ τον Νοέμβρη του 1996 8,08%,με 196.495 εγγεγραμμένους άνεργους.

Από τους εγγεγραμμένους άνεργους επιδοτούνται μόλις οι 121.868,δηλαδή περίπου 90.000 άνεργοι είναι επίσημα μακροχρόνια άνεργοι. Τον Δεκέμβρη γίνονταν 1.017 απολύσεις κάθε εργάσιμη μέρα κατά μέσο όρο και συνολικά 25.423.

Ο μεγαλύτερος αριθμός απολύσεων τον περασμένο Δεκέμβρη καταγράφτηκε στην περιοχή της Μακεδονίας με 9.799 απολύσεις. Ακολουθεί η περιφέρεια της πρωτεύουσας σε αρκετή απόσταση με 6.130 απολύσεις.

Το μεγαλύτερο ποσοστό εγγεγραμμένης ανεργίας εμφανίστηκε τον Δεκέμβρη στα νησιά του Ιονίου και έφτασε το 29,32%,ενώ στα νησιά του Αιγαίου η εγγεγραμένη ανεργία έφτασε το 27,56%.

Κινητοποίηση για την ανεργία

Η πραγματοποίηση κινητοποίησης κατά της ανεργίας, στις 29 Γενάρη, αποφασίστηκε σε σύσκεψη του Δήμου Περάματος, συνδικάτων και άλλων φορέων της περιοχής

Η πραγματοποίηση κινητοποίησης την Τετάρτη 29 του Γενάρη και η σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής για την οργάνωση και κλιμάκωση των αγώνων, ήταν οι αποφάσεις της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Δημαρχείο Περάματος την περασμένη Δευτέρα, με θέμα την ανεργία που μαστίζει την πόλη και που στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη - τη μόνη οικονομική και παραγωγική δραστηριότητα στο Πέραμα - παίρνει τραγικές διαστάσεις.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα συνδικάτα Μετάλλου, Ναυπηγοξυλουργών, Ηλεκτρολόγων πλοίων, Επαγγελματοβιοτεχνών Ζώνης, ΝΑΥΣΙ, ΚΑΡΡΑ,καθώς και ο Δήμος Περάματος, το Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά, η Νομαρχία Πειραιά, η Ενωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Περάματος, η Ενωση Ναυπηγών Περάματος, οι σύλλογοι "Εστία της Γυναίκας", η "ΕΓΕ Περάματος", ο "Ικαρος", ο "Καραϊσκάκης", η "Ενωση Ποντίων Περάματος". Επίσης παρευρέθηκαν και βουλευτές της περιφέρειας.

Επίσης, χτες τα Σωματεία της Ζώνης συναντήθηκαν με το προεδρείο της ΓΣΕΕ και συζήτησαν για την κατάσταση που επικρατεί στη Ζώνη. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας, κοινή ήταν η διαπίστωση ότι τα προβλήματα στην περιοχή έχουν οξυνθεί,πλήττοντας τόσο την ίδια την περιοχή και τους εργαζόμενους, καθώς και τον κρίσιμο κλάδο της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας.

"Η ΓΣΕΕ - τονίζεται - στηρίζει τις προσπάθειες, τις προτάσεις και τις πρωτοβουλίες των φορέων του Περάματος και του Πειραιά και θα παρέμβει προς κάθε αρμόδιο για τη λύση των προβλημάτων", ενώ καλεί την κυβέρνηση να αποδεχτεί και να υλοποιήσει τις προτάσεις που αφορούν στη: Στήριξη της Ζώνης με συγκεκριμένα μέτρα και λύσεις, αντιμετώπιση των προβλημάτων επιβίωσης των ανέργων με εξασφάλιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων και άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Η ΔΑΡΙΓΚ "ξαναχτυπά"

"Ξαναχτύπησε" η συρματουργία "ΔΑΡΙΓΚ", αυτή τη φορά απολύοντας εφτά εργαζόμενους και δίνοντας υποχρεωτικά τις άδειες στο υπόλοιπο προσωπικό. Η επιχείρηση επικαλέστηκε, για να δικαιολογήσει τις ενέργειες αυτές, την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού από την εισαγωγή ομοειδών προϊόντων. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική, αφού από το 1991 έχει απολύσει πάνω από 100 εργαζόμενους, ενώ συχνά προχωρά σε διαθεσιμότητες, απειλές για απολύσεις κ.ά.

Να καταργηθεί το "διαφθορείο"

"Διαφθορείο της εργατικής τάξης" αποτελεί το Ταμείο των Εργατοπατέρων και η συνέχιση της λειτουργίας του "πρόκληση για όλους τους εργαζόμενους". Τα παραπάνω καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζόμενων στον "Καζή",το οποίο ζητάει από την κυβέρνηση την άμεση κατάργησή του, αφού διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζόμενων στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

"Θεωρούμε απαράδεκτο - τονίζεται στην ανακοίνωση - το Ταμείο Μετάλλου όταν τρία χρόνια τώρα δε δίνει καμία αύξηση στους συνταξιούχους, να δίνει το 1996 100 εκατομμύρια δραχμές στο Ταμείο των "εργατοπατέρων"".

Τραμπούκικη επίθεση

Στελέχη της ΠΑΣΚΕ επιτέθηκαν στον συνδικαλιστή της "Εργοστασιακής Επιτροπής" Σπ. Βαρθολομαίο

Την τραμπούκικη επίθεση στελεχών της ΠΑΣΚΕ δέχτηκαν χτες στελέχη της "Εργοστασιακής Επιτροπής" στο Σωματείο Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά! Ειδικότερα, ο Σπ. Βαρθολομαίος αντιμετωπίστηκε με σπρωξιές, πέταγμα αντικειμένων εναντίον του και ανήκουστες ύβρεις! Ολα αυτά σε συνεδρίαση της διοίκησης του σωματείου και ενώ ο Σπ. Βαρθολομαίος ανέπτυσσε τις θέσεις της παράταξης για το φορολογικό νομοσχέδιο και ζητούσε συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ, για την οποία λίγο πριν η ΠΑΣΚΕ πρότεινε ...συμμετοχή με δίωρη στάση.

Μετά από αλλεπάλληλες διακοπές, από μέλη του ΔΣ, ο Σπ. Βαρθολομαίος κατήγγειλε τη στάση και πρακτική ορισμένων συνδικαλιστών. Η πρώτη επίθεση έγινε από τον πρόεδρο του Σωματείου Σ. Μαρκάτο,ο οποίος έσπρωξε και σχεδόν πέταξε κάτω δυο φορές τον Σπ. Βαρθολομαίο.Ο συνδικαλιστής, μετά την επίθεση που δέχτηκε, κατάγγειλε ότι ο Σ. Μαρκάτος,ο Γ. Κοντάκης,πρόεδρος της ΠΟΕΜ, και ο Γ. Μίχας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, παίρνουν επίδομα "επίβλεψης" 15.000 δραχμών και επίδομα παραγωγικότητας 56.000 δραχμών, αν και, δικαιολογημένα, απέχουν από την εργασία τους. Ο Γ. Κοντάκης παίρνει 59.000 δραχμές.

Οι καταγγελίες του συνδικαλιστή προκάλεσαν νέα επίθεση από τον γραμματέαΛ. Ιωάννου.Ο Σπ. Βαρθολομαίος δήλωσε ότι τέτοιες πρακτικές τραμπουκισμού από τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ δεν πρόκειται να εμποδίσουν την "Εργοστασιακή Επιτροπή" να εκφράζει τις θέσεις της. Η τρίτη επίθεση έγινε από το στέλεχος της ΠΑΣΚΕ Κ. Κωρέντη.

Αντιστρέφοντας την αλήθεια και χρησιμοποιώντας τον τίτλο του σωματείου, τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ εξέδωσαν ανακοίνωση, με την οποία καλούν τους εργαζόμενους "να κλείσουν τ' αυτιά τους στους εντολοδόχους του κόμματος"!

Στα "ύψη" η εγγεγραμμένη ανεργία το 1996



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ