ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Γενάρη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Δυναμική απάντηση στη φορολογική αδικία

Απεργούν σήμερα ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο φορέα. Συγκέντρωση των εργαζομένων στην πλατεία Κάνιγγος στις 10 το πρωί και πορεία προς τη Βουλή, προσυγκέντρωση στην Ομόνοια στις 9 το πρωί. Συγκέντρωση και στον Πειραιά, όπου θα καταλήξουν και οι απεργοί της Αθήνας, καθώς και σε άλλες πόλεις

Δυναμική απεργιακή απάντηση δίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι, στα σχέδια της κυβέρνησης για τη νέα φορολογική αρπαγή του εισοδήματός τους, συμμετέχοντας στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται σ' όλη τη χώρα ενάντια στο αντιλαϊκό φορολογικό νομοσχέδιο.

Ολοι οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς συμμετέχουν στην απεργία με στάσεις εργασίας, ενώ οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ απεργούν όλο το 24ωρο. Οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία, τις υπηρεσίες, τις οικοδομές, τις επιχειρήσεις, το εμπόριο, τις μεταφορές, την κοινή ωφέλεια, συμμετέχουν στην απεργία διεκδικώντας δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση.

Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στην Αθήνα, στην πλατεία Κάνιγγος στις 10 το πρωί. Θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή και στη συνέχεια οι απεργοί θα κατευθυνθούν - μετά από κάλεσμα της ΓΣΕΕ και της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων - στο Πειραιά για να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση των ναυτεργατών.

Προσυγκέντρωση στην Ομόνοια στις 9 το πρωί έχει καλέσει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας.

Στον Πειραιά το Εργατικό Κέντρο καλεί σε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του στις 10.30 το πρωί. Θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, η οποία θα καταλήξει επίσης στο λιμάνι του Πειραιά, όπου οι εργαζόμενοι θα δηλώσουν την αλληλεγγύη τους στον πανναυτεργατικό αγώνα.

Στη Θεσσαλονίκη η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 το πρωί στην πλατεία Δικαστηρίων και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Τα βασικά αιτήματα της απεργίας είναι η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 2 εκατ. δραχμές περίπου, αλλαγή της σχέσης άμεσων - έμμεσων φόρων με μείωση των έμμεσων φόρων, διαφύλαξη του εισοδήματος των εργαζομένων από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, μηχανογράφηση του υπουργείου Οικονομικών για πάταξη της φοροδιαφυγής, κατάργηση των προκλητικών φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου κ.ά.

Οι εργαζόμενοι στον ΚΕΡΑΝΗ συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία,ενώ οι εργαζόμενοι στον ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟ πραγματοποιούν στάση εργασίας. Στάση Εργασίας από τις 7 το πρωί μέχρι τις 10 το πρωί πραγματοποιεί και η Ενωση Λιμενεργατών του ΟΛΠ μαζί με τον Σύνδεσμο Εποπτών - Αρχιεργατών.

Σε συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις που γίνονται σε όλη τη χώρα καλεί τους συνταξιούχους η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας.Ταυτόχρονα οι συνταξιούχοι ετοιμάζουν τη δική τους διαμαρτυρία με πικετοφορία στις 30 Γενάρη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά.

Τον αγώνα των εργαζομένων της χώρας χαιρετίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών και διαβεβαιώνει ότι θα σταθεί στο πλευρό τους μέχρι τη νίκη.

Να συμμετάσχουν στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί έξω από τα γραφεία του, με αποφασιστικότητα και πείσμα, καλεί τους εργαζόμενους το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου.

Στην Πάτρα,η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών καλεί σε προσυγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία Γεωργίου.Θα ακολουθήσει πορεία προς το Εργατικό Κέντρο όπου θα γίνει συγκέντρωση.

Στη Χαλκίδα,η συγκέντρωση θα γίνει στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο. Οι εργαζόμενοι της Θήβας θα συμμετέχουν στη συγκέντρωση της Αθήνας, το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς πραγματοποιεί συγκέντρωση στις 10 το πρωί, την ίδια ώρα θα γίνει συγκέντρωση και στη Φωκίδα.

Μήνυμα αγώνα από τη Β. Ελλάδα

ΕΚΘ: ΟΧΙ στα νέα δυσβάσταχτα βάρη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Την αντίθεσή τους στη νέα αντιλαϊκή φορομπηχτική επίθεση της κυβέρνησης εκφράζουν σήμερα και οι εργαζόμενοι της Β. Ελλάδας, με τη συμμετοχή τους στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ. Στη Θεσσαλονίκη και σε όλες τις μεγάλες πόλεις, με απόφαση των Εργατικών Κέντρων, έχουν προγραμματιστεί απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες με τη συμμετοχή και των συνταξιουχικών οργανώσεων.

Η απεργιακή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη θα γίνει στις 10 το πρωί στην πλατεία Δικαστηρίων (άγαλμα Βενιζέλου) και θα ακολουθήσει πορεία προς το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου θα επιδοθεί ψήφισμα. Η Επιτροπή Εργατοϋπαλληλικών Σωματείων και τα συνταξιουχικά σωματεία έχουν προγραμματίσει δύο προσυγκεντρώσεις στις 9 το πρωί, στην Καμάρα και στο Βαρδάρη.

Χτες κλιμάκια του ΕΚΘ επισκέφθηκαν τα μεγάλα εργοστάσια της βιομηχανικής ζώνης - ΒΑΛΚΑΝ, ΕΛΒΟ, ΜΕΛ, ΕΛΛΑΣΚΑΝ, ΤΙΤΑΝ, ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ, ΠΑΤΙΝΙΔΗΣ, ΟΛΘ - και ενημέρωσαν τους εργαζόμενους για τους στόχους και τα αιτήματα της κινητοποίησης.

Οπως δήλωσε στο "Ρ" ο γγ του ΕΚΘ, Βασίλης Ρέβας,οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους αντιλαμβάνονται πως η πολιτική της κυβέρνησης, που δεν αφήνει πλέον τίποτα όρθιο, έχει μοναδικό στόχο τα λαϊκά εισοδήματα και τα εργατικά δικαιώματα. "Το νομοσχέδιο για το φορολογικό βέβαια - σημείωσε - δεν είναι η μόνη απόδειξη, αλλά συγκεκριμένα, ενταγμένο στο πρόγραμμα σύγκλισης, ενισχύει τη μονόπλευρη λιτότητα, με την κατάργηση φορολογικών ρυθμίσεων των εργαζομένων και αφήνει στο απυρόβλητο τις προκλητικές φοροαπαλλαγές των πολυεθνικών και των μονοπωλίων".

Το ΕΚΘ, σε ανακοίνωσή του, τονίζει πως η κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά, αδιαφόρησε για τις προτάσεις των συνδικάτων και μαζί με το φετινό προϋπολογισμό, προχωρά στη θεσμοθέτηση νέων δυσβάσταχτων βαρών στις πλάτες των εργαζομένων, χωρίς να φορολογεί τα υπερκέρδη των βιομηχάνων και της παραοικονομίας. Καλεί τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία και προειδοποιεί για κλιμάκωση του αγώνα των εργαζομένων για την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής.

Δίωρη... στάση στην ΠΕΣΙΝΕ

Να συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ για το φορολογικό και στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς,καλεί τους εργαζόμενους η Τοπική Επιτροπή της ΕΣΑΚ στην ΠΕΣΙΝΕ,καταγγέλλοντας την απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ του σωματείου για συμμετοχή στην απεργία με... δίωρη στάση εργασίας.

Η ΤΕ της ΕΣΑΚ κατάγγειλε στη συνεδρίαση του ΔΣ ότι η απόφαση της πλειοψηφίας ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ,η οποία συνοδεύτηκε από καταγγελία της ΓΣΕΕ επειδή δεν έχει... διεκδικητικό πλαίσιο για την κινητοποίηση, υπακούει στην αξίωση του διευθυντή της ΠΕΣΙΝΕ να μην ακολουθούν οι εργαζόμενοι τις αποφάσεις ανώτερων συνδικαλιστικών οργάνων για κινητοποιήσεις.

Οι συγκοινωνίες

Οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ και τον ηλεκτρικό συμμετέχουν στην απεργία της ΓΣΕΕ με στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί.Τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ θα μείνουν σταματημένα από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 10 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας.Στην "Ολυμπιακή Αεροπορία" θα γίνει στάση εργασίας από τις 12 μέχρι τις 3 το μεσημέρι.Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ απεργούν όλο το 24ωρο.

Από την προηγούμενη πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ
Απολύσεις στους "Βωξίτες Παρνασσού"

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ

Σε μαζικές απολύσεις προχωρά η επιχείρηση "ΑΕΜ Βωξίτες Παρνασσού".Ηδη αυτές ανέρχονται στις 16, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες "περισσεύουν" ακόμα 60 - 80 εργαζόμενοι, οι απολύσεις των οποίων θα ακολουθήσουν σύντομα. Να σημειωθεί ότι η επιχείρηση την τελευταία 15ετία έχει μειώσει το προσωπικό της κατά 1.200 εργαζόμενους.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ καταγγέλλει τις "εκβιαστικές απολύσεις", ζητάει να "μπει φρένο στην ασύδοτη δράση του εργολάβου, που μάλιστα είναι εργολάβος του Δημοσίου και εκμεταλλεύεται τον εθνικό ορυκτό πλούτο", ενώ επισημαίνει τις "τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, που αποδέχεται την τακτική της επιχείρησης, υποθάλποντάς τη με το να παραχωρεί τεράστιες εκτάσεις του Δημοσίου για εκμετάλλευση".

Η ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ ζητά ακόμα: Να ανακληθούν όλες οι απολύσεις. Να γίνουν επενδύσεις από τις μεταλλευτικές επιχειρήσεις σε επίπεδο εξόρυξης και αποκατάστασης του περιβάλλοντος. Να σταματήσει ο εμπαιγμός από τις κυβερνήσεις και να γίνει άμεσα το εργοστάσιο αλουμίνας. Να δημιουργηθεί Ενιαίος Φορέας Βωξίτες - Αλουμίνας - Αλουμινίου, από την εξόρυξη του Βωξίτη μέχρι τη μεταποίηση.

Συνέλευση καθαριστριών

Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί την Κυριακή 26 Γενάρη, στις 10.30 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο Αθηνας, το Σωματείο Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων,παράλληλα θα γίνει και η κοπή της πίτας.

Μήνες απλήρωτοι

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες παραμένουν 15 εργαζόμενοι της βιοτεχνίας δέρματος POLIS ΑΕ.Ο εργοδότης "εξαφανίστηκε" εδώ και ένα μήνα χωρίς να πληρώσει μεροκάματα, Δώρο, επιδόματα κλπ.

Το Συνδικάτο Εργατών Δέρματος καταγγέλλει τη στάση του εργοδότη, αλλά και την αδιαφορία των αρμόδιων οργάνων της πολιτείας και σε προσφυγή του στον ΟΑΕΔ ζητά άμεσα την επιδότηση των εργαζομένων με το επίδομα ανεργίας. - Απλήρωτοι επίσης από τον Νοέμβρη και χωρίς Δώρο παραμένουν και 15 εργαζόμενοι της βιοτεχνίας ετοίμων ενδυμάτων ΑΡΤ - ΛΑΪΦ.Η ιδιοκτήτρια μετά από διαμαρτυρία του Συνδικάτου Εργατών Ιματισμού και προσφυγή στην Επιθεώρηση Εργασίας, υποσχέθηκε να καταβάλει άμεσα τα δεδουλευμένα εντός των ημερών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ