ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Γενάρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Συνεχίζουν αταλάντευτα την απεργία
  • "Προτάσεις - ψίχουλα", αντί ουσιαστικών απαντήσεων, από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στη συνάντηση που είχε χτες με το ΔΣ της ΟΛΜΕ
  • Πάνω από 75% και χτες η συμμετοχή στην απεργία

Να συνεχίσουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και αταλάντευτα τον απεργιακό τους αγώνα, κάλεσε όλους τους καθηγητές της χώρας το ΔΣ της ΟΛΜΕ, με ανακοίνωσή του, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε χτες το απόγευμα με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

"Στη συνάντηση δε δόθηκε καμιά συγκεκριμένη και ουσιαστική απάντηση στα οικονομικά, επαγγελματικά και εκπαιδευτικά μας αιτήματα" υπογραμμίζει το ΔΣ της ΟΛΜΕ που καλεί τα μέλη των ΔΣ των ΕΛΜΕ και των απεργιακών επιτροπών να βρίσκονται σήμερα το πρωί στα σχολεία, "με στόχο την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής στην απεργία". Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών χτες, τρίτη μέρα της απεργίας, ξεπέρασε σύμφωνα με την ΟΛΜΕ το 75%. Η συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας ήταν προγραμματισμένη να γίνει στις 1.30 μ.μ. Εγινε τελικά στις 5 μ.μ. και διακόπηκε μετά από τρεις ώρες περίπου, ενώ επρόκειτο να συνεχιστεί στις 11 μ.μ. με τη συμμετοχή και εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών.

Στη χτεσινή απογευματινή συνάντηση, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας περιορίστηκε σε "ψίχουλα". Αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης των 35.000, που προβλέπεται από το νέο μισθολόγιο, να αναπροσαρμόζεται ανάλογα με το ωρομίσθιο του πρωτοδιοριζόμενου. Πρότεινε επίσης το υπόλοιπο του "τριμήνου" Δεκέμβρης - Φλεβάρης να δοθεί σε 12 μηνιαίες δόσεις, και με κάποια μικρή αύξηση.

Με την ίδια χτεσινοβραδινή ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί όλους τους καθηγητές να πάρουν μέρος στις προγραμματισμένες συνελεύσεις των ΕΛΜΕ που ξεκινούν σήμερα, οι αποφάσεις των οποίων θα μεταφερθούν στη σύνοδο των προέδρων των ΕΛΜΕ που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Σάββατο.

  • Πικετοφορία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χτες οι καθηγητές της Θεσσαλονίκης, ενώ η συμμετοχή των καθηγητών του Νομού στην απεργία κυμάνθηκε στο 50%. Το μεσημέρι οι απεργοί καθηγητές συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα και πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό στους περαστικούς.
Συμπαράσταση του Μετώπου Παιδείας Πειραιά

Τη συμπαράστασή τους στον απεργιακό αγώνα των εκπαιδευτικών που ξεκίνησε, εξαιτίας της άσχημης κατάστασης που επικρατεί στο χώρο της παιδείας, εξέφρασαν για άλλη μια φορά οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Πειραιά, οι οποίοι έδωσαν χτες συνέντευξη Τύπου, με σκοπό την ενημέρωση του πειραϊκού λαού για τη δράση της Ομοσπονδίας και του Μετώπου Παιδείας Πειραιά.

Στη συνέντευξη Τύπου δόθηκε το ψήφισμα συμπαράστασης προς τον απεργιακό αγώνα των καθηγητών, στο οποίο τονίζεται, με το φετινό 7,2% που δίνεται για την εκπαίδευση θα συνεχιστεί για άλλη μια χρονιά η λιτότητα και η μιζέρια στην παιδεία, αφήνοντας πλέον ένα μόνο δρόμο για τους εκπαιδευτικούς φορείς: Το δρόμο του κοινού αγώνα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου έγινε επίσης ενημέρωση για την πρόσφατη συνεδρίαση του Μετώπου Παιδείας Πειραιά, που αποτελείται από την Ομοσπονδία Γονέων, την ΕΛΜΕ Πειραιά, τους Συλλόγους Δασκάλων Νίκαιας και Κορυδαλλού,το Συνδικάτο Οικοδόμων και αρκετές ενώσεις γονέων.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση συμπαράστασης στους καθηγητές, αύριο στις 7 το απόγευμα, στην πλ. Κοραή στον Πειραιά και η συμμετοχή της Ομοσπονδίας στη σημερινή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ. Επίσης αποφασίστηκε να ζητηθεί συνάντηση με τους υπέυθυνους του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων με σκοπό να δεσμευτεί ο Οργανισμός για χρονοδιάγραμμα παράδοσης νέων σχολικών κτιρίων στη Νομαρχία Πειραιά.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ
Στη Δικαιοσύνη το σκάνδαλο

Το δρόμο των δικαστηρίων παίρνει η υπόθεση του σκανδάλου σε διαγωνισμό υποψηφίων συμβολαιογράφων. Ο Αρισ. Μιχαλόπουλος,ως εκπρόσωπος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, κατηγορείται ότι "αμάρτησε" και προσπάθησε να βολέψει παιδιά συμβολαιογράφων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διερεύνηση της υπόθεσης ανατέθηκε στον 25ο τακτικό ανακριτή Στ. Παυλίδη.Ο Α. Μιχαλόπουλος κατηγορείται για πλαστογραφία και παράβαση καθήκοντος, ενώ οι τέσσερις υποψήφιες Ε.Κ., Σ.Κ., Μ.Σ. και Β.Μ. για συνέργεια στα παραπάνω αδικήματα.

Την καταγγελία για το σκάνδαλο έκανε με εμπιστευτική αναφορά στον Αρειο Πάγο και το υπουργείο Δικαιοσύνης ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Ι. Γέγιος.Σύμφωνα με την αναφορά του, ο Α. Μιχαλόπουλος παρείχε συστηματική και μεθοδική "βοήθεια" σε προεπιλεγμένη ομάδα υποψηφίων και κυρίως σε παιδιά συμβολαιογράφων. Επίσης, στα γραπτά που διόρθωσε, υπήρχαν προσθήκες και εκτεταμένες διαγραφές στο αρχικό κείμενο με μπλάνκο, πράγμα που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο συντάκτης του γραπτού ήρθε σε επαφή με το γραπτό του, ενώ αυτό βρισκόταν στην κατοχή του παραπάνω εξεταστή. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις εντοπίστηκαν έντονες αποκλίσεις στη βαθμολογία του συγκεκριμένου συμβολαιογράφου βαθμολογητή και στα άλλα μέλη της Συντακτικής Εξεταστικής Επιτροπής.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Θραύση κάνουν τα "αεροπλανάκια"

Ερευνα στα κυκλώματα που έχουν στήσει και εκμεταλλεύονται τα γνωστά παιχνίδια τύπου "αεροπλανάκι" διεξάγει η Διεύθυνση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, μετά από γνωμοδότηση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ότι οι εν λόγω "επιχειρηματίες" διαπράττουν απάτη κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος και πως οι συμμετέχοντες στο παιχνίδι είναι άμεσοι συνεργοί στο αδίκημα.

Μετά τη γνωμοδότηση έγιναν έρευνες στα γραφεία των διάφορων επιχειρήσεων που οργανώνουν τα παιχνίδια και σχηματίστηκαν μέχρι τώρα δικογραφίες κατά 14 ατόμων, ενώ τα άτομα που καταγράφονται σε πρώτη φάση να συμμετέχουν στα "αεροπλανάκια" είναι 38.398 τα οποία υπολογίζεται πως έχουν παίξει πάνω 300 εκατομμύρια.

Η αφορμή δόθηκε με την έξαρση που έχει παρατηρηθεί με το "ΤΖΟΚΕΡ" που εκμεταλλεύεται γερμανική εταιρία, αλλά και τη διάδοση που είχαν ανάλογα παιχνίδια όπως το "ΣΙΛΒΕΡ", το "ΣΕΒΕΝ 4", το "ΠΥΡΑΜΙΣ", το "ΚΟΣΜΟ", και άλλα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη. Ηδη σε βάρος ενός ατόμου του υπεύθυνου του "ΣΙΛΒΕΡ" Γιάννη Γκουρμπέτσου, 35 χρόνων, ασκήθηκε ποινική δίωξη για απάτη σε βαθμό κακουργήματος και διατάχθηκε κύρια ανάκριση. Μέσα σε διάστημα 20 ημερών, ο Γκουρμπέτσος εισέπραξε 66 εκατομμύρια δραχμές από 10.215 άτομα που "πόνταραν" στα παιχνίδια "ΣΙΛΒΕΡ" και "ΓΚΟΛΝΤΕΝ"!

Αθωώνει τον Μπαλάφα αυτόπτης μάρτυρας

Αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του εισαγγελέα Γ. Θεοφανόπουλου την Πρωταπριλιά του 1985, από μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης "Αντικρατική Πάλη", κατέθεσε χτες στο Δευτεροβάθμιο Κακουργιοδικείο της Αθήνας ότι στο πρόσωπο του Γ. Μπαλάφα δεν αναγνωρίζει κάποιον από τους δράστες. Πρόκειται για τον Νικ. Ξένο, ο οποίος περιέγραψε στο δικαστήριο τα χαρακτηριστικά του ατόμου που πυροβόλησε και σκότωσε τον εισαγγελέα έξω από το σπίτι του στην Καλλιθέα, καθώς και του συνεργού του. Οι περιγραφές που έδωσε δεν ταίριαζαν στον κατηγορούμενο. Ο ίδιος μάρτυρας διέψευσε κατηγορηματικά την Ουρανία Νικολάου, συγγενή του θύματος, που υποστήριξε την πρώτη μέρα της δίκης ότι "ο Μπαλάφας ήταν αυτός που σκότωσε", ενώ όταν της παρουσιάστηκαν φωτογραφίες, υπέδειξε άλλο πρόσωπο ως δράστη.

Αντίθετα, ο αδελφός του άτυχου εισαγγελέα, Λεων. Θεοφανόπουλος, ισχυρίστηκε στην κατάθεσή του πως "δράστης ήταν ο Μπαλάφας", ξεπερνώντας και αυτό το κατηγορητήριο της Ασφάλειας, στο οποίο αναφέρεται ως φυσικός αυτουργός ο Χρ. Τσουτσουβής και ως συνεργός του ο Γ. Μπαλάφας... Δεν προσκόμισε, ωστόσο, ο μάρτυρας αυτός κανένα στοιχείο για να στηρίξει τον καινοφανή ισχυρισμό του. Η δίκη συνεχίζεται με τις καταθέσεις άλλων μαρτύρων του κατηγορητηρίου.

Μεμονωμένα περιστατικά παραβάσεων του κανονισμού πτήσεων των αεροσυνοδών, καταγγέλλει η διοίκηση της Ενωσης Ιπταμένων Συνοδών - Φροντιστών (ΕΙΣΦ).

Με ανακοίνωσή της η ΕΙΣΦ, επισημαίνει ότι τους τελευταίους δυο μήνες, τον κανονισμό πτήσεων παραβίασε η ίδια η διευθύντρια των αεροσυνοδών, η οποία "πέταξε" με το πρωθυπουργικό "Φάλκον", αλλά και σε τακτικές πτήσεις της Ο.Α., χωρίς να έχει εκπληρώσει την υποχρέωση της ετήσιας εκπαίδευσής της στα σωστικά μέσα αεροσκαφών, όπως προβλέπει ο κανονισμός πτήσεων (άρθρο 4 Π.Δ. 309/78).

"Υγιεινά" τσιγάρα από τη ΣΕΚΑΠ

Τσιγάρα με βιολογικό φίλτρο βγάζει στην κυκλοφορία η Συνεταιριστική Καπνοβιομηχανία Ελλάδος ΑΕ (ΣΕΚΑΠ).

Το νέο αυτό προϊόν που ονομάστηκε "BF", παρουσιάστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου από τη διοίκηση της ΣΕΚΑΠ και την ομάδα των Ελλήνων επιστημόνων που εφηύραν το φίλτρο. Οπως τονίστηκε, το νέο φίλτρο, που το βασικό του συστατικό είναι η αιμοσφαιρίνη, περιορίζει αισθητά τι βλαβερές ουσίες του τσιγάρου - καπνού (σε ποσοστό πάνω από 70%). Ο πρόεδρος της ΣΕΚΑΠ, Ηλ. Σεϊτανανίδης, σημείωσε πως η συνεταιριστική καπνοβιομηχανία πρωτοπορεί με το νέο τσιγάρο και πως η πρωτοποριακή "πατέντα", η οποία κατοχυρώθηκε ήδη σε πολλές χώρες του κόσμου, αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά των τσιγάρων, με μεγάλα οφέλη για τη ΣΕΚΑΠ. Ο επικεφαλής της ομάδας των Ελλήνων επιστημόνων ερευνητών, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ι. Σταυρίδης, επισήμανε πως τα συστατικά του νέου φίλτρου προστατεύουν αποτελεσματικά τόσο από την πίσσα, όσο και από το μονοξείδιο του αζώτου και τα παράγωγά του κλπ.) χωρίς να αλλοιώνουν τη γεύση του.

ΝΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
ΟΧΙ στην εξάρτηση

Με στόχο να αναδειχτεί το πρόβλημα των ναρκωτικών στη νεολαία στις σωστές του διαστάσεις, η Νομαρχιακή Οργάνωση Αλεξανδρούπολης της ΚΝΕ πραγματοποιεί εδώ και τρεις βδομάδες έρευνα με ερωτηματολόγια σε νέους εργαζόμενους, μαθητές και φοιτητές της πόλης.

Παράλληλα, η Οργάνωση πραγματοποιεί σειρά εξορμήσεων σε νεολαιίστικα στέκια, μοιράζοντας έντυπο υλικό της ΚΝΕ, ενημερώνοντας για τις θέσεις της Οργάνωσης πάνω στο πρόβλημα των ναρκωτικών. Η πρωτοβουλία αυτή θα κορυφωθεί με εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Φλεβάρη στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης, όπου και θα ανακοινωθούν τα συμπεράσματα της έρευνας. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Λάζαρος Μυλωνάς,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ θα προσκληθούν να συμμετάσχουν μαζικοί φορείς της πόλης.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΟ Αλεξανδρούπολης της ΚΝΕ, "φιλοδοξούμε να συμβάλουμε στη συζήτηση του θέματος, καθώς και στη διατύπωση προτάσεων, που θα λύνουν το οξύ αυτό πρόβλημα και σε τοπικό επίπεδο. Η κοινή δράση όλων μας είναι η καλύτερη απάντηση σ' αυτούς που προωθούν λύσεις τύπου Ολλανδίας, τη διάκριση "μαλακών" και "σκληρών" ναρκωτικών και τελικά την αποποινικοποίηση".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ