ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Γενάρη 1997
Σελ. /36
ΚΕΝΗ
ΧΑΡΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ
"Τα παραμύθια του Αβραάμ"

"Σύγχρονη Εποχή" 1996

Το μεγαλύτερο αμάρτημα που κουβαλάει ο άνθρωπος στη ράχη του, σαν τη χελώνα το καβούκι της, είναι το προπατορικό αμάρτημα. Το έρημο το μήλο κι η πονηριά της Εύας, που σαν αποτέλεσμα είχε ο άνθρωπος να αποκτήσει μεν τη γνώση, αλλά να χάσει παντοτινά τον Παράδεισο. Πόσο η αλήθεια είναι τρομερή, που ούτε ο Θεός δεν μπορεί να τη σηκώσει.

Ο Χάρης Σακελλαρίου, θέλοντας ν' απαντήσει σε εύλογα ερωτήματα που δημιουργούνται σ' όλα τα παιδιά του κόσμου, όταν διδάσκονται την Παλαιά Διαθήκη, έγραψε τα "Παραμύθια του Αβραάμ", με άφθονο χιούμορ, πολλά ευτράπελα, παράλληλα με την απομυθοποίηση του σεβάσμιου γέροντα, του Αβραάμ, που υπερεκατοντούτης έγινε πατέρας και η Σάρα πάνω από ενενήντα μητέρα.

Για να μη δημιουργηθούν συγχύσεις και διαφωνίες για όσους ακολουθούν το δόγμα της ορθόδοξης εκκλησίας μας "πίστευε και μη ερεύνα", όμορφα όμορφα ο Χάρης Σακελλαρίου παραθέτει και επίμαχα αποσπάσματα της Π. Διαθήκης, οπότε όσοι δεν έχουν ασχοληθεί και πολύ, μένουν με το στόμα ανοιχτό, όταν φανερώνονται κάποιες τρανταχτές αλήθειες για τον Αβραάμ και τη Σάρα. Οσον αφορά τη θυσία του Ισαάκ, καλό είναι να επαναλάβουμε αυτό που γράφει ξεκινώντας την αφήγησή του ο συγγραφέας "μήπως έγινε κι έτσι;".

Οσοι περιεργούν, ας διαβάσουν τις χιουμοριστικές ιστορίες - παραμύθια, που αφηγείται ο Αβραάμ κάθε βράδυ για να κοιμηθεί ο Ισαάκ, και δε θα χάσουν.

Ευγενία ΖΩΓΡΑΦΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ