ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Γενάρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
Δεν αφορά το μεγάλο κεφάλαιο

Γ. Παπαντωνίου: "Δε φορολογούμε τα επιχειρηματικά κέρδη. Το υγιές κέρδος πρέπει να ανταμείβεται"

Το σφυροκόπημα των ομιλητών του ΚΚΕ δέχτηκε χτες το ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη δήθεν κατάργηση των φοροαπαλλαγών, που στην πραγματικότητα περικόπτει ορισμένες φορολογικές ελαφρύνσεις που οιεργαζόμενοι είχαν κατακτήσει υπό τη μορφή εισοδήματος, ενώ κρατά στο απυρόβλητο τα φορολογικά προνόμια και την ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου. Εξ άλλου, ο ίδιος ο Γ. Παπαντωνίου θρασύτατα δήλωσε: "Δε φορολογούμε τα επιχειρηματικά κέρδη".

Η Μαρία Μπόσκου

Στον τρόπο ενίσχυσης και μέσω της φορολογικής και πιστωτικής πολιτικής του μεγάλου και χρηματιστηριακού κεφαλαίου, αναφέρθηκε στην ομιλία της η βουλευτίνα του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου.

Συγκεκριμένα η Μ. Μπόσκου είπε, αναφερόμενη στον τρόπο φορολόγησης των ομολόγων και των έντοκων γραμματίων σε σχέση με τη φορολόγηση των καταθέσεων ταμιευτηρίου: "Ενώ οι καταθέσεις ταμιευτηρίου ως γνωστόν φορολογούνται με συντελεστή 15%, για τα έντοκα έχουμε μειωμένη φορολογία κατά 50%. Είναι γνωστό στους πάντες ότι ο μεγαλύτερος όγκος καταθέσεων ταμιευτηρίου προέρχεται από μικροκαταθέτες. Αντίθετα, ο μεγαλύτερος όγκοςτων έντοκων γραμματίων βρίσκεται στα χέρια τραπεζών, βιομηχάνων και άλλων επιχειρηματιών". Και τόνισε: "Οχι μόνο δεν υπάρχει ισότιμη μεταχείριση, αλλά καταρρίπτεται και ο μύθος περί δικαιοσύνης των φορολογικών μέτρων της κυβέρνησης. Και μάλιστα, με δεδομένη τη φορολόγηση των καταθέσεων με 15% και τη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων, ενισχύονται οι προϋποθέσεις άντλησης φορολογικών εσόδων για το κράτος και ιδιαίτερα για τα πιστωτικά ιδρύματα".

Στη συνέχεια η βουλευτίνα του ΚΚΕ επισήμανε: "Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία οι καταθέτες επιβαρύνθηκαν με το αστρονομικό ποσό των 100 δισ. δρχ. από την τελευταία απόφαση των τραπεζών να μειώσουν το επιτόκιο καταθέσεων κατά μία ολόκληρη μονάδα. Το μεγαλύτερο μέρος έφυγε από τις τσέπες των μικροκαταθετών και πήγε στα ταμεία των τραπεζών, εξαιτίας της μεγάλης διαφοράς ανάμεσα στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων, η οποία ξεκινά από 7 μονάδες και φτάνει έως 22, τη στιγμή που στην Ευρώπη κυμαίνονται από 2-6 μονάδες. Να, λοιπόν, πώς ενισχύεται και από τη φορολογική και πιστωτική πολιτική το χρηματιστικό κεφάλαιο".

Καταλήγοντας η Μ. Μπόσκου τόνισε: "Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι κουβέντα δε γίνεται για την ονομαστικοποίηση των μετοχών και των τίτλων και η ταυτόχρονη αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησής τους, όπως το ΚΚΕ έχει προτείνει, έτσι ώστε τα κέρδη ή οι τόκοι να φορολογούνται μαζί με το υπόλοιπο προσωπικό εισόδημα των κατόχων αυτών των μετοχών και τίτλων. Με συντελεστές ανώτερους από το 35% ή το 7,5% αντίστοιχα που ισχύει σήμερα".

Ο Αποστόλης Τασούλας

Στο πάγιο αίτημα των εργαζομένων για τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, καθώς και στους άμεσους και έμμεσους φόρους αναφέρθηκε στην ομιλία του ο βουλευτής του Κόμματος Απ. Τασούλας.

Για τους έμμεσους φόρους είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ: "Πληρώνουν όλοι τάχα εξίσου; Μεγάλο ψέμα. Εχει ένα καρβέλι ο εργάτης και χίλια ο Λάτσης. Η κυβέρνηση πονηρά πονηρά λέει: "Σας φορολογώ εξίσου. Σας παίρνω από ένα καρβέλι με τους έμμεσους φόρους". Ποια είναι η ουσία; Οτι ο εργάτης μένει με άδεια χέρια και άδειο στομάχι.. Και ο Λάτσης με 999 καρβέλια. Αυτοί είναι οι έμμεσοι φόροι και αποτελούν κοντά το 70%".

Αναφερόμενος, ακολούθως, στην άμεση φορολογία και την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, ο Απ. Τασούλας είπε: "Τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους η κυβέρνηση τους έχει στο χέρι. Τους φορολογεί προτού τους δώσει το μισθό και τη σύνταξη. Και τους φορολογεί γερά. Πέντε χρόνια καμία τιμαριθμοποίηση της φορολογίας. Το ετήσιο κόστος της τιμαριθμοποίησης ανέρχεται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια. Αυτά τα χρήματα η κυβέρνηση τα κλέβει από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Αν ήσασταν δίκαιοι έπρεπε να αναπροσαρμόσετε τη φορολογική κλίμακα και για τα πέντε χρόνια και φυσικά για φέτος να προχωρήσετε και στην αναγκαία τιμαριθμοποίηση και να μειώσετε τους φόρους".

O Δημήτρης Τσοβόλας

Οχι απλώς συνένοχους, αλλά χειρότερους και από τη συντηρητική παράταξη χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, σημειώνοντας ότι με το νομοσχέδιο οι μόνοι που δεν αντέδρασαν είναι ο ΣΕΒ και οι εφοπλιστές. Αναφερόμενος, εξάλλου, στη φορολόγηση των ναυτικών επισήμανε ότι είναι αντίθετη ακόμα και με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πρόσθεσε: "Αν θέλετε να συγκρουστείτε με συμφέροντα καταργήστε τον νόμο 27/75, ώστε να φορολογηθούν τα εισοδήματα των εφοπλιστών".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ είπε ότι οι μέθοδοι καταστολής που εφαρμόζει η κυβέρνηση "φαίνεται ότι είναι η νέα μορφή εκσυγχρονισμού που εισηγείται, δημιουργώντας παράλληλα αντιθέσεις μεταξύ εργαζομένων, ώστε να αποσιωπώνται τα προνόμια των προνομιούχων τάξεων". Και πρόσθεσε: "Η οικονομική σας πολιτική οδηγεί σε απόκλιση και όχι σε σύγκλιση".

Ο Δ. Τσοβόλας υπογράμμισε ακόμη ότι οι καταργήσεις των μειώσεων και εκπτώσεων από το εισόδημα οδηγούν στη φοροδιαφυγή.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου

Το άσπρο μαύρο προσπάθησε να κάνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Συγκεκριμένα, ενώ ομολόγησε ότι η κυβέρνηση των εκσυγχρονιστών δε φορολογεί τα επιχειρηματικά κέρδη, δηλαδή το μεγάλο κεφάλαιο, "διότι το υγιές κέρδος πρέπει να ανταμείβεται", όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, επιχείρησε να δικαιολογήσει τη νέα φορολόγηση των εργαζομένων, μέσω της κατάργησης των φορολογικών διευκολύνσεων, λέγοντας: "Αν δεν καταργούσαμε τις φοροαπαλλαγές, έπρεπε να αυξήσουμε τους φορολογικούς συντελεστές".

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο πάγιο αίτημα των εργαζομένων για τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας είπε ότι "αν θεσπιζόταν θα ευνοούσε τους "έχοντες και κατέχοντες""!!!

Τέλος, για τη φορολόγηση των ναυτεργατών ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, αφού με προκλητικό τρόπο ισχυρίστηκε ότι έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα από άλλους εργαζόμενους, ακολουθώντας έτσι τη γνωστή τακτική του "διαίρει και βασίλευε", είπε ότι η φορολογία που θεσπίζεται είναι ελάχιστη.

  • Αργά το βράδυ αναμενόταν να μιλήσουν και οι βουλευτές του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος και Σταύρος Παναγιώτου.
ΕΕΔΥΕ
Χρονιά δράσης το 1997

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της, έκοψε χτες η ΕΕΔΥΕ

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, με αισιοδοξία για τη νέα χρονιά, έκοψε χτες στις 6.30 το απόγευμα η ΕΕΔΥΕ την πρωτοχρονιάτικη πίτα της. Στην εκδήλωση, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις περιφερειακές επιτροπές ειρήνης και τη "Νεανική Δράση για την Ειρήνη", μίλησε ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Ευάγγελος Μαχαίρας, εστιάζοντας στις δυνατότητες δράσης και παρέμβασης της ΕΕΔΥΕ, ενόψει της κατάστασης που δημιουργείται στο παγκόσμιο σκηνικό, στα Βαλκάνια, αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, με τις προσπάθειες επιβολής των σχεδιασμών της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θάνατο της πρωτοπόρας αγωνίστριας και εξέχουσας φυσιογνωμίας του φιλειρηνικού κινήματος Ρούλας Κουκούλου, που κηδεύεται αύριο Παρασκευή. Μιλώντας για τη δράση της Ρούλας Κουκούλου, ο γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, Θανάσης Παφίλης, τόνισε ότι "η δράση της και η αγωνιστική στάση της στη ζωή παραδειγματίζει και καθοδηγεί στους δικούς μας αγώνες".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ