ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Σήμερα η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Στη Δικαιοσύνη κατά του Δήμου Ανω Λιοσίων προσφεύγει η ΕΥΔΑΠ, γιατί απαγορεύει να εναποτεθούν στη χωματερή τα κατάλοιπα της Ψυττάλειας

Συνεδριάζει, σήμερα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, προκειμένου να αποφασίσει πώς και σε ποιους χώρους θα γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων του νομού.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο αναμένεται να αποφασίσει να εφαρμοστεί ο σχεδιασμός του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων του νομού Αττικής. Σχεδιασμός, που προβλέπει τη λειτουργία τριών Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (αποτελούνται από Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων και εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης), τη χωροθέτηση μιας στη Δυτική Αττική και δύο στην Ανατολική Αττική και τη λειτουργία έξι σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Επιπλέον, θα αποφασίσει για το πού θα κατασκευαστούν οι τρεις ΟΕΔΑ. Στη συνέχεια, θα κληθεί να πάρει την ανάλογη απόφαση η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή των τριών εγκαταστάσεων.

Στο μεταξύ, η ΕΥΔΑΠ πρόκειται να προσφύγει - σήμερα κατά πάσα πιθανότητα- στη Δικαιοσύνη και συγκεκριμένα στο τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο, κατά της απόφασης του Δήμου Ανω Λιοσίων, με την οποία της απαγορεύει να εναποθέτει στη χωματερή τα κατάλοιπα του εργοστασίου βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας.

Η ΕΥΔΑΠ πρόκειται ουσιαστικά να στραφεί κατά της απόφασης του Πολεοδομικού Γραφείου του Δήμου Ανω Λιοσίων, με την οποία απαγόρευσε όχι μόνο την εναπόθεση των καταλοίπων της Ψυττάλειας στη χωματερή, αλλά ακόμη και τη διέλευσή τους με φορτηγά από τα όρια της πόλης.

Να σημειώσουμε ότι το εργοστάσιο της Ψυττάλειας παράγει καθημερινά 280 με 300 κυβικά μέτρα καταλοίπων (σ. σ. λάσπες που προέρχονται από τον πρωτοβάθμιο καθαρισμό των λυμάτων της πρωτεύουσας) τα οποία τις δύο τελευταίες μέρες που ισχύει η απαγόρευση σωρεύονται πάνω στο νησί.

Οπως υποστηρίζει η ΕΥΔΑΠ, η απόφαση του Δήμου είναι παράνομη και η εφαρμογή της εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καθώς η συσσώρευσή τους στην Ψυττάλεια δεν είναι δυνατόν συνεχιστεί πάνω από δέκα μέρες περίπου, ενώ δεν υπάρχει άλλος χώρος να εναποτεθούν με ασφάλεια εκτός από τη χωματερή των Ανω Λιοσίων.

Η ΕΥΔΑΠ, με την αγωγή της, θα υποστηρίξει ότι για την εναπόθεση των καταλοίπων υπάρχει σχετική υπουργική απόφαση, αλλά και σύμβαση με τον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής που διαχειρίζεται τη χωματερή των Ανω Λιοσίων. Επιπλέον, η ΕΥΔΑΠ έχει συντάξει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με την οποία καθορίζονται αυστηροί όροι μεταφοράς και εναπόθεσης των καταλοίπων αυτών στη χωματερή με μεγάλη ασφάλεια.

Νέο δάνειο ο ΟΣΕ

Στην αδιέξοδη πολιτική του ξέφρενου δανεισμού από ξένες και ελληνικές τράπεζες, συνεχίζει να εξωθεί τον ΟΣΕ η κυβέρνηση.

Το ΔΣ του ΟΣΕ ενέκρινε χτες τη σύναψη νέου δανείου, ύψους 40 δισ. δρχ., από τράπεζα της Ιαπωνίας. Το νέο υπέρογκο δάνειο προορίζεται για την εξόφληση παλιών δανείων, αλλά και για να καλυφθούν άμεσες ταμειακές ανάγκες μισθοδοσίας, εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, εξόφλησης λογαριασμών ΔΕΚΟ κλπ.

Σημειώνεται ότι ο ΟΣΕ έχει μείνει οικονομικά "ξεκρέμαστος", μετά τη λήξη- στις 31 Δεκέμβρη 1996 - της 25ετούς οικονομικής συμφωνίας Δημοσίου και ελληνικών σιδηροδρόμων, σύμφωνα με την οποία το κράτος είχε την υποχρέωση να καλύπτει τα ελλείμματα του Οργανισμού. Στον κρατικό προϋπολογισμό του 1997 δεν υπάρχει δραχμή για την κάλυψη των ελλειμμάτων, ενώ καταργήθηκε και η κρατική συμμετοχή στις δαπάνες για τη συντήρηση και τη φύλαξη των σιδηροδρομικών γραμμών. Στους προϋπολογισμούς του 1996 και του 1995, τα κονδύλια αυτά ήταν 40 δισ. δρχ. και 10 δισ. δρχ. αντίστοιχα.

Επισημαίνεται ότι το ανεξόφλητο υπόλοιπο του ΟΣΕ από δάνεια, ξεπερνά τα 300 δισ. δρχ.

Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας

Νέα παράταση της επίσχεσης εργασίας για μια ακόμη εβδομάδα αποφάσισαν χτες οι 150 εργαζόμενοι του Ψυχολογικού Κέντρου Β. Ελλάδας, μετά από γενική συνέλευση. Το πρόβλημα της χρηματοδότησης παραμένει άλυτο, οι ίδιοι είναι απλήρωτοι εδώ και 2 μήνες και χωρίς δώρο Χριστουγέννων και το ίδρυμα σήμερα υπολειτουργεί. Κινδυνεύει να μείνει χωρίς τα απαραίτητα υλικά για την περίθαλψη των 70 παιδιών με ειδικές ανάγκες που φιλοξενεί, ενώ ακόμη 100 παιδιά παραμένουν εκτός ιδρύματος, καθώς κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει σταματήσει.

Χτες οι εργαζόμενοι, αγανακτισμένοι από την αδιαφορία της κυβέρνησης, αποφάσισαν ομόφωνα να συνεχίσουν μέχρι και την επόμενη Πέμπτη την επίσχεση εργασίας και να προχωρήσουν από βδομάδα σε ενέργειες διαμαρτυρίας στη διάρκεια εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, όπου θα συμμετέχουν κυβερνητικοί παράγοντες. Μέλη του Συλλόγου Γονέων χτες προσπάθησαν να πείσουν τους εργαζόμενους πως εντός των ημερών το οικονομικό πρόβλημα θα λυθεί, αλλά οι εργαζόμενοι ήταν αμετάπειστοι καθώς από υποσχέσεις και δεσμεύσεις τον τελευταίο χρόνο, τόσο από την πλευρά της Νομαρχίας όσο και από το υπουργείο Υγείας, έχουν χορτάσει. Για μια ακόμη φορά καταγγέλλουν την αδιαφορία της πολιτείας απέναντι στα κοινωνικά ιδρύματα και στα παιδιά με ειδικές ανάγκες και ζητούν άμεσα τη χρηματοδότηση του ιδρύματος.

Επιστημονικές εκδηλώσεις του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου

Σειρά επιστημονικών εκδηλώσεων διοργανώνει το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου μαζί με την Εταιρεία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες, με θέμα: "Το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη: Η ανεξαρτησία και η αποτελεσματικότητα της ελληνικής Δικαιοσύνης".

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (αίθουσα 108) τις τρεις τελευταίες Τρίτες του Φλεβάρη (11, 18 και 25 του μηνός) και ομιλητές θα είναι ανώτατοι δικαστικοί, καθηγητές πανεπιστημίων και δικηγόροι. Οσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν αυτές τις εκδηλώσεις μπορούν να επικοινωνήσουν καθημερινά με το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου (τηλ.: 3637.455 και 3613.527), από τις 10 π.μ. έως τις 3 μ.μ., για να τους χορηγηθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Στην Κατ. Σχινά το βραβείο "Παύλος Παλαιολόγος"

Το βραβείο "Παύλος Παλαιολόγος" - δίνεται κάθε χρόνο στο δημοσιογράφο, που προβάλλει κατά τον καλύτερο και συστηματικότερο τρόπο τα θέματα ισότητας των δύο φύλων - απονέμεται φέτος στη δημοσιογράφο της "Καθημερινής", Κατερίνα Σχινά. Η αρμόδια επιτροπή - αποτελούμενη από τους Σ. Χρυσοστομίδη, Θ. Καρζή, Λ. Αλεξίου, Ρ. Λάμψα, Α. Σκουρτσή και Α. Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου - τονίζει πως η αρθρογραφία της Κ. Σχινά "χαρακτηρίζεται από βαθιά γνώση των θεμάτων, σωστή θεώρηση του φεμινιστικού προβληματισμού, γλαφυρή διατύπωση και ισχυρή επιχειρηματολογία".

Η επιτροπή μνημόνευσε επίσης τα πολυάριθμα άρθρα της Ειρήνης Ρουμπόγλου της "Καθημερινής" και της Μ. Βολιώτη της "Αυγής", ενώ αναφέρθηκε στη συνέπεια, με την οποία συνεχίζουν την παρουσίαση θεμάτων και ερευνών σχετικών με την ισότητα οι Αλίκη Βενάρδου - Ξένου στον "Ριζοσπάστη", Χρ. Δαμουλιάνου στην "Καθημερινή", Χρ. Κοραή στην "Ελευθεροτυπία" και Ν. Μπαστέα στα "Νέα". Να σημειωθεί πως και οι τέσσερις έχουν στο παρελθόν βραβευτεί.

Αθώος δεύτερη φορά ο Σπύρου

Αθώος κρίθηκε και στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο καρδιοχειρουργός Παναγιώτης Σπύρου που κατηγορούνταν για δωροληψία.

Η γνωστή υπόθεση με τα φακελάκια, που οδηγήθηκε για δεύτερη φορά στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, αφορούσε ,εκτός από τον γνωστό καρδιοχειρουργό, και άλλους δύο γιατρούς τον Δ. Φιλίππου και την Σ. Παπαποστόλου, οι οποίοι καταδικάστηκαν εκ νέου, όμως τους επιβλήθηκε 10 μηνών φυλάκιση με τριετή αναστολή, ποινή μικρότερη από την πρωτόδικη. Υπενθυμίζεται ότι η έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης ασκήθηκε από εισαγγελέα της Θεσσαλονίκης. Οι δύο γιατροί που καταδικάστηκαν δήλωσαν πως θα κάνουν αίτηση στον Αρειο Πάγο για ακύρωση της απόφασης.

Δικαστές με παράνομες "Μερσεντές" και βίλες

Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου συζητήθηκε χτες το ερώτημα της απόλυσης του εισαγγελέα Πρωτοδικών Θήβας Στ. Μαυρόπουλου,σχετικά με την αγορά του ΙΧ αυτοκινήτου μάρκας "Μερσεντές" που δε δήλωσε για να αποφύγει τα τεκμήρια της Εφορίας.

Πολλοί δικαστές επέκριναν τον Σ. Μαυρόπουλο, ενώ ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Στ. Ματθίας,είπε πως πλανάται η υπόνοια ότι την αγόρασε ο Σαλιαρέλης για τις πολλές άδειες που του είχε δώσει εκείνη την επίμαχη περίοδο.

Ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Π. Δημόπουλος, ήταν πιο επιεικής και πρότεινε την προσωρινή παύση του δικαστικού λειτουργού, θεωρώντας πως η οριστική απόλυση είναι πολύ αυστηρή ποινή.

Αλλος ένα δικαστικός λειτουργός, ο Δ. Χριστόπουλος ελέγχεται, καθώς ανασύρεται και πάλι υπόθεσή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϊστάμενος των δικαστηρίων, Γ. Βελλής, έχει ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης να ανασύρει από το αρχείο την πειθαρχική δικογραφία για τη βίλα που είχε κτίσει στην Αχαϊα, καθώς οι αποδοχές του εισαγγελέα δε δικαιολογούν τέτοια βίλα. Να υπενθυμίσουμε ότι ο ίδιος εισαγγελέας είχε δώσει άδεια σε Τούρκο μεγαλέμπορο ναρκωτικών, ο οποίος μετά το τέλος της άδειας δεν επέστρεψε στη φυλακή. Γι' αυτή την υπόθεση ο Δ. Χριστόπουλος από την προηγούμενη ηγεσία του Αρείου Πάγου (Β. Κόκκινος) είχε πέσει στα μαλακά.

Κοπή πίτας

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα θα κόψει η Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση Κερατσινίου, αύριο Σάββατο, στις 7 το απόγευμα, στο Δημαρχείο της πόλης.

Τελευταίο μεροκάματο 42χρονου οικοδόμου

Ενας 42χρονος οικοδόμος, ο Γεώργιος Ι. Κασιμάτης, έχασε χτες το μεσημέρι τη ζωή του, όταν έχασε την ισορροπία του και έπεσε στο έδαφος από το δεύτερο όροφο πολυκατοικίας που βρίσκεται στην οδό Παναγίας Γρηγορούσας και Λιοσίων στο Μενίδι.

Ο οικοδόμος, σύμφωνα με την Αστυνομία, εργαζόταν μόνος του στη βεράντα ενός διαμερίσματος που είχε αναλάβει να κάνει επιδιορθώσεις κάποιων κατασκευαστικών ατελειών. Το μαδέρι, όμως, πάνω στο οποίο είχε ανέβει, για να φτάνει στην οροφή της βεράντας δεν τον κράτησε και βρέθηκε στο κενό. Νεκρό τον βρήκε το απόγευμα η ιδιοκτήτρια του σπιτιού, η οποία ειδοποίησε την Αστυνομία για τη διενέργεια προανάκρισης. Στον τόπο του ατυχήματος κλήθηκε και ιατροδικαστής, καθώς δεν υπήρχαν αυτόπτες μάρτυρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ