ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Πολύκροτη δίκη για το φιλοναζιστικό κίνημα του Βισί

Για πρώτη φορά στην ιστορία της σύγχρονης Γαλλίας, μια δίκη μπορεί να γίνει η αφορμή να εξεταστεί και να αποκαλυφθεί ο ρόλος που έπαιξε το φιλοναζιστικό κίνημα του Βισί στη γενοκτονία των Εβραίων. Αφορμή, η παραπομπή σε δίκη του Μορίς Παπόν, 86 ετών σήμερα και τελευταίο εν ζωή Γάλλο που αντιμετωπίζει παρόμοιες κατηγορίες. Το δικαστήριο απέρριψε με απόφασή του την προσφυγή του Παπόν να μην δικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν είναι ότι κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, από τη θέση του επικεφαλής του Τμήματος Εβραϊκών Υποθέσεων της αστυνομίας του Μπορντό, συνέλαβε και εξέδωσε 1.690 Γαλλο - Εβραίους, οι οποίοι στη συνέχεια εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο ίδιος έχει αρνηθεί επανειλημμένα τις κατηγορίες, λέγοντας ότι "θυσίασε" κάποιους, ώστε να σώσει κάποιους άλλους, καθώς και ότι δεν ήξερε τίποτα για το ολοκαύτωμα. Επίσης, αρνήθηκε ότι ασπάστηκε ποτέ τη ναζιστική ιδεολογία. Παρ' όλα αυτά, η πολιτική αγωγή αναφέρει ότι τα στοιχεία είναι συντριπτικά και αναμφισβήτητα θα έπρεπε μαζί με τον Παπόν να δικάζονται και άλλοι.

Η δίκη, που πρόκειται να γίνει το φθινόπωρο, θα ανοίξει ξανά μία από τις θλιβερότερες σελίδες της σύγχρονης γαλλικής ιστορίας και πρόκειται να μονοπωλήσει τα φώτα της δημοσιότητας. Ο Παπόν θα είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματικός του Βισί που θα δικαστεί για εγκλήματα πολέμου. Ο μοναδικός Γάλλος που έχει ποτέ καταδικαστεί ήταν ο Πολ Τουβιέρ, αρχηγός της αστυνομίας της Λιόν, ο οποίος απεβίωσε τον περασμένο Ιούλη στη φυλακή. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 75.000 Γαλλο - Εβραίους, οι οποίοι στάλθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα, μόνο 2.500 επιβίωσαν.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Απέτυχαν οι συνομιλίες Σοσιαλιστών - αντιπολίτευσης

ΣΟΦΙΑ. -

Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βουλγαρίας απώλεσε χτες την υποστήριξη τουλάχιστον δύο βουλευτών του, γεγονός που εξώθησε αναλυτές να μιλήσουν για πιθανή "αποδυνάμωση" του και τελικώς πτώση του από την εξουσία.

Οι αποσκιρτήσεις των δύο βουλευτών ήρθαν αμέσως μετά τη σημειωθείσα αποτυχία στις πρώτες απευθείας διαπραγματεύσεις Σοσιαλιστών και Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων, μετά από πρωτοβουλία του νέου Προέδρου της χώρας, Πέταρ Στογιάνοφ. Οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν στις δύο ώρες της συνάντησης να επιτύχουν ένα συμβιβασμό, έστω κατά τα ελάχιστα, όσον αφορά το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, αλλά και το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής νέων - πρόωρων - εκλογών.

Μετά από τη συνάντηση, τα δύο στρατόπεδα επαναβεβαίωσαν τις δεδομένες θέσεις τους: Ο Ιβάν Κοστόφ της Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων ζήτησε "εκλογές εδώ και τώρα", λέγοντας ότι "αφού η συζήτηση δεν απέδωσε το παραμικρό αποτέλεσμα, δε βλέπουμε το λόγο να συνεχίσουμε τις επαφές", ενώ παρέμεινε άγνωστο αν ο ("φρέσκος") ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Γκεόργκι Παρβάνοφ, ελπίζει ακόμη σε ένα "λογικό συμβιβασμό".

Μετά την αποτυχία των συνομιλιών, λοιπόν, ο βουλευτής του ΒΣΚ Αλεξάντερ Μαρίνοφ εξέφρασε πρώτος τη δυσαρέσκειά του: "διαφωνώ με την πολιτική του Κόμματος και θα καταψηφίσω μια κυβέρνησή του", δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ΒΤΑ, ενώ λίγο αργότερα ο συνάδελφός του Φιντέλ Κόσεφ δήλωσε επίσης ότι θα καταψηφίσει την κυβέρνηση. Ακόμη ένας - τουλάχιστον - δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη καταλήξει όσον αφορά τη στάση, την οποία θα κρατήσει.

Η κρίση, λοιπόν, βαίνει προς κορύφωση: καθώς η αντιπολίτευση θεωρεί ότι πιθανές νέες συναντήσεις θα είναι "ανούσιες", πιθανότατα θα πιέσει με όλα τα μέσα για πτώση της κυβέρνησης.

ΙΤΑΛΙΑ
Εντείνεται ο αγώνας των κτηνοτρόφων

ΜΙΛΑΝΟ.-

Εντείνονται οι κινητοποιήσεις των Ιταλών κτηνοτρόφων, που διαμαρτύρονται για τις κοινοτικές ποσοστώσεις στην παραγωγή γάλακτος. Χτες, η αστυνομία του Μιλάνου αναγκάστηκε να κλείσει το αεροδρόμιο Λινάτε, εξαιτίας του αποκλεισμού του από τους Ιταλούς αγρότες. Ετσι, όλες, από χτες το απόγευμα, οι εσωτερικές και εξωτερικές πτήσεις είτε αναβλήθηκαν είτε τα αεροπλάνα προσγειώθηκαν σε άλλα αεροδρόμια.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμα ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων σε Ιταλούς κτηνοτρόφους, γιατί υπερέβησαν την ποσόστωση στην παραγωγή γάλακτος στο διάστημα 1995-'96. Οι αγρότες απαιτούν από την κυβέρνηση να καταβάλει τα πρόστιμα και από την Ευρωπαϊκή Ενωση να αναθεωρήσει την πολιτική της ποσόστωσης στο γάλα.

Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στους γύρω δρόμους του αεροδρομίου Λινάτε, μπλοκάροντας με τα τρακτέρ και τα φορτηγά τους την είσοδο και την έξοδο του αεροδρομίου. Ετσι, οι αρχές ασφαλείας του αεροδρομίου αναγκάστηκαν να το κλείσουν.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Αεροπορικό δυστύχημα

ΜΑΔΡΙΤΗ. -

Δύο Ισπανοί πιλότοι σκοτώθηκαν χτες, όταν, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους, το αεροπλάνο τους συγκρούστηκε με άλλο σε στρατιωτική βάση έξω από τη Μαδρίτη, ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας της χώρας.

Η σύγκρουση έγινε στον αεροδιάδρομο, όταν ένα από τα δύο αεροπλάνα "έπεσε επάνω" στο άλλο κατά τη διάρκεια της απογείωσης. Η εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι ο Φρανσίσκο Σάντσες Σάντσες και ο Αλφόνσο Αλμέεντρο Μεντόζα ήταν οι επιβάτες του ενός αεροπλάνου και βρήκαν τραγικό θάνατο. Οι δύο πιλότοι του άλλου αεροπλάνου τραυματίστηκαν, αλλά όχι σοβαρά.

ΙΤΑΛΙΑ
Σήμα κινδύνου από πλοίο λαθρομεταναστών

ΡΩΜΗ. -

Ενα πλοίο που μετέφερε περισσότερους από 150 λαθρομετανάστες ρυμουλκήθηκε από την ιταλική ακτοφυλακή, ύστερα από σήμα κινδύνου που είχε εκπέμψει.

Σύμφωνα με τις αρχές, το "Μαγκνόλια", τουρκικό πλοίο, μετέφερε λαθρομετανάστες και είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου στα ανοιχτά των ακτών της Πούλιας, αλλά ρυμουλκήθηκε προς το λιμάνι Γκαλίπολι. Εκπρόσωπος της ακτοφυλακής στη Ρώμη δήλωσε ότι το πλοίο είχε αρχίσει να μπάζει νερά και κινδύνευε να βυθιστεί.

Το πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΣΑ μετέδωσε ότι ορισμένοι επιβάτες είχαν ήδη κολυμπήσει μέχρι την ακτή, ενώ άλλοι μεταφέρθηκαν από την ακτοφυλακή.

Πάντως, οι αρχές τόνισαν μεταξύ των επιβατών υπήρχαν τέσσερις γυναίκες και πέντε παιδιά και πρόσθεσε ότι οι επιβάτες προέρχονταν από την Ινδία, το Ιράν, το Ιράκ, το Πακιστάν, τη Σενεγάλη και την Τουρκία.

Στα αμαξοστάσια παρέμειναν χτες τα λεωφορεία σε, τουλάχιστον, 30 επαρχιακές πόλεις της Γαλλίας. Οι οδηγοί λεωφορείων πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία ζητώντας από τη γαλλική κυβέρνηση να προχωρήσει στη μείωση του ορίου συνταξιοδότησής τους καθώς και στη μείωση των ωρών εργασίας τους ανά βδομάδα.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Μεγεθύνεται η οργή

ΤΙΡΑΝΑ.-

Οσο οι μέρες περνούν, τόσο η οργή των πολιτών που έπεσαν θύματα παρατραπεζικών ιδρυμάτων στην Αλβανία φουντώνει: χτες, στην πόλη Λούσνια (100 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας) πέντε χιλιάδες διαδηλωτές επιτέθηκαν με πέτρες στο Δημαρχείο, αποπειράθηκαν να εισβάλουν στο κτίριο, απέκλεισαν τη νότια είσοδο της πόλης, έβαλαν φωτιά σε ένα αυτοκίνητο της Αστυνομίας και πετροβόλησαν αστυνομικούς.

Οι αστυνομικές αρχές δε χρησιμοποίησαν, σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, βία κατά των διαδηλωτών. Η κινητοποίηση διαλύθηκε με συνθήματα όπως "θέλουμε τα λεφτά μας" και "κάτω οι κλέφτες".

ΖΑΪΡ
Ανησυχία για τη ζωή των προσφύγων

Μετά από τις πολύμηνες εχθροπραξίες που αιματοκύλησαν το Ανατολικό Ζαϊρ, για πρώτη φορά η κυβέρνηση δείχνει σημεία αντίδρασης. Οπως η ίδια ισχυρίζεται και χωρίς να υπάρχει κάποια επιβεβαίωση από ανεξάρτητη πηγή, ύστερα από μάχες δύο ημερών όπου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100 αντάρτες ανακατέλαβε την πόλη Γουαλικάλε. Η πόλη βρίσκεται στη ζώνη των 700 χιλιομέτρων που έχουν καταλάβει οι αντάρτες από τον προηγούμενο Δεκέμβρη στα σύνορα με την Ουγκάντα, το Μπουρούντι και τη Ρουάντα, και πολύ κοντά στο Κισανγκάνι, τη μεγαλύτερη πόλη του Ανατολικού Ζαϊρ και επόμενο στόχο των ανταρτών. Στόχος τους η ανατροπή του Προέδρου Μομπούτου τον οποίο κατηγορούν για διαφθορά και κακοδιαχείριση.

Φόβοι όμως εκφράζονται για την τύχη των 500.000 "Χούτου" της Ρουάντα, οι οποίοι έχουν βρει καταφύγιο στο στρατόπεδο Τίνγκι - Τίνγκι κοντά στο Κισανγκάνι, ανάμεσα στα πυρά των ανταρτών και του κυβερνητικού στρατού. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες, "η κατάσταση είναι επισφαλής και αν δε βελτιωθεί, βαδίζουμε προς μια ανθρωπιστική καταστροφή". Ηδη οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ στην περιοχή συναντούν τους αρμόδιους ώστε να εξευρεθεί μια λύση για την ασφάλεια των προσφύγων.

ΕΛΒΕΤΙΑ
Κίνηση εντυπωσιασμού προς τις εβραϊκές οργανώσεις

ΖΥΡΙΧΗ.-

Η κυβέρνηση και οι τράπεζες της Ελβετίας συμφώνησαν να αρχίσουν οι συνομιλίες για τη δημιουργία ενός ταμείου αφιερωμένου στη μνήμη του ολοκαυτώματος, προσπαθώντας έτσι να αποδείξουν πως οι επικρίσεις που δέχονται από διάφορες εβραϊκές οργανώσεις σχετικά με το οικονομικό ρόλο της Ελβετίας κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, δεν ευσταθούν. Ωστόσο, τόσο η κυβέρνηση, όσο και η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμα αν θα συνεισφέρουν τελικά.

Ο Τόμας Μπόρερ, ειδικός πρέσβης, δήλωσε μετά τις συνομιλίες που είχε με ανώτατους αξιωματούχους, ότι πρέπει να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες και ότι δεν έχει οριστεί ακόμα το ποσό. Πάντως, αξιωματούχοι των τραπεζών έχουν προτείνει ένα καταρχήν ποσό, της τάξης των 71 εκατομμυρίων δολαρίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ