ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η "αρχή του τέλους" και στα επιδόματα πολυτέκνων

Με σχετική τροπολογία, που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, κόβεται για δεκάδες χιλιάδες πολύτεκνες μητέρες η ισόβια σύνταξη, ενώ γίνονται βελτιώσεις - "μπαλώματα" στα άλλα επιδόματα πολυτέκνων

Και επίσημα τέλος, αποφάσισε να βάλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας, με σχετική τροπολογία που κατατέθηκε χτες στη Βουλή στο φορολογικό πολυνομοσχέδιο. Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, καταργείται από την 1-1-97 η ισόβια σύνταξη, που δινόταν μέχρι τώρα με νόμο σε περισσότερες από 100.000 πολύτεκνες μητέρες, ενώ παράλληλα θεσπίζονται απαγορευτικές - για πολλές οικογένειες - προϋποθέσεις στη χορήγηση των διαφόρων πολυτεκνικών επιδομάτων. Με την ίδια τροπολογία - που κατατέθηκε ως προσθήκη στο νομοσχέδιο "κατάργηση φορολογικών απαλλαγών και άλλες διατάξεις" - αποκαλύπτεται η κοινωνική αναλγησία της κυβέρνησης Σημίτη σε όλο της το μεγαλείο, καθώς ορίζει σαν κριτήριο για τη χορήγηση της ισόβιας σύνταξης τις πολύτεκνες μητέρες που έχουν ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 2 εκατ. δρχ!Στο ίδιο πνεύμα και ξεπερνώντας κάθε όριο πρόκλησης(επικαλείται λόγους... κοινωνικής δικαιοσύνης), η κυβέρνηση ορίζει "πλαφόν" ίσο με 7 εκατ. δρχ. στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που πρέπει να έχει μια οικογένεια, για να δικαιούται επίδομα τρίτου παιδιού. Κατά τη λογική της κυβέρνησης δηλαδή - και τη στιγμή που η χώρα μας αντιμετωπίζει έντονο δημογραφικό πρόβλημα - ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 7.100.000 δρχ. είναι υπεραρκετό, για να συντηρηθεί μια πενταμελής οικογένεια!

Αναλυτικά, με τη συγκεκριμένη τροπολογία, που κατατέθηκε χτες στη Βουλή και ορίζεται:

  • Το επίδομα του τρίτου παιδιού,αυξάνεται από 34.000 δρχ. στις 40.000 δρχ. από 1-1-1997 και καταβάλλεται μέχρι και τη συμπλήρωση του έκτου έτους της ηλικίας του. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, για τη χορήγηση του δικαιώματος, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων να μην υπερβαίνει το ποσό των 7 εκατ. δρχ. Σήμερα, το επίδομα καταβάλλεται για μία τριετία ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος.
  • Στη μητέρα που θεωρείται πολύτεκνη καταβάλλεται μηνιαίο επίδομα ίσο προς 10.000 δρχ. για κάθε άγαμο παιδί ηλικίας μέχρι 18 ετών, εφόσον παρακολουθεί στην Ελλάδα σχολείο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή επαγγελματικές σχολές και κέντρα κατάρτισης. Η προϋπόθεση αυτή δεν απαιτείται για τα προσχολικής ηλικίας παιδιά και για όσα είναι ανίκανα προς φοίτηση. (Η επισήμανση που υπάρχει στην τροπολογία, πως το συνολικό αυτό επίδομα δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 23.000 δρχ. το μήνα, σημαίνει πως το επίδομα αυτό μπορεί να είναι και μικρότερο από 10.000 δραχμές για κάθε τέκνο). Το επίδομα καταβάλλεται στη μητέρα, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 8 εκατ. δρχ.! Σήμερα καταβάλλεται επίδομα ίσο με ενάμισι ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη, πολλαπλασιαζόμενο επί τον αριθμό των άγαμων παιδιών ηλικίας μέχρι 25 ετών και δεν μπορεί να είναι κατώτερο του τετραπλάσιου του ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη.
  • Η σύνταξη (ισόβια) της μητέρας που δε δικαιούται πλέον το παραπάνω ποσό, ορίζεται στις 23.000 δρχ. το μήνα και καταβάλλεται στις μητέρες που δικαιούνταν σύνταξη μέχρι 31-12-1996, με την προϋπόθεση όμως το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 2 εκατ. δρχ. Η ειρωνεία είναι ότι η κυβέρνηση επικαλείται για τη θέσπιση εισοδηματικού "πλαφόν" στη χορήγηση ισόβιας σύνταξης, λόγους... κοινωνικής δικαιοσύνης!
  • Το ύψος των παραπάνω επιδομάτων και οικογενειακών εισοδημάτων αναπροσαρμόζεται με κοινές αποφάσεις των υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Υγείας και Πρόνοιας.

Οπως εκτιμάται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η θέσπιση της συγκεκριμένης τροπολογίας θα έχει ως συνέπεια να μειωθούν κατά 38 δισ. δραχμές οι παροχές του κράτους για επιχορηγήσεις σε πολύτεκνες οικογένειες. Συγκεκριμένα, το συνολικό ετήσιο όφελος από την εφαρμογή της συγκεκριμένης τροπολογίας που σφαγιάζει τα επιδόματα σε πολύτεκνες οικογένειες θα είναι 38 δισ. δραχμές και η πρόσθετη δαπάνη μόλις 20 εκατ. δραχμές!

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσέφυγε η ελληνική γαλακτοκομική εταιρία "Πίνδος" του ομίλου επιχειρήσεων ΦΑΓΕ, για να αποτρέψει την αποδοχή προσφυγών των ενώσεων παραγωγών της Γαλλίας, της Δανίας και της Γερμανίας λευκού μαλακού τυριού, που υποστηρίζουν ότι η φέτα δεν πρέπει να είναι αποκλειστικά ελληνικό προϊόν, αλλά να έχουν και αυτοί το δικαίωμα να ονομάζουν "φέτα" και τα δικά τους τυριά. Στόχος της συγκεκριμένης ενέργειας είναι να διατηρηθεί υπέρ της Ελλάδας το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής και διάθεσης φέτας στην ευρωπαϊκή αγορά (ΑΠΕ).

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Εντονο ενδιαφέρον εκδηλώνουν, ήδη, για την αγορά της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος μεγάλοι τραπεζικοί οργανισμοί του εξωτερικού, σύμφωνα με εκτιμήσεις της μητρικής Αγροτικής Τράπεζας. Ο διοικητής της τελευταίας Χρ. Παπαθανασίου υπέγραψε χτες σύμβαση με την τράπεζα ABN AMRO - Delloitte and Touche, που θα ενεργήσουν σαν σύμβουλος πώλησης του πακέτου 56% των μετοχών που κατέχει η Αγροτική στην Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος.

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ: Με αύξηση κατά 30% περίπου της πρωτοετούς παραγωγής της, έκλεισε το 1996 η "Αγροτική Ζωής", συνεχίζοντας την ανοδική της πορεία, που την κατατάσσει μεταξύ των δυναμικότερων ασφαλιστικών εταιριών. Η πρωτοετής παραγωγή της "Αγροτικής Ζωής" το 1996 (2,7 δισ. δρχ.) είναι σχεδόν διπλάσια της ίδιας παραγωγής του 1994, που ήταν 1,4 δισ. δρχ.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΠΙΣΤΗ: Σε σημαντική μείωση των επιτοκίων καταναλωτικών και προσωπικών δανείων κατά 2,25 μονάδες στο 20,5% πλέον κυβερνητικών προσαυξήσεων προχώρησε η Τράπεζα Κύπρου. Ετσι δάνειο 1 εκατ. δρχ., με διάρκεια αποπληρωμής 3 χρόνια (36 μήνες), στοιχίζει 38.559 δρχ. το μήνα, 52.227 δρχ. για 24 μήνες ή 93.916 δρχ. για 12 μήνες. Το ύψος του καταναλωτικού δανείου κυμαίνεται από 1 μέχρι 8 εκατ. δρχ., με διάρκεια μέχρι 4 χρόνια, οπότε η μηνιαία δόση εξυπηρέτησης ανέρχεται σε 31.893 δρχ. για κάθε εκατομμύριο.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ: Επεκτείνοντας τη συνεργασία της με την ΕΤΕΒΑ και αξιοποιώντας το δίκτυο της μητρικής Εθνικής Τράπεζας, η Εθνική Χρηματιστηριακή φιλοδοξεί να ισχυροποιήσει στο άμεσο μέλλον τη θέση της ενόψει των ανακατατάξεων - και - στο χώρο των χρηματιστηριακών εταιριών (ΑΧΕ). Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Χρηματιστηριακής και υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας Ν. Καραμούζης, το 1996 η κερδοφορία της εταιρίας αναμένεται να προσεγγίσει τα επίπεδα του 1,1 δισ. δρχ., έναντι 673 εκατ. δρχ. το 1995.

Προς νέα πτώση των επιτοκίων

Το ποσό των 2,4 τρισ. δρχ. "τζόγαραν" οι τράπεζες στη χτεσινή δημοπρασία κρατικών ομολόγων

Προς τα κάτω πίεσαν οι τράπεζες τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων στη χτεσινή δημοπρασία του υπουργείου Οικονομικών, δίνοντας το έναυσμα για νέα γενική υποχώρηση των τραπεζικών επιτοκίων, ενδεχόμενο που ενισχύεται και από πληροφορίες που φέρνουν τον πληθωρισμό σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα το Γενάρη. Τα τεράστια κεφάλαια (2,4 τρισ. δρχ.), που "επενδύθηκαν" από τα εγχώρια και ξένα τραπεζικά ιδρύματα, είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική υπερκάλυψη των ποσών που ζητούσε το δημόσιο, κάτι που ήταν αναμενόμενο, καθώς στη διατραπεζική αγορά το "λιμνάζον χρήμα" ξεπέρασε το 1 τρισ. δρχ.

Συγκεκριμένα, υποβλήθηκαν προσφορές που υπερκάλυψαν εννέα φορές περίπου το δημοπρατηθέν ποσό των ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου επταετούς διάρκειας (250 δισ. δρχ.) και τρεις φορές περίπου των ομολόγων σταθερού επιτοκίου τριετούς διάρκειας (120 δισ. δρχ.). Για τα επταετή ομόλογα, που διατέθηκαν με επιτόκιο "εκκίνησης" 11,1%,έγιναν δεκτές προσφορές ύψους 325 δισ. δρχ., με μέσο επιτόκιο 10,985%,ενώ για τα τριετή ομόλογα με επιτόκιο "εκκίνησης" 10,2% έγιναν δεκτές προσφορές 156 δισ. δρχ. με μέσο επιτόκιο 10,235%.

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Μέχρι 10 Φλεβάρη η χορήγηση του ειδικού σήματος

Παρατείνεται μέχρι τις 10 Φλεβάρη 1997 η προθεσμία για την προμήθεια των ειδικών σημάτων τελών κυκλοφορίας οχημάτων για το 1997 - η οποία κανονικά λήγει στις 31 Γενάρη - σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Μετά την παρέλευση και της παραπάνω ημερομηνίας (10 Φλεβάρη) η προμήθεια του σήματος θεωρείται εκπρόθεσμη και θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Το πρόστιμο, ανάλογα με την περίπτωση, ανέρχεται στο ισόποσο της αξίας που καταβάλλεται για την παραλαβή του ειδικού σήματος τελών κυκλοφορίας ανάλογα με τον κυβισμό του οχήματος. Δηλαδή, ο κάτοχος οχήματος που απευθύνεται στις αρμόδιες υπηρεσίες για την παραλαβή του ειδικού σήματος μετά τις 10 Φλεβάρη, θα καταβάλλει κανονικά το ποσό που αντιστοιχεί στον κυβισμό του οχήματός του για να πάρει το σήμα και επιπλέον πρόστιμο που αντιστοιχεί στο ίδιο ποσό. Μόνο για τα οχήματα που απαλλάσσονται από το ειδικό σήμα το πρόστιμο ανέρχεται στις 10.000 δραχμές.

Τα σήματα διακρίνονται σε 5 κατηγορίες ανάλογα με τον κυβισμό του αυτοκινήτου και τα ποσά στα οποία αντιστοιχούν κυμαίνονται από 2.000 μέχρι 130.000 δρχ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ