ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τη Δευτέρα η συγκέντρωση των ΕΒΕ στη Βουλή

Αρχίζει ο νέος κύκλος κινητοποιήσεων των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων. Περιοδεία ενημέρωσης από τη ΓΣΕΒΕΕ. Κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα

Μαχητικό "παρών" θα δώσουν, μεθαύριο Δευτέρα, στις 6 το απόγευμα, έξω από τη Βουλή, οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι, στα πλαίσια των νέων κινητοποιήσεων που αποφάσισαν οι οργανώσεις τους. Χτες, κλιμάκιοστελεχών της Γενικής Συνομοσπονδίας - Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) πραγματοποίησε εξόρμηση στα εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας, με στόχο την καλύτερη ενημέρωση των ΕΒΕ για τη συγκέντρωση της Δευτέρας και το επικείμενο πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων στις 17 του Φλεβάρη. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, με επικεφαλής τον πρόεδρο Δ. Κορφιάτη,οι έμποροι της Αθήνας μετέφεραν την αγανάκτησή τους για στο τέλμα, στο οποίο έχουν οδηγηθεί από την κυβερνητική πολιτική συρρίκνωσης και αφανισμού τους.

Μεταφέροντας το κλίμα της περιοδείας, με δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας το χαρακτήρισε θετικό, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι τη Δευτέρα "το σύνολο του εμπορικού κόσμου, ακόμη και αυτοί που φαίνονται απαθείς, στις 6.00 το απόγευμα, θα είναι έξω από τη Βουλή". Βασικό αίτημα για το πανελλαδικό συλλαλητήριο της Δευτέρας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Δ. Κορφιάτη, είναι η νέα φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης που θα αυξήσει τα φορολογικά βάρη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από 25 - 45%. Βάρη που προστίθενται, ενώ ταυτόχρονα διατηρούνται τα αντικειμενικά κριτήρια, καθώς και το 35%, με το οποίο φορολογούνται οι προσωπικές επιχειρήσεις και οι συνεταιρισμοί. Οι κινητοποιήσεις του εμπορικού κόσμου της χώρας ενάντια στην πολιτική αφανισμού, που έχει εξαπολύσει εναντίον τους η κυβέρνηση, διευκολύνοντας το δρόμο των πολυεθνικών μεγαλοκαταστημάτων για άλωση της αγοράς, θα κορυφωθούν στις 17 Φλεβάρη με το πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων τους. Συγκεκριμένα, ο εμπορικός κόσμος διαμαρτύρεται, μεταξύ άλλων, για:

  • Το φορολογικό νομοσχέδιο που διογκώνει τη βαριά φορολογία.
  • Τα αντισυνταγματικά και άδικα αντικειμενικά κριτήρια, το 35% και τους φόρους των ΟΤΑ.
  • Το απάνθρωπο και εξοντωτικό ωράριο, που επέβαλαν τα πολυκαταστήματα.
  • Τη συνεχιζόμενη ασύδοτη δράση των πολυκαταστημάτων και των πολυεθνικών, που αφαιμάζουν την εθνική οικονομία και συρρικνώνουν τις ΜΜΕ.
  • Την έλλειψη προστασίας της επαγγελματικής στέγης.
  • Την αποβιομηχάνιση, τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές ξένων προϊόντων, την ανεργία, την καταστροφή της αγροτικής παραγωγής και την πολιτική λιτότητας.
  • Την υποβάθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και τις συντάξεις πείνας στους συνταξιούχους.
Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα

Μοναδική απάντηση στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική είναι η μαχητική κινητοποίηση και η αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων στα οξυμένα προβλήματα. Αυτό τονίζει, με χτεσινή της ανακοίνωση, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ της Αθήνας και καλεί τους επαγγελματοβιοτέχνες κι εμπόρους να δώσουν το αγωνιστικό τους "παρών" στη μεθαυριανή συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Η κυβέρνηση - παρατηρεί η ΣΕΑ - εφαρμόζει το διαγεγραμμένο σχέδιο βίαιης εξόντωσης ενός πολύ μεγάλου μέρους των μικροκαταστημάτων και βιοτεχνιών, υλοποιώντας σχέδια ξένων κέντρων και εξυπηρετώντας τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Σ' αυτά τα πλαίσια, εντάσσονται όλες οι πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής, όπως εκφράζονται από τις φορολογικές ρυθμίσεις, την παραχώρηση ασυδοσίας στη λειτουργία των πολυεθνικών και των πολυκαταστημάτων, την απελευθέρωση του ωραρίου, την άρνηση για τη λήψη μέτρων στήριξης της ντόπιας παραγωγής. Τέλος, η ΣΕΑ καταδικάζει την αρνητική στάση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων Ελλάδας απέναντι στις κινητοποιήσεις του κλάδου και καλεί τους εμπόρους να απαντήσουν με την παρουσία τους στους αγώνες.

Οι έμποροι της Αρτας

Την ασφυκτική κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί για τα εμπορικά καταστήματα της Αρτας, επισημαίνει, με ανακοίνωσή του, ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης. Στην ανακοίνωση δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις επιπτώσεις που έχει για τον κλάδο η συνεχής χειροτέρευση των λαϊκών στρωμάτων της πόλης, αυτών δηλαδή που αποτελούν το χρηματοδότη της αγοράς. Σε κάθε περιοχή που μαστίζεται από την ανεργία και το κλείσιμο παραγωγικών μονάδων - επισημαίνουν - ακολουθεί αυτόματα η διαδικασία οριστικού κλεισίματος δεκάδων καταστημάτων.

Ο Εμπορικός Σύλλογος εκφράζει τη συμπαράστασή του στους αγώνες των αγροτών, συμμετέχει στο αγροτικό συλλαλητήριο της Τρίτης και καλεί τους εμπόρους σε ένδειξη συμπαράστασης να κλείσουν εκείνη τη μέρα τα καταστήματά τους, 11 - 12 το πρωί.

Νέο μέτωπο τα ασφαλιστικά δικαιώματα

Κυβέρνηση και ΟΟΣΑ προετοιμάζουν τη νέα αντιλαϊκή επίθεση

Τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων είναι το νέο μέτωπο που ανοίγει η κυβέρνηση, στα πλαίσια της ανηλεούς επίθεσης που έχει από καιρό ξεκινήσει ενάντια στα λαϊκά στρώματα της χώρας. Σύμμαχο στις γνωστές πλέον προθέσεις της για ολομέτωπη επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζόμενων, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει πλέον και τον ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), αντιπροσωπεία του οποίου βρίσκεται αυτές τις μέρες στη χώρα μας για το παραπάνω θέμα.

Συγκεκριμένα, ομάδα εμπειρογνωμόνων του διεθνούς ιμπεριαλιστικού οργανισμού, που βρίσκεται στην Αθήνα, έχει ήδη ξεκινήσει κύκλο επαφών με εκπροσώπους των συναρμόδιων υπουργείων (Εθνικής Οικονομίας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων), καθώς και της Τράπεζας της Ελλάδος. Σκοπός της επίσκεψης αυτής, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η πλήρης καταγραφή του ισχύοντος νομικού καθεστώτος που διέπει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας, ώστε στη συνέχεια ο Οργανισμός να συντάξει την ετήσια έκθεση, με συγκεκριμένα συμπεράσματα και αξιώσεις, που θα δημοσιοποιήσει το ερχόμενο καλοκαίρι.

Ειδικότερα, σκοπός των συνταντήσεων που πραγματοποιεί το κλιμάκιο του ΟΟΣΑ είναι η καταγραφή της κατάστασης που ισχύει, σε σχέση με τον περιορισμό του αριθμού των ασφαλισμένων και την αύξηση του αριθμού των συνταξιοδοτούμενων, καθώς και τα μέτρα που σχεδιάζει να λάβει η κυβέρνηση για τη δήθεν εξασφάλιση της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα ερωτήματα που έθεσε το κλιμάκιο του ΟΟΣΑ, κατά τις συναντήσεις που είχε με τους εκπροσώπους του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο ΝΑΤ. Από την πλευρά της η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σχεδιάζει την επιβολή τέλους στα εισιτήρια των επιβατών (και των αυτοκινήτων) των πλοίων υπέρ του ΝΑΤ. Στο ίδιο πνεύμα της δήθεν εξασφάλισης της βιωσιμότητας των ταμείων, η κυβέρνηση έχει "κατά νου" τη μείωση των συντάξεων στο 60% (από 80% που είναι σήμερα) του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.

Ο ... λάκκος

Ούτε καν επίσημη διάψευση δεν τόλμησε να βγάλει η - κατά τα άλλα διαρρηγνύουσα τα ιμάτιά της - πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, για χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Εθνος", σύμφωνα με το οποίο το κράτος θα δώσει τίτλους κυριότητας σε όσους έχουν καταπατήσει δημόσιες εκτάσεις που καλλιεργούν ή έχουν χτίσει. Για την ακρίβεια, το δημοσίευμα ανέφερε ότι ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς έδωσε το "πράσινο φως" για τη σύνταξη ειδικής νομοθετικής ρύθμισης, που θα δίνει το δικαίωμα σε καταπατητές δημοσίων εκτάσεων να αποκτήσουν τίτλους κυριότητας, καταβάλλοντας στο δημόσιο ένα μέρος της αξίας της γης που κατέχουν παράνομα. Το συγκεκριμένο θέμα - σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα - θα συζητηθεί σε ειδική σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη βδομάδα.

Το περιβάλλον του υφυπουργού Οικονομικών, όταν εύλογα ρωτήθηκε για την εγκυρότητα του δημοσιεύματος, όχι μόνο δήλωνε άγνοια, αλλά έκανε λόγο για "πόλεμο" του συγκροτήματος Μπόμπολα σε βάρος του προσώπου του, κλείνοντας πονηρά το μάτι στην πρόσφατη δημοσίευση του ονόματος του μεγαλοεπιχειρηματία για περίπτωση φοροδιαφυγής.

Καλά είναι, βέβαια, όλα αυτά τα βαρύγδουπα, εμείς όμως απλά περιμέναμε μία επίσημη διάψευση (ή επιβεβαίωση του συγκεκριμένου δημοσιεύματος), που ποτέ βέβαια δεν έγινε, γιατί μάλλον ....κάποιο λάκκο έχει η φάβα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αγωνιστική ετοιμότητα και αποφασιστικότητα

Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι και στη Θεσσαλονίκη, ενόψει της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που διοργανώνουν τη Δευτέρα από κοινού οι Ομοσπονδίες Βιοτεχνών και Επαγγελματιών ενάντια στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Δικαστηρίων και θα ακολουθήσει πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης θα καταλήξει στο ΥΜΑΘ, όπου θα επιδοθεί ψήφισμα.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης καταγγέλλει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ως απαράδεκτο και εξοντωτικό για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, το χαρακτηρίζει άδικο και αναποτελεσματικό και ζητά την ουσιαστική μεταρρύθμιση της φορολόγησης με βάση τη φοροδοτική ικανότητα του καθένα. Η ΟΒΣΘ καλεί επίσης όλους τους βιοτέχνες του νομού να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά στη διαμαρτυρία, ώστε η νέα φορομπηχτική επίθεση της κυβέρνησης να αποκρουστεί.

Με ανάλογες ανακοινώσεις πρωτοβάθμιες οργανώσεις επαγγελματοβιοτεχνών, όπως ο Σύνδεσμος Επιπλοποιών, το Σωματείο Βαφέων και Λαμαρινάδων και ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών Κεντημάτων, καταγγέλλουν την αντιαναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης και καλούν τα μέλη τους να συμμετέχουν μαζικά τόσο στην κινητοποίηση της Δευτέρας όσο και στο πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων στις 17 Φλεβάρη.

Ο Δ. Κορφιάτης, μετά τη χτεσινή περιοδεία του κλιμακίου της ΓΣΕΒΕΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ