ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
Ο φαύλος κύκλος της υπερχρέωσης των αγροτών

Το 1970 τα αγροτικά επιτόκια ήταν της τάξεως του 4 και 6% και το 1981 έφθασαν στο 15%, δηλαδή, αυξήθηκαν μέσα σε 10 χρόνια κατά 275%, με μέση ετήσια αύξηση 27,5% και με έναν πληθωρισμό που έτρεχε με 20 - 22%, πράγμα που σήμαινε ότι οι αγρότες ζημίωναν μέχρι και 7,5 δρχ. για κάθε εκατό δραχμές που δανείζονταν. Τον Αύγουστο του 1990 τα αγροτικά επιτόκια αυξήθηκαν κατά 7 - 9 μονάδες, για να προστεθούν άλλες 15 μέχρι το 1995 και να διαμορφωθούν στο 25 - 28% και με τις υπερημερίες, τα ασφάλιστρα και προμήθειες στο 35%, με τον πληθωρισμό στο 12%. Η αύξηση αυτή οδήγησε στην υπερχρέωση και τη διόγκωση των οφειλών των αγροτών, με τις τιμές των αγροτικών προϊόντων να είναι καθηλωμένες, ενώ παράλληλα με τα αυξανόμενα επιτόκια αυξάνονταν και μέχρι 300% πολλά από τα βιομηχανικά προϊόντα και το κατοστάρικο του αγρότη συρρικνώνονταν στις 77 δραχμές. Για 12 και περισσότερα χρόνια η ΑΤΕ δεν έπαιρνε κανένα αναγκαστικό μέτρο κατά των οφειλετών της, αλλά εξακολουθούσε να χρεώνει τόκους και άλλα έξοδα, ενώ γνώριζε ότι ήταν πρακτικά αδύνατη η εξόφληση τέτοιων επιβαρυμένων δανείων. Ακόμα, η ΑΤΕ μπορούσε να κάνει χρήση του δικαιώματος που έδινε η ΕΟΚ με δύο κανονισμούς της, τους 865/90 και 2328/91, με τους οποίους κάθε μέλος - κράτος μπορεί να επιδοτεί επιτόκια πρωτογενούς παραγωγής, όταν το κόστος χρήματος είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Η κυβέρνηση και η ΑΤΕ δεν έκαναν χρήση αυτού του δικαιώματος για καθαρά δημοσιονομικούς και εισπρακτικούς λόγους, δείχνοντας το αληθινό τοκογλυφικό πρόσωπό τους, γι' αυτό είναι αναξιόπιστοι και καταδικαστέοι στη συνείδηση των εξεγερμένων σήμερα αγροτών.

Με τις 7 ρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια, το 85 - 90% της συνολικής οφειλής είναι τόκοι και μόνο το 10 - 15% το κεφάλαιο που δανείστηκε ο αγρότης.

Οι ασύμφορες αυτές ρυθμίσεις επιδείνωσαν περισσότερο το πρόβλημα αντί να το λύσουν, τριπλασιάζοντας το χρέος. Με τα επιτόκια λοιπόν αυτά, των 25 και 30%, καμία πρωτογενής δραστηριότητα δεν μπόρεσε να είναι βιώσιμη, πολύ περισσότερο δε ανταγωνιστική, όταν το επιτόκιο των Ευρωπαίων αγροτών δεν ξεπερνούσε το 5 - 8%, δηλαδή, 25 με 30 μονάδες χαμηλότερο και ας σταματήσουν οι εκσυγχρονιστές τεχνοκράτες να μιλούν για πίεση του κόστους παραγωγής και ανταγωνιστικότητα.

Μέχρι το 1987 ο αγρότης δανειζόταν από την ΑΤΕ 100 δρχ. και με επιτόκιο 15% ήξερε ότι ύστερα από 12 μήνες θα πληρώσει 115 δραχμές. Η "φιλοαγροτική" κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η ΑΤΕ καθιέρωσαν την ανά τρίμηνο ανακεφαλαίωση των συμβατικών τόκων και των τόκων υπερημερίας, τους οποίους κυνικά αποκαλούν τόκους ποινής, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι τόσο στη ζωική παραγωγή (πτηνοτροφια, χοιροτροφία) όσο και στα κηπευτικά, δεν πραγματοποιούνται τις περισσότερες φορές η παραγωγή και πώληση συνεχούς ροής, εξαιτίας αστάθμητων φυσικών παραγόντων (ασθένειες, καύσωνες, παγωνιές) και πτώση των τιμών στην αγορά (εισαγωγές, κατασυκοφάντηση από τα ΜΜΕ των γεωργικών μας προϊόντων), οπότε ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος αδυνατεί να εξασφαλίσει εισπράξεις και να ανταποκριθεί εμπροθέσμως στις υποχρεώσεις του προς την ΑΤΕ, ενώ ο βιομήχανος, ο βιοτέχνης, ο έμπορος που ανακυκλώνουν 3 και 4 φορές τον χρόνο την παραγωγή τους, δεν έχουν τα ίδια προβλήματα με τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο.

Τα αγροτικά επιτόκια παρέμειναν και παραμένουν καταθλιπτικά και πάνω από τον πληθωρισμό, σήμερα μέχρι και 24 μονάδες (επιτόκια 23% και με υπερημερίες 33%, πληθωρισμός 9%), ενώ έμποροι, μεταποιητές, εξαγωγείς γεωργικών προϊόντων και εισαγωγείς κρεάτων - μεγάλοι πελάτες της ΑΤΕ μετά τον αποχρωματισμό της ως Αγροτικής - έπαιρναν δάνεια πολλών εκατομμυρίων και δισεκατομμυρίων με το προνομιακό επιτόκιο του 2% (περίοδος 1970 - 1980, π.χ. οι αλευροβιομήχανοι), ενώ το επιτόκιο για τα πολύ μικρά δάνεια των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων μας ήταν 15 με 16% ή με άμεση καταβολή χρημάτων για προμήθεια ζωοτροφών, κάτι που δεν ίσχυε για τις μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες που έπαιρναν τα εφόδια του δημοσίου με εγγυητικές επιστολές, χωρίς καμία επιβάρυνση και για το χαρτόσημο ακόμα του 2,4%.

Ετσι λοιπόν, μια απ' τις πολλές βασικές αιτίες καταχρέωσης των αγροτών μας υπήρξε η αλόγιστη, μεροληπτική, προνομιακή και χαριστική δανειοδότηση των μεγάλων εμπορικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων από την ΑΤΕ και των μεγάλων κτηνοτροφικών συγκροτημάτων που ξεπήδησαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και μετά τη μεταπολίτευση.

Ολες οι κυβερνήσεις και η ΑΤΕ, μέχρι την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ και των Συμφωνιών του Μάαστριχτ και της ΓΚΑΤΤ, είχαν σαν πρόγραμμά τους την αντιαγροτική πολιτική τους την εξαφάνιση των κατά 90% μικρομεσαίων γεωργικών εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων - θέλουν τον αγροτικό πληθυσμό στο 8%, το ομολογούν - και επικράτηση των επιχειρήσεων ΜΑΜΟΥΘ, απ' τις οποίες το κράτος και η Αγροτράπεζα σε τελευταία ανάλυση - θα χάσουν όλα τα χρήματα που τους δάνεισαν, γιατί μερικές τις κλείνουν (μεγάλες χοιροτροφικές - κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές επιχειρήσεις πτώχευσαν τελευταία), χρήματα, τα οποία δόθηκαν χωρίς αντίστοιχα διασφαλιστικά μέτρα, κάτι που δεν έγινε για τους μικρομεσαίους, τους οποίους τώρα εκβιάζουν Τράπεζα και κράτος με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις και ας υπήρξαν αυτοί η ραχοκοκαλιά της αγροτικής μας οικονομίας, και οι πλέον βιώσιμοι μέσα απ' τον ανελέητο και ανορθόδοξο ανταγωνισμό των ντόπιων και ξένων μεγάλων αγροτοκτηνοτροφικών επιχειρήσεων.

Οι ετήσιες δαπάνες του κτηματικού κεφαλαίου και του κεφαλαίου διαχειρίσεως (κτίρια, δεξαμενές, πηγάδια, υδραυλικές και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, μηχανήματα και εργαλεία) μιας μικρομεσαίας εκμετάλλευσης, είναι φοβερές για την οικονομία του αγρότη, αφού οι αγρότες δεν κρατούν βιβλία. Ετσι, όλες οι δαπάνες για τη λειτουργία της επιχείρησης, όπως οι τόκοι, τα ασφάλιστρα, η συντήρηση και οι αποσβέσεις δε λαμβάνονται ως έξοδο, κάτι που γίνεται με το παραπάνω για τις βιομηχανικές, εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις.

Παράδειγμα: Δάνειο αγρότη 5.000.000 δρχ. από την ΑΤΕ, διάρκειας πέντε ετών, για αγορά τρακτέρ, διπλασιάζεται, γίνεται δηλαδή 10.000.000 δρχ. με επιτόκιο 25 και 30% και με τη γνωστή αδυναμία του αγρότη για αποπληρωμή του, η "μητέρα" των Αγροτών ΑΤΕ το ρυθμίζει για άλλα 5 χρόνια εντόκως, όπου τελικά το δάνειο γίνεται 20.000.000 δρχ., χωρίς να υπολογίζονται όλες οι άλλες ετήσιες δαπάνες που αναφέραμε και ενώ το τρακτέρ πηγαίνει για παλιοσίδερα, εξακολουθεί να είναι χρεωμένο με είκοσι εκατομμύρια δραχμές. Οι τέτοιου είδους ρυθμίσεις οδηγούν μαθηματικά στην καταχρέωση, που σημαίνει ότι και όταν ακόμα η εκμετάλλευση έχει κέρδη ή την αμοιβή της οικογενειακής εργασίας, αδυνατεί να εξοφλήσει τις τοκοχρεολυτικές δόσεις στην Αγροτράπεζα, με την προβλεπόμενη οδυνηρή συνέπεια των πλειστηριασμών, των κατασχέσεων, του οριστικού κλεισίματός της και της ολοσχερούς οικονομικής καταστροφής των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Ακόμα, πώς είναι δυνατόν να ακούγονται τόσο χοντρά ψέματα από υπουργούς κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 1997, ότι τα αγροτικά επιτόκια έπεσαν στο 18% ενώ είναι 21% και με την κεφαλαιοποίηση των τόκων ανά τρίμηνο αυξάνουν κατά τέσσερις έως έξι μονάδες και διαμορφώνονται στο 25 και 28%; Είναι δυνατόν στην ίδια συζήτηση ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης να ισχυρίζεται ότι ο πληθωρισμός έπεσε στο 7,5%, όταν τα επιτόκια για αγορά ενός μικρού αγροτικού αυτοκινήτου είναι 2,2% το μήνα ή 26,4% το χρόνο. Για ποια ανάπτυξη της οικονομίας ομιλούν τέλος πάντων, όταν η ψαλίδα επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων είναι τόσο μεγάλη;

Και δεν είναι μόνον τα καταθλιπτικά επιτόκια που βούλιαξαν τους αγρότες στα χρέη, είναι και η απελευθέρωση των τιμών των ζωοτροφών επί Νέας Δημοκρατίας, όπου η τιμή του καλαμποκιού στα χέρια του εμπόρου μέσα σε 60 μέρες διπλασιάζεται, και η τιμή του πετρελαίου υπερτριπλασιάζεται, είναι οι οι αθρόες εισαγωγές κρεάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων που κινούνται κάτω του κόστους παραγωγής των ελληνικών, ελληνικών που είναι αρίστης ποιότητας, και τα οποία διάφοροι Κακαουνάκηδες, χυδαίοι Αναστασιάδηδες και ανενημέρωτοι Κωστόπουλοι, κατασυκοφαντούν με τους ζουρνάδες τους, για να πέσει πέρυσι κάθετα η κατανάλωσή τους για δύο μήνες (κοτόπουλα και βοδινό) και να χαθούν δισεκατομμύρια δραχμές για τους κτηνοτρόφους και επιστροφές, προς την ΑΤΕ.Οι συκοφάντες αυτοί των ελληνικών προϊόντων ανοίγουν το δρόμο στους διάφορους εισαγωγείς που πιστώνονται απ' τους Ευρωπαίους μέχρι επτά μήνες, ενώ ο Ελληνας κτηνοτρόφος δεν έχει δυνατότητα να πιστώσει ούτε για μία μέρα, όμως παρ' όλα αυτά υποχρεώνεται να πιστώνει τα σούπερ μάρκετ μέχρι και 4 μήνες, ενώ την ίδια μέρα τα προϊόντα του πουλιούνται μετρητοίς, τοκίζοντας έτσι τα χρήματά του, για λογαριασμό του "έξυπνου" μεγαλοεπιχειρηματία προς δόξαν της "αναπτυσσόμενης και υγιούς" αγροτικής μας οικονομίας.

Για την υπερχρέωση ακόμα των αγροτών δεν είναι μόνο η ζημία που προξενείται απ' την πτώση των τιμών στην αγορά και την πίστωση που κάνουν οι αγρότες στους επιχειρηματίες της πόλης, είναι και το άχθος της Εφορίας με τα αντικειμενικά κριτήρια που διπλασιάζουν τη ζημιά και μεγαλώνουν την απογοήτευση, αφού η Εφορία δεν αναγνωρίζει βιβλία Β κατηγορίας και δικά της πρωτόκολλα καταστροφής ζωικού κεφαλαίου και κτηνοτροφικών προϊόντων (πτηνοτροφία - χοιροτροφία, κλπ.).

Να γιατί ο αγώνας των αγροτών - κτηνοτρόφων είναι δίκαιος, να γιατί πρέπει η αντιαγροτική πολιτική να αναστραφεί πλήρως, να γιατί όλες οι άλλες κοινωνικές τάξεις πρέπει να τους κατανοήσουν και να μην πέφτουν θύματα των ΜΜΕ και της κυβερνητικής πολιτικής, γιατί οι αγρότες είναι ο μαστός του έθνους και αλίμονο αν στερέψει.

Μ. Β.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΘΕΝΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ διοργανώνει την Κυριακή 26.1.97 από τις 12 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα συνεστίαση στην ταβέρνα "ΚΑΣΤΕΛΛΟ". Προσκλήσεις διατίθενται στα παραρτήματα και στα κεντρικά γραφεία της Ενωσης. Πληροφορίες στα τηλέφωνα.: 5230.526 και 5230.534.

  • Το Παράρτημα ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ οργανώνει συνεστίαση σήμερα στις 8 μμ,στο κέντρο "Παλάτου" Κρυπτολαίμου 42, στην Ανθούπολη. Θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα και λαχειοφόρος. Τηλ.: 5752.124.
  • Το Παράρτημα ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει συνεστίαση, αύριο Κυριακή 26-1-97 στις 8 μμ,στο κέντρο "Αστροφεγγιά", Κόντου 5, Αγιος Λουκάς.
  • Το Παράρτημα ΠΕΙΡΑΙΑ της ΠΕΑΕΑ κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του αύριο Κυριακή 26-1-97 στις 10.30 πμ,στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ, Μπουμπουλίνας 21, Πειραιάς.
  • Το Παράρτημα ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ της ΠΕΑΕΑ κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του αύριο Κυριακή 26-1-97 στις 10 πμ στα γραφεία του παρ/τος (Λαμπράκη 217).
  • Το Παράρτημα Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (Αττικής) της ΠΕΑΕΑ κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του αύριο Κυριακή 26-1-97 στις 10.30 πμ στην, αίθουσα τελετών του Δήμου.
  • Το Παράρτημα ΜΕΝΙΔΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του, αύριο Κυριακή 26-1-97 στις 11 πμ,στο ΚΑΠΗ της περιοχής.
  • Ο Σύνδεσμος Φίλων του Μουσείου της ΕΠΟΝ κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του, αύριο Κυριακή 26-1-97 στις 5 μμ,στο Μουσείο της ΕΠΟΝ, Δουκίσσης Πλακεντίας 3, Αμπελόκηποι. Θα υπάρχει μουσική ζωντανή με κιθάρες και βιολιά.
  • Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της την Τετάρτη 29-1-97 (5-8.30 μμ) στο ξενοδοχείο "ΤΙΤΑΝΙΑ". Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ.: 3824.461 από τις 10 πμ έως τη 1 μμ.
  • Το Παράρτημα ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ της ΠΕΑΕΑ κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του, την Τετάρτη 29-1-97 στις 6 μμ,στα γραφεία του παρ/τος, Θεμιστοκλέους 48, ισόγειο.
Για τα 55χρονα του ΕΑΜ
  • Ο Δήμος ΑΛΙΜΟΥ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιούν από κοινού αύριο Κυριακή 26-1-97 στις 11 πμ στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, Ιωνίας 96, Ανω Καλαμάκι, εκδήλωση για την Εθνική Αντίσταση, αφιερωμένη στα 55χρονα του ΕΑΜ. Θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Γενικές Συνελεύσεις
  • Ο Σύνδεσμος Αιτωλοακαρνάνων Αντιστασιακών και φίλων της ΕΑ αύριο Κυριακή 26-1-97 στις 10 πμ πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση και στη συνέχεια θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του, στην αίθουσα της ΠΕΑΕΑ, Λυκούργου 10, 4ος όρ.
  • H Πανελλήνια Ενωση Αξ/κών - Υπ/κών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΥΕΑ) καλεί τα μέλη της τη Δευτέρα 27-1-97 στις 10 πμ,σε Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, που θα γίνει στην ΠΕΑΕΑ, Λυκούργου 10.
ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδελφό και θείο

ΣΤΑΥΡΟ ΜΑΡΙΝΟ

κηδεύουμε σήμερα Σάββατο 25.1.97 και ώρα 12.30 μ.μ. από τον Ιερό Ναό του Γ Κοιμητηρίου.

Η σύζυγος: Ζωή.

Τα παιδιά: Βασίλης και Αναστασία Μαρίνου, Κωνσταντίνα και Γεώργιος Βεζυρτζόγλου, Σπύρος και Πηνελόπη Μαρίνου.

Τα εγγόνια. Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ