ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
Βρέξει - χιονίσει ο λαός την πληρώνει...

Προκλητικός και ανάλγητος ο πρωθυπουργός, κατά τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης ερώτησης της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με τις πρόσφατες καταστροφές από τις πλημμύρες και τις ευθύνες της κυβέρνησης

Για τις πλημμύρες, ένοχος είναι η νεροποντή. Για την αντιμετώπιση των καταστροφών, η λύση υπάρχει στους νόμους της ελεύθερης αγοράς. Κι όσον αφορά το κράτος, αυτό δεν κάνει, στο βαθμό που χρειάζεται, το καθήκον του, δεν φτιάχνει, δηλαδή, όλα τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που χρειάζονται, γιατί δε θέλει, επί του παρόντος, να επιβαρύνει με φορολογία ακόμη περισσότερο την τσέπη των πολιτών.Αυτή ήταν η ουσία της χτεσινής τοποθέτησης του πρωθυπουργού στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, σχετικά με τις πρόσφατες πλημμύρες, τις καταστροφές που έγιναν και τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπισή τους, τόσο άμεσα, όσο και μακροπρόθεσμα. Σημειώνουμε ότι ερωτήσεις με το ίδιο θέμα προς τον πρωθυπουργό, είχαν καταθέσει - και συζητήθηκαν - ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Κατσανέβας και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος.

Κ. Σημίτης: Παρέπεμψε στη φύση και ...στην ελεύθερη αγορά

Αναφερόμενος στις πρόσφατες πλημμύρες και καταστροφές, ο πρωθυπουργός αποποιήθηκε των ευθυνών της κυβέρνησής του, λέγοντας: "Τα γεγονότα ήταν έκτακτα και στην Κόρινθο και στην Ξάνθη. Η βροχόπτωση έφτασε το 50% της μέσης ετήσιας βροχόπτωσης". Συμπλήρωσε δε ότι η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού για την παροχή βοήθειας στις περιοχές που επλήγησαν ήταν ταχύτατη κι έκανε μακροσκελέστατη αναφορά στα μέτρα που προβλέπονται από το 1994 για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων, ισχυριζόμενος ότι "υπάρχει μια ολοκληρωμένη πολιτική, με αρχές, κριτήρια, μέτρα δράσης, πολιτική, η οποία αφορά και τη βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση, αλλά και τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων". Στη δευτερολογία του, όμως, ξεκαθάρισε ότι αυτή η πολιτική δεν είναι τίποτε άλλο από τον εξαναγκασμό του πολίτη να προσφύγει στη λεγόμενη ελεύθερη αγορά και να πληρώσει από την τσέπη του, αν θέλει να εξασφαλίσει την περιουσία του. "Το θέμα, είπε, της αντιμετώπισης αυτών των καταστάσεων, δεν είναι μόνο ένα θέμα κυβέρνησης και κράτους, είναι ένα θέμα στάσης της κοινωνίας, θέμα νοοτροπίας η οποία υπάρχει, θέμα πρακτικής". Για να μην μείνει μάλιστα αμφιβολία για το τι εννοούσε, διευκρίνισε: "Οι ίδιοι οι πολίτες έχουν επίσης ευθύνη, να παίρνουν όλα εκείνα τα μέτρα, για να μειώνουν τις επιπτώσεις των καταστροφών, είτε με το να ασφαλίζονται για τέτοιες περιπτώσεις, είτε να τηρούν τους κανόνες αντισεισμικής προστασίας, είτε να κατασκευάζουν τις εγκαταστάσεις τους με τέτοιο τρόπο ώστε να προλαμβάνουν πλημμύρες"!!!

Πόροι= φορολογία του λαού

Σ' ό,τι αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα, ο Κ. Σημίτης είπε: "οι απαιτούμενοι πόροι είναι πολλαπλάσιοι εκείνων που υπάρχουν και γι' αυτό πρέπει να υπάρχουν ιεραρχήσεις και προτεραιότητες και να μπουν τα έργα σε κάποιους ρυθμούς εκτέλεσης στα επόμενα χρόνια, ώστε να καλυφθούν μέσα από τα προγράμματα, με βάση τους πόρους, οι οποίοι υπάρχουν". Στη δευτερολογία του, μάλιστα, έδωσε και συνέχεια στο θέμα των πόρων, εκτοξεύοντας, εμμέσως πλην σαφώς, απειλές προς τους πολίτες για επιβολή νέων φορών εν ευθέτω χρόνω: "Το θέμα του πόρου, σημείωσε, είναι ένα θέμα το οποίο έχει εξετάσει η κυβέρνηση και το οποίο θα μπορέσει ίσως να αντιμετωπίσει μακροπρόθεσμα. Αυτή τη στιγμή, όμως, κρίνουμε ότι δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε τον Ελληνα πολίτη με νέες υποχρεώσεις, όταν μάλιστα δεν τον επιβαρύνουμε για υποχρεώσεις, τις οποίες έχει η πολιτεία απέναντι στην εθνική άμυνα και σε σχέση με την οικονομία. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει αυτοσυγκράτηση στον πολλαπλασιασμό των επιβαρύνσεων των φορολογουμένων, ιδιαίτερα σε μια τέτοια δύσκολη φάση προσαρμογής"!!!

Τέλος, στη δευτερολογία του, απαντώντας στην επισήμανση της Αλ. Παπαρήγα, γιατί δεν κάθονται στο σκαμνί αυτοί που ευθύνονται για μπαζώματα ρεμάτων και άλλες καταστροφές του περιβάλλοντος, ο πρωθυπουργός έριξε ουσιαστικά τις ευθύνες στους πολίτες. "Πολλές φορές - είπε - το ΥΠΕΧΩΔΕ και η Αστυνομία έχουν παρέμβει, όχι βέβαια στην έκταση που θα έπρεπε, για να προλάβουν τέτοιες καταστάσεις και να προστατέψουν το περιβάλλον. Αλλά, ταυτόχρονα, και η κοινωνία έχει αμφίθυμες θέσεις απέναντι σε τέτοιες καταστάσεις, διότι διαμαρτύρεται με τις παρεμβάσεις, διαμαρτύρεται με την παρουσία της Αστυνομίας και θεωρεί λίγο - πολύ δεδομένο ότι μπορούν να καταπατώνται αυτοί οι χώροι".

Αλ. Παπαρήγα: Χρειάζεται πανελλαδικό σχέδιο πρόληψης και καταγραφής

Την ανάγκη ύπαρξης ενός πανελλαδικού σχεδίου, τοπικά αποκεντρωμένου, για την πρόληψη και αντιμετώπιση των καταστροφών, υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, απαντώντας στην πρωτομιλία του πρωθυπουργού. "Η απάντησή σας, κ. πρωθυπουργέ, δε μας ικανοποίησε", τόνισε η Αλ. Παπαρήγα.

"Πρώτον,καθίσατε στο σκαμνί του κατηγορουμένου τη νεροποντή. Εκεί αποδώσατε την κύρια αιτία των προβλημάτων.

Δεύτερον,αποδείχτηκε ότι ο τυφλοσούρτης, που έχετε για τα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών της πλημμύρας, δεν προσαρμόζεται πάντα και στις συγκεκριμένες καταστροφές και στις συγκεκριμένες ανάγκες. Διακόσιες χιλιάδες πρώτη αποζημίωση για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών σε πολύ φτωχές λαϊκές οικογένειες, είναι ψίχουλα. Εχω υπόψη μου ότι υπάρχουν αιτήματα για συγκεκριμένες κατηγορίες, τουλάχιστον για πεντακόσιες χιλιάδες.

Τρίτον,εξωραϊσατε το περίφημο σχέδιο "ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ" ή εν πάση περιπτώσει το σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, που ήδη έχει κατηγορηθεί επίσημα και από αρμόδια χείλη, όπως τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, ότι είναι ξεπερασμένο".

Το κυριότερο πρόβλημα

"Το κυριότερο, όμως, πρόβλημα - συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - είναι ότι εμείς δε βλέπουμε να ξεκινάει η κυβέρνηση επί των ημερών της ένα ολοκληρωμένο έργο πρόληψης και πρόβλεψης, καταγραφής πιθανών κινδύνων και συνεπειών από ανάλογα καιρικά φαινόμενα, χαμηλότερα ή πιο έντονα.

Επιτέλους, θα παρθούν μέτρα; Θα καθίσουν στο σκαμνί του κατηγορουμένου οι βασικοί πρωταίτιοι;

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Από το 1994 υπάρχουν υπομνήματα προέδρων της Κοινότητας Εχίνου της Ξάνθης και των γειτονικών κοινοτήτων, γι' αυτό το έργο που ξεκίνησε ως έργο διαφημιζόμενο από τον κ. Αρσένη και τον κ. Εμφιετζόγλου, το γήπεδο, το οποίο έκλεισε ή περιόρισε ασφυκτικά την κοίτη του Εχίνου, που αποτέλεσε και την αιτία εκτεταμένων καταστροφών στην περιοχή της Ξάνθης, όταν έγινε ανάλογη νεροποντή.

Για τις καταστροφικές συνέπειες αυτού του έργου, για το γεγονός ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν έχει γίνει κανένα έργο στο Σπερχειό, για το γεγονός του μπαζώματος ρεμάτων στην περιοχή της Κορινθίας, υπάρχουν αντιδράσεις από τις τοπικές αρχές".

Τι χρειάζεται να γίνει

"Εδώ, λοιπόν, θα καθίσει κανείς στο σκαμνί του κατηγορουμένου ή θα λέμε γενικά φταίνε τα άτομα και η έλλειψη ατομικής πρόβλεψης; Φταίει το κέρδος, φταίει η χρήση γης και όλα αυτά τα φοβερά μπαζώματα. Πρέπει, λοιπόν, να παρθούν μέτρα διόρθωσης της κατάστασης και πρόληψης νέων. Τέτοια μέτρα δεν ακούσαμε.

Πώς λειτουργούν οι υπηρεσίες; Αφήνονται ελεύθερες να κάνουν τη δουλιά τους ή έρχεται η πολιτική ηγεσία κάθε υπουργείου που τις εμποδίζει;

Εμείς τέτοιο σχέδιο ζητάμε - πρόληψης και καταγραφής - πανελλαδικό και αποκεντρωμένο τοπικά. Αυτό δεν το βλέπουμε".

ΠΕΣΙΝΕ
Από ... την Αννα στον ... Μιλτιάδη πέντε χιλιάδες εργάτες

Προκλητική απάντηση των υπουργών Ανάπτυξης και Εργασίας σε ερώτηση του ΚΚΕ για τις απολύσεις που ετοιμάζει η πολυεθνική

Ενώ η γνωστή πολυεθνική ΠΕΣΙΝΕ στο όνομα της "εξυγίανσης" της επιχείρησης εξαγγέλλει απολύσεις 5.000 εργαζομένων από όλο τον όμιλο και 300 από την "Αλουμίνιον Ελλάδας", ο ένας συναρμόδιος υπουργός παραπέμπει το θέμα στον άλλον.

Συγκεκριμένα, η υφυπουργός Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου και ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου,απαντώντας σε παλιότερη γραπτή ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Νίκου Γκατζή και Μήτσου Κωστόπουλου για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, προκειμένου να μην περάσουν τα σχέδια της πολυεθνικής και να προστατευτούν τα δικαιώματα των εργαζόμενων, έδωσαν τις εξής αποκαλυπτικές και ταυτόχρονα προκλητικές απαντήσεις:

Στις 23/12/96 η υφυπουργός Ανάπτυξης απαντά: "Η εταιρία ΠΕΣΙΝΕ δεν ανήκει στις εταιρίες του ΟΑΕ και της ΕΤΒΑ και επομένως το υπουργείο μας δεν έχει δυνατότητα παρέμβασης στις αποφάσεις των ιδιοκτητών της. Οσον αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων αρμόδιο για να απαντήσει είναι το υπουργείο Εργασίας, που είναι συναποδέκτης της παραπάνω ερώτησης".

Την άλλη μέρα ο υπουργός Εργασίας τονίζει: "Απαντώντας στην ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από τους βουλευτές κ. κ. Ν. Γκατζή και Δ. Κωστόπουλο, για τα θιγόμενα σ' αυτή θέματα, αρμόδιο να σας απαντήσει είναι το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο είναι συναποδέκτης του εγγράφου σας".

Και ο χορός καλά κρατεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ