ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Γενάρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Αυξάνουν τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία
  • Με συντριπτική πλειοψηφία οι ΕΛΜΕ όλης της χώρας αποφάσισαν τη συνέχιση της απεργίας
  • Ξεπέρασε το 80% η συμμετοχή πανελλαδικά

Με ολοένα και μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία διαρκείας οι καθηγητές δείχνουν την αποφασιστικότητά τους να σπάσουν την αντιλαϊκή εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και απαιτήσουν λύσεις για τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει συνολικά η δημόσια δωρεάν παιδεία.

Χτες τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία έφτασαν στο 85% πανελλαδικά, και κυμάνθηκαν από 70% το μικρότερο μέχρι και 100% το μεγαλύτερο, ενώ παράλληλα οι καθηγητές του Λεκανοπεδίου πραγματοποιούσαν άλλη μια δυναμική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας. Οι καθηγητές συγκεντρώθηκαν περίπου στις 11.30 το πρωί στην οδό Μητροπόλεως και την κράτησαν κλειστή μέχρι τις 1.30 μ.μ., σχηματίζοντας ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το υπουργείο Παιδείας, φωνάζοντας συνθήματα όπως, "οι καθηγητές δεν είναι συντεχνία παλεύουν για δημόσια και δωρεάν Παιδεία" και "σήμερα 80, αύριο 100, αυτό θα είναι το ποσοστό".

Είχε προηγηθεί το Σάββατο, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η Ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ όλης της χώρας, οι οποίοι ψήφισαν υπέρ της συνέχισης της απεργίας διαρκείας και αυτήν την εβδομάδα με 79 ψήφους υπέρ, 2 ψήφους λευκές και 1 κατά.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε και χαιρέτισε η Ε. Μηλιαρωνικολάκη υπεύθυνη του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ της ΚΚΕ.

Νέο συλλαλητήριο πραγματοποίησαν χτες το βράδυ οι καθηγητές έξω από το υπουργείο Παιδείας, την ίδια ώρα που το ΔΣ της ΟΛΜΕ πραγματοποιούσε συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, Γερ. Αρσένη.

Στη Θεσσαλονίκη

Ξεπέρασε το 80% το ποσοστό συμμετοχής των καθηγητών της Θεσσαλονίκης στη χτεσινή μέρα της απεργίας. Παράλληλα, το πρωί πραγματοποίησαν μια από τις μαζικότερες συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας των τελευταίων χρόνων.

Από το πρωί χτες οι απεργιακές επιτροπές περιόδευαν στα σχολεία του νομού για να καλέσουν τους συναδέλφους τους να απεργήσουν. Ομως στις περισσότερες περιπτώσεις έβρισκαν τα σχολεία κλειστά, αφού η συμμετοχή στην απεργία ήταν σχεδόν καθολική. Μάλιστα, στα σχολεία του πρωινού κύκλου της Γ ΕΛΜΕ, το ποσοστό συμμετοχής "έσπασε" το 95%.

Η απεργιακή συγκέντρωση που έγινε στην Καμάρα και η πρωτοφανής σε μαζικότητα και δυναμισμό πορεία που ακολούθησε στο κέντρο της πόλης κατέληξε προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Εκεί οι καθηγητές πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία, ενώ με το τέλος της κινητοποίησης ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα στις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, όπου θα συζητηθεί η παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα τους.

Παράλληλα οι ΕΛΜΕ συνεχίζουν τις ενημερωτικές συσκέψεις με γονείς και μαθητές οι οποίοι στο σύνολό τους εκφράζουν συμπαράσταση στον αγώνα των καθηγητών.

Απεργούν και οι δάσκαλοι
  • Ξεκινούν με τριήμερη απεργία από την ερχόμενη Δευτέρα
  • Την ανάγκη να συμβαδίσουν οι κινητοποιήσεις δασκάλων και καθηγητών, τονίζει ο Θ. Γκεσούλης, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ και στέλεχος της ΔΕΕ

Τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση στις 3,4 και 5 Φλεβάρη αποφάσισε το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), απόφαση η οποία ωστόσο δε συμβαδίζει με την αγανάκτηση που έχει προκαλέσει στη βάση του κλάδου τόσο το νέο μισθολόγιο όσο και τα οξυμένα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης. Το Σάββατο είχε προηγηθεί η Ολομέλεια των προέδρων των διδασκαλικών συλλόγων της χώρας, η οποία ωστόσο δεν κατάφερε να καταλήξει σε μια συγκεκριμένη πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση. Η πρόταση που πλειοψήφησε, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να συγκεντρώσει το 50+1 των ψήφων, ήταν η πρόταση για απεργία διαρκείας.

Το απεργιακό πρόγραμμα περιλαμβάνει συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας την πρώτη μέρα της απεργίας 3 του μήνα, και στις 5 - τρίτη μέρα της απεργίας - συγκεντρώσεις σε Ηράκλειο, Πάτρα, Γιάννενα, Θεσσαλονίκη. Την άλλη Πέμπτη θα συνεδριάσει το ΔΣ της ΔΟΕ, όπου θα αποφασιστεί ενδεχόμενη κλιμάκωση του αγώνα.

Ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ πρότεινε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις ανά βδομάδα, που να συμπίπτουν με την απεργία διάρκειας των καθηγητών, με εξαίρεση την βδομάδα που διανύουμε, που η απεργιακή κινητοποίηση θα ξεκινούσε από αύριο με πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Σχολιάζοντας την παραπάνω απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΔΟΕ, ο Θ. Γκεσούλης,μέλος του ΔΣ, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Σε μια περίοδο που οι κυβερνητικές επιθέσεις κατ' εντολή της ΕΕ σε βάρος των εκπαιδευτικών και της δημόσιας εκπαίδευσης εντείνονται, έχοντας σαν στόχο την οικονομική - μορφωτική μας υποβάθμιση, τη συρρίκνωση, τον κατακερματισμό και κατ' επέκταση την πλήρη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας παιδείας, την υφαρπαγή ακόμα και κεκτημένων με αγώνες εργασιακών - ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων και τη δημιουργία κλίματος αυταρχισμού, ημετεροκρατίας, τρομοκρατίας και πολιτικής ομηρίας.

Σε μια περίοδο που οι απεργιακές κινητοποιήσεις των καθηγητών και των εργαζομένων γενικότερα βρίσκονται σε εξέλιξη και μάλιστα με πρωτόγνωρα ποσοστά συμμετοχής.

Σε μια περίοδο τέλος που η πλειοψηφία των γενικών συνελεύσεων των συλλόγων της χώρας απέρριψε την πρόταση του διοικητικού συμβουλίου για τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση, όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ με τη σημερινή της πρόταση - απόφαση φαίνεται να γυρίζει συνειδητά την πλάτη στις διαθέσεις της βάσης για κλιμάκωση του αγώνα με απεργία διάρκειας μαζί με τους καθηγητές, όπως αυτές φάνηκαν στην προχτεσινή ολομέλεια των προέδρων.

Ομως μπροστά στην οξύτητα των προβλημάτων, η μαζική μας συμμετοχή όχι μόνο στην απεργιακή κινητοποίηση, αλλά και στις κατά τόπο συγκεντρώσεις είναι απαραίτητη για να πούμε "όχι" στην οικονομική μας εξαθλίωση που προβλέπει το νέο μισθολόγιο, στη σύνδεση μισθού - αξιολόγησης, στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας και να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση ουσιαστικές αυξήσεις μέσα από Συλλογικές Συμβάσεις, μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα, αυξήσεις των δαπανών για την παιδεία στο 15%, την υπεράσπιση - διεύρυνση και ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας και παράλληλα να ξεπεράσουμε στο πέρασμά μας αυτούς που θέλουν τον παροπλισμό του συνδικαλιστικού μας κινήματος, βάζοντας με το δικό τους τρόπο πλάτη για να περάσει η αντιλαϊκή - αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης".

Αρνείται λύση η κυβέρνηση

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για τα προβλήματα των εκπαιδευτικών

Αρνητική απάντηση έδωσε, χτες στη Βουλή, στα προβλήματα των εκπαιδευτικών μέσης εκπαίδευσης η κυβέρνηση, κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Παιδείας, Ι. Ανθόπουλος, αφού εκφώνησε το γνωστό "δεκάρικο" περί διαλόγου που δήθεν κάνει η κυβέρνηση, ερχόμενος στην ουσία των προβλημάτων παρέπεμψε στη μέγκενη του κρατικού προϋπολογισμού. "Μέσα σ' αυτά τα στενά πλαίσια - είπε - αναζητείται και πάλι να βρεθεί μια δυνατότητα, πάνω στην οποία θα συμπέσουν οι κοινές βουλήσεις της κυβέρνησης και των εκπαιδευτικών για να δοθεί διέξοδος στην απεργιακή κινητοποίηση". Ετσι ξεπέρασε το θέμα της ουσιαστικής βελτίωσης των μισθών των εκπαιδευτικών, ενώ, αναφερόμενος στο αίτημα για αξιοπρεπείς συντάξεις, είπε πως δεν είναι θέμα μόνο του υπουργείου Παιδείας, αλλά και άλλων συναρμόδιων υπουργείων.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο αίτημα για διορισμό 6.000 εκπαιδευτικών, ο υφυπουργός δεν αναγνώρισε τέτοια ανάγκη, υποστηρίζοντας ότι οι διορισμοί καθορίζονται από τα κενά των οργανικών θέσεων, τα οποία η κυβέρνηση πάντοτε καλύπτει, σχεδόν, στο ακέραιο. Τέλος, σχετικά με την κατάργηση της διπλής βάρδιας, εξέφρασε την ελπίδα ότι "στο τέλος αυτής της τετραετίας δε θα υπάρχει σχολείο που να λειτουργεί με δύο βάρδιες".

Ο Αχ. Κανταρτζής

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής επέκρινε έντονα την κυβέρνηση για την αρνητική στάση της απέναντι στα αίτημα των εκπαιδευτικών, τονίζοντας ότι ο αγώνας τους είναι αγώνας που αφορά ολόκληρο τον ελληνικό λαό, είναι αγώνας με παλλαϊκό χαρακτήρα και έχει ως στόχο την υπεράσπιση του δικαιώματος του ελληνικού λαού για μια δημόσια, δωρεάν και αναβαθμισμένη παιδεία. "Η κυβέρνηση - είπε ο κομμουνιστής βουλευτής - με την απάντηση του υφυπουργού αρνείται ουσιαστικά να προχωρήσει στις λύσεις εκείνες που είναι απαραίτητες για την προάσπιση του δημόσιου δωρεάν και αναβαθμισμένου χαρακτήρα της παιδείας. Ο κ. υφυπουργός αρνήθηκε ουσιαστικές αυξήσεις στους εκπαιδευτικούς, επικαλούμενος τα στενά πλαίσια που επιβάλλει η περιοριστική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ετσι αρνείται αυξήσεις, που όχι μόνο θα καλύπτουν τις απώλειες των προηγούμενων χρόνων, αλλά και θα εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Παραπέμπεται στις καλένδες το αίτημα της κάλυψης όλων των κενών. Το αίτημα για 6.000 διορισμούς από την επετηρίδα δεν είναι αυθαίρετο. Είναι πάγιο αίτημα της ΟΛΜΕ, που προκύπτει από πραγματικές ανάγκες". Και ο βουλευτής του ΚΚΕ κατέληξε θέτοντας το ουσιώδες ερώτημα: "Μπορούμε - είπε - να μιλάμε για αναβάθμιση της παιδείας και για προάσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της χωρίς μείωση του αριθμού μαθητών κατά τμήματα, ώστε να μην υπάρχουν τμήματα με περισσότερους από 25 μαθητές, χωρίς επαρκή κάλυψη όλων των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό, χωρίς ουσιαστικές αυξήσεις στις αποδοχές των εκπαιδευτικών;".

Ανθρώπινη αλυσίδα σχημάτισαν χτες οι καθηγητές γύρω από το υπουργείο

Ανθρώπινη αλυσίδα σχημάτισαν χτες οι καθηγητές γύρω από το υπουργείο Παιδείας

Αλλο ένα μαζικό συλλαλητήριο πραγματοποίησαν χθες οι καθηγητές έξω από

Αλλο ένα μαζικό συλλαλητήριο πραγματοποίησαν χτες οι καθηγητές έξω από το υπουργείο Παιδείας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ