ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε αντίσταση καλούν εκατοντάδες δικηγόροι

Συνυπογράφουν - μεταξύ αυτών και εφτά μέλη του ΔΣ του ΔΣΑ - κείμενο με το οποίο καταγγέλλουν την πρωτοφανή κυβερνητική επιχείρηση τρομοκρατίας, ποινικοποίησης και καταστολής των αγώνων

Την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην πρωτοφανή επιχείρηση τρομοκρατίας και ποινικοποίησης των λαϊκών αγώνων εκφράζουν εκατοντάδες δικηγόροι, μεταξύ των οποίων και εφτά μέλη του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ), που υπογράφουν σχετικό κείμενο - καταγγελία. Ταυτόχρονα υπογραμμίζουν ότι η επιχείρηση αυτή της κυβέρνησης, που στοχεύει στην αποδυνάμωση των αγώνων και την τρομοκράτηση των αγροτών, γίνεται με φόντο την ψήφιση του νομοσχεδίου, με το οποίο νομιμοποιείται το ηλεκτρονικό φακέλωμα και η συγκέντρωση και επεξεργασία στοιχείων για τη συνδικαλιστική και πολιτική δράση. Οι δικηγόροι καλούν όλους τους συναδέλφους τους, που αγωνιούν, ν' αντισταθούν με κάθε τρόπο στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Επισημαίνουν επίσης - και αυτό έχει μια ιδιαίτερη αξία - ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να αντισταθεί και ν' αρνηθεί να μετατραπεί σε απλό γρανάζι του μηχανισμού της κρατικής καταστολής.

Οι εφτά σύμβουλοι του ΔΣΑ, που συνυπογράφουν το κείμενο, είναι οι Δ. Βερβερσός, Π. Γαλετσέλλης, Β. Δημόπουλος, Κ. Παπαδάκης, Ν. Αγγελής, Ε. Κουρής και Θ. Βασιλάκης.Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

"Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή επιχείρηση της κυβέρνησης για ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων, καθώς αυτοί περνούν σε μια πιο αποφασιστική φάση. Ταυτόχρονα προωθείται η πρακτική της προληπτικής τρομοκρατίας.

Κυρίαρχο ρόλο σ' αυτό το σχεδιασμό της κυβέρνησης έχει αναλάβει ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος μάλιστα, σε μια έκφραση "εκσυγχρονιστικής υστερίας" με εμπρηστικές δηλώσεις, θεωρεί ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών είναι υποκινούμενες και συνιστούν στάση κατά του κράτους.

Ηδη σε πολλές περιοχές της χώρας έχουμε ταυτόχρονα πολυάριθμες και μαζικές διώξεις, αλλά και βαριές καταδίκες αγροτών που πήραν μέρος στις πρόσφατες και παλαιότερες κινητοποιήσεις.

Προφανής στόχος των κυβερνώντων είναι η αποδυνάμωση των αγώνων και τρομοκράτηση του συνδικαλιστικού κινήματος των αγροτών, τη στιγμή που αυτό συντονίζει και κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις του.

Ταυτόχρονα στέλνεται κι ένα μήνυμα για αποτροπή αγώνων που ξεκινούν ή προγραμματίζουν κι άλλοι κλάδοι εργαζόμενων, που υπερασπίζονται το δικαίωμα στη δουλιά και σε μια αξιοπρεπή διαβίωση, αμυνόμενοι κατά της ανάλγητης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Η επιχειρούμενη ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων και η ανακήρυξη της καταστολής σε επίσημο μέσο "δημοκρατικής και σοσιαλιστικής πειθούς" εκτυλίσσονται με φόντο την προώθηση προς ψήφιση από τη Βουλή νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, με το οποίο νομιμοποιείται ουσιαστικά το ηλεκτρονικό φακέλωμα των πολιτών και ιδιαίτερα η συγκέντρωση και επεξεργασία ατομικών στοιχείων που αφορούν τη συνδικαλιστική και πολιτική δράση τους. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών.

Η επιχείρηση ποινικοποίησης των λαϊκών αγώνων ενισχύεται και με την επέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος για την αντιμετώπιση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων καλεί τους κατά τόπους εισαγγελείς να ασκούν ποινικές διώξεις και να παραπέμπουν στην αυτόφωρη διαδικασία.

Αν στην πολιτική της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η καταστολή των αγώνων και των κινητοποιήσεων των αγροτών και των εργαζομένων με τη μέθοδο της ποινικοποίησής τους και των αθρόων διώξεων, η Δικαιοσύνη πρέπει να αντισταθεί και να αρνηθεί να μετατραπεί σε απλό γρανάζι του μηχανισμού της κρατικής καταστολής.

Εμείς οι υπογράφοντες δικηγόροι της Αθήνας καταδικάζουμε απερίφραστα τις πιο πάνω κυβερνητικές μεθοδεύσεις και εκφράζουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας στην ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων και στην ψήφιση του νομοσχεδίου για το ηλεκτρονικό φακέλωμα των πολιτών. Καλούμε όλους τους δικηγόρους που αγωνιούν για τις εξελίξεις ν' αντισταθούν με κάθε τρόπο στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς".

ΚΥΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΑ
Στους κοινούς αγώνες η ελπίδα

Μαζικοί φορείς καταγγέλλουν την κυβέρνηση για την τρομοκρατική συκοφαντική επίθεση στα δίκαια αιτήματα των αγροτών. Εκφράζουν την ολόπλευρη αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους στον αγώνα τους και προβάλλουν την ανάγκη για κοινό συντονισμένο αγώνα όλων των εργαζομένων και των αγροτών

Διευρύνεται το κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών, αλλά και των εκπαιδευτικών και των άλλων εργαζομένων, που κινητοποιούνται, όπως εκφράζεται με ψηφίσματα και ανακοινώσεις πολλών συλλόγων και σωματείων εργαζομένων και άλλων μαζικών φορέων. Μάλιστα, σήμερα, εκπρόσωποι σωματείων της Αθήνας πραγματοποιούν στις 10 το πρωί διάβημα διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ενάντια στον αυταρχισμό και την επιχείρηση καταστολής της κυβέρνησης κατά των αγώνων.

Πρόεδροι ΕΛΜΕ

Με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των προέδρων των ΕΛΜΕ, την ολόπλευρη συμπαράστασή του στον αγροτικό κόσμο, που βρίσκεται πάλι στους δρόμους του αγώνα, εκφράζει ο κλάδος των καθηγητών που βρίσκεται σε διαρκή και έντονη απεργιακή κινητοποίηση, με στόχο την ικανοποίηση ζωτικών αιτημάτων του εκπαιδευτικού και της δημόσιας διοίκησης.

Οι καθηγητές, έχοντας συναίσθηση ότι τα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης, του εκπαιδευτικού κόσμου, αλλά και όλων των άλλων εργαζομένων και των αγροτών της χώρας μας, προέρχονται από την ίδια αιτία, την αντιλαϊκή νεοσυντηρητική πολιτική της λεγόμενης ευρωπαϊκής σύγκλισης, θεωρούν ότι οι κοινοί συνδυασμένοι αγώνες όλων των εργαζομένων που συνθλίβονται από αυτήν την πολιτική, είναι ο μόνος δρόμος για την ανατροπή της και για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Λιθογράφοι

Τον υπερήφανο αγώνα της αγροτιάς, χαιρετίζει το ΔΣ της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων. Οι λιθογράφοι καταγγέλλουν την κυβερνητική τακτική, που, μπροστά στην αποφασιστικότητα των αγροτών, αντί να προχωρήσουν στη λύση των καυτών προβλημάτων τους, καταφεύγουν σε εμπρηστικές - τρομοκρατικές δηλώσεις κατά των αγροτών, με αντικειμενικό στόχο να κάμψουν το αγωνιστικό τους φρόνημα. Αυτή η απαράδεκτη πολιτική, όμως, θα γίνει μπούμερανγκ για την ίδια την κυβέρνηση, γιατί συσπειρώνει και ατσαλώνει τους αγρότες.

Συνταξιούχοι ΙΚΑ

Με ψήφισμά του, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων - Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθηνών και Περιχώρων διαμαρτύρεται έντονα κατά των αντιδραστικών μέτρων της κυβέρνησης, που με τον πιο προβοκατόρικο τρόπο προπηλακίζει και ποινικοποιεί τους δίκαιους αγώνες των αγροτών, των εκπαιδευτικών και των άλλων εργαζομένων, που με μεθόδους τρομοκρατικές σέρνει στα δικαστήρια τους αγρότες, προκειμένου να εφαρμόσει, όπως νομίζει, τις Συμφωνίες της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ και τις άλλες αποφάσεις των Βρυξελλών.

"Διαμαρτυρόμαστε κατά της κυβέρνησης, που, με τόσο πείσμα, αρνείται την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εκπαιδευτικών, οικονομικών και θεσμικών. Οι αγώνες των αγροτών, εκπαιδευτικών κ.ά. είναι αγώνες - ασπίδα διαφύλαξης των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών, ασπίδα διαφύλαξης της δημοκρατίας. Αντίθετα, εχθρός του έθνους και της δημοκρατίας είναι η πολιτική της υποτέλειας, της οικονομικής και παραγωγικής ερήμωσης της χώρας, της αφαίρεσης των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οι αγώνες των ναυτεργατών, των εκπαιδευτικών, των αγροτών και των άλλων εργαζομένων είναι δικοί μας αγώνες, είναι αγώνες ζωής και περηφάνιας και καλούνται όλοι οι συνταξιούχοι να σταθούν αλληλέγγυοι", υπογραμμίζεται στο ψήφισμα.

Οικοδόμοι

Το Παράρτημα Κολωνού των Οικοδόμων εκφράζει τη συμπαράσταση των οικοδόμων στο δίκαιο αγώνα των αγροτών και δηλώνει ότι "όπως και πριν, έτσι και τώρα, θα σταθούμε αλληλέγγυοι στον αγώνα των αγροτών. Ο αγώνας σας είναι και δικός μας. Στα μπλόκα σας φτερουγίζει και η δική μας ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, για μας και τα παιδιά μας. Εργατιά - αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά"!

Η ίδια πολιτική που ξεκληρίζει την αγροτιά έχει οδηγήσει και τον κλάδο των οικοδόμων στην ανεργία, τονίζεται αντίστοιχα στο ψήφισμα συμπαράστασης των οικοδόμων της Λήμνου.Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση, γιατί, αντί να δώσει λύσεις στα προβλήματα των αγροτών, πιστός υπηρέτης ντόπιων και ξένων αφεντικών, προχωρεί σε μέτρα αστυνομοκρατίας και την ποινικοποίηση των αγώνων. Ο "εκσυγχρονισμός" της κυβέρνησης και ο "διάλογος" (υβρεολόγιο) του τύπου Τζουμάκα - Γιαννόπουλου δείχνουν καθαρά τι επιφυλάσσει η κυβέρνηση για το συνδικαλιστικό κίνημα και τους αγώνες. Αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί, γιατί είναι επικίνδυνη για τους εργαζόμενους και τη χώρα. Αυτή η πολιτική μπορεί να ανατραπεί από το κοινό μέτωπο πάλης όλων των εργαζομένων, των αγροτών, των επαγγελματοβιοτεχνών, της νεολαίας,τονίζουν οι οικοδόμοι της Λήμνου.

Εργαζόμενοι στον επισιτισμό

"Να βάλει τέρμα στον αντιδημοκρατικό της κατήφορο και να λύσει τα προβλήματα των αγροτών σήμερα", καλεί την κυβέρνηση το Σωματείο Μαγείρων και Λοιπού Προσωπικού Κουζίνας Ν. Αττικής και η Ενωση Υπαλλήλων Εστιατορίων - Ζυθεστιατορίων, Οινομαγειρείων, Κέντρων Διασκέδασης - Εξοχ. Κέντρων και Αποφοίτων Τουριστικής Σχολής Αθηνών - Περιχώρων.Οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον επισιτισμό, καθώς και οι συνταξιούχοι του κλάδου, διαμαρτυρόμαστε έντονα, τόσο για την πολιτική της κυβέρνησης ενάντια στους αγρότες και όλους τους εργαζόμενους, όσο και για τον αντιδημοκρατικό - αντικομμουνιστικό της κατήφορο, τονίζεται. Ενώ καταγγέλλονται και η συκοφάντηση και ποινικοποίηση των αγροτικών αγώνων, οι διώξεις των αγροτών.

Σύλλογος Γυναικών Υμηττού

Τέλος, την ανησυχία και την αγανάκτηση των γυναικών για την επίθεση τρομοκρατίας που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση στους αγρότες, εκφράζει με ψήφισμά του και ο Σύλλογος Γυναικών Υμηττού,ο οποίος απαιτεί από την κυβέρνηση να σταματήσει αυτόν τον αδιέξοδο δρόμο που ακολουθεί και να ακούσει τη φωνή της αγροτιάς.

ΚΣ της ΕΣΕΕ

Το ΚΣ της ΕΣΕΕ, με ανακοίνωσή του, εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του προς τους εξεγερμένους αγρότες και "καταθέτει την αγωνία και την ελπίδα για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων τους".

Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Στη ρότα των εκβιαστικών απειλών

Την επιβολή του Συντάγματος επικαλείται τώρα και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας!

Το κράτος - τρομοκράτη και την ενεργοποίηση των κατασταλτικών μηχανισμών για την καθυπόταξη των απεργών - "εχθρικών δυνάμεων", που στρέφονται ενάντια και αμφισβητούν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, επικαλέστηκε χτες και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου.

Με αφορμή την παρουσία του στα εγκαίνια του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων (ΕΛΚΕ) και ερωτώμενος από δημοσιογράφους για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, απάντησε ότι "η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το Σύνταγμα και τους νόμους" και αυτό, συνέχισε, "αποτελεί μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση...".

Οι δηλώσεις Παπαντωνίου εντάσσονται στο γενικότερο κυβερνητικό πλαίσιο συκοφάντησης των κινητοποιήσεων, αλλά και τρομοκράτησης των αγροτών, ώστε να αποτραπεί η συμμετοχή τους στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις που έχουν ανακοινωθεί από τη συντονιστική επιτροπή.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας χαρακτήρισε "εγκληματικές" τις κινητοποιήσεις και των υπόλοιπων κοινωνικών ομάδων, επειδή χρονικά συμπίπτουν - όπως υποστήριξε - με την υποχώρηση του πληθωρισμού. Παρακάμπτοντας πλήρως την πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας και της επιλογής για νέα μείωση στα εισοδήματα των εργαζομένων, ο υπουργός επικαλέστηκε την ...ανησυχία του για πτώση των λαϊκών εισοδημάτων, σε περίπτωση αναζωπύρωσης του πληθωρισμού. Πρόκειται ασφαλώς για επιχείρημα σκόπιμης παραχάραξης της πραγματικότητας, που βιώνουν τα εκατομμύρια των εργαζομένων, μια και η "συνεπής" αντιπληθωριστική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ευθύνεται για το άγριο πετσόκομμα των λαϊκών εισοδημάτων και την υπονόμευση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

Αναιρώντας, τέλος, προηγούμενες δηλώσεις του - είχε ισχυριστεί στις 28/1 ότι, τόσο οι κινητοποιήσεις του προηγούμενου Δεκέμβρη, όσο και οι τωρινές δεν επηρέασαν, αλλά ούτε και θα επηρεάσουν την οικονομία και τον πληθωρισμό - χτες, αντίθετα, ισχυρίστηκε ότι οι απεργίες δημιουργούν προβλήματα για την οικονομία...

Διαβαλκανικές "δουλείες" Γιαννόπουλου

Ανάμεσα στις "αγροτομαχίες" του ο διαβόητος υπουργός Δικαιοσύνης Ε Γιαννόπουλος βρίσκει το χρόνο και για ορισμένες "δουλείες" όπως έλεγε - με γλαφυρό τρόπο - ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΝΔ Β. Πολύδωρας.

Οπως μας πληροφόρησε με χτεσινό Δελτίο Τύπου ο Ομιλος Επιχειρήσεων του γνωστού επιχειρηματία στο χώρο της υγείας Γ. Αποστολόπουλου, χτες έγινε συνάντηση του Ε. Γιαννόπουλου με κλιμάκιο της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου που βρίσκεται στη χώρα μας "μετά από πρόσκληση του "Ομίλου Επιχειρήσεων Γ. Αποστολόπουλου"".

Ο Ομιλος των επιχειρήσεων Αποστολόπουλου υπενθυμίζει ότι η αντιπροσωπεία της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου βρίσκεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο της υλοποίησης της συμφωνίας που υπογράφτηκε στις 14.12.1996 μεταξύ του Ομίλου του και της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου και η οποία, μεταξύ των άλλων, καλύπτει τη σύσταση μεικτής εταιρίας για την ίδρυση διαγνωστικού κέντρου στην Ποντγκόριτσα και την αποκλειστική εκπροσώπηση του Μαυροβουνίου στην Ελλάδα απ' τον Ομιλο Αποστολόπουλου.

***

Η συμφωνία, σύμφωνα με τον Αποστολόπουλο, προβλέπει επίσης:

- Τη συνεργασία των δύο μερών στον τομέα του εισαγωγικού και εξωτερικού εμπορίου.

- Την ίδρυση Τράπεζας.

- Τη συνεργασία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

- Την ανάπτυξη προγραμμάτων στον τομέα των ασφαλίσεων.

Σήμερα η αντιπροσωπεία του Μαυροβούνιου - σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του Αποστολόπουλου - θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής, Απ. Κακλαμάνη, το δήμαρχο Αθήνας, Δ. Αβραμόπουλο, και τους υπουργούς Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου και Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλο.

***

Πού "κολλάει" τώρα ο Γιαννόπουλος;

Ο πρώην ΕΑΜίτης υπήρξε ο θεμελιωτής της βάσης του Αποστολόπουλου στη Θεσσαλονίκη στις 4.7.1996 (Βλέπε και σχετικό σχόλιο του "Ρ" στις 6.7.1996 με τίτλο "εργολαβίες Γιαννόπουλου" στη σελίδα 4, που το "κατάπιε" ο πρώην υπουργός Εργασίας στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας).

Ο Γιαννόπουλος μ' άλλα λόγια σιγοντάρει τον κύριο ανταγωνιστή της μη λειτουργίας - πέρα απ' τις ευθύνες του Ιδρύματος Παπαγεωργίου - του νοσοκομείου Δυτικών Συνοικιών στη Θεσσαλονίκη, το οποίο σαμποτάρει ο Αποστολόπουλος - όπως κατήγγειλε με παρρησία η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα σε σύσκεψη που οργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στις 18.1.1997.

Επί πλέον, ο υπουργός Δικαιοσύνης πριν από κάμποσο καιρό εξέδραμε "κατά πάνω" στις δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Κατόπιν τούτων ο Ε. Γιαννόπουλος, ως... εκφραστής των ευρύτερων βαλκανικών συμφερόντων - αντί να περιορίζεται στους Ελληνες αγρότες - δεν έχει παρά να στείλει και "τελεσίγραφο" προς τους Βούλγαρους που έκλεισαν τους δρόμους προς την Ελλάδα στο όνομα των εργολαβιών που έχει αναλάβει... Α. Ζ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Μπαίνουν στη μάχη με συλλαλητήρια και μπλόκα

Με συγκεντρώσεις στα χωριά, αποκλεισμούς δρόμων τελωνείων και διοδίων, μπαίνουν σήμερα και αύριο οι αγρότες της Μακεδονίας και της Θράκης στο νέο κύκλο κινητοποιήσεων. Χτες το βράδυ σε συγκέντρωση που έγινε στα Κύμινα Θεσσαλονίκης οι αγρότες αποφάσισαν να βγουν σήμερα με τα τρακτέρ μαζί με συναδέλφους τους από τα γύρω χωριά και να κλείσουν τα διόδια Μαλγάρων.Συγκεντρώσεις έγιναν και σε άλλα χωριά της Θεσσαλονίκης, όπου συζητήθηκε η οργανωμένη έξοδος των αγροτών με τα αγροτικά τους μηχανήματα σε διάφορα σημεία του νομού, τα οποία όμως δεν ανακοινώθηκαν επίσημα.

Στα χωριά Νέο Σούλι και Νέο Σκοπό Σερρών,από χτες το πρωί οι αγρότες έχουν βγάλει τα τρακτέρ στις πλατείες, ενώ σήμερα ανάλογη κινητοποίηση θα γίνει και σε άλλες περιοχές του νομού. Χτες εξάλλου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της ΣΕΑ με τους αγρότες, όπου συζητήθηκε η κλιμάκωση του αγώνα και η στάση που θα κρατήσουν απέναντι στις μαζικές διώξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο.

Σήμερα στη Δράμα,την Καβάλα,τον Εβρο και την Κοζάνη,οι αγρότες αρχικά θα πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις στις 11 π.μ. και αργότερα θα στήσουν μπλόκα. Συγκεκριμένα, στη Δράμα θα συγκεντρωθούν στο Δημοτικό Πάρκο και στη συνέχεια θα κάνουν πορεία σε κεντρικού δρόμους της πόλης. Οπως ανακοινώθηκε από τη ΣΕΑ, δε θα επιδώσουν ψήφισμα στη Νομαρχία επειδή τα αιτήματά τους είναι ήδη γνωστά, τόσο στην κυβέρνηση, όσο και σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Στην Καβάλα οι αγρότες της επαρχίας Νέστου θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στο Δήμο Χρυσούπολης.

Στον Εβρο θα γίνουν δύο συλλαλητήρια, στην Ορεστιάδα και στο χωριό Βρυσούλα.Οι αγρότες θα συγκεντρωθούν στις πλατείες με τα αγροτικά τους μηχανήματα. Με βάση και τις προηγούμενες αποφάσεις της ΣΕΑ, αμέσως μετά τις συγκεντρώσεις οι αγρότες θα αποκλείσουν τα τελωνεία στο Ορμένιο, τις Καστανιές και τους Κήπους.

Τέλος, στην Κοζάνη οι αγρότες θα κατεβάσουν από το πρωί τα τρακτέρ στον κόμβο Κοζάνης - Λάρισας και στη συνέχεια θα συγκεντρωθούν στην πλατεία της πόλης όπου θα κάνουν συγκέντρωση και πορεία προς την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Αμέσως μετά θα ανακοινώσουν και το σημείο που θα αποκλείσουν.

Αγωνιστική απάντηση σε πολλές περιοχές

Συλλαλητήρια οργανώνουν σήμερα οι αγρότες σε πολλές περιοχές από την Αιτωλοακαρνανία, τα Γιάννενα, την Πρέβεζα μέχρι την Καλαμάτα και το Αίγιο

Παρά την τρομοκρατική και, ταυτόχρονα, ρουσφετολογική επιχείρηση της κυβέρνησης και του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ, μεγάλα συλλαλητήρια και "μπλόκα", κατά περίπτωση, οργανώνουν σήμερα και αύριο χιλιάδες αγρότες σε πολλές ακόμα περιοχές της χώρας.

Οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας από χτες ήταν έτοιμοι και πραγματοποιούν, σήμερα στις 11 πμ δυναμικό συλλαλητήριο με τρακτέρ στη θέση Χαλαζιά,του δρόμου Αντιρρίου - Ιωαννίνων.Το συλλαλητήριο γίνεται με απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Ηδη, σε πολλά χωριά του νομού παρέταξαν τα τρακτέρ στις πλατείες, έτοιμοι να ξεκινήσουν. Σήμερα, με απόφαση των αντίστοιχων Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα, πραγματοποιούνται συλλαλητήρια με αγροτικά μηχανήματα στο Νομό Ιωαννίνων,στο χωριό Ροδοτόπι.Οι αγρότες της περιοχής, παρά το όργιο εκβιασμών, αλλά και την επιχείρηση εξαγοράς συνειδήσεων, στην οποία επιδίδονται μέρες τώρα στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - προεξάρχοντος, στο παρασκήνιο, του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Αργύρη - ήταν αποφασισμένοι να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο. Στην υπηρεσία της διασπαστικής προσπάθειας της κυβέρνησης τέθηκε και η φιλοκυβερνητική διοίκηση της ΟΑΣ Ν. Ιωαννίνων.

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας οργανώνουν σήμερα το πρωί και οι αγρότες της Πρέβεζας στον Ωρωπό.Μάλιστα, αναμένεται εκεί στη συγκέντρωση να αποφασιστεί η παραπέρα πορεία του αγώνα τους.

Στη Μεσσηνία οι αγρότες με απόφαση της ΣΕΑ θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο - συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα το πρωί και από εκεί θα μεταβούν στη Νομαρχία. Την παραπέρα πορεία του αγώνα τους θα αποφασίσουν επί τόπου...

Αποφάσεις για κινητοποιήσεις είχαν πάρει, ως γνωστόν, οι αγρότες πολλών ακόμα περιοχών της χώρας, όπως π. χ. σε Αρτα, Χαλκίδα, Ηλεία και Αίγιο.Στο Αίγιο συνεδρίαζε χτες μέχρις αργά το βράδυ η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, προκειμένου να μεθοδεύσει την κινητοποίηση των αγροτών της περιοχής. Στη Βοιωτία

Υπόσχεση για τη συνέχιση του αγώνα τους έδωσαν, χτες, με δύο συλλαλητήρια που οργάνωσαν παράλληλα στη Λιβαδειά και τη Θήβα, οι αγρότες της Βοιωτίας.

Παρά την αστυνομοκρατία, το όργιο ρουσφετολογίας και άσκησης παντοειδών πιέσεων και παρεμβάσεων του τοπικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ, οι Βοιωτοί αγρότες δεν είναι διατεθειμένοι να το βάλουν κάτω.

"Οποιες μεθόδους και να χρησιμοποιήσουν, κατήγγειλε ο Γιώργος Γκικόπουλος μέλος της ΣΕΑ, δεν πρόκειται να μας κάμψουν, γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και αυτό είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο του αγώνα μας. Αντί η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας, επιστρατεύει το αστυνομικό κράτος, τους εισαγγελείς και με πιέσεις σε συνδικαλιστές προσπαθεί να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών", κατέληξε.

Σε "αντίσταση και αγώνα" κάλεσε τους αγρότες ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Ορχομένου Στ. Σφυρής.Τους αγρότες χαιρέτισαν και εξέφρασαν τη συμπαράσταση τους ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς και η ΕΛΜΕ Βοιωτίας. Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ εξέφρασε ο βουλευτής του Κόμματος Ν. Γκατζής,ενώ παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΕΠ Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, με επικεφαλής το Λ. Γκούνη μέλος της ΚΕ. Την Τετάρτη θα συνεδριάσουν οι ΣΕΑ Λιβαδειάς και Θήβας προκειμένου να οργανώσουν τις παραπέρα κινητοποιήσεις των αγροτών.

Η αποφασιστικότητα των αγροτών είναι δεδομένη, όπως και η συμπαράσταση του κοινωνικού συνόλου στον αγώνα επιβίωσής τους



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ