ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Ενεργητική" υποτέλεια

Είναι σχεδόν βέβαιο πως οι κυβερνώντες εκσυγχρονιστές, ό,τι και να δηλώσει ο Πρόεδρος Κλίντον στην ομιλία του στο Κογκρέσο για το Κυπριακό και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα το επιδοκιμάσουν. Πρόκειται για μια καθ' όλα αναμενόμενη στάση, αφού είναι δεδομένη η πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη, της"ενεργητικής" υποτέλειας στις ΗΠΑ. Ακριβώς αυτή η πολιτική είναι που προκαλεί και την πιο έντονη ανησυχία απέναντι στην επικείμενη αμερικανική πρωτοβουλία για την περιοχή (Κυπριακό, ελληνοτουρκικές σχέσεις).

Οι αμερικανικές επιδιώξεις είναι σαφείς. Ενισχύοντας τον επιδιαιτητικό τους ρόλο στην περιοχή, επιδιώκουν να διευθετήσουν τις "διαφορές" και τα προβλήματα προς όφελος πρώτα και κύρια των δικών τους συμφερόντων και δευτερευόντως των "στρατηγικών συμμάχων" τους στην περιοχή.

Οι τελευταίες δηλώσεις από την Ουάσιγκτον δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών. Ο γνωστός Χ. Κίσινγκερ σε πρόσφατο άρθρο του είναι κάτι παραπάνω από σαφής: "Η Τουρκία αποτελεί το προπύργιο της πολιτικής μας στη Μεσόγειο". Προς επίρρωση, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αφορμή τη συζήτηση που έγινε στη Ρώμη μεταξύ της υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας και της ομάδας των "5" της ΕΕ για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, τάχτηκε"κατά της επιβολής τεχνητών ή νέων όρων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ". Σαφέστατο δείγμα της κυβέρνησης των ΗΠΑ αποτελεί και η επίθεση που εξαπέλυσε πάλι ο Ν. Μπερνς κατά του Κύπριου Προέδρου, με αφορμή τη δήλωσή του ότι η αγορά των ρωσικών πυραύλων συνδέεται με την πορεία επίλυσης του Κυπριακού! Οι ΗΠΑ θέλουν διχοτόμηση της Κύπρου και του Αιγαίου και ΝΑΤΟποίηση του νησιού. Από την άλλη, η Αγκυρα, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, επανέφερε τις επεκτατικές της βλέψεις για το Αιγαίο, μιλώντας, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την κρίση στα Ιμια, για τις νησίδες και βραχονησίδες που δεν κατονομάζονται στις διεθνείς συνθήκες.

Το ζήτημα που τίθεται, λοιπόν, άλλη μια φορά, είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Χωρίς περιττά σχόλια η κυβέρνηση όχι μόνο έχει αποδεχτεί τις αμερικανικές "προτάσεις" αλλά πασχίζει - και σε αυτή τη φάση βρίσκεται - να τις περάσει ως "εθνικά συμφέρουσες" στον ελληνικό λαό. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται δραστήρια, το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερα, η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Οπως το συνηθίζει η κυβέρνηση Σημίτη προκειμένου να επιτύχει το σκοπό της, χρησιμοποιεί την προσφιλή της μέθοδο των εκβιαστικών διλημμάτων. Δειλά στην αρχή, όλο και πιο έντονα στη συνέχεια, η κυβέρνηση καλλιεργεί το δίλημμα: "Η επίλυση του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών ή πόλεμος" (!). Αυτό το δίλημμα έθεσε ουσιαστικά ο Θ. Πάγκαλος στη συνέντευξή του σε μηνιαίο περιοδικό. Η αλήθεια είναι ότι το δίλημμα αυτό τίθεται από την Ουάσιγκτον και η κυβέρνηση το αναπαράγει. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κατά τη διάρκεια του δεύτερου ταξιδιού του Κ. Σημίτη στην Ουάσιγκτον, θα λήξουν όλα αυτά τα τεράστια θέματα. Πολύ νωρίτερα, όμως, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει, έμπρακτα, τη στάση της απέναντι στις αξιώσεις των ΗΠΑ.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Προετοιμασίες για το Κυπριακό

Το φόβο ενός ελληνοτουρκικού πολέμου επισείει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να ...υποδεχτεί ομαλά τις αμερικανικές ιδέες για το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά

Το ενδεχόμενο μιας "θερμής αναμέτρησης" με την Τουρκία προβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για την εκδήλωση των πρωτοβουλιών της αμερικανικής διπλωματίας για το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.

Χτες, ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας αποκάλυψε ότι ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα έχει επιδώσει "ανοιχτή πρόσκληση" για επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αμερική, όπως είπε ο υπουργός Τύπου, είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί μέσα στην πρώτη βδομάδα του επόμενου μήνα.

Οπως είναι γνωστό, την πρώτη βδομάδα του Μάρτη, είναι προγραμματισμένη η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου στην Ουάσιγκτον. Η επίσκεψη αυτή και η συνάντηση του Θ. Πάγκαλου με την Αμερικανίδα ομόλογό του έχει συνδυαστεί με τις διαβουλεύσεις για την προώθηση της αμερικανικής πρωτοβουλίας για το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.

Οι επισκέψεις αυτές των Ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων στην Ουάσιγκτον, πρέπει να σημειωθεί, προγραμματίζονται, καθώς ο Πρόεδρος Κλίντον, αναλαμβάνοντας τη δεύτερη θητεία του, υπογραμμίζει την απόφαση της χώρας του να διευθετήσει τα προβλήματα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αρχής γενομένης από το Κυπριακό.

Το Κυπριακό, το οποίο θεωρείται ως ο ασθενής κρίκος στην εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, σε συνέντευξή του σε μηνιαίο περιοδικό, είναι πολύ πιθανό, αν δεν αντιμετωπιστεί μέσα στο 1997, να οδηγήσει Αθήνα και Αγκυρα σε σύγκρουση. Με τον τρόπο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών προετοιμάζει το έδαφος για την εμφάνιση, στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, των αμερικανικών προτάσεων.

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, όταν του ζητήθηκε να απαντήσει αν η κυβέρνηση θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο της ελληνοτουρκικής σύγκρουσης, αν δεν υπάρξει λύση για το Κυπριακό μέσα στο 1997, επισήμανε την "επιθετική φιλοπόλεμη πολιτική, την οποία ακολουθεί η Τουρκία", γεγονός που υποχρεώνει την Ελλάδα "να προπαρασκευάζεται, ώστε η άμυνά της να βρίσκεται σε υψηλό αποτρεπτικό επίπεδο".

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Αντώνη Αμπατιέλο

Η ΝΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης καλεί στην εκδήλωση ΤΙΜΗΣ και ΜΝΗΜΗΣ που διοργανώνει για τον Αντώνη Αμπατιέλο,γενικό γραμματέα της θρυλικής ΟΕΝΟ και ηγετική φυσιογνωμία του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, το Σάββατο 8 Φλεβάρη στις 6.30 μμ στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου "Ο ΚΕΦΑΛΟΣ". Στην εκδήλωση θα μιλήσει για τη ζωή, τη δράση και τους αγώνες του, ο συναγωνιστής του σ' αυτούς, Νίκος Καλούδης,ναυτεργάτης, βετεράνος του Κόμματος και επί σειρά ετών μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ. Αποσπάσματα από το βιβλίο του "Μια ζωή στον αγώνα με μετερίζι το Ελληνικό Καράβι" θα διαβάσει ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ