ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Αυγούστου 1997
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΣΙΝΕ
Προκαλεί με το πρόγραμμα "Πρόκληση" η πολυεθνική

Αποφασισμένη να προχωρήσει στη μείωση του προσωπικού της και στην αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Αντιδρούν δυναμικά οι εργαζόμενοι

Με ταχείς ρυθμούς και μεθοδικά, η γαλλική πολυεθνική ΠΕΣΙΝΕ προχωράει στην εφαρμογή του προγράμματος "ΠΡΟΚΛΗΣΗ" και στο "Αλουμίνιον της Ελλάδος" στα Ασπρα Σπίτια, σκοπεύοντας στη μείωση του κόστους παραγωγής, μέσω της απόλυσης περίπου 300 εργαζομένων,τη μετάθεση εργαζομένων σε άλλες επιχειρήσεις της ανά την Ελλάδα, την περικοπή δικαιωμάτων και παροχών, καθώς και την εκποίηση του οικισμού των Ασπρων Σπιτιών.

Πρώτο βήμα σ' αυτή την κατεύθυνση αποτέλεσε η ανακοίνωση του προέδρου της μητρικής ΠΕΣΙΝΕ το 1996 για 3.500 απολύσεις σε όλο τον όμιλο. Συρρίκνωση του προσωπικού στην "Αλουμίνιον της Ελλάδας" είχαμε και τα προηγούμενα χρόνια με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, αφού οι εργαζόμενοι από 2.200 μειώθηκαν στους 1.500.Σήμερα με την εφαρμογή του προγράμματος "ΠΡΟΚΛΗΣΗ" προβλέπεται να μειωθούν στους 1.200.Η επίθεση όμως της γαλλικής πολυεθνικής κατά των εργαζομένων δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ. Αυτά είναι μόνο η πρώτη "δόση".

Από το 2000 αναμένονται και άλλες απολύσεις, αφού όπως αναφέρει το πρόγραμμα "ΠΡΟΚΛΗΣΗ", στο σημείο περί ανθρώπινου δυναμικού: "Επενδύσεις όπως ο εκσυγχρονισμός της αλουμίνας θα επιτρέψουν την περαιτέρω βελτίωση", όπου "βελτίωση" χαρακτηρίζεται η μείωση του προσωπικού. Για να καθησυχάσει επίσης τους εργαζόμενους, το πρόγραμμα αναφέρει ότι στόχος του είναι "η μείωση του κόστους με τη μικρότερη δυνατή μείωση παροχών"! Πόσο "μικρή" θα είναι η περικοπή παροχών στους εργαζόμενους, εύκολα μπορεί κάποιος να το καταλάβει, αφού σε άλλη παράγραφο αναφέρεται ότι "η μείωση του κόστους θα προέλθει από περικοπές κατά 38% στα εργατικά και το 62% από όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες του εργοστασίου".

Εκτός από τις απολύσεις, η ΠΕΣΙΝΕ ευελπιστεί ως το τέλος του χρόνου να έχει απαλλαγεί και από το "βάρος" του οικισμού των Ασπρων Σπιτιών,που θα αποφέρει στα ταμεία της - εκτός από τα λεφτά της πώλησης - περισσότερα από 800 εκατομμύρια δραχμές για κάθε χρόνο.

Μηχανισμός εξαναγκασμού

Για να είναι πιο σίγουρα τα αποτελέσματα του προγράμματος, η διοίκηση της "Αλουμίνιον της Ελλάδος", με πρωτεργάτη τον διευθυντή Ιωνα Παπαδάκη,έχει ξεκινήσει ένα πογκρόμ τρομοκρατίας ενάντια στους εργαζόμενους για να τους εξαναγκάσει να "αποχωρήσουν" οικειοθελώς από την εταιρία, "επωφελούμενοι" των κινήτρων προσύνταξης, της δυνατότητας δηλαδή να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα μέχρι και 4 χρόνια.

Ο στόχος για μείωση κατά 300 εργαζόμενους πρέπει να επιτευχθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Οσοι καλύπτουν τις προϋποθέσεις για την προσύνταξη και δεν αποχωρήσουν - σύμφωνα με τις "προειδοποιήσεις" του διευθυντή - δε θα υποστούν "καμιά συνέπεια". Απλά.., θα τίθενται εκτός οργανογράμματος, που σημαίνει ότι θα χάνουν το πόστο που εργάζονται, δε θα έχουν αντικείμενο εργασίας και θα είναι στη διάθεση της διεύθυνσης για να τους χρησιμοποιεί σε κάθε είδους δουλιά.

Αυτή η τελευταία εξέλιξη έχει εξοργίσει τους εργαζόμενους (ιδιαίτερα αυτούς που καλύπτουν τις προϋποθέσεις προσύνταξης). Ετσι, το τελευταίο διάστημα πραγματοποίησαν αγωνιστικές κινητοποιήσεις - δυο 48ωρες και μια 24ωρη απεργία πριν λίγες μέρες - με τη διαβεβαίωση να επανέλθουν δυναμικότερα, αν η διοίκηση της επιχείρησης επιμείνει στην πολιτική της τρομοκρατίας και δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Οι εργαζόμενοι θεωρούν ως βασική προϋπόθεση, για την αποχώρηση εργαζομένων με τις προσυντάξεις, την άμεση αντικατάστασή τους με άλλους νέους εργαζόμενους, ώστε να μειωθεί σε κάποιο βαθμό η αυξημένη ανεργία που πλήττει την ευρύτερη περιοχή. Για τη διεύθυνση όμως, όρος για την πρόσληψη νέων εργαζομένων είναι η μείωση των ημερών εργασίας και των αποδοχών για τους υπόλοιπους.

Το πρόγραμμα "ΠΡΟΚΛΗΣΗ" προβλέπει συρρίκνωση τμημάτων, ενώ αρκετά από αυτά θα δοθούν σε εργολάβους. Ηδη αυτή τη στιγμή στο χώρο του εργοστασίου δραστηριοποιούνται περισσότεροι από 20 εργολάβοι και απασχολούν περίπου 400 εργαζόμενους δικό τους προσωπικό, με εξευτελιστικά μεροκάματα. Εργασίες συντήρησης, οι οποίες χρειάζονται ειδικευμένο προσωπικό, ανατίθενται σε εργολάβους που δε διαθέτουν την τεχνογνωσία, πράγμα που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια του προσωπικού.

Η εντατικοποίηση της εργασίας είναι ίσως ο πιο βασικός στόχος της πολυεθνικής. Τα συγκεκριμένα πόστα εργασίας, στα οποία έχουν ειδικευτεί οι εργαζόμενοι, θα πάψουν να υπάρχουν. Κάθε εργαζόμενος θα βρίσκεται στη διάθεση της επιχείρησης για διάφορες δουλιές και όπου τον χρειαστούν, ανεξάρτητα από την ειδικότητά του. Ενόψει της εισαγωγής βωξίτη από την Αφρική, του λεγόμενου "τροπικού βωξίτη", η εντατικοποίηση της εργασίας αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα.

Για να "χρυσώσει" το χάπι της εντατικοποίησης, η διεύθυνση προσπαθεί να εξαπατήσει τους εργαζόμενους, ονομάζοντάς τους "πολυδύναμους". Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της ανέφερε τα "πλεονεκτήματα" των πολυδύναμων εργαζομένων που θα είναι η υψηλή ειδίκευση, η αύξηση του μισθού τους, αλλά και η ικανοποίηση των... φιλοδοξιών τους!

Εκβιασμοί για τη σύμβαση

Σε ημερίδα που έγινε πρόσφατα για "Το παρόν και το μέλλον του αλουμινίου στην Ελλάδα", ο διευθυντής του εργοστασίου ήταν σαφής για την πορεία που θα ακολουθήσει η πολυεθνική, για να αντιμετωπίσει τις "προκλήσεις" των καιρών. Συγκεκριμένα είπε ότι "οι συνθήκες από την εποχή της εγκατάστασης της ΠΕΣΙΝΕ στην Ελλάδα έχουν αλλάξει. Η τιμή του ρεύματος έχει αυξηθεί και είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Το κόστος παραγωγής είναι υψηλό και οι παροχές στους εργαζόμενους είναι πολλές. Με αυτές τις συνθήκες ή παίρνουμε το εργοστάσιο και το μεταφέρουμε αλλού, ή το προχωράμε ως το 2006 που λήγει η σύμβαση".

Μ' αυτά τα λόγια του, ο διευθυντής έδωσε σαφές "μήνυμα" για την ανανέωση της ληστρικής σύμβασης, για την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, που υπογράφτηκε το 1960 μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της ΠΕΣΙΝΕ, η οποία λήγει το 2001. Βρήκε μάλιστα πρόθυμα αυτιά, αφού ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας που παραβρισκόταν στην ημερίδα, δήλωσε πρόθυμος να μεσολαβήσει ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία του ελληνικού δημοσίου με την ΠΕΣΙΝΕ για την τιμή του ρεύματος.

Με βάση αυτή τη ληστρική σύμβαση, το ελληνικό δημόσιο έκανε επενδύσεις για τη μεταφορά ρεύματος που θα χρησιμοποιούσε το εργοστάσιο ύψους 125 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ από την πλευρά της ΠΕΣΙΝΕ δόθηκαν για τις εγκαταστάσεις 25 εκατομμύρια δολάρια. Τώρα η ΠΕΣΙΝΕ πληρώνει στη ΔΕΗ περίπου 5 δραχμές την κιλοβατώρα και είναι κάτω του κόστους παραγωγής.

Στο "σφυρί" ο οικισμός

Στόχος της "Αλουμίνιον της Ελλάδας" είναι η εκποίηση του οικισμού στα Ασπρα Σπίτια, για να γλιτώσει τα έξοδα συντήρησης

Ο οικισμός των Ασπρων Σπιτιών, όπου μένουν οι εργαζόμενοι της ΠΕΣΙΝΕ, περιλαμβάνει περίπου 1.200 κτίρια, από τα οποία τα 1.000 είναι κατοικίες. Η κατάσταση στη συντριπτική πλειοψηφία των οικημάτων είναι τραγική, αφού τα σπίτια έχουν κατασκευαστεί με προδιαγραφές της δεκαετίας του '60, ενώ μόνο τα 800 κατοικούνται, γιατί από το 1993 η ΠΕΣΙΝΕ έπαψε να στεγάζει τους νεοπροσληφθέντες.

Τον οικισμό αυτό όμως, παρ' όλο που η σύμβαση του 1960 είναι σαφής και αναφέρει ότι "η αναγκαστική απαλλοτρίωση των 613,700 στρεμμάτων γης γίνεται μόνο για τη στέγαση των εργαζομένων στο "Αλουμίνιον της Ελλάδας" και οποιαδήποτε ενέργεια για την εκποίησή του είναι παράνομη",η ΠΕΣΙΝΕ, με τη βοήθεια παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θέλει να τον πουλήσει είτε στους εργαζόμενους, είτε σε οποιοδήποτε άλλο ενδιαφερόμενο, ή στην καλύτερη περίπτωση να αλλάξει τη διαχείρισή του.

Οι κινήσεις της πολυεθνικής για την εκποίηση του οικισμού δεν είναι πρόσφατες, έχουν αρχίσει από χρόνια. Το 1980, η ΠΕΣΙΝΕ υποβάθμισε το σύγχρονο ιατρείο του οικισμού. Υστερα, παρέδωσε τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού σε εργολάβους, την καθαριότητα του οικισμού την έχει παραδώσει στο Δήμο Διστόμου, όπως και τη διαχείριση των σχολικών εγκαταστάσεων.

Η πρόκληση, όμως, για τους κατοίκους των Ασπρων Σπιτιών έρχεται το 1993, όταν η διοίκηση χωρίς κανένα λόγο, γκρέμισε 23 κατοικίες. Στις διαμαρτυρίες των κατοίκων, απάντησε ότι το χώρο των κατοικιών θα τον έκανε κολυμβητήριο, μετά ότι θα τον έκανε πάρκο, αλλά τελικά τον έστρωσε χαλίκι.

Στο θέμα εκποίησης του οικισμού δραστηριοποιείται ιδιαίτερα ο Νομάρχης Βοιωτίας Ι. Σταμούλης.Πρόσφατα, έστειλε επιστολή προς την υπουργό Ανάπτυξης για να της υπενθυμίσει ότι η εταιρία έχει εκφράσει την πρόθεσή της να εκποιήσει τον οικισμό και να ζητηθεί από την εταιρία να προσδιορίσει τους όρους που θέτει για το ξεπούλημά του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νομάρχης Βοιωτίας που έχει εκφράσει την επιθυμία του να δημιουργήσει ιδιωτικό ΑΕΙ στην περιοχή, βλέπει τα Ασπρα Σπίτια, ως τον πλέον κατάλληλο χώρο.

Ωστόσο, προς το παρόν, από την πλευρά της κυβέρνησης, τόσο ο υφυπουργός Εργασίας, όσο και η υπουργός Ανάπτυξης, έχουν δηλώσει ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής του καθεστώτος του οικισμού.

Τα κείμενα έγραψε ο Σταμάτης ΖΗΣΙΜΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ