ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Αυγούστου 1997
Σελ. /40
ΚΕΝΗ

ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ τον παράγοντα εκπαιδευτικό και μαζικό λαϊκό κίνημα, το οποίο δεν είναι διατεθειμένο να αφήσει μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του: Τη δημόσια δωρεάν παιδεία. Αυτό δείχνει η καλοκαιρινή βιασύνη της κυβέρνησης, που επιχειρεί να κάνει νόμο του κράτους σε ένα μήνα την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που του υπαγόρευσε η Ευρωπαϊκή Ενωση. Να θυσιάσει δηλαδή στα συμφέροντα των πολυεθνικών τη δημόσια δωρεάν παιδεία με το μπαράζ αντιεκπαιδευτικών νομοθετημάτων για την αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος (σελίδες 5-7).

ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΑ απασχόλησε το διεθνή και ελληνικό Τύπο, η πρόσφατη συνάντηση στη Μαδρίτη κομμουνιστικών προοδευτικών, αριστερών κομμάτων χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κοινός παρονομαστής της προβολής ήταν περίπου: "Τα κομμουνιστικά κόμματα, η "άκρα" Αριστερά της Ευρώπης τάσσονται κατά του ΝΑΤΟ, κατά του Μάαστριχτ και του Συμφώνου Σταθερότητας". Στη χώρα μας μερίδα του Τύπου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο τι θα ήθελαν ορισμένοι να κάνει ή να μην κάνει το ΚΚΕ στα πλαίσια των πρωτοβουλιών αυτών. Η "τιμητική" αυτή μεταχείριση, που συνέπεσε με τη στήριξη στην ουσία από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας της επέκτασης του ΝΑΤΟ και της συμβολής της ελληνικής κυβέρνησης στην παραπέρα εδραίωση της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων, φυσικά μόνο συμπτωματική δεν ήταν (σελίδες 8 - 9).

ΠΥΞΙΔΑ για τον εργασιακό μεσαίωνα που θα οδηγηθούν οι εργαζόμενοι της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια, αποτελεί το κείμενο της επιτροπής των νεοσυντηρητικών Χριστιανοδημοκρατών και Λαϊκών κομμάτων της Ευρώπης. Η στρατηγική των νεοσυντηρητικών κομμάτων υιοθετείται πλήρως από την κυβέρνηση Σημίτη. Οσοι λοιπόν πίστευαν ότι οι "θυσίες" για χάρη του Μάαστριχτ, της "σύγκλισης" και της "ευρωπαϊκής ενοποίησης" είναι το τέλος μιας ανηφορικής πορείας και μετά θα επέλθει η πολυπόθητη κοινωνική ευημερία, είναι καιρός να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους! (σελίδες 10 - 11).

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ δυναμικά οι εργαζόμενοι της ΠΕΣΙΝΕ στην απόφαση της γαλλικής πολυεθνικής να προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματος "ΠΡΟΚΛΗΣΗ" και στο "Αλουμίνιον της Ελλάδος" στα Ασπρα Σπίτια, σκοπεύοντας στη μείωση του κόστους παραγωγής, μέσω της απόλυσης 300 περίπου εργαζομένων, τη μετάθεση άλλων σε άλλες επιχειρήσεις της ανά την Ελλάδα, την περικοπή δικαιωμάτων και παροχών, καθώς και την εκποίηση του οικισμού των Ασπρων Σπιτιών (σελίδα 12).

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ 48ωρη απεργία των ναυτεργατών στα ποντοπόρα πλοία είναι η απάντηση στον αφελληνισμό της ναυτιλίας με τα αντιναυτεργατικά μέτρα, που προωθεί η κυβέρνηση κατ' εντολήν των εφοπλιστών. Η απεργία ξεκινά αύριο το πρωί στις 6 τοπική ώρα. Σαφής είναι η απαίτηση των ναυτεργατών να κλιμακωθεί και να επεκταθεί η απεργία και στις υπόλοιπες κατηγορίες πλοίων (σελίδα 13).

ΣΕ ΝΕΑ ΥΨΗ η ανεργία στη Γερμανία. Μέχρι το τέλος του 1997 αναμένεται να καταστραφούν σχεδόν 400.000 θέσεις εργασίας και η ανεργία, σε παγγερμανική κλίμακα, να εκτιναχτεί, για πρώτη φορά επισήμως, στα 4.300.000 άτομα. Κι όλα αυτά, λίγους μήνες μετά την υπεραισιόδοξη δήλωση του Γερμανού καγκελάριου Χέλμουτ Κολ ότι μέχρι το 2000 η ανεργία στη χώρα του πρόκειται να μειωθεί κατά το ήμισυ... (σελίδες 36 - 37).

Α-ΔΗΛΕΣ επεμβάσεις στην ιερή Δήλο. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε τη μελέτη της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαιοτήτων για τις τοιχογραφίες, τα κονιάματα και τα ψηφιδωτά, αλλά κυρίως το μέρος των επειγουσών επεμβάσεων για το 1997 και όχι των εκτεταμένων. Εκείνο που, σίγουρα, λείπει είναι ο συγκεκριμένος και μακροπρόθεσμος προγραμματισμός του έργου (σελίδα 19).

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΕΣ χαρακτήρισε τις σχέσεις Κιέβου - ΝΑΤΟ ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Χαρμπούλιν και τόνισε ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς αποτελεί μια αντικειμενική διαδικασία... (σελίδα 37).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ