ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Αυγούστου 1997
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Βιβλίο

Ποίηση της καρδιάς

"...Λαέ μου, ετούτη η γλώσσα ας ξεραθεί, / αν κάποτε σ' απαρνηθεί. / Λαέ μου, άφες με να γείρω, / να πλύνω τις πληγές στα γόνατά σου, / και πάρε την ψυχή μου για ύσσωπο και μύρο / στα βάσανά σου. / Δε βλέπω τίποτε την ώρα αυτή, / από τον πόνο σου, Λαέ μου, πιο πλατύ. / Δε βλέπω τίποτε άλλο, στον καιρό μας το μοιραίο, από τον πόνο το δικό σου, πιο ωραίο. / Και μια ευτυχία για μένα υπάρχει μόνο, / να δεχθείς, μέσ' στον απέραντό σου πόνο, / την ύπαρξή μου, ένα φρύγανο να γίνει, / στων καημών και πόθων σου το πύρινο καμίνι. / Ενα φρύγανο στη λαύρα και στη ζέστη, / μέσ' στο στήθος του Λαού μου το γενναίο... / Ενα φρύγανο, που θα πυρώσει λίγο ασβέστη, / για το οικοδόμημα το νέο...".

Θέλεις αναγνώστη να γλυκάνει η ψυχή σου με ήθος αληθινό; Ο νους να υψωθεί σε αξίες απαράμιλλες; Η μνήμη - αν είσαι της γενιάς των ηρωικών αγώνων - να ξαναφλογιστεί με οράματα και θάματα; Η καρδιά - αν είσαι νεότερης γενιάς - να σκιρτήσει με την ομορφιά της ποίησης ενός παλαίμαχου "εφήβου" κι αμετανόητα ρομαντικού; Να ανακουφιστείς από τη χαμέρπεια του καιρού μας; Να ακούσεις το "ρυθμό" αγώνων και τη "μουσική" καημών; Διάβασε την ποιητική συλλογή του Ασημάκη Γιαλαμά "Αγώνες και καημοί",της οποίας το πανέμορφο εξώφυλλο και η επιμέλεια της έκδοσης από τη "Σύγχρονη Εποχή",είναι έργο του Γιώργη Βαρλάμου.

Ο Ασημάκης Γιαλαμάς ό,τι ευχήθηκε το τήρησε με τη ζωή και την πένα του. Μια πένα "λάλον ύδωρ" της γλώσσας του λαού. Πένα που άλλο πιότερο δεν πόθησε από το "οικοδόμημα το νέο..." για το καλό του λαού. Απόδειξη και αυτά τα ποιήματά του, τα γραμμένα σε παλαιότερες εποχές, που τα εκδίδει σήμερα "γιατί οι αγώνες των ανθρώπων δε σταμάτησαν και οι καημοί τους δεν έλειψαν". Γιατί ο Α. Γιαλαμάς δεν παύει να πιστεύει ότι, όσο κι αν η βία που την τυραννά κι η φτώχεια της που τη λυγίζει, "Οχι! Δε γίνεται η καρδιά ενός λαού ποτέ προδότης, / μα θα χτυπά πάντα γερά, / έτσι, με πίστη και χαρά, / ωσότου τ' όνειρο το δει να γίνεται πραγματικότης".

Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Το αντίδοτο στα σκάνδαλα

Ως το φάρμακο "διά πάσαν νόσον" εμφανίζεται από την ηγεσία της ΝΔ - και όχι μόνο - η σύσταση "ανεξάρτητης διοικητικής αρχής" που θα επιβλέπει την ανάθεση των προμηθειών του δημοσίου. Μόνον αφελείς θα πίστευαν ότι η δημιουργία μιας τέτοιας επιτροπής, η οποία βέβαια μόνο ανεξάρτητη δε θα είναι, μπορεί να θέσει φραγμό στις σκανδαλώδεις αναθέσεις των προμηθειών. Ακριβώς γιατί η ρίζα του κακού είναι η διακαής επιθυμία των κυβερνώντων να ξεπουλήσουν τα πάντα. Ο μόνος έλεγχος που μπορεί να φέρει ορισμένα αποτελέσματα είναι ο κοινωνικός, ο εργατικός έλεγχος, ο οποίος όμως για να είναι αποτελεσματικός και υπέρ των λαϊκών συμφερόντων πρέπει να "συνοδεύεται" από την άνοδο του μαζικού κινήματος και τη γενικότερη αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων και ενίσχυσης του ΚΚΕ.

Ολα τα υπόλοιπα "μέτρα" είναι απλώς ένα καλό περιτύλιγμα των σκανδαλωδών συμβάσεων και καταλήγουν ως "κολυμβήθρα του Σιλωάμ" για τη σκανδαλώδη πολιτική της κυβέρνησης.

Οι "άσοι"

Να κι η πράσινη

ομάδα,

που 'χει κάψει

την Ελλάδα,

μπαίνει φουλ

μες στο ΟΑΚΑ

για μετάλλιο

στην... τράκα!

Νάτοι όλοι,

με μπροστάρη,

τον Κωστή

τον κατεργάρη,

να, ο Γιάννος

να κι οι άλλοι

για "χρυσό"

πάνε στο... χάλι!

Να, ο Δρυς,

να και ο Ακης,

να κι ο ρέκτης

ο Γιωργάκης,

πάει κι ετούτος

να "χτυπήσει"

πρώτη θέση

στο... χασίσι!

Ο οίστρος

Αβάσιμη αισιοδοξία

Πολύμορφες θα είναι οι συνέπειες, σε βάρος της δοκιμαζόμενης ήδη σκληρά κτηνοτροφίας και της χώρας μας συνολικά, αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμείνει στην απαρέγκλιτη εφαρμογή της απόφασής της σχετικά με τα εντόσθια και τα κεφαλάκια των αμνοεριφίων. Τα μέχρι σήμερα μηνύματα, πάντως, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, αφού προχτές η Κομισιόν αποφάσισε να προχωρήσει τελικά, παρά τις ελληνικές αντιρρήσεις, στην προώθηση της σχετικής απαγόρευσης σε όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ. Και μπορεί ο υπουργός Γεωργίας να ισχυρίζεται πως είναι αποφασισμένος να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που του παρέχεται, αλλά δε συμμεριζόμαστε καθόλου την αισιοδοξία του. Πρώτον, γιατί τέτοιους λεονταρισμούς τους έχουμε ξανακούσει και χεροπιαστό αντίκρισμα ποτέ δεν είδαμε και δεύτερον, γιατί οι παρεχόμενες δυνατότητες είναι ιδιαίτερα λιγοστές, απ' ό,τι ξέρουμε.

Στο κάτω κάτω, γιατί να πάρουν υπόψη τους οι Κοινοτικοί μας "εταίροι"τις διαμαρτυρίες του; Αυτός δεν είναι - όπως και πολλοί άλλοι - που έχει βάλει στόχο της ζωής του να γίνει και να μας κάνει και όλους εμάς βέρους Ευρωπαίους...

Εφοπλιστικές πειρατείες

Δεν πίστευαν στα μάτια τους ναυτεργάτες συνδικαλιστές, όταν είδαν στο λιμάνι, πλοία να αλλάζουν σημαία από τη μια στιγμή στην άλλη! Εκπληκτοι αντίκρισαν να κυματίζουν... "πανιά ευκαιρίας", εκεί που πριν από λίγα λεπτά ήταν η γαλανόλευκη! Βέβαια, πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, που δείχνουν, όμως, το μέγεθος της ασυδοσίας των εφοπλιστών, οι οποίοι δε διστάζουν να μετατρέπονται σε πειρατές - μόνο... ο γάντζος τους έλειπε - προκειμένου να "χτυπήσουν" την απεργία των ναυτεργατών, που ξεκινάει αύριο.Πάντως, τα περιστατικά αυτά κινητοποίησαν τους ναυτεργάτες και όσοι από τους εφοπλιστές έχουν... πειρατικές διαθέσεις, καλά θα κάνουν να τις εγκαταλείψουν...

ΠΡΟΣΩΠΟ

Γ. Αραφάτ

Μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της πολιτικής του καριέρας διανύει, τις μέρες αυτές, ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Ο Γιάσερ Αραφάτ βρίσκεται στο στόχαστρο τόσο της ισραηλινής κυβέρνησης και της αμερικανικής διπλωματίας όσο και της παλαιστινιακής κοινής γνώμης.

Οι Ισραηλινοί "εταίροι" του στην "ειρηνευτική διαδικασία" και οι Αμερικανοί "διαμεσολαβητές" τον κατηγορούν για απροθυμία να προχωρήσει σε δραστική πάταξη των εξτρεμιστών ισλαμιστών, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται το φαινόμενο των αιματηρών βομβιστικών επιθέσεων. Η διπλή βομβιστική επίθεση της Τετάρτης επέτεινε το τέλμα, στο οποίο έχουν περιέλθει οι ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις τους τελευταίους μήνες και έδωσε το έναυσμα σε πολλούς να εκτιμούν ότι η "ειρηνευτική διαδικασία" σείεται συθέμελα.

Εκτός, όμως, από τις κατηγορίες αυτές, ο Γιάσερ Αραφάτ βρίσκεται στο στόχαστρο και της ενδοπαλαιστινιακής αντιπολίτευσης και των ανθρωπιστικών οργανώσεων για βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ αυξάνει η δυσαρέσκεια της παλαιστινιακής κοινής γνώμης για το πρόσωπό του. Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν στοιχεία που αποδεικνύουν εκτενέστατη κατάχρηση δημοσίου χρήματος από υπουργούς του, ενώ το παλαιστινιακό νομοθετικό συμβούλιο του ζήτησε να προχωρήσει σε ανασχηματισμό και να οδηγήσει 3 υπουργούς του ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο Αραφάτ σκέφτεται να αλλάξει τους υπουργούς του, πιθανώς, για να εξιλεωθεί στα μάτια του παλαιστινιακού λαού. Χωρίς καμία αμφιβολία ο Παλαιστίνιος ηγέτης δεν έχει την αίγλη που είχε στις καρδιές των συμπατριωτών του, που τον τίμησαν σαν ήρωα στο τέλος της Ιντιφάντα.

Ε. Μ.

Ολα για την... απασχόληση

Αρον άρον ο υπουργός ζήτησε και το ΔΣ του ΟΑΕΔ αποφάσισε προχτές να εκδοθεί υπουργική απόφαση, βάσει της οποίας προωθείται άλλο ένα "πιλοτικό" πρόγραμμα που, στα λόγια, συνδέει την εκπαίδευση με την απασχόληση, αλλά εκείνο που στην πράξη γίνεται είναι η περαιτέρω "σύνδεση" των πόρων του ΟΑΕΔ με τις τσέπες των εργοδοτών, ενώ ταυτόχρονα πριμοδοτείται και η μερική απασχόληση!

Ειδικότερα, το πρόγραμμα αυτό προβλέπει την εκπαίδευση 4.500 ατόμων, εκ των οποίων στη συνέχεια οι 1.500 θα απασχοληθούν, με τους εξής όρους: Επί 12 μήνες ο εργοδότης που θα τους προσλάβει θα επιχορηγείται από τον ΟΑΕΔ και 4 μήνες όχι. Μάλιστα, όποιος εργοδότης προσλάβει εργαζόμενο που προηγούμενα είχε απολυθεί από επιχείρηση που είχε προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις, θα επιχορηγείται για 24 μήνες και έξι όχι. Κοντά σ' αυτά τα εξοργιστικά, κοντά στα χρήματα που θα βάλουν στο "χέρι" οι επιχειρήσεις και από το πρόγραμμα της κατάρτισης, καθιερώνεται και η μερική απασχόληση, αφού ο εργοδότης αναλαμβάνει τη "δέσμευση" να απασχολεί τους προσληφθέντες "τουλάχιστον 20 μέρες το μήνα"!

Παρ' όλα αυτά, όλα τα μέλη του ΔΣ, πλην του ΕΣΑΚίτη εκπροσώπου των εργαζομένων, συμφώνησαν με το συγκεκριμένο πρόγραμμα και άναψαν "πράσινο φως" για την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης!

Η "εξαφανισμένη" ακρίβεια

Δεν είναι λίγα τα κυβερνητικά στελέχη που το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερα στις ομιλίες τους σε κομματικές συγκεντρώσεις προβάλουν ως επίτευγμα της κυβερνητικής πολιτικής ότι "έχει εξαφανιστεί η λέξη ακρίβεια από τη καθημερινή γλώσσα των εργαζομένων"! Κατ' αρχήν ο ανεκδιήγητος και αστήρικτος αυτός ισχυρισμός δείχνει ότι τα κυβερνητικά στελέχη έχουν ελάχιστη επαφή με τους εργαζόμενους και τα λαικά στρώματα, απορροφημένα στην προώθηση αντιλαικών μέτρων. Ομως τα ίδια τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας έρχονται να καταρρίψουν τα αστεία επιχειρήματα της κυβερνητικής προπαγάνδας. Ενδεικτικά, από τον Ιούνιο του 1996 μέχρι τον φετινό Ιούνιο, τα νωπά λαχανικά αυξήθηκαν κατά 28%, οι πατάτες 15%, τα ψάρια β' κατηγορίας 15%, τα οινοπνευματώδη 11,3%, τα είδη ένδυσης και υπόδησης 7 -11%, τα εισιτήρια πλοίων 18%, τα διόδια 25%, τα τέλη κυκλοφορίας 50%, κοκ. Φυσικά πρόκειται μόνο για τις "επίσημες" τιμές.

Αυτό, όμως, καθόλου δεν εμποδίζει τους κυβερνώντες να υποστηρίζουν ότι ο πληθωρισμός κυμαίνεται στο 5% και άρα οι αυξήσεις στους μισθούς δεν πρέπει να ξεπεράσουν το 1998 το 4%.

Ας είναι σίγουροι όμως ότι αργά ή γρήγορα θα πληρώσουν ακριβά για το "καλάθι της νοικοκυράς".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ