ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Μάρτη 1997
Σελ. /56
ΚΕΝΗ
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

ΣΥΝΘΗΚΗ του Μάαστριχτ, αφιέρωμα. Η χώρα μας, ο ελληνικός λαός, μετρά ήδη την εμπειρία 16 χρόνων από τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μια ιδέα η οποία στις αρχές της δεκαετίας του '60 παρουσιάστηκε από την άρχουσα τάξη της χώρας και τους πολιτικούς της εκπροσώπους ως η μεγάλη "ευκαιρία" και τώρα, λίγο πριν το 2000, αποδεικνύεται εφιάλτης για εκατομμύρια εργαζόμενους, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις χώρες - μέλη αυτού του οργανισμού. Από αυτά τα 16 χρόνια, τα πέντε τελευταία, σφραγίστηκαν από την διαβόητη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Στο σημερινό αφιέρωμα καταγράφουμε με συνοπτικό τρόπο τις συνέπειες στην οικονομία της χώρας και στους εργαζόμενους (σελίδες 8 - 11)

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ για την Υγεία όχι μόνο δε θα δικαιώσει το θόρυβο χρόνων για την εξεύρεση νέων πόρων, καθώς και την αξιοποίηση των διατιθέμενων, αλλά είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να στήσει και τις νέες δομές, που παρουσιάζονται ως απαραίτητες για το ΕΣΥ. Οι νέες παρεμβάσεις, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να δημιουργήσουν νέα φαινόμενα απορύθμισης μέσα στα νοσοκομεία, με θύματα τους ασθενείς και τους λειτουργούς της Υγείας (σελίδες 14 - 15)

ΑΓΡΟΤΕΣ.Ξεκίνημα νέων αγώνων. Στις 16 Μάρτη, μέρα γιορτασμού της επετείου του Κιλελέρ, η αγροτιά της Θεσσαλίας κι ολόκληρης της Ελλάδας θα δώσει ένα νέο "παρών" στην πολύμορφη και μακρόχρονη πάλη της για την επιβίωσή της. Ο φετινός γιορτασμός της επετείου, εκτός του επετειακού, θα έχει και διεκδικητικό, παναγροτικό, παλλαϊκό χαρακτήρα, αφού έρχεται μετά από τρεις πολυήμερες και δυναμικότατες αγροτικές κινητοποιήσεις (σελίδα 16)

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ Αθηνών. Το "κόλπο" είναι πάντα στημένο. Τα περιοδικά ξεσπάσματα στην οδό Σοφοκλέους, είναι τελικά ο "κράχτης" για να δώσουν οι "κοινοί Θνητοί" νέα ώθηση στον τζόγο, συνεισφέροντας σ' αυτόν από τις αποταμιεύσεις τους (σελίδες 18, 39)

ΑΠΕΡΓΙΑ των καθηγητών. Η έκπληξη βρίσκεται ακόμα μπροστά. Στην έβδομη βδομάδα της απεργίας, με υψηλότατα ποσοστά συμμετοχής, η συζήτηση ήδη γίνεται για τις εκδηλώσεις που θα πλαισιώσουν την όγδοη βδομάδα... Από αύριο ξεκινά η νέα φάση των Γενικών Συνελεύσεων στις κατά τόπους ΕΛΜΕ, ενώ ταυτόχρονα η ενίσχυση αυτής της απεργίας απασχολεί, ως χρέος, ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις (σελίδα 28)

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ της Καστοριάς, και συγκεκριμένα στο Δισπηλιό, η αρχαιολογική σκαπάνη, με επικεφαλής τον καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ, Γιώργο Χουρμουζιάδη, έχει αποκαλύψει, για πρώτη φορά, έναν εκτενή λιμναίο οικισμό, που έχει αποδώσει σπουδαίας ιστορικής, περιβαλλοντικής, πολιτισμικής και επιστημονικής σημασίας ευρήματα. Για την ανασκαφή αυτή, τα ευρήματα και την ανάγκη σωστής αξιοποίησής τους, συζητάμε με τον Γ. Χουρμουζιάδη (σελίδα 24)

Μ. ΣΟΥΛΙΜΙΩΤΗΣ.Ενας χρόνος απουσίας και οι μνήμες από τη ζωή και το έργο του δεν μπορούν να σβήσουν. Οι μνήμες για τον άνθρωπο, τον σύντροφο, τον αγωνιστή. Το Μήτρο Σουλιμιώτη, που πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις για την προάσπιση των λαϊκών συμφερόντων (σελίδα 40)

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ απορριμμάτων. Το πρόβλημα στην Αττική υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Και σ' όλη αυτή τη μακρά περίοδο δεν έχει βρει ποτέ την οριστική του λύση. Μόνο πρόσκαιρες παρεμβάσεις παρέπεμπαν, ουσιαστικά, τη λύση στις... ελληνικές καλένδες. Ηγγικεν, λοιπόν, η ώρα για λύσεις, τώρα (σελίδα 41)

ΕΘΝΙΚΟ Ινστιτούτο Εργασίας. Την ώρα που η καταπάτηση των όποιων προστατευτικών νόμων έχει γίνει νόμος και η ανεργία επεκτείνεται, το ΕΙΕ παίζει το ρόλο της "μονάδας τεχνητής στήριξης" κοινοτικών προγραμμάτων, σε αντίθεση με τις ιδρυτικές αρχές του, βάσει των οποίων η στήριξη των προγραμμάτων είναι ένα μόνο μέρος των καθηκόντων του... (σελίδα 44)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ