ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Μάρτη 1997
Σελ. /56
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004
Πλούσιοι και φτωχοί

Τα φαβορί και τα αουτσάιντερ της προεπιλογής των υποψηφίων πόλεων που γίνεται την Παρασκευή στη Λωζάνη

Τους κανόνες λειτουργίας των καζίνο θυμίζει η διαδικασία με την οποία η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επιλέγει την ολυμπιακή πρωτεύουσα. Δικαίωμα εισόδου (συμμετοχής) έχουν οι κατέχοντες και παίζουν με καλύτερες προϋποθέσεις, οι κρατώντες γεμάτο πορτοφόλι. Η διαδικασία που αποκλείει εκ των προτέρων τα ασθενέστερα οικονομικά κράτη από το δικαίωμα διοργάνωσης Ολυμπιακών Αγώνων, κατά μία άποψη είναι ρατσιστική και σίγουρα δεν εκφράζει τα ολυμπιακά ιδεώδη. Οι καλύτερες συνθήκες χρειάζονται σ' εκείνους που έχουν μετατρέψει τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε σόου μπίζνες, κι όχι στους αθλητές που επί τέσσερα χρόνια ζουν, προετοιμάζονται και αγωνίζονται σε συνθήκες που καθορίζονται από την οικονομική κατάσταση των χωρών τους.

Κριτήρια και "κριτήρια"

Αν το ερωτηματολόγιο που απηύθυνε η ΔΟΕ στις 11 υποψήφιες πόλεις αποτελέσει το μοναδικό κριτήριο επιλογής της ολυμπιακής πρωτεύουσας του 2004, η Στοκχόλμη έχει ήδη κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο. Παρουσίασε τον καλύτερο φάκελο υποψηφιότητας κι επιπλέον προσφέρει πολιτική και οικονομική σταθερότητα.

Η κατάθεση των φακέλων κι οι απαντήσεις στα 500 ερωτήματα της ΔΟΕ, είναι η μία πλευρά της πραγματικότητας. Η βιτρίνα, ο καθρέφτης με τον οποίο θέλει η ΔΟΕ να παρουσιάζεται προς τα έξω. Το θέμα είναι τι θα πράξουν οι ονομαζόμενοι "Αθάνατοι" στις κρίσιμες ψηφοφορίες. Στη διαδικασία ανάδειξης της ολυμπιακής πρωτεύουσας του 1996, απέδειξαν ότι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν το περί δικαίου αίσθημα. Ιδιαίτερα σήμερα, που η μεγάλη πλειοψηφία των μελών της ΔΟΕ είναι τεχνοκράτες, η πιθανότητα να ψηφίσουν σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής Αξιολόγησης πρέπει να αποκλειστεί εκ των προτέρων.

Η Ευρώπη και οι άλλοι

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ολυμπιάδα του 2004 θα οργανωθεί στην Ευρώπη. Η Λατινική Αμερική ετοιμάζεται πιθανότατα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. Μπουένος Αϊρες και Ρίο Ντε Τζανέιρο, συναγωνίζονται σε μια κούρσα εντυπώσεων. Θα τις κερδίσει η πόλη που θα επιλεγεί στην αρχική πεντάδα. Η πρωτεύουσα της Αργεντινής διαθέτει περισσότερες εγκαταστάσεις και καλύτερο φάκελο υποψηφιότητας. Η πόλη της Βραζιλίας έχει με το μέρος της την παράδοση και δυο μεγάλες προσωπικότητες στο χώρο του αθλητισμού, που έχουν εγγυηθεί προσωπικά την επιτυχία της υποψηφιότητας. Πρόκειται για τον ισχυρό άνδρα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, Ζοάο Χαβελάνζε, ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με εταιρίες όπως η "Κόκα Κόλα" και η "Αντίντας", οι οποίες συνεργάζονται με τη ΦΙΦΑ για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου. Ο δεύτερος δεν είναι άλλος από τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών, τον Πελέ, ο οποίος κατέχει σήμερα τη θέση του υπουργού Αθλητισμού της Βραζιλίας.

Η Αφρική για πρώτη φορά διεκδικεί Ολυμπιακούς Αγώνες και μπορεί να περιμένει. Το Κέιπ Τάουν στηρίζει την υποψηφιότητά του στον Νέλσον Μαντέλα και τον Ντέσμοντ Τούτου, και προβάλλει ως επιχείρημα το δικαίωμα να βάλει ταφόπλακα στο απαρχάιντ μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων. "Θα ήταν μία επιλογή υψίστης σημασίας για ολόκληρη την Αφρική. Δώστε μας τους Αγώνες. Θα είναι το διαμάντι στο στέμμα του έθνους της Νοτίου Αφρικής", τόνισε ο Ν. Μαντέλα στον πρόεδρο της Επιτροπής Αξιολόγησης της ΔΟΕ, Τ. Μπαχ. "Αν ανατεθούν σε άλλη πόλη οι Αγώνες, η απόφαση της ΔΟΕ θα αποτελέσει "χαστούκι" στον άνθρωπο που νίκησε το "δράκο" του απαρχάιντ. Οι αγώνες θα βοηθήσουν τη χώρα μας να ξεφύγει από τη φτώχεια και την απελπισία και παράλληλα θα κλείσει το άνοιγμα μεταξύ των πλούσιων λευκών και των φτωχών μαύρων", συμπλήρωσε ο Ντ. Τούτου. Ο αιδεσιμότατος Ντ. Τούτου γνωρίζει ασφαλώς ότι το οικονομικό χάσμα μεταξύ λευκού και μαύρου πληθυσμού δεν κλείνει με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Προσπαθεί όμως να αγγίξει τις καρδιές των εκπροσώπων της μαύρης ηπείρου, η οποία μέχρι να τεθεί εκτός ψηφοφορίας το Κέιπ Τάουν θα ψηφίζει πακέτο την πόλη της Ν. Αφρικής.

Το πανίσχυρο ιταλικό λόμπι

Από τις επτά ευρωπαϊκές πόλεις που διεκδικούν τους Αγώνες, η Ρώμη έχει το πάνω χέρι. Πρώτον, γιατί το ιταλικό λόμπι στο διεθνή αθλητισμό είναι πανίσχυρο και δεύτερον, επειδή ποτέ δε βάζει υποψηφιότητα για να κερδίσει μόνο τις εντυπώσεις. Το 1987 πήρε άριστα στη διοργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου, το 1990 οργάνωσε το καλύτερο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου και το 1991 εισήγαγε την τεχνολογία στο χώρο των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων μπάσκετ. Οι Ιταλοί δεν έχουν μάθει να χάνουν, γι' αυτό κι απέσυραν έγκαιρα την υποψηφιότητα για ανάληψη του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος μπάσκετ το 1998, όταν αντιλήφθηκαν ότι η ΦΙΜΠΑ έκλεινε προς την πλευρά της Αθήνας. Επιπλέον, έχουν επικεφαλής της Επιτροπής Διεκδίκησης τον Πρίμο Νεμπιόλο, Νο 3 στην κατάταξη της ΔΟΕ, πίσω από τον Σάμαρανκ και τον Χαβελάνζε. Πρόεδρος της Παγκόσμιος Ομοσπονδίας Στίβου ο Ιταλός, διατηρεί άριστες σχέσεις με το σύνολο των εταιριών που μονοπωλούν από πλευράς σπόνσορινγκ τις κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις του πλανήτη. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ιαπωνία και τη Ν. Κορέα, απέσπασε, όπως δήλωσε, τη συμπαράσταση των δύο χωρών στην υποψηφιότητα της Ρώμης. Αν η είδηση ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αυτό λέει πολλά.

Δύσκολη η αρχή για Αθήνα

Η Αθήνα αν και διαθέτει καλή αθλητική υποδομή, παλεύει να μείνει μέχρι τέλος στο παιχνίδι της διεκδίκησης. Στην περίπτωσή της όμως, ισχύει η ρήση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Χρ. Σαρτζετάκη, "είμαστε έθνος ανάδελφον". Με το ιταλικό λόμπι να εξασφαλίζει για λογαριασμό της Ρώμης στην πρώτη ψηφοφορία του Σεπτεμβρίου μίνιμουμ 25 - 30 ψήφους, τη Στοκχόλμη να επηρεάζει σημαντικά τους "Αθανάτους" από τη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, το Κέιπ Τάουν να ελέγχει την Αφρική και τη Λατινική Αμερική για γεωγραφικούς και ιστορικούς λόγους να ψηφίζει Ρίο ή Μπουένος Αϊρες, η πρώτη ψηφοφορία θα είναι και η δυσκολότερη για την Αθήνα. Αν περάσει στον τρίτο γύρο θα ελπίζει βάσιμα, έστω κι αν οι ψήφοι της Λατινικής Αμερικής θα πάνε ευκολότερα στη Ρώμη. Η Επιτροπή Διεκδίκησης, μέσω εταιρίας που ανέλαβε τη διαφήμιση της ελληνικής υποψηφιότητας στο εξωτερικό, πέτυχε ορισμένα θετικά δημοσιεύματα, τα οποία σε τελική ανάλυση απευθύνονται στο πουθενά. Θετικές κρίσεις από συγκεκριμένες εφημερίδες που διαβάζονται στα ανώτερα κλιμάκια της ΔΟΕ έχουν πετύχει ακόμα κι οι Τούρκοι, χωρίς να τα λαμβάνει όμως κανείς σοβαρά, καθώς γνωρίζουν ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Κωνσταντινούπολη, Λιλ, Σεβίλλη και Αγ. Πετρούπολη δεν έχουν καμιά τύχη, εκτός κι αν η ΔΟΕ φοβούμενη πόλωση στη διαδικασία της ψηφοφορίας μεταξύ Ρώμης, Αθήνας, και Στοκχόλμης, αφήσει εκτός πεντάδας μία εκ των τριών. Στην περίπτωση αυτή η Αγ. Πετρούπολη έχει προβάδισμα να εκπροσωπηθεί το Σεπτέμβρη στη Λωζάνη και η Αθήνα περισσότερες ελπίδες.

Γιάννης ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

"ΑΘΗΝΑ 2004"
Ο φάκελος δεν άνοιξε ακόμα...

Αύριο ξεκινά στο Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης η διαδικασία της προεπιλογής των υποψήφιων πόλεων που θα διεκδικήσουν το Σεπτέμβρη τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Από αύριο μέχρι και την Πέμπτη οι εκπρόσωποι των έντεκα υποψηφίων πόλεων θα εκθέτουν μπροστά στους 15 κριτές της ΔΟΕ τα επιχειρήματά τους, θα προσπαθούν να πείσουν για τα πλεονεκτήματά τους, για τα οφέλη που θα προκύψουν από την ανάληψη της Ολυμπιάδας για την πόλη τους. Θεωρητικά τα επιχειρήματα αυτά και ο φάκελος κάθε πόλης θα αποτελέσουν το βασικό κριτήριο για την επιλογή της ή όχι, στη συνέχεια της κούρσας ανάδειξης της πόλης των Ολυμπιακών του 2004. Φυσικά εμείς οι Ελληνες γνωρίζουμε ήδη από το 1990 και τη διαδικασία του Τόκιο ότι πέρα από φακέλους και αντικειμενικά επιχειρήματα, υπάρχουν τα οικονομικά συμφέροντα που καθορίζουν τις επιλογές των "Αθανάτων". Η εμπειρία του 1996 ήταν σίγουρα διδακτική, στο φως μάλιστα της "Ολυμπιάδας του χάους" όπως εξελίχτηκε αυτή της Ατλάντα.

Η δεύτερη απόπειρα της Ελλάδας να αναλάβει την Ολυμπιάδα έχει ένα πολύ σοβαρό επιχείρημα. Τη συναίνεση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Σύμφωνα με γκάλοπ το 96% των Ελλήνων θέλουν την ανάληψη των Ολυμπιακών του 2004. Είναι φανερό ότι η απόρριψη που υπέστη το 1990 η ελληνική υποψηφιότητα και πολύ περισσότερο ο τρόπος, έχει παίξει το δικό του ρόλο ώστε η κοινή γνώμη να επιθυμεί διακαώς να πάρει η Ελλάδα τη δική της εκδίκηση.

Ετσι δεν έχουν άδικο όσοι λένε ότι η συναίνεση είναι πριν απ' όλα συναισθηματική αντίδραση. Πολύ περισσότερο που στην Ελλάδα δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής σοβαρή συζήτηση γύρω από την υποψηφιότητα. Συζήτηση γύρω από το αν πρέπει και γιατί να αναληφθεί η Ολυμπιάδα. Συζήτηση για τις θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις. Συζήτηση για τις κεντρικές επιλογές του φακέλου.

Η πρώτη ευθύνη γι' αυτή την απουσία διαλόγου ανήκει στην Επιτροπή Διεκδίκησης που προτίμησε να ρίξει το βάρος στην προπαγάνδα στο εξωτερικό και ουδόλως ασχολήθηκε με τους "ιθαγενείς", που θεώρησε ότι τους είχε "στο τσεπάκι της" και δε χρειάζονταν να τους ενημερώσει και να τους πείσει. Ας όψεται κι εκείνο το 96% του γκάλοπ. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα η επιτροπή είχε προχωρήσει σε "μια συνωμοσία σιωπής", αφού τα μέλη της αρνούνταν να εμφανιστούν σε δημόσιες συζητήσεις γύρω από την Ολυμπιάδα. Πολύ περισσότερο αρνούνταν κάθε δημόσια αντιπαράθεση με τους διαφωνούντες με την Ολυμπιάδα.

Φυσικά τέτοιες κοντόφθαλμες τακτικές, εκτός ότι δείχνουν περιφρόνηση προς την κοινή γνώμη, που τη χρησιμοποιούν μάλιστα ως επιχείρημα στην προς τα έξω προπαγάνδα, λειτουργούν υπέρ των όσων πολεμούν την ελληνική υποψηφιότητα.

Γιάννης ΤΖΟΥΣΤΑΣ

Στο Ολυμπιακό Μουσείο βρίσκεται και η φανέλα του Γ. Μελισσανίδη ο οπο

Στο Ολυμπιακό Μουσείο βρίσκεται και η φανέλα του Γ. Μελισσανίδη, ο οποίος μετέχει στην ελληνική αποστολή στη Λωζάνη

Το Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης που θα φιλοξενίσει τις εργασίες της

Το Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης που θα φιλοξενήσει τις εργασίες της επιτροπής προεπιλογής της ΔΟΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ