ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Μάρτη 1997
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΓΙΑ ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ

Η χώρα μας, ο ελληνικός λαός, μετρά ήδη την εμπειρία 16 χρόνων απ' τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μια ιδέα η οποία στις αρχές της δεκαετίας του '60 παρουσιάστηκε από την άρχουσα τάξη της χώρας και τους πολιτικούς της εκπροσώπους σαν η μεγάλη "ευκαιρία" και τώρα, λίγο πριν το 2000, αποδεικνύεται εφιάλτης για εκατομμύρια εργαζόμενους, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις χώρες - μέλη αυτού του οργανισμού.

Απ' αυτά τα 16 χρόνια, τα πέντε τελευταία, σφραγίστηκαν από την περιβόητη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, οι πολιτικές δυνάμεις που υποστήριξαν τη Συνθήκη, μίλησαν για "μονόδρομο". Στο σημερινό "Ριζοσπάστη" καταγράφουμε με συνοπτικό τρόπο τις συνέπειες για την οικονομία της χώρας και τους εργαζόμενους.

Τώρα οι ίδιες δυνάμεις μας προτείνουν την προοπτική του επόμενου αιώνα, σε μια Ευρωπαϊκή Ενωση όπου εκτός της οικονομίας, η χώρα πρέπει να θυσιάσει και την εθνική της κυριαρχία, εν ονόματι του "κοινού οράματος" που επεξεργάζονται οι ιθύνοντες στη Διακυβερνητική Διάσκεψη. Στις σελίδες που ακολουθούν προσπαθήσαμε να αποτυπώσουμε και τα χαρακτηριστικά αυτής της "νέας πραγματικότητας".

Το ΚΚΕ είχε εξαρχής προειδοποιήσει τον ελληνικό λαό. Ενα δείγμα αυτών των προειδοποιήσεων δίνουμε με την αναδημοσίευση μέρος άρθρου του επιφανούς μαρξιστή επιστήμονα Νίκου Κιτσίκη, γραμμένου πριν από 35 χρόνια. Τώρα όλοι, εχθροί και φίλοι, παραδέχονται (ή αναγκάζονται να παραδεχτούν) την ορθότητα των θέσεων και των εκτιμήσεων του ΚΚΕ.

Σήμερα που τα "αφεντικά" της Ευρώπης ετοιμάζουν, ερήμην των λαών, το... μέλλον τους, οι λαοί έχουν να ακολουθήσουν το δικό τους "μονόδρομο", του αγώνα. Να διεκδικήσουν να πουν τη δική τους γνώμη και να την επιβάλουν. Γι' αυτό και η διενέργεια Δημοψηφίσματος, όπως προτείνει το ΚΚΕ, στο οποίο ο ελληνικός λαός θα αποφανθεί για το αν δέχεται τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τις όποιες αλλαγές γίνουν στη Διακυβερνητική, αποκτά το χαρακτήρα παλλαϊκού αιτήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ