ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΖΑΝΗ
"... ραδίκια θα μαζεύουμε... "
  • Δυναμική απάντηση και από τους εκπαιδευτικούς της Δυτικής Μακεδονίας
  • Να ικανοποιηθούν τώρα τα αιτήματα των καθηγητών, ζητούν οι μεγαλύτεροι συνδικαλιστικοί φορείς της περιοχής, με κοινή τους διακήρυξη
  • Νέο συλλαλητήριο πραγματοποιούν την Πέμπτη οι καθηγητές της Θεσσαλονίκης

Ενα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια των τελευταίων χρόνων στην περιοχή πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι στην Κοζάνη καθηγητές με μεγάλη συμμετοχή μαθητών και γονιών και με τη συνδρομή αντιπροσωπειών των εκπαιδευτικών από τους υπόλοιπους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας.

Η συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης. Εκατοντάδες καθηγητές, μαθητές και εκπρόσωποι εργατικών και αγροτικών φορέων ένωσαν τη φωνή τους και απαίτησαν την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των καθηγητών, που στόχο τους έχουν την αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και τη βελτίωση της θέσης και του ρόλου του εκπαιδευτικού.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι φορέων, ενώ παραβρέθηκε και μίλησε ο γραμματέας του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ Κ. Σταμπολίδης. Κεντρικός ομιλητής του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου ήταν ο Αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ Ν. Αντωνάκος, ο οποίος, ανάμεσα στα άλλα, ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση δεν έχουν ικανοποιήσει τα αιτήματα των εκπαιδευτικών γι' αυτό και οι καθηγητές θα συνεχίσουν ανυποχώρητοι τον αγώνα τους για όσο χρειαστεί.

Αμέσως μετά τη συγκέντρωση, οι αγωνιζόμενοι εκπαιδευτικοί και μαθητές πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Κοζάνης, διαδηλώνοντας συνεχώς με τα συνθήματα που φώναζαν, την απαίτησή τους για αύξηση των δαπανών στην παιδεία, μαζικούς διορισμούς και σύγχρονα δημόσια σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί της Κοζάνης, μάλιστα, προσθέτοντας και άλλο ένα σύνθημα στα δεκάδες γνωστά πλέον σε όλους φώναζαν: "Με τρία πεντοχίλιαρα δε σπάει η απεργία, ραδίκια θα μαζεύουμε δεν πάμε στα σχολεία".

Κοινή διακήρυξη μαζικών φορέων

Τη συμπαράστασή τους στους απεργούς εκπαιδευτικούς εκφράζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, δήμοι και κοινότητες του νομού με κοινή διακήρυξή τους, η οποία αναφέρει συγκεκριμένα:

"Τα οξυμένα προβλήματα της εκπαίδευσης γνωρίζουν νέα ένταση τη φετινή χρονιά σε όλες τις βαθμίδες της. Η ελληνική οικογένεια δαπανά όλο και περισσότερα χρήματα, για να μορφώσει τα παιδιά της, ενώ οι νέοι μας βιώνουν την κυνικότητα της αντίληψης "όποιος έχει χρήματα σπουδάζει". Η πολιτική του προγράμματος "σύγκλισης" εμπορευματοποιεί κάθε όψη της εκπαιδευτικής λειτουργίας, προκαλώντας διαρκώς μεγαλύτερες ανισότητες στην πρόσβαση των νέων στη γνώση και τη μάθηση.

Οι αγώνες των εκπαιδευτικών αναδεικνύουν την αναγκαιότητα ενός πλατιού μετώπου δράσης των εργαζομένων κι όλων των πολιτών. Οι φορείς που υπογράφουμε τη διακήρυξη στηρίζουμε τον μεγαλειώδη αγώνα των εκπαιδευτικών, ώστε να μην παραδοθεί η μόρφωση στους σκληρούς νόμους της αγοράς, να μην περιθωριοποιηθεί ο εκπαιδευτικός και το έργο του.

Ο αγώνας των εκπαιδευτικών είναι και αγώνας δικός μας, γιατί είναι αγώνας για το δημόσιο σχολείο. Είναι αγώνας για την υπεράσπιση της πραγματικά δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Είναι αγώνας για την άμβλυνση των ταξικών φραγμών.

Να ανοίξουν τα σχολεία, με την ικανοποίηση των αιτημάτων των καθηγητών. Να ανοίξουν τώρα τα σχολεία, με τη λήψη άμεσων μέτρων που θα αναβαθμίζουν τη δημόσια εκπαίδευση. Απαιτούμε από την κυβέρνηση ν' ανοίξει, τώρα, έναν ουσιαστικό διάλογο με τους καθηγητές, για να βρεθεί, τώρα, κοινά αποδεκτή λύση".

Την παραπάνω διακήρυξη που κυκλοφόρησε η ΕΛΜΕ Κοζάνης προσυπογράφουν:

Σόκουτης Γιάννης Δήμαρχος Βελβεντού, Τσιρέκας Γιάννης Πρόεδρος Κοινότητας Ανω Κώμης, Αναστασίου Κώστας Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, Αμαραντίδης Νίκος Νομ. Τμήματος ΑΔΕΔΥ, Κοζικόπουλος Γιώργος Ομοσπονδίας ΕΒΕ, Αποστολίδης ΠαντελήςΣωματείου Εργαζομένων ΔΕΗ "ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ", Χαριτωνίδης ΜίμηςΠανελλήνιας Ενωσης Τεχνικών ΟΤΕ Κοζάνης, Παπάς ΔημήτρηςΣυνδικάτου Οικοδόμων Κοζάνης, Δακής ΓιώργοςΣυλλόγου Φαρμακοποιών, Μιχαηλίδης Απόστολος Συλλόγου Δασκάλων - Νηπ/γών,Μπιμπίρης Παναγιώτης Συνταξιούχων ΙΚΑ Κοζάνης - Περιχώρων, Γκουτζιομήτρος ΓιάννηςΣωματείου Εργ. ΔΕΗ Κεν. - Δυτικής Μακεδονίας, Πολυχρονίδης ΚώσταςΕνωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Κοζάνης, Μάρας ΧαρίλαοςΣυλλόγου Λογιστών Κοζάνης, Παπαϊωάννου ΜανώληςΣωματείου ΜΑΒΕ, Ταγάρας ΑθανάσιοςΕργοστασιακού Σωματείου ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, Σιαμσιάρης ΝαούμΣωματείου Γουνεργατών Σιάτιστας, Παπαμάρκου ΓιώργοςΔημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Κοζάνης.

Στη Θεσσαλονίκη

Ανοδο παρουσίασαν χτες τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που αποδεικνύει την αποφασιστικότητα των εκπαιδευτικών να μην υποχωρήσουν απέναντι στην αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης. Ηδη οι εκπαιδευτικοί της πόλης προγραμματίζουν νέο συλλαλητήριο για την Πέμπτη, ενώ στα σκαριά βρίσκεται και συναυλία στο κέντρο της πόλης.

Την Κυριακή οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Θεσσαλονίκης συναντήθηκαν με το ΔΣ της Γ ΕΛΜΕ και ενημερώθηκαν για την πορεία και τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, καθώς και για τις θέσεις της κυβέρνησης απέναντι στον αγώνα του κλάδου. Η συζήτηση έγινε μέσα σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, ενώ στο τέλος οι Σύλλογοι Γονέων εξέδωσαν ψήφισμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγώνα των καθηγητών, μέσα από το οποίο απαιτούν από την κυβέρνηση να ξεκινήσει ουσιαστικό διάλογο, για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, τα οποία θεωρούν και δικά τους αιτήματα. Αμέσως μετά οι εκπρόσωποι των Συλλόγων προχώρησαν στην εκλογή προσωρινού συντονιστικού οργάνου, προκειμένου να συντονιστούν σε επίπεδο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια να εκλέξουν αντιπροσώπους για τη συμμετοχή τους στη Συνομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ελλάδας.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
"Πάρτε το χαμπάρι, η οργή φουντώνει"

Με συμβολικό αποκλεισμό του υπουργείου Παιδείας οι απεργοί καθηγητές μπήκαν στην έβδομη βδομάδα της κινητοποίησής τους, αξιώνοντας και από την ηγεσία του συνδικάτου τους να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Εντείνονται οι κυβερνητικές πιέσεις για σπάσιμο της απεργίας "από τα μέσα". Αποφασίζουν σήμερα οι συνελεύσεις των ΕΛΜΕ

"Αυτή η απεργία δεν ξεφουσκώνει, πάρτε το χαμπάρι, η οργή φουντώνει". Με αυτό το μήνυμα, που κυριάρχησε χτες το μεσημέρι στη συγκέντρωση των απεργών έξω από το υπουργείο Παιδείας, οι καθηγητές απάντησαν στους υπονομευτές του αγώνα τους, τους υπονομευτές της δημόσιας δωρεάν παιδείας, διαψεύδοντας την κυβέρνηση, που θεωρούσε "τελειωμένη υπόθεση" την απεργία και εκτιμούσε ότι χτες οι καθηγητές θα βρίσκονταν στα σχολεία τους.

Εκτός, όμως, από την κυβέρνηση, παραλήπτης του αγωνιστικού μηνύματος ήταν και η διοίκηση της ΟΛΜΕ, από την οποία οι απεργοί διαδηλωτές αξίωναν να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην καταντήσει ...ΔΟΕ!

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, ως αργά χτες το βράδυ, το ΔΣ της ΟΛΜΕ συνεδρίαζε για να διαμορφώσει την εισήγησή του προς τις κατά τόπους ΕΛΜΕ. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το ΔΣ της ΟΛΜΕ θα προτείνει κατά πλειοψηφία τη συνέχιση της απεργίας και για 8η βδομάδα, καθώς ήδη οι πιέσεις που ασκούνται στα στελέχη της κυβερνητικής παράταξης έχουν αρχίσει να αποδίδουν σε επίπεδο κορυφής. Οι γενικές συνελεύσεις των τοπικών ΕΛΜΕ συνέρχονται σήμερα, προκειμένου να αποφασίσουν για την πορεία της απεργίας, ενώ αύριο συνέρχεται η ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση εναποθέτει σ' αυτή τη φάση την ελπίδα της για σπάσιμο της απεργίας στους συνδικαλιστές της κυβερνητικής παράταξης και διά του υφυπουργού Παιδείας εμφανίστηκε να ισχυρίζεται για μια ακόμα φορά ότι "έχει ήδη ικανοποιήσει στο βαθμό που μπορούσε τα οικονομικά αιτήματα των καθηγητών και έχει ήδη απαντήσει ικανοποιητικά στα θεσμικά αιτήματά τους".

Αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΟΛΜΕ, που συναντήθηκε με τον υφυπουργό Παιδείας Γ. Ανθόπουλο, ζήτησε να υπάρξει και νέα συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου. Ο υφυπουργός Παιδείας, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του γραφείου του, στη διάρκεια της συνάντησης είπε ότι "μετά τη λήξη της απεργίας, η συνεργασία του υπουργείου Παιδείας και της ΟΛΜΕ μπορεί να συνεχιστεί για την εξειδίκευση και υλοποίηση των προτάσεων της κυβέρνησης στα θεσμικά αιτήματα, καθώς και στο θέμα της αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών".

  • Σήμερα, στις 7 μ.μ., η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά προχωρά σε αποκλεισμό των δρόμων Ηρώων Πολυτεχνείου και Γεωργίου στο Δημοτικό Θέατρο, συμπαραστεκόμενη στους καθηγητές.
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Τείχος στην αντιεκπαιδευτική πολιτική

Συγκέντρωση και πορεία συμπαράστασης στους απεργούς καθηγητές

Με συμβολικό κλείσιμο της εισόδου της πόλης στο Περιστέρι στη γέφυρα Κολοκυνθούς απαίτησαν, για άλλη μια φορά, χτες, καθηγητές, δάσκαλοι, μαθητές, γονείς και εργαζόμενοι να δοθούν λύσεις στα χρόνια προβλήματα της εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού.

Με δυναμικό και μαχητικό "παρών" όλοι από κοινού δήλωσαν τη συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών, καλώντας την κυβέρνηση να ανοίξει τα σχολεία, γιατί αυτή είναι που τα κρατά κλειστά. Η Τζ. Τζουμάκα πρόεδρος της Α ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής κάλεσε την κυβέρνηση να ανοίξει τα σχολεία, γιατί αυτή είναι η αιτία που μένουν κλειστά και όχι οι καθηγητές, όπως υποστηρίζει το υπουργείο. Κάλεσε τους παρευρισκόμενους να συμπαρασταθούν και να παλέψουν όλοι μαζί για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Με τη σειρά του ο Τ. Τόκας,πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών "Ελλη Αλεξίου", τόνισε: "Ολοι μαζί να δηλώσουμε ότι η εκπαιδευτική υποβάθμιση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Θα υψώσουμε τείχος για να μην περάσει η αντιεκπαιδευτική πολιτική. Να βάλουμε φραγμό και να παλέψουμε για την παιδεία του αύριο".

Εκ μέρους του συντονιστικού εργατικών σωματείων Περιστερίου ο Ν. Τσίλης έστειλε ταξικό χαιρετισμό στον ασυμβίβαστο ηρωικό αγώνα των εκπαιδευτικών και σημείωσε: "Κάποτε εμείς ως οικοδόμοι είχαμε την πρωτιά του αγώνα. Σήμερα αυτή η πρωτιά μοιράστηκε σε όλους τους κλάδους και αυτό είναι καλό σημάδι. Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα βρήκαν το δρόμο της ενότητας. Δηλώνουμε στην κυβέρνηση ότι δε θα περάσει ο "τσαμπουκάς" τους. Ολοι μαζί θα φέρουμε τη νίκη".

Ο Γ. Ποντικάκης,πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων Περιστερίου, κάλεσε να παλέψουν όλοι, ώστε η παιδεία να πάψει να είναι θήραμα. "Το μέτωπο, είπε, θα μεγαλώσει και θα το πετύχουμε με αγώνες και όλοι μαζί ενωμένοι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε το δρόμο του αγώνα".

Επίσης χαιρετισμό απηύθυναν η Γ. Δημοπούλου,εκ μέρους του συντονιστικού μαθητών Περιστερίου, ο Β. Χουλιάρας γγ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελαφρών Φορτηγών και το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ. Στη συνέχεια με πορεία οι συγκεντρωμένοι επέδωσαν ψήφισμά τους στη δημοτική αρχή Περιστερίου.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Οταν οι άνθρωποι της Τέχνης δε σιωπούν

Συνάντηση του σκηνοθέτη Αλέξη Δαμιανού με απεργούς καθηγητές

"Ζήσαμε την ανατροπή του εαυτού μας και της συμβατικής καθημερινότητάς μας, τόσες μέρες τώρα, που βρισκόμαστε στο δρόμο. Θυμηθήκαμε να μιλάμε, να επικοινωνούμε, να παλεύουμε...". Το είπε χτες μια καθηγήτρια στον σκηνοθέτηΑλέξη Δαμιανό,ο οποίος ζήτησε και συναντήθηκε με συναδέλφους της καθηγητές και καθηγήτριες της ΕΛΜΕ Πειραιά, στο απεργιακό τους κέντρο, στην Ιωνίδειο Σχολή.

Ηταν μια ξεχωριστή συνάντηση η χτεσινή. Και δημιουργήθηκε σιγά σιγά, εκεί, στην ισόγεια αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, μια παρέα - μπορεί αύριο να μεγαλώσει και να γίνει κίνημα, όπως είπε ο Αλέξης Δαμιανός - που έκανε μιαν άλλη καθηγήτρια να πει στο τέλος πως "είναι πολύ τυχερός όποιος ήρθε μέχρι εδώ σήμερα".

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Δαμιανός δήλωσε πως ένιωσε την ανάγκη να προσφέρει και το δικό του αντίδωρο σ' αυτόν τον αγώνα για την παιδεία. Και μίλησε για πολλά. Για τα παλιά και τα καινούρια. Μετέφερε μνήμες από τον πατέρα του, που ήταν κι εκείνος εκπαιδευτικός, στην ομάδα του Δελμούζου και των άλλων μεταρρυθμιστών. Είπε για τις σημερινές αφόρητες κοτσάνες, τις σκόπιμες παραφράσεις στα σχολικά βιβλία, την ανευθυνότητα και την ασέβεια της πολιτείας και των ...αρμοδίων φορέων προς τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Την επιχείρηση διάλυσης της παιδείας, που εξαπολύθηκε τη χρονιά που πέρασε. Κάλεσε τους καθηγητές να δημιουργήσουν μαζί κίνημα, να διεκδικήσουμε, όπως είπε, πριν απ' οτιδήποτε άλλο το "ποια παιδεία". Είναι χωράφι μας, είπε, και δεν μπορεί να το διεκδικήσει κανείς άλλος. Είναι επίπονος ο δρόμος που έχουμε να περπατήσουμε, αλλά είναι ο μόνος δρόμος. Υπάρχει πορεία, υπάρχει "υλικό μάχης", αν δεν προχωρήσουμε, θα φταίμε εμείς! Οι καθηγητές συμφώνησαν και του ζήτησαν να γίνει κι άλλη συνάντηση, να τη μονιμοποιήσουν αυτή τη σχέση, την επαφή, τις ιδέες, την πράξη. Να προωθήσουν μια συνεργασία, αν είχε το χρόνο. Θα είμαι παρών σχεδόν χωρίς να το θέλετε, απάντησε εκείνος. Πρέπει να παλέψουμε, για να αναστραφεί η συκοφάντηση της παιδείας, να αποκατασταθεί το μεγαλείο της...

Συμπαράσταση

Την αλληλεγγύη του στους αγώνες των καθηγητών και την υποστήριξή του στα δίκαια αιτήματά τους, που στοχεύουν σε μία κοινωνία ανεβασμένη πολιτισμικά, εκφράζει με ψήφισμά του το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 60ου Γυμνασίου Κυψέλης.

Αλληλεγγύη στους εκπαιδευτικούς εκφράζει επίσης με ψήφισμά της η ΠΕΑΕΑ Χαλανδρίου, τονίζοντας: "Στεκόμαστε πλάι σας στο δίκαιο αγώνα σας για τη σωστή αναμόρφωση της Παιδείας και την οικονομική βελτίωση της θέσης σας, για να μπορεί ο εκπαιδευτικός να δίνεται εξ ολοκλήρου και ανεπηρέαστα στην υψηλή εθνική αποστολή του".

Διαδήλωσαν μετά μουσικής

Στην πλατεία Συντάγματος, λίγα μέτρα μακρύτερα από τη Βουλή, όπου λίγες μέρες νωρίτερα η κυβέρνηση ψήφισε το νέο μισθολόγιο - πτωχολόγιο, οι καθηγητές έκαναν την Κυριακή τη μεγάλη γιορτή της απεργίας τους με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών, μπαίνοντας πανηγυρικά στην έβδομη βδομάδα της απεργίας τους.

"Πέντε και έξι και δέκα εβδομάδες, εμείς θα απεργούμε μέχρι το 2000" και "αγώνας διαρκείας θα είναι η απάντηση στον υπουργό Παιδείας", φώναζαν οι καθηγητές που είχαν συγκεντρωθεί από τις 5 το απόγευμα στο χώρο της συναυλίας, ενώ οι καλλιτέχνες Α. Μουτσάτσου, Παντελής Θαλασσινός, Ν. Ζιώγαλας, Α. Μάνου, "Συνήθεις Υποπτοι", Τ. Τσανακλίδου, Β. Λέκκας, Δ. Παπαγγελίδης, Β. Κορακάκης, Α. Ροζέλη και Γ. Ανδρεάτος έστελναν από τη σκηνή τα δικά τους μουσικά μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον απεργιακό αγώνα των καθηγητών.

"Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία, αυτό πρέπει να μάθουμε στους μαθητές μας, πρέπει να τους διδάξουμε ότι δεν πρέπει να ζουν προσκυνημένοι", τόνισε στην ομιλία του ο γραμματέας του ΔΣ της ΟΛΜΕ Γρ. Καλομοίρης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ ο Β. Καλαματιανός.

Παρά τις κυβερνητικές προσδοκίες, οι καθηγητές συνεχίζουν αποφασιστικά τον αγώνα τους

Με νέο απεργιακό συλλαλητήριο ξεκίνησαν την έβδομη βδομάδα απεργίας οι καθηγητές

Αριστερά: Από τη χτεσινή κινητοποίηση των μαθητών του Περιστερίου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ