ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Εντείνεται η διαδικασία "σαλαμοποίησης"

Νέο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία της ΔΕΗ, στην κατεύθυνση της εναρμόνισης της επιχείρησης με το καθεστώς της αποκαλούμενης "απελευθέρωσης αγοράς ενέργειας", που πολύ απλά σημαίνει την ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας με την ταυτόχρονη απαξίωση της ΔΕΗ, το οποίο θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου, ανακοίνωσε χτες η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου. Οπως χαρακτηριστικά είπε η υπουργός, σε ομιλία της κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη Μονάδα Εξυπηρέτησης Πελατών της ΔΕΗ στον Κεραμεικό, "ο επερχόμενος ανταγωνισμός απαιτεί την ύπαρξη ενός νέου θεσμικού πλαισίου, εξίσου σημαντικού με τον ιδρυτικό νόμο της ΔΕΗ και ευελπιστούμε ότι αυτό το πλαίσιο θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι το τέλος του χρόνου".

Στα πλαίσια αυτά, δρομολογείται ήδη η κατάτμηση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, με απώτερο σκοπό να παραμείνει στη ΔΕΗ μόνο ο τομέας της μεταφοράς, ενώ η παραγωγή και η διανομή, που αποτελούν τους πιο κερδοφόρους τομείς, να περάσουν στους ιδιώτες. Στα πλαίσια αυτά, εντάσσεται και ο εκσυγχρονισμός της επιχείρησης, μέσω των πρακτορείων πελατών που ιδρύει. Πρόκειται για μονάδες, πολλές από τις οποίες έχουν ήδη δημιουργηθεί και, όπως υποστηρίζουν οι αρμόδιοι, στόχο έχουν την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών με υποστήριξη πληροφοριακών συστημάτων. Αναφορικά με τις σχέσεις επιχείρησης και καταναλωτών και στα πλαίσια του νόμου 2414/96 για τον "εκσυγχρονισμό" των ΔΕΚΟ, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ έχουν ήδη εισηγηθεί προς το ΔΣ της επιχείρησης ένα Χάρτη Υποχρεώσεων προς τον Καταναλωτή - όπως χαρακτηρίζεται - που περιέχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και προβλέπεται η αυτοδέσμευση της επιχείρησης να καταβάλει χρηματικό ποσό στον καταναλωτή, σε περίπτωση που οποιαδήποτε από αυτές τις δεσμεύσεις της δεν τηρηθεί.

Στα ίδια πλαίσια, της αναδιάρθρωσης δηλαδή της επιχείρησης για την εξυπηρέτηση των σχεδίων ιδιωτικοποίησης, η υπουργός ανακοίνωσε χτες ότι μελετούνται τρόποι για την απαλλαγή της ΔΕΗ από τις εισπράξεις που άπτονται του αντικειμένου της, όπως δημοτικά τέλη, φόροι κλπ., καθώς και οι εμπλοκές της με θέματα πολεοδομίας, δασικών και άλλων υπηρεσιών, παραδεχόμενοι ότι σε πολλές περιπτώσεις οι εισπράξεις υπέρ τρίτων ξεπερνούν την αξία του ρεύματος.

Το μέγεθος του εγκλήματος που ετοιμάζει η κυβέρνηση εις βάρος της ΔΕΗ προκύπτει και από το γεγονός ότι μόνο το 1996 η επιχείρηση είχε κέρδη πάνω από 80 δισ. δρχ.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Αυξήσεις - φωτιά μέχρι 50% ελέω "απελευθέρωσης"

Αποκαλυπτικά στοιχεία από τους επίσημους τιμοκαταλόγους των μισών περίπου ασφαλιστικών εταιριών. Ακόμα και η Εθνική Ασφαλιστική "πρόδωσε" την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, επιβάλλοντας αυξήσεις 25%

Αυξήσεις από 2,82% μέχρι 50,75% επέβαλαν 54 ασφαλιστικές εταιρίες στους ασφαλισμένους γιωταχήδες για το 1997, ελέω της απελευθερωμένης αγοράς στο χώρο των ασφαλίστρων των οχημάτων, ενώ στο υπουργείο Ανάπτυξης αναμένονται τα τιμολόγια άλλων τόσων περίπου. Μεταξύ αυτών που δεν έχουν υποβάλει ακόμα νέα τιμολόγια συμπεριλαμβάνονται και μεγάλα ονόματα της ασφαλιστικής αγοράς όπως η "Interamerican" της οποίας τα τιμολόγια αποτελούν "μπούσουλα" για τη διαμόρφωση των ασφαλίστρων τους.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το σχετικό πίνακα, ο οποίος, ας σημειωθεί δεν περιλαμβάνει τους τιμοκαταλόγους όλων των εταιριών που έχουν γνωστοποιηθεί, ο μέσος όρος των αυξήσεων που επιβλήθηκαν φέτος, ανέρχεται σε ποσοστό 15%.Ας σημειωθεί, δε, ότι οι αυξήσεις αυτές είναι μόνο η... αρχή για φέτος, δεδομένου ότι σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία που επέβαλε η "εναρμόνιση" με τις κοινοτικές οδηγίες και τους νόμους της απελευθέρωσης που υπέγραψε η κυβέρνηση, οι ασφαλιστικές εταιρίες μπορούν να επιβάλουν όχι μόνο ό,τι αυξήσεις θέλουν στους ασφαλισμένους, αλλά και όποτε αυτές το κρίνουν σκόπιμο και χωρίς την "άδεια" του υπουργείου Ανάπτυξης ή έστω τη γνωστοποίησή τους σ' αυτό.

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι ακόμα και η Εθνική Ασφαλιστική που τελεί υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, έγραψε μάλλον στα "παλιά της τα παπούτσια" κατά τη λαϊκή ρήση, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης που σκόπευε να τη χρησιμοποιήσει ως "πιλότο" για τη συγκράτηση των αυξήσεων στο 10%.Αυτό τουλάχιστον, προκύπτει από μία απλή σύγκριση των ασφαλίστρων που επίσημα είχε υποβάλει και είχαν δοθεί στη δημοσιότητα πέρσι στις 9 Γενάρη. Τότε, η εταιρία γνωστοποιούσε ότι το καθαρό ασφάλιστρο που επέβαλε για τα ΙΧ 7 - 8 φορολογήσιμων ίππων το 1996 θα ήταν 56.490 δρχ. ενώ γιατα ΙΧ 9 - 10 ίππων 68.259 δρχ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποιεί η Εθνική, φέτος τα αντίστοιχα ασφάλιστρα είναι 70.688 και 85.413 δρχ., που ισοδυναμούν με αύξηση 25,13%.Να υπογραμμίσουμε, ότι αυτά τα ποσά που γνωστοποιούν οι εταιρίες, είναι τα βασικά, πάνω στα οποία προστίθεται υποχρεωτικά ένα ποσοστό περίπου 27% κατά την υπογραφή του συμβολαίου που αντιστοιχεί σε φόρο κύκλου εργασιών, δικαίωμα συμβολαίου, χαρτόσημο, ποσοστό υπέρ Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ) και ποσοστό προς το Επικουρικό κεφάλαιο των εταιριών.

Την ίδια στιγμή, δε, που οι ασφαλιστικές εταιρίες δηλώνουν απροκάλυπτα διά των εκπροσώπων τους ότι οι ασφαλισμένοι θα πληρώσουν τη "νύφη" της κακοδιαχείρισής τους, με υπέρογκες αυξήσεις - πρόσφατα ο Δ. Κοντομηνάς,πρόεδρος της "Interamerican", δήλωνε ότι μέσα στα επόμενα χρόνια τα ασφάλιστρα θα διπλασιαστούν γιατί ούτε λίγο ούτε πολύ ο κλάδος δεν... πάει καλά για τις εταιρίες - η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου δήλωνε και... "ευχαριστημένη" με τις αυξήσεις που επέβαλαν φέτος οι ασφαλιστικές εταιρίες!

ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΙΑ
Πτώση 12,6% την περίοδο 1988 - 1994

Μείωση κατά 12,6% υπέστη κατά την περίοδο 1988 - 1994 ο κλάδος της σωληνουργίας, ο οποίος χαρακτηρίζεται ολιγοπωλιακός, σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

Ο αριθμός των μονάδων που παράγουν σωλήνες από χάλυβα παρουσίασε την ίδια περίοδο αύξηση κατά 15%, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι το 80% της παραγωγής τους εξάγεται. Το ίδιο διάστημα, οι μονάδες που παράγουν σωλήνες από αμιαντοτσιμέντο μειώθηκαν κατά 17%, ενώ μείωση υπέστη και ο υποκλάδος των μολυβδοσωλήνων, αλλά και των σωλήνων από χαλκό. Αντίθετα, καμία μεταβολή δεν παρουσίασε η παραγωγή των επιχειρήσεων σωλήνων από αλουμίνιο.

Στο σύνολό του, ο κλάδος της σωληνουργίας χρησιμοποιεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό την πρώτη ύλη. Τα προβλήματά του είναι μάλλον ανεξάρτητα από το είδος της πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται. Συνδέονται περισσότερο με το πρόβλημα των προδιαγραφών, του κλεισίματος των παραδοσιακών αγορών, της μείωσης των δημοσίων έργων και της ύπαρξης αθέμιτου ανταγωνισμού, τιμολογιακού και μη.

Μέχρι 15 Απρίλη οι δηλώσεις για τα Νομικά Πρόσωπα

Η προθεσμία αφορά την υποβολή δηλώσεων για την καταβολή του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας

Παρατείνεται μέχρι τις 15 Απρίλη η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας των Νομικών Προσώπων κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα, η οποία κανονικά έληγε σταδιακά από 13 έως 26 Μάρτη 1997.

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου, οι δηλώσεις Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας υποβάλλονται στις αντίστοιχες ημερομηνίες που υποβάλλονται και οι δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος Νομικών, με συνέπεια τα μεν Νομικά Πρόσωπα (ΟΕ - ΕΕ) που τηρούν βιβλία τρίτης κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις δηλώσεις αυτές μέχρι τις 15 Απρίλη 1997, ενώ τα λοιπά Νομικά Πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα, που δεν τηρούν βιβλία ή τηρούν βιβλία πρώτης ή δεύτερης κατηγορίας, να υποχρεούνται να υποβάλλουν τις δηλώσεις αυτές σταδιακά από 13 Μάρτη έως και 16 Μάρτη 1997. Σ' αυτά τα πλαίσια, παρατείνεται μόνο η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων ΦΜΑΠ όλων των Νομικών Προσώπων κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα μέχρι και τις 15 Απρίλη 1997. Διευκρινίζεται ότι η παραπάνω παράταση δεν ισχύει για τις δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος οι οποίες θα πρέπει να υποβληθούν μέσα στις γνωστές προθεσμίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ