ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Και ο Κόκκαλης στο χορό

Την εκποίηση των κρατικών τραπεζών με τους δικούς τους όρους απαιτούν οι ...αγοραστές

Και ο όμιλος Κόκκαλη μπαίνει τώρα στο παιχνίδι των αγοραπωλησιών κρατικών τραπεζών, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, ο μεγαλοεπιχειρηματίας είναι ένας από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές για την Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος, θυγατρική σήμερα της Αγροτικής Τράπεζας. Κινητικότητα επίσης υπάρχει και από την πλευρά της Τράπεζας Πίστεως σε δύο κατευθύνσεις. Το ενδιαφέρον εστιάζεται κατά κύριο λόγο προς την Ιονική Τράπεζα, κάτι που αν συμβεί, ο όμιλος Κωστόπουλου (Τράπεζα Πίστεως) "παίρνει κεφάλι" στον τραπεζικό τομέα σε βάρος των μεγάλων κρατικών τραπεζών. Ο τελευταίος πάντως ενδιαφέρεται και για την εξαγορά της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης, κυρίως για το εκτεταμένο δίκτυο καταστημάτων της στην περιφέρεια της Β. Ελλάδας, αλλά και για τις προσβάσεις της στο χώρο της Βαλκανικής.

Στασιμότητα επικρατεί στο άλλο μέτωπο, αυτό της "αμαρτωλής" Τράπεζας Κρήτης, καθώς η κυβέρνηση μετά την αποδοχή των όρων των υποψήφιων αγοραστών, να μειωθεί το τίμημα εξαγοράς και να αλλάξει ο τρόπος καταβολής του (με δόσεις αντί για εφάπαξ) για μεγάλο διάστημα τηρεί στάση σιγής. Παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας ερωτώμενοι για την καθυστέρηση της έκδοσης της υπουργικής απόφασης για την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, στρέφουν τα βλέμματά τους προς την Τράπεζα Ελλάδας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το πρόβλημα εντοπίζεται εκεί.

Οι εξελίξεις αυτές πιστοποιούν ότι με πρόσχημα τη δημιουργία μεγάλων τραπεζικών ομίλων, επιχειρείται η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των κρατικών τραπεζών και το πέρασμα τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Προσπάθεια εισόδου του ομίλου Κόκκαλη και στον τραπεζικό χώρο είχε λάβει χώρα και κατά το πρόσφατο παρελθόν, καθώς οι πληροφορίες τον ήθελαν να ερωτοτροπεί με την εξαγορά της Ιονικής, η απόκτηση της οποίας τείνει να εξελιχθεί σε μήλο της έριδος μεταξύ των ενδιαφερόμενων ιδιωτικών συμφερόντων. Η αρχαιότερη τράπεζα της χώρας, με 220 υποκαταστήματα διασκορπισμένα σε όλη τη χώρα, δίνει σίγουρα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε όποιον την αποκτήσει, καθώς θα αμφισβητηθεί η πρωτοκαθεδρία της Εθνικής.

Ηδη, με την προοπτική της εξαγοράς των κρατικών τραπεζών, η Τράπεζα Εργασίας προχώρησε σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 26 δισ. δραχμές, ενώ για το επόμενο διάστημα αύξηση έχει ανακοινώσει και η Τράπεζα Πίστεως.


ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
"Βιομηχανικές επενδύσεις" χωρίς κεφάλαια!

Με την ιδιωτικοποίηση των Βιομηχανικών Περιοχών, που απαιτούσε ο ΣΕΒ και εκτελεί η κυβέρνηση, οι επιχειρηματίες θα μπορούν να παίρνουν το 90% της "επένδυσης", να δηλώνουν πως "βάζουν" το 5% και να χρωστούν το υπόλοιπο 5%...

Ακόμα και την υπόθεση της ίδρυσης και διαχείρισης των Βιομηχανικών Περιοχών, των γνωστών ΒΙΠΕ, εκχωρούν στους μεγαλοβιομήχανους οι "εκσυγχρονιστές" του ΠΑΣΟΚ, ικανοποιώντας μια πάγια αξίωση των μεγαλοβιομηχάνων. Για το λόγο αυτό στο υπουργείο Ανάπτυξης υπάρχει ήδη έτοιμο νομοσχέδιο, με το οποίο αλλάζει το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο το δικαίωμα και η αρμοδιότητα για την ίδρυση και διαχείριση των ΒΙΠΕ ανήκει αποκλειστικά στην κρατική ΕΤΒΑ.

Η νέα εκδήλωση υποταγής και τυφλής εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών είναι αυτή τη φορά ιδιαίτερα έκδηλη, αφού σχετικά πρόσφατα ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος είχε διατυπώσει και δημόσια τη σχετική απαίτηση του Συνδέσμου του. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής μάλιστα και ενόψει της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου, η κυβέρνηση άφησε αναξιοποίητα κονδύλια ύψους 44 δισ. δρχ. που προορίζονται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βιομηχανίας για ανάλογες χρήσεις, με στόχο να προσφερθούν "προίκα" στους ιδιώτες.

Το νομοσχέδιο, το οποίο και αναμένεται να κατατεθεί πολύ σύντομα στη Βουλή, δεν αφήνει απ' έξω ακόμη και τις υφιστάμενες βιομηχανικές περιοχές ανά την Ελλάδα, οι οποίες αριθμούνται σε 31, εκτείνονται συνολικά σε πάνω από 65 χιλιάδες στρέμματα, ενώ το σχετικό κόστος τους το έχει αναλάβει η ΕΤΒΑ. Οι αλλαγές που προωθούνται, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι μέσα στις κατευθύνσεις της Κομισιόν, η οποία μάλιστα χρηματοδοτεί σε ποσοστό που φτάνει μέχρι και το 60% τις σχετικές επενδύσεις. Οι "επενδύσεις" αυτές θεωρούνται ιδιαιτέρα ελκυστικές για τους ιδιώτες, αφού προϋποθέτουν την πλέον χαμηλή συμμετοχή με "ίδια κεφάλαια", συγκριτικά με όλα τα αντίστοιχα προγράμματα χρηματοδότησης των επιχειρηματιών. Συγκεκριμένα, ο κάθε ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας "τσεπώνει" επιδότηση 90%, αρκεί να εμφανίσει πως στην "επένδυση" συμμετέχει με το 10% των απαιτούμενων κεφαλαίων. Αλλά και από αυτό το 10% μόνο το μισό κρίνεται απαραίτητο να καταβληθεί ως χρηματική προκαταβολή.

Με βάση τα όσα ορίζονται στο σχετικό νομοσχέδιο, οι ΒΙΠΕ χωρίζονται σε 4 κατηγορίες, ανάλογα με τις δραστηριότητες που θα φιλοξενήσουν. Οι φορείς που θα μπορούν να ιδρύουν και να διαχειρίζονται ΒΙΠΕ, θα πρέπει να έχουν τη μορφή ανώνυμης εταιρίας, ενώ δικαίωμα έχουν πλέον φυσικά ή νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα, νομικά πρόσωπα του δημοσίου τομέα, καθώς και Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, συνεταιρισμοί, επιμελητήρια, ενώσεις, σύνδεσμοι και κοινοπραξίες. Στους ευνοϊκούς για τους ιδιώτες επενδυτές όρους συγκαταλέγονται πέρα από τα υψηλά ποσοστά χρηματοδότησης, η απαλλαγή του φορέα από φόρους για κάθε δικαιοπραξία που αφορά την ίδρυση, τέλη και εισφορές. Οι επιβαρύνσεις υπέρ του δημοσίου περιορίζονται στο 1/5, ενώ οι επιχειρήσεις που εγκαθίστανται στις ΒΙΠΕ απαλλάσσονται από την καταβολή φόρου εισοδήματος για το ποσό που έχουν εισπράξει από την εκποίηση ακινήτων προ της μεταφοράς, υπό την προϋπόθεση το ποσό αυτό να επενδυθεί στις ΒΙΠΕ. Επιπλέον στο νομοσχέδιο προβλέπονται αναγκαστικές απαλλοτριώσεις ακινήτων και άλλων περιουσιακών δικαιωμάτων, καθώς και η παραχώρηση της χρήσης αιγιαλού και παραλίας για 50 χρόνια, μετά από σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. Προκύπτει επίσης ότι το νομοσχέδιο επιφυλάσσει για τους ιδιώτες και πέραν των παραπάνω ευνοϊκούς όρους, αφού πάρα πολλά πράγματα παραπέμπονται σε ρυθμίσεις κατόπιν μελλοντικών υπουργικών αποφάσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ