ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οπου πατήσουν

Οπου κι αν

βάλουνε

το "δάκτυλό" τους,

βρίσκουνε

χώρες και λαοί

το διάβολό τους

κι αν ίσως

βάλουν

και ποδάρι,

παύει πια

να φυτρώνει

και χορτάρι!

Οπου πατήσουν

οι "προστάτες"

οι μεγάλοι,

θερίζει

η πείνα

ή και το μυδράλι,

έξω, λοιπόν,

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

και Ευρώπη,

σέρνουν τη φρίκη

και οι τρεις τους

στο κατόπι!

Ο οίστρος

Απύθμενο θράσος...

"Ως συνδικαλιστής είχα τονίσει το 1995 πως αν τα συνδικάτα δε συζητήσουν τις αναγκαίες αλλαγές, η εργοδοσία θα προχωρήσει ντε φάκτο σε αυτές και μάλιστα με τους δυσμενέστερους όρους για τους εργαζομένους".

Τα λόγια ανήκουν στον πρώην συνδικαλιστή και νυν υφυπουργό Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα, ο οποίος με τη δήλωσή του παραδέχτηκε δημόσια στην ημερίδα για τα "Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης" ότι δεν είχε διστάσει ούτε μια στιγμή να αποκλείσει τη διεκδικητική δράση των συνδικάτων ενάντια στα "ντε φάκτο" των εργοδοτών και να προβάλει το μονόδρομο της ...συζήτησης.

Χτες, συνεπής με την τότε στάση του, έγινε ο κατ' εξοχήν "τιμητής" των "Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης", του "εταιρισμού", της συναίνεσης... με τους εργοδότες για την ανατροπή των δικαιωμάτων των εργαζομένων, της φύλαξης - σε τελική ανάλυση - των σχολείων με τα χρήματα των "φαστ φουντ"...

"Κλάμα" για την εξέγερση

Την αλλεργία τους απέναντι στον εξεγερμένο λαό της Αλβανίας δεν μπορούν να αποκρύψουν ορισμένοι αρθρογράφοι. Δεν τους αρέσει έτσι όπως εξελίσσεται, με όπλα και βία. Θα την προτιμούσαν πιο "καθωσπρέπει" και εντός "πλαισίων". Είναι χαρακτηριστικά ορισμένα αποσπάσματα από χτεσινό σχόλιο στην "Ελευθεροτυπία", με την υπογραφή του Σήφη Πολυμήλη: "Η εξέγερση αυτή συνοδεύεται από πολλά ερωτηματικά και πολλές αμφιβολίες. Κυρίως για τον τρόπο και τις μεθόδους που χιλιάδες όπλα πέρασαν στα χέρια ανεξέλεγκτων ομάδων, ακόμα και ανήλικων παιδιών... Το άλλο οδυνηρό συμπέρασμα βέβαια αφορά τον τρόπο που δρουν πλέον οι εξεγερμένες αυτές ομάδες. Εναν τρόπο που δεν υπακούει πλέον σε κανένα κανόνα λογικής (!), αλλά ούτε βέβαια και εντάσσεται σε μια προοπτική πολιτικής δράσης. Τσαμπουκάς για τον τσαμπουκά, εκτόνωση, πλιάτσικο και ανεξέλεγκτη βία, που τροφοδοτείται από τη δυναμική της μάζας... ". Μα, γιατί κουράζεται. Θα μπορούσε να πει απλά ότι κάθε λαϊκή εξέγερση θα έπρεπε να είναι ένα εύπεπτο "σόου" με "χάπενινγκ". Και βέβαια να έχει συνεννοηθεί από τα πριν για τις μεθόδους και τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει, ώστε να γίνουν αποδεκτά από τους τυράννους και τα αφεντικά τους.

"Ειρηνιστές" αφρίζοντες...

Ο πρόεδρος των εν Ελλάδι Χειμαρριωτών δήλωνε προχτές ότι αποφασίστηκε από το σύλλογό του η αποστολή 40 νεαρών στη Χειμάρρα, για να προστατέψουν την ελληνική μειονότητα και τα σπίτια τους. Είπε δε, αμέσως μετά, ευτυχώς, και υπό τύπον διευκρίνισης, ότι η αποστολή είναι "ειρηνική". Μόνο που μερικοί από τους "ειρηνιστές" - μέλη της αποστολής ωρύονταν και άφριζαν την ώρα που γίνονταν αυτές οι επεξηγηματικές δηλώσεις. Περίεργα δεν είναι αυτά τα πράγματα;

Τίποτα δεν έχουν διδαχτεί

"Η 8η Μεραρχία από τα αριστερά και η 15η από τα δεξιά" θα έπρεπε να φτάσουν μέχρι την... Κορυτσά! Δεν πρόκειται για στρατιωτικό σχέδιο εισβολής στην Αλβανία, καταστρωμένο σε κάποιο καταγώγιο, όπου συναθροίζονται εθνικιστές πολεμοκάπηλοι. Πρόκειται για "προτροπή" (!) - μαζί με "καημό", αφού, αν ζούσαμε σε άλλες εποχές, αυτά τα "επιβεβλημένα" θα γίνονταν από την Ελλάδα - στην οποία ενυπογράφως προχωρεί αρθρογράφος του "Ελεύθερου Τύπου" στο προχτεσινό φύλλο της εφημερίδας!

Αλίμονο! Τίποτα δεν έχουν διδαχτεί οι άνθρωποι. Τόσοι ποταμοί αίματος στη Σμύρνη και στην Κύπρο δεν έχουν σταθεί ικανοί να ξεπλύνουν την άρρωστη πατριδοκαπηλία που περιφέρουν. Μια πατριδοκαπηλία - προκάλυμμα της βαθιάς εθελοδουλίας και εξάρτησης απέναντι στα μεγάλα αφεντικά, που πάντα βρίσκουν "επαρκείς" λόγους, για να οδηγούν τους λαούς στην αλληλοσφαγή.

Προάγγελος νέων μέτρων

Προάγγελο, για νέα αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποτελούν οι δηλώσεις που έκανε ο κομισάριος Ιβ Τιμπό ντε Σιλγκί, αρμόδιος για θέματα νομισματικών υποθέσεων της Κοινότητας. Καθώς πλησιάζει η ώρα της "κρίσης" - δηλαδή η ώρα που θα κριθεί ποιες χώρες εκπλήρωσαν τα κριτήρια του Μάαστριχτ και ποιες όχι - ο επίτροπος της ΕΕ υπογράμμισε, με νόημα, το εξής: "Είναι αναγκαίο να λάβουμε υπόψη τις πρώτες δεσμεύσεις των κυβερνήσεων για τήρηση των κριτηρίων και για λήψη, εάν κριθεί αναγκαίο, και διορθωτικών μέτρων, ώστε να εξασφαλιστεί η πιστή τήρηση των κριτηρίων του Μάαστριχτ".

Και η καμπάνα για "νέα διορθωτικά μέτρα, ώστε να εξασφαλιστεί η πιστή τήρηση των κριτηρίων του Μάαστριχτ" - δηλαδή για νέα αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας - δε χτυπά μόνο για την Ελλάδα και τους Ελληνες εργαζόμενους. Χτυπά για τους εργαζόμενους όλων των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς η εφεύρεση του Μάαστριχτ αποτελεί το άλλοθι για την επιβολή της λιτότητας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Αυτή είναι η πικρή αλήθεια, είτε αρέσει στους κάθε είδους υπέρμαχους του Μάαστριχτ είτε όχι.

"Ευρωπαϊκή" φαντασία!

Η λέξη "φαντασία" ακούγεται συχνά, όπως δηλώθηκε και από κυβερνητικούς παράγοντες στη χτεσινή ημερίδα του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας, σχετικά με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης. Ενα μικρό δείγμα του πώς εννοείται αυτή η "φαντασία" έδωσε χτες ο πρόεδρος του ΕΙΕ Γ. Τσαμουργκέλης, αναφερόμενος στη δυνατότητα μακροχρόνια άνεργοι να εκπαιδευτούν για τη φύλαξη σχολείων.

"Αρχικά η χρηματοδότηση μπορεί να γίνει από κοινοτικούς πόρους - είπε ο πρόεδρος του ΕΙΕ - αλλά στη συνέχεια αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Οι γονείς δεν ενδιαφέρονται για τη φύλαξη των σχολείων; Δεν μπορούν να συνδράμουν; Αλλά γιατί να μην πιέσουμε τα "φαστ φουντ", που έχουν πολλούς μαθητές -πελάτες, να πληρώσουν για την ασφάλειά τους;"!

Είναι "λογικό" ότι τα χρήματα από την Κοινότητα θα τελειώσουν και μάλιστα σύντομα. Είναι "λογικό" ότι ο λαός θα κληθεί να πληρώσει στη συνέχεια. Είναι "λογικό" τα "φαστ φουντ" να πληρώνουν για τη φύλαξη των μαθητών - πελατών τους. Ολα αυτά είναι "λογικά"... με λίγη εισαγόμενη από τις Βρυξέλλες "φαντασία".

"Ρενό" και GOOD YEAR

Ετσι, για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης για το μέγεθος της υποτέλειας της κυβέρνησης. Η βελγική κυβέρνηση αποφάσισε να προσφύγει στον ΟΟΣΑ κατά της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας "Ρενό", μετά την απόφασή της εταιρίας για κλείσιμο του εργοστασίου στο Βέλγιο, λόγω της μη τήρησης του κώδικα σωστής διοίκησης των πολυεθνικών.

Θυμάστε ποια στάση είχε τηρήσει η κυβέρνηση Σημίτη στην περίπτωση του κλεισίματος της GOOD YEAR στη Θεσσαλονίκη; Είχε συμμορφωθεί πλήρως με τις επιλογές της πολυεθνικής, λέγοντας ότι δεν μπορεί να παρέμβει γιατί πρόκειται για απόφαση της εταιρίας, που έχει να κάνει με τη "γενικότερη αναδιάρθρωσή" της.

Είναι θέμα νοοτροπίας. Η κυβέρνηση Σημίτη μετρά ως "ένα το κρατούμενο" ό,τι πουν οι πολυεθνικές και το Διευθυντήριο των Βρυξελλών. Ποτέ δε θα σκεφτεί να αντισταθεί.

Για το καλό τους

ΤΕΛΙΚΑ όσο περνάει ο καιρός, οι εξεγερμένοι στην Αλβανία, αποκτούν ένα μεγάλο πρόβλημα. Αυξάνονται και πληθαίνουν οι "διεθνείς παράγοντες" που θέλουν "το καλό τους"...

***

Τέτοια ευαισθησία για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και του δικαίου, έχουμε καιρό να δούμε, από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Κομισιόν...

***

Βέβαια εμείς οι Ελληνες ξέρουμε πολύ, πάρα πολύ καλά, το αίσθημα ευθύνης και τη διάθεση για δίκαιες λύσεις προβλημάτων, όλων αυτών. Το 'χουμε αντιληφθεί χωρίς περιθώριο για αντιρρήσεις... στο Κυπριακό.

***

ΑΝ ΞΑΦΝΙΚΑ εκεί που κάθεστε ήσυχα ήσυχα στο σαλόνι σας, αρχίσουν να ακούγονται από παντού πυροβολισμοί λες και ξαφνικά βρεθήκατε στο μέσον ενός πεδίου βολής του πεζικού, μην ανησυχήσετε...

***

Απλά ο "Σκάι" είναι που επαναλαμβάνει για 124η φορά την "παγκόσμια αποκλειστικότητα" των πλάνων από την πλατεία των Αγίων Σαράντα...

***

ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ μ' ανοιχτό το στόμα χτες, τον υπουργό Παιδείας Γεράσιμο Αρσένη, σε ζωντανή σύνδεση στα δελτία των οχτώμισι, να μας κάνει μια βαρυσήμαντη δήλωση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Και ξεκίνησε με μια συγκλονιστική διαπίστωση που μας άφησε άναυδους: "Βρισκόμαστε τρία χρόνια πριν το 2000"!

***

Και... εκατό χρόνια πίσω από μια σοβαρή πολιτική για την εκπαίδευση.

***

Τελικά ανακοινώθηκε η παράταση του σχολικού έτους. Μάλιστα. Σκέφθηκαν όμως ότι αν δε δώσουν λύσεις στα αιτήματα της απεργίας, θα καταλήξουμε να δίνουν εξετάσεις οι μαθητές το 1998... αναδρομικά για το 1997;

***

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ της ΝΔ δε θα 'πρεπε να αναβάλουν τη συζήτηση για τη θητεία του προέδρου του κόμματος, για μετά το συνέδριο; Να δούνε πρώτα ποιος θα βγει και μετά κανονίζουνε πόσο θα μείνει...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ