ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
«Ελαστικοποίηση» μέσω κατάρτισης

Πλήρης υιοθέτηση από την κυβέρνηση των σαρωτικών κατευθύνσεων της Κομισιόν στις εργασιακές σχέσεις

Η πλήρης εναρμόνιση με τις σαρωτικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις εργασιακές σχέσεις, ήταν το αντικείμενο διυπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση από την Κομισιόν της «ατζέντας για την οικονομική και κοινωνική ανανέωση της Ευρώπης». Ειδικότερα συζητήθηκε το νέο εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση που θα καταθέσει η κυβέρνηση για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο θα επικεντρωθεί - σύμφωνα με τις υπουργικές δηλώσεις - στις «ενεργητικές» μορφές αντιμετώπισης της ανεργίας, δηλαδή στη μεταφορά των χρημάτων του ΟΑΕΔ στους εργοδότες, προκειμένου επιπλέον να προωθηθεί η μερική απασχόληση.

Στη διυπουργική σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου, Ανάπτυξης Ευ. Βενιζέλος, Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης και υφυπουργοί Εργασίας Χ. Πρωτόπαπας και Παιδείας Γ. Ανθόπουλος.

Με ηχηρές λέξεις περί «κοινωνικού Μάαστριχτ» και νέου «ευρωπαϊκού συμβολαίου», χαιρέτισαν τόσο ο Γ. Παπαντωνίου, όσο και ο Μ. Παπαϊωάννου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν αμέσως μετά, την «ατζέντα» της Κομισιόν, προσπαθώντας να παραπλανήσουν και να αποκρύψουν πως σηματοδοτεί μια νέα πιο σκληρή επίθεση σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων όλης της Ευρώπης.

Ο Γ. Παπαντωνίου ωστόσο επισήμανε πως το νέο ευρωπαϊκό μοντέλο θα έχει «τα πετυχημένα χαρακτηριστικά του αμερικανικού οικονομικού υποδείγματος... -επιχειρηματικότητα, απελευθέρωση αγορών»- με στοιχεία... κοινωνικής δικαιοσύνης. Μάλιστα υπογράμμισε πως οι στόχοι του πλέον θα είναι πιο δεσμευτικοί!!! Οσον αφορά το εθνικό σχέδιο δράσης σημείωσε ότι στόχος - μεταξύ άλλων - είναι η «ενίσχυση της επιχειρηματικότητας».

Στα 2 τρισ. δραχμές θα ανέλθει τα επόμενα χρόνια το ποσό που θα δαπανηθεί από την κυβέρνηση στα προγράμματα κατάρτισης, είπε ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου, χαρακτηρίζοντάς τα «πρώτη προτεραιότητα» και μέτρα κατά της ανεργίας. Στη συνέχεια επιβεβαίωσε πως στόχος δεν είναι οι νέες θέσεις εργασίας σταθερής απασχόλησης, αλλά η «δημιουργία ευκαιριών για τους ανέργους». Μάλιστα σημείωσε πως είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός για τη «ριζική αναμόρφωση του ΟΑΕΔ», ώστε να προσαρμοστεί στις... νέες αντεργατικές πολιτικές.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, ο Μ. Παπαϊωάννου σημείωσε πως «το μόνο κόμμα που έχει παρουσιάσει τις θέσεις του, πώς γίνεται ή θα γίνει η μεταρρύθμιση είναι το ΠΑΣΟΚ»... Προφανώς εννοεί τη γνωστή έκθεση Σπράου - Τήνιου, που η υλοποίησή της θα σημάνει κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης. Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την αύξηση ή όχι των ορίων ηλικίας προς συνταξιοδότηση, ο Μ. Παπαϊωάννου απέφυγε να ξεκαθαρίσει τη θέση της κυβέρνησης, λέγοντας πως «όλο αυτό το θέμα φέρνουμε, λες και το ασφαλιστικό είναι μόνο αυτό»... για να συμπληρώσει ότι και ο ίδιος και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας έχουν απαντήσει. Να σημειώσουμε πως λίγο πριν την ανακοίνωση των εκλογών, ο Μ. Παπαϊωάννου σε δηλώσεις του είχε πει ότι «τα 65 χρόνια για όλους είναι μια καλή ηλικία», σηματοδοτώντας χτύπημα του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών, αλλά και κατάργηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τις γυναίκες.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
«Ρεσιτάλ» συμβιβασμού από ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ

Την ανάγκη αγωνιστικής αντίδρασης στην εργοδοτική ασυδοσία πρόταξε η ΔΑΣ

Με την έγκριση, κατά πλειοψηφία, ενός προγράμματος δράσης χωρίς... αγωνιστικές κινητοποιήσεις και μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, ολοκληρώθηκε χτες το 35ο Απολογιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού. Με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία - 59 ψήφοι υπέρ και 25 ψήφοι κατά - τόσο ο διοικητικός όσο και ο οικονομικός προϋπολογισμός της Ομοσπονδίας.

Μοναδική διαφορετική φωνή, καθ' όλη τη διάρκεια του συνεδρίου, ήταν η φωνή της ΔΑΣ, οι εκπρόσωποι της οποίας επανειλημμένα τόνισαν την ανάγκη τα πρωτοβάθμια σωματεία αλλά και μεμονωμένοι συνδικαλιστές να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να αναπτύξουν πρωτοβουλίες για αγώνες κατά περιοχή.

Ωστόσο, η τελευταία μέρα του συνεδρίου χαρακτηρίστηκε από την επίθεση που εξαπέλυσαν στις τοποθετήσεις τους αντιπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ εναντίον της ΔΑΣ και του ΠΑΜΕ. Εξέφρασαν έτσι την αγωνία τους για την ανταπόκριση των εργαζομένων του κλάδου στις θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και εντόπισαν αυτό ως αντίπαλο και όχι τους εργοδότες ή την αντεργατική κυβερνητική πολιτική. Ακατάσχετο υβρεολόγιο και φωνές περί δήθεν διάσπασης του συνδικαλιστικού κινήματος, καθώς και... εκκλήσεις για παραμερισμό της «κομματικής ταυτότητας» προς τα μέλη της ΔΑΣ, ήταν τα σημεία που επικέντρωσαν.

Απαντώντας σε όλα αυτά η Νίτσα Χρηστίδου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας, τόνισε: «Εμείς στη ΔΑΣ ποτέ δεν αρνηθήκαμε την κομματική μας ταυτότητα. Ας μας πούνε αυτοί που λένε ότι την άφησαν απέξω, αν έκαναν κάτι που πήγαινε κόντρα στην κυβερνητική πολιτική». Απευθυνόμενη στα σωματεία του κλάδου υπογράμμισε: «Σας καλούμε να συμμετέχετε σε ένα κίνημα εργαζομένων για να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και που μέρα με τη μέρα οξύνονται. Οι ηγεσίες έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους και αν δε θέλουν ας μην έρθουν μαζί μας».

Την πραγματική εικόνα που επικρατεί στους χώρους εργασίας παρουσίασαν εκπρόσωποι σωματείων από την υπόλοιπη χώρα. Για τη Θεσσαλονίκη μίλησε ο Ακης Οργαντζής, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων της πόλης. Οπως τόνισε, η ανεργία στη συμπρωτεύουσα έχει φτάσει στο 20% για τους άντρες και στο 30% για τις γυναίκες, ενώ όσον αφορά στους νέους φτάνει σε διπλάσια νούμερα.

Την ανάγκη αγωνιστικών κινητοποιήσεων επισήμανε η Τζίνα Μαντζώρου, από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, και υπογράμμισε ότι η εισφοροδιαφυγή από τους εργοδότες τα τελευταία χρόνια είναι τεράστια, καθώς έχει ουσιαστικά καθιερωθεί ένα άτυπο πλαφόν επικόλλησης 100 ενσήμων. Να σημειωθεί ότι και στην Κέρκυρα η πανελλαδική αλυσίδα ξενοδοχείων «Λούης» έχει αγοράσει τέσσερα ξενοδοχεία, στα οποία, όπως σημείωσε η Τζ. Μαντζώρου, επικρατούν απαράδεκτες συνθήκες εργασίας.

ΣΕΒ
Αξιώνει «κατεδάφιση» του ασφαλιστικού!

Κυνικές αξιώσεις ΣΕΒ, μέσω του προέδρου του, για ασφαλιστικό και κατάργηση του 8ωρου

Νέα παρέμβαση της ηγεσίας του ΣΕΒ είχαμε χτες, όσον αφορά στο ασφαλιστικό, με την οποία αξιώνει ουσιαστικά τη ριζική ανατροπή του κοινωνικού του χαρακτήρα, αξίωση που απευθύνεται και προς το ΠΑΣΟΚ και προς τη ΝΔ. Την περασμένη Πέμπτη, σε συνέντευξη Τύπου, είχε εκφράσει την «προτίμησή» της στην εφαρμογή του τριαξονικού συστήματος ασφάλισης τύπου Χιλής. Χτες ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Ι. Στράτος, σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι» επανήλθε δριμύτερος για το ασφαλιστικό, ενώ θέτει ανοιχτά ζήτημα «ευελιξίας» στο χρόνο εργασίας!

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ επισημαίνει ότι αυτή τη φορά δε θα υπάρξει γραπτό υπόμνημα προς τα δυο μεγάλα κόμματα «για τους προβληματισμούς μας», προσπαθώντας να τα διευκολύνει προεκλογικά, μιας και το ασφαλιστικό είναι από τα πιο «καυτά» ζητήματα και το πολιτικό κόστος μεγάλο. Ωστόσο, δεν απέφυγε το πειρασμό να συμπληρώσει πως «το υπάρχον σύστημα δεν είναι διατηρήσιμο για πολλά χρόνια», αφήνοντας να εννοηθεί πως χρειάζονται αλλαγές.

Προχωρώντας παραπέρα, έκανε λόγο για ένα σύστημα που «από τις εισφορές της εργοδοσίας και των εργαζομένων να δημιουργηθούν αποθεματικά που θα εξασφαλίσουν ένα σημαντικό μέρος της σύνταξης των εργαζομένων», παραπέμποντας στο λεγόμενο κεφαλαιοποιητικό σύστημα ασφάλισης και στην πλήρη ανταποδοτικότητα των συντάξεων. Ταυτόχρονα, αξίωσε δυναμική είσοδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, λέγοντας πως «θα πρέπει πάντα να υπάρχει η δυνατότητα αυτασφάλισης»... Προκειμένου να αποφευχθούν δυναμικές αντιδράσεις, σημείωσε πως η εφαρμογή των αντιασφαλιστικών μέτρων «μπορεί να είναι σταδιακή»..

Στο «μάτι» έχει μπει το 8ωρο, καθώς οι διατάξεις του αντεργατικού νόμου 2639/98 δεν κρίνονται επαρκείς για τους βιομηχάνους, που τα θέλουν όλα. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ήταν και εδώ αποκαλυπτικός, λέγοντας πως ο νόμος «δεν έχει αποδώσει, είναι ανενεργός». Αξίωσε να προωθηθεί «ευελιξία» στο χρόνο εργασίας και κάνοντας ακόμα πιο σαφείς τις απαιτήσεις, είπε, «να υπάρχει ένας άλφα αριθμός ωρών ετησίως, αλλά αυτό να μπορεί να κατανείμετε με μια ευελιξία»!!! Ταυτόχρονα, εναντιώθηκε στο 35ωρο και ζήτησε «κίνητρα ανταγωνιστικότητας που να δοθούν άσχετα από το χρόνο εργασίας».

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Παραμένουν αδύναμες

Λιγοστές προσλήψεις σε σχέση με τις ανάγκες, παραμένει ο κυβερνητικός προσανατολισμός

Λίγο πριν τις εκλογές και ενώ οι έλεγχοι των Επιθεωρήσεων Εργασίας για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας είναι σχεδόν ανύπαρκτοι, λόγω έλλειψης προσωπικού, υποδομής και πολιτικής βούλησης, η κυβέρνηση επιχειρεί να κερδίσει τις «εντυπώσεις» αναγγέλλοντας την πρόσληψη προσωπικού για την επάνδρωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Η κίνηση αυτή του υπουργείου Εργασίας, δεν είναι άσχετη με την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τους επικεφαλής του ΣΕΠΕ. Μια συνάντηση που συνδυάστηκε με δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος σύνδεσε τη διεξαγωγή ελέγχων με το χτύπημα του .. αθέμιτου ανταγωνισμού!!! Το σίγουρο είναι ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης δεν είναι η αντιμετώπιση χιλιάδων παραβιάσεων της νομοθεσίας, οι οποίες κινούνται στη λογική της «ελαστικότητας» των εργασιακών σχέσεων, την οποία και θεωρεί συστατικό στοιχείο της πολιτικής της.

Το υπουργείο Εργασίας απευθύνει πρόσκληση για την πλήρωση 317 θέσεων εργασίας στο ΣΕΠΕ. Αυτή τη στιγμή, υπηρετούν στο σώμα 350 υπάλληλοι, ενώ οι ανάγκες απαιτούν 1.200 σύμφωνα με το ίδιο το υπουργείο. Είναι σαφές ότι και αυτές οι προσλήψεις δεν επαρκούν και για την τυπική λειτουργία του Σώματος.

Οι ενδιαφερόμενοι για τις θέσεις, πρέπει να προσέλθουν μέχρι τη Δευτέρα 6 του Μάρτη στις κατά τόπους Νομαρχίες, για να υποβάλουν σχετική αίτηση. Οι υποψήφιοι των Νομαρχιών Αθηνών και Ανατολικής Αττικής πρέπει να καταθέσουν αίτηση στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης (Πειραιώς 211, Ταύρος). Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίου, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ