ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ
Δεν έχουν το θεό τους

Ανακοίνωσαν ανερυθρίαστα προσωρινή «χάρη» σε όποιους έχουν χτίσει αυθαίρετα και έχουν καταπατήσει δασικές εκτάσεις

Σε μια εξαιρετικά προκλητική προεκλογική αυθαιρεσία προχώρησε η κυβέρνηση, θυσιάζοντας στο «βωμό» της προεκλογικής ψηφοθηρίας τις δασικές εκτάσεις της χώρας και εμπαίζοντας ασύστολα δεκάδες χιλιάδες οικογένειες, οι οποίες όλα τα προηγούμενα χρόνια εξαναγκάστηκαν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις να στήσουν αυθαίρετα σπίτια, προκειμένου να στεγάσουν τη φτώχεια τους.

Η κυβέρνηση, καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου, έρχεται λίγο πριν τις εκλογές να πάψει προσωρινά τις όποιες κυρώσεις συνεπάγονται από την καταπάτηση δασών ή δασικών εκτάσεων, είτε αυτές αφορούν φτωχούς οικογενειάρχες είτε κερδοσκόπους μεγαλοκαταπατητές. Μια πρακτική που αποδεικνύει πως ο προεκλογικός κατήφορός της δεν έχει πάτο, αφού επιστρατεύονται κάθε λογής τεχνάσματα προκειμένου να αντληθούν λίγα ακόμα... «ψηφουλάκια». Και απώτερος σκοπός όλων αυτών των επαίσχυντων αποφάσεων είναι να εξασφαλιστεί η παραμονή στην εξουσία και στη συνέχεια να επιτευχθεί το μαζικό ξεπούλημα των δασών με το «άλλοθι» της λαϊκής βούλησης.

Ετσι, ο Γ. Ανωμερίτης - μετά τις προχτεσινές δηλώσεις του σε αθηναϊκή εφημερίδα ότι η κυβέρνηση προτίθεται μετά τις εκλογές να νομιμοποιήσει τα αυθαίρετα με την ψήφιση του αντιδασικού νομοσχεδίου, που εδώ και χρόνια μένει «στα συρτάρια» του υπουργείου Γεωργίας - προχώρησε χτες σε μια ακόμα κραυγαλέα ψηφοθηρική απόφαση. Ανακοίνωσε την έκδοση σχετικής εγκυκλίου, που θα ισχύσει για έξι μήνες από την ημερομηνία έκδοσής της, με βάση την οποία:

  • Αναστέλλονται όλες οι εκδόσεις και εκτελέσεις των πράξεων που εκδίδονται από τις Δασικές Υπηρεσίες κατ' εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας και αφορούν τόσο την ειδική αποζημίωση για τη διατήρηση αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις, όσο και το πρόστιμο για αποδιδόμενες πράξεις εκχερσώσεων κ.λπ.
  • Αναστέλλεται η αποστολή δικαστικών αποφάσεων που επικυρώνουν συνολικά ή κατά μέρος τις παραπάνω πράξεις, με βάση τις οποίες καταλογίζεται το πρόστιμο.
  • Αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων από τις αρμόδιες ΔΟΥ για την είσπραξη της ειδικής αποζημίωσης και του προστίμου.

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί να εκβιάσει τη συνείδηση όλων αυτών των πολιτών, τους οποίους η δικομματική πρακτική των τελευταίων δεκαετιών έχει εμπλέξει στα παράνομα «γρανάζια» της. Η ενέργεια αυτή του υπουργείου Γεωργίας αποδεικνύει πως η κυβέρνηση δεν έχει «ούτε ιερό ούτε όσιο»: Καταπατά ακόμα και τους νόμους που η ίδια έχει ψηφίσει, όπως στην προκειμένη περίπτωση ο νόμος του ΥΠΕΧΩΔΕ, που προβλέπει πρόστιμα για διατήρηση αυθαιρέτου σε δάση και δασικές εκτάσεις. Παράλληλα, με τη «φτηνή» προεκλογική τακτική της «κλείνει το μάτι» στους επίδοξους μεγαλοκαταπατητές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μετά τις εκλογές θα έρθει το... «συγχωροχάρτι» του Δασικού Νομοσχεδίου.

Τέτοιου είδους αποφάσεις αποτελούν ακόμα ένα λόγο για τον ελληνικό λαό να καταδικάσει και με την ψήφο του αυτή την πολιτική που ξεπουλάει τα πάντα στο όνομα της διατήρησης της εξουσίας. Να αποδείξει πως είναι αποφασισμένος να αντισταθεί και ν' αντεπιτεθεί μέσα από ένα μέτωπο πάλης, που θα χτυπάει τέτοιες λογικές και τέτοιες κυβερνητικές επιλογές, ενισχύοντας μαζικά το ΚΚΕ.

Κόμικς στον καιρό της «νέας τάξης»

«Ηταν πικρόχολη σαν τις άλλες εκείνη η άνοιξη του 2500. Μύριζε... Μύριζε σαν κακοφορμισμένη χαραματιά. Θεσμοφύλακες και σοφολογιώτατοι στόλαρχοι πιστοχρέωναν με περισσή ανεπιείκεια τους πολίτες κι εκείνοι... Ωχροκίτρινα παιγνιόχαρτα στα χέρια τους... Κι εγώ... σούρθηκα από την τεφροδόχο μου μέχρις εδώ για να υδρογραφήσω το φυλλορρόημα της γενιάς μου».

Απόσπασμα που συνοδεύει το εικονιζόμενο τμήμα έργου του Δ. Παπαστάμου, ενός από τους δεκάδες νέους δημιουργούς, που συμμετείχαν στο διαγωνισμό κόμικς του περιοδικού «ΝΕΜΕCΙS», με τίτλο «Η NEMECIS σε κόμικς». Χτες η εκδότρια του περιοδικού, Λιάνα Κανέλλη, και ο πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του διαγωνισμού, ο γνωστός σκιτσογράφος Σπ. Ορνεράκης, απένειμαν βραβεία στους νικητές του διαγωνισμού. Ηταν μια προσπάθεια ανίχνευσης ταλέντων, σε έναν τομέα που η χώρα μας φαινομενικά υστερεί. Ωστόσο, απ' ό,τι φάνηκε και από τη χτεσινή εκδήλωση, τα ταλέντα δεν εκλείπουν καθόλου. Αρκεί να υπάρχει διάθεση ανάδειξής τους.

Μπαγαπόντηδες

ΟΚ. Σημίτης, κουκουλωμένος στο παλτό και φορώντας κόκκινο κασκόλ στο λαιμό, να εξαγγέλλει, από τη Νάουσα, μέτρα υπέρ των αγροτών. Απαντούσε στον Κ. Καραμανλή, που, από τη Λάρισα πριν λίγες μέρες, είχε εξαγγείλει κι αυτός φιλοαγροτικά μέτρα. Στο καφενείο του χωριού των Τρικάλων, όλοι το βλέμμα στο «κουτί».

Ο μπάρμπα - Μήτσος σηκώθηκε όρθιος και φώναξε προς τους θαμώνες.

- Ακούτε, ορέ, ολόκληρος Σημίτης με μας ασχολείται.

- Την ψήφο σου θέλει, μπάρμπα - Μήτσο, μπαγαπόντης είναι και δεν ενδιαφέρεται για μας τους χωριάτες, του απάντησε ένας νεαρός, με ύφος που έδειχνε ότι δε σέβεται ούτε την ηλικία του.

Ο γέροντας φάνηκε να νευρίασε από την «αναίδεια» του νεαρού.

- Γιατί ο δικός σου ο Καραμανλής είναι με τους χωριάτες; Δεν τον βλέπεις, εκεί, στρούγκα μυρίζει.

- Και οι δυο μπαγαπόντηδες είναι που μας καλοπιάνουν τώρα για την ψήφο μας και μην τους είδατε μετά, μπήκε στην κουβέντα άλλος θαμώνας.

Αλλά ο μπάρμπα - Μήτσος δεν είχε σκοπό να κάνει πίσω.

- Ε, ας την πάρουν την ψήφο, αν μας δώκουν αυτά που τάζουν.

- Τι τάζουν, δηλαδή; Φραγκοδίφραγκα, ενώ εμάς μας λείπουν πολλά.

- Και τι θέλεις εσύ να σου δώσουν; Να σου γεμίσουν τις τσέπες με παράδες και να τις τρως στα μπουζούκια;

Ο άλλος απέφυγε το «καρφί» κι απάντησε ήρεμα.

- Οχι. Να με αφήσουν να καλλιεργώ τα χωράφια μου και να ζω από τη δουλιά μου θέλω. Τίποτα άλλο.

Αφηνίασε ο γέροντας.

- Και ποιος σ' εμποδίζει; Αμα είσαι τεμπέλης εσύ, ή ο καθένας, για να μην παρεξηγηθούμε κιόλας στα καλά καθούμενα, το κράτος θα σε ταΐσει;

Ο άλλος «τα πήρε στο κρανίο».

- Το κράτος μ' εμποδίζει. Πες μου τι να σπείρω; Βαμβάκι δε μ' αφήνουν. Εβαλε «ταρίφα» στα στρέμματα ο Ανωμερίτης κι αν ξεπεράσω τα όρια παραγωγής που μας βάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, θα πληρώσω τσουχτερό πρόστιμο. Το ίδιο για το στάρι, το καλαμπόκι, τα τεύτλα, τις ντομάτες. Ολα με «μέτρο», μας λένε. Αλλά αυτό το «μέτρο» δε φτάνει για να ζήσουμε.

Το «πειραχτήρι» του καφενείου περίμενε ώρα για να παρέμβει. Και μόλις βρήκε την ευκαιρία είπε απευθυνόμενος, ως ειδήμων, προς όλους.

- Τζάμπα κουβέντα κάνετε και χωρίς λόγο μαλώνετε. Παίξτε στο χρηματιστήριο να τα κονομήσετε και μην περιμένετε από τις λάσπες να βγάλετε πενταροδεκάρες, που δε σας φτάνουν κι ύστερα διαμαρτύρεστε.

Χαμός στην ομήγυρη.

- Τώρα σώθηκες. Χειρότερα απ' το χωράφι το 'καναν και το Χρηματιστήριο.

- Δε βλέπεις τι τραβάνε οι εγκλωβισμένοι;

- Εμ, χρειάζεται να 'χεις παράδες για να παίξεις στο Χρηματιστήριο, μάστορα.

Ο «χρηματιστηριάκιας» σώπασε και συνέχισε να πίνει τσίπουρο, αν και θα έπρεπε να πίνει ουίσκι, καθότι «γιάπης», έστω και χωρικός, και τσίπουρο δεν πάει. Κι ύστερα, όλοι μαζί - ο «ΠΑΣΟΚος» μπάρμπα - Μήτσος, ο «δεξιός», ο άλλος, που μάλλον κομμουνιστής θα ήταν για να κατηγορεί και τον Σημίτη και τον Καραμανλή και ο «ειδικός της Σοφοκλέους» το 'ριξαν στη δηλωτή. Κι εκεί να δείτε αντιπαράθεση και μαλώματα...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ