ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ανεργία μαστίζει τη Φωκίδα

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Στ. Παναγιώτου, για τις ομαδικές απολύσεις στους πρώην "Βωξίτες Παρνασσού"

Μαζικές απολύσεις εργαζομένων στα Μεταλλεία έχει εξαπολύσει ο όμιλος επιχειρήσεων Κυριακόπουλου - Ηλιόπουλου,που δραστηριοποιείται στη Φωκίδα στην εξόρυξη βωξίτη, μέσα από την εταιρία "ΑΕΕ Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης" (πρώην "ΑΕ Μ Βωξίτες Παρνασσού"). Το θέμα αυτό έφερε με Επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου.

Οπως αναφέρει ο βουλευτής: "η εταιρία έχει μειώσει το προσωπικό της τα τελευταία χρόνια κατά 1.200 εργαζόμενους (σε σύνολο 1.450), με τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία της Φωκίδας που μαστίζεται από την ανεργία. Στόχος της είναι η παραπέρα αύξηση των υπερκερδών της που για το 1996 ανέρχονται, σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της εταιρίας, στα 4,5 δισ. δραχμές και η χρησιμοποίηση των εργαζομένων για την εξασφάλιση νέων προνομίων από την κυβέρνηση.

Η πολιτική - συνεχίζει - που ακολούθησαν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις είχαν σαν αποτέλεσμα η εταιρία, σε καθεστώς πλήρους ασυδοσίας, να εκμεταλλευτεί όλα αυτά τα χρόνια τα βουνά της Φωκίδας, μετατρέποντας σε σεληνιακό τοπίο τον Παρνασσό και την Γκιόνα καθώς και τη θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Ιτέας, αποκλείοντας κάθε άλλη εναλλακτική μορφή οικονομικής ανάπτυξης, όπως η κτηνοτροφία και ο τουρισμός. Η όποια ανάπτυξη και απασχόληση του εργατικού προσωπικού της περιοχής συνδέθηκε με τα Μεταλλεία, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σήμερα στη Φωκίδα άλλη δυνατότητα για εργασία, αφού από τα υπερκέρδη που αποκόμισε η εταιρία δεν επένδυσε ούτε μια δραχμή στη Φωκίδα".

Ο Βουλευτής του ΚΚΕ απευθυνόμενος στον υπουργό Εργασίας ρωτάει: "Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι, να σταματήσουν οι απολύσεις και να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι στα συγκεκριμένα μεταλλεία, ώστε να μην είναι αυτοί τα θύματα της πολιτικής των επιχειρήσεων που εκμεταλλεύονται τον ορυκτό πλούτο της χώρας για συνεχή αύξηση των υπερκερδών τους; Τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθενται να πάρουν για τη μείωση της ανεργίας στην περιοχή;".

ΝΑΥΠΗΓΕΙΟ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Εικόνα ερήμωσης και μαρασμού

Ανήσυχοι για το "αύριο" υποδέχτηκαν οι εργαζόμενοι τον Δ. Κουμπούρη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που περιόδευσε χτες στους τόπους δουλιάς

Εικόνα ερήμωσης και μαρασμού, παρουσιάζει το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά,όπου περιόδευσε χτες ο Δ. Κουμπούρης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ,με αφορμή την καμπάνια του Κόμματος για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

"Τα πράγματα δεν πάνε καλά. Το μέλλον μας είναι σκοτεινό", ήταν η πρώτη κουβέντα που ειπώθηκε κατά την έναρξη της περιοδείας. "Είναι ξεκάθαρο, το ναυπηγείο δεν έχει μέλλον, αν δεν εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση τη ρύθμιση των χρεών, ύψους 8,8 δισ. δρχ.", είπε ο πρόεδρος του σωματείου, Σ. Μαρκάτος κατά τη συνάντηση που είχε με τον Δ. Κουμπούρη, σημειώνοντας πως η έγκριση αυτή απαιτεί παρέμβαση πολιτική της κυβέρνησης, που "πάει μάλλον να λύσει το πρόβλημα τεχνοκρατικά"!

Δίπλα στην καντίνα μαζεύτηκε το πρώτο "πηγαδάκι" και ο Δ. Κουμπούρης, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους, σημείωσε: "Είναι γενικότερη η κατάσταση. Για δέστε, γίνονται μεγάλα έργα στη χώρα μας και θα καταναλωθούν εκατομμύρια τόνοι σίδηρο, αλλά η χαλυβουργία συρρικνώνεται. Προετοιμάζονται εξοπλιστικά προγράμματα 4 τρισ. δρχ., αλλά τα ναυπηγεία και η αμυντική βιομηχανία συρρικνώνονται...". Και θα επισημάνει πως η αποδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης και η μεγάλη ανεργία, είναι αποτελέσματα της Συνθήκης του Μάαστριχτ που "υπέγραψαν οι πολυεθνικές με τα πειθήνια όργανά τους τις κυβερνήσεις".

"Το ΚΚΕ - συνέχισε - ήταν το μόνο κόμμα που ενημέρωσε για το τι σημαίνει Μάαστριχτ. Πέντε χρόνια μετά δικαιωθήκαμε στις προβλέψεις μας. Η αναθεώρηση που συζητείται θα πάει στο χειρότερο". Στη συνέχεια ενημέρωσε τους εργαζόμενους για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων που επιχειρεί η κυβέρνηση μέσα από τα λεγόμενα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, καθώς και για την επικείμενη επίθεση με στόχο την κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης.

Απαντώντας σε ερώτηση εργαζόμενου: "είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ισχύει η ελεύθερη αγορά, τι μπορούμε να κάνουμε;", ο Δ. Κουμπούρης σημείωσε: "Οταν λένε ελεύθερη αγορά, αναφέρονται στις ελευθερίες του μεγάλου κεφαλαίου και όχι των λαών. Οι κυβερνήσεις, βάζουν εκβιαστικά διλήμματα, για να περάσουν τα σχέδιά τους. Από πότε είναι μονόδρομος να πλουτίζουν οι λίγοι και να εξαθλιώνονται οι πολλοί; Δε θα σας χαϊδέψουμε τα αυτιά. Χρειάζεται σκληρός αγώνας για να αποκρουστεί η επίθεση".

Σε άλλη παρατήρηση "οι αγρότες κάναν αγώνες, οι καθηγητές δυο μήνες τώρα, η κυβέρνηση είναι αδιάλλακτη", ο Δ. Κουμπούρης επισήμανε ότι "η κυβέρνηση εμφανίζεται αδιάλλακτη, προσπαθώντας να απογοητεύσει τον κόσμο. Επιχειρεί επίσης να ξεκόψει τον ένα κλάδο απ' τον άλλο. Απαιτείται συντονισμός δράσης. Να φτιάξουμε μέτωπο ενάντια στην αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική. Επιτέλους πρέπει να βγάλουμε και συμπεράσματα, ποιους ψηφίζουμε".Ερημιά, εργαζόμενοι ελάχιστοι και διασκορπισμένοι εδώ και κει, ήταν η εικόνα που αντίκριζες στο βαρύ και στο ελαφρύ ελασματουργείο, που μόλις πριν λίγους μήνες έσφυζαν από ζωή. Εικόνα μαρασμού και στο μηχανουργείο, στο σωληνουργείο και αλλού. Μοναδική εξαίρεση στο τμήμα ναυπήγησης των δυο φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, όπου υπάρχει αρκετή δουλιά... αλλά για πόσο ακόμα;

Ντ. Ν.

Προς νέους αγώνες για τη Ζώνη

Επαναλαμβανόμενες συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια κατά δήμο, με προοπτική την πραγματοποίηση παμπειραϊκής συγκέντρωσης,προγραμματίζουν τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, σε συνεργασία με τους δήμους της ευρύτερης περιφέρειας του Πειραιά και δεκάδες μαζικούς φορείς.Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις των εργαζομένων και ανέργων στον Πειραιά και την Αθήνα.Τα παραπάνω αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση τα σωματεία της Ζώνης και τονίζουν ότι αυτός ο κύκλος κινητοποιήσεων θα συνεχιστεί τουλάχιστον για το επόμενο δίμηνο, αφού η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση για εφαρμογή μιας πολιτικής στήριξης της Ζώνης!

Τα σωματεία της Ζώνης - τονίζεται - στα πλαίσια του τελευταίου πενθήμερου διαμαρτυρίας που οργάνωσαν με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανέργων, έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, απαίτησαν από την κυβέρνηση να δώσει λύσεις για την άμεση επιδότηση όλων των ανέργων και την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ζώνης."Από το 1995 - υπογραμμίζεται - και τις εξαγγελίες του διυπουργικού οργάνου, μόνο ημίμετρα έχουν παρθεί. Ο εμπαιγμός από την κυβέρνηση συνεχίζεται και η νέα συνεδρίαση του διυπουργικού οργάνου μόνο σαν παραπλανητική κίνηση μπορεί να χαρακτηριστεί! Δε θα επιτρέψουμε τη συρρίκνωση ή διάλυση της Ζώνης. Ο Πειραιάς δε θα γίνει ένα γκέτο ανέργων. Ο αγώνας διαρκείας θα σταματήσει μόνο αν ηττηθεί η πολιτική αποβιομηχάνισης - ανεργίας"!

Στάσεις στα "Ελληνικά Σωληνουργεία"

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Στάσεις εργασίας ανά βάρδια θα πραγματοποιούν από την ερχόμενη βδομάδα οι εργαζόμενοι των "Ελληνικών Σωληνουργείων",αντιδρώντας στην απόφαση της επιχείρησης να απολύσει 45 εργαζόμενους για λόγους που έχουν σχέση με "την οικονομοτεχνική αναδιάρθρωση της παραγωγικής λειτουργίας"...

Η απόφαση αυτή της επιχείρησης "ήρθε" λίγο μετά τη συνάντηση του Σωματείου με τον υφυπουργό Εργασίας Χ. Πρωτόπαπα,ο οποίος δεσμεύτηκε ότι δεν θα εγκριθούν ομαδικές απολύσεις. Μετά κι από αυτή την εξέλιξη, το Σωματείο εξετάζει κι άλλες μορφές αγώνα.

Οπως δήλωσαν στο "Ρ" συνδικαλιστές του χώρου, δε θα δεχτούν να γίνουν ο "Δούρειος Ιππος" στα σχέδια του μεγαλοκατασκευαστή και στις σχέσεις του με την κυβέρνηση μετά την αποπομπή του από το μεγάλο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης και την έναρξη διαπραγματεύσεων με γαλλική εταιρία.

Στη συνέλευση των εργαζομένων της επιχείρησης παραβρέθηκε ο Γ. Αργύρης, μεταφέροντας τη συμπαράσταση της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ και καλώντας τους εργαζόμενους να συντονίσουν τον αγώνα τους με τους εργαζόμενους άλλων επιχειρήσεων.

Σε 150 απολύσεις προχωρά η Π - Π!

Στην απόλυση 150 εργαζομένων της εναπομείνουσας "Πειραϊκής - Πατραϊκής",προχωρά τις επόμενες μέρες η εκκαθαρίστρια εταιρία "Ελληνικές Εξαγωγές",με εντολή της υπουργού Ανάπτυξης. Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της εταιρίας, πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι.

Αίτημα του σωματείου είναι να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος, απ' τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει λήξει η υπόθεση με την εταιρία. Συγκεκριμένα δεν έχει βρεθεί αγοραστής για τα εργοστάσια της Πάτρας και της Χαλκίδας, ενώ εκκρεμεί αίτηση του Δήμου Πάτρας, για να αναλάβει αυτός, μαζί με τους εργαζόμενους, το εργοστάσιο και η σχετική μελέτη θα ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα. Επίσης, όσον αφορά το αποθηκευτικό συγκρότημα της Βαρυμπόμπης, αν και έχει καταχωρηθεί στον χαρτοβιομήχανο Ζερίτη, ωστόσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και δεν υπάρχει ακόμα οριστική συμφωνία.

ΔΑΣΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΡΥΤΑΝΙΑΣ
Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας βρίσκεται η κρατικοσυνεταιριστική "Δασική Βιομηχανία Ευρυτανίας (ΔΑ.ΒΙ.Ε), εξαιτίας της άρνησης χρηματοδότησής της από την Αγροτική Τράπεζα που κατέχει το 51% των μετοχών.

Η ΔΑ.ΒΙ.Ε λειτούργησε το 1986 με σκοπό την εκμετάλλευση του δασικού πλούτου της Ευρυτανίας. Κύριος μέτοχος, εκτός της ΑΤΕ, είναι η Ενωση Δασικών Συνεταιρισμών με 45%, ενώ 2% κατέχει και ο Δήμος Καρπενησίου.

Ενώ ξεκίνησε με καλές προοπτικές και με σχετικά σύγχρονο εξοπλισμό, απασχολώντας σημαντικό αριθμό εργαζομένων για την περιοχή, εντούτοις γρήγορα "έπεσε έξω", με αποτέλεσμα σε μια δεκαετία να δημιουργηθεί χρέος ύψους 6,5 δισ. δραχμών, το οποίο μετά από πολλούς "κόπους" πριν ένα χρόνο αποσβέστηκε από την ΑΤΕ. Ωστόσο, το πλήγμα είχε επέλθει. Η μελέτη βιωσιμότητας και ανάπτυξης που εκπονήθηκε το 1993 - 1994 δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Για 600 εκατομμύρια δραχμές, που θα κόστιζαν οι νέες επενδύσεις για κατασκευή νέων προϊόντων, κινδυνεύει να χαθεί το σημαντικό για την ανάπτυξη της περιοχής και την απασχόληση, δασοβιομηχανικό συγκρότημα Καρπενησίου και Φουρνών Ευρυτανίας.

Μαζί του θα παρασύρει - αν δε γίνει κάτι - και τους 50 απασχολούμενους σήμερα σε αυτό. Ηδη η ΑΤΕ έβαλε μπροστά το σχέδιο ιδιωτικοποίησης και απαιτεί την "οικειοθελή" αποχώρηση 15 - 20 ατόμων, με το εκβιαστικό δίλημμα προς τους εργαζομένους ή δέχεστε τις απολύσεις ή δε θα σας πληρώσουμε τα δεδουλευμένα!

Ο Δ. Κουμπούρης συζητά με τους εργάτες των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ