ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Μαγειρεύουν" ακόμα πιο πλαστό τιμάριθμο

Με πρόσχημα την... εναρμόνιση με τις χώρες - μέλη της Ενωσης ετοιμάζεται η καθιέρωση δείκτη που δε θα λαμβάνει υπόψη σημαντικές λαϊκές δαπάνες

Σοβαρά ερωτηματικά δημιουργούνται για τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στον τρόπο υπολογισμού των αυξήσεων στους μισθούς, από το νέο... "ευρωτιμάριθμο".

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας ο "ευρωτιμάριθμος" θα αρχίσει να υπολογίζεται από αυτό το μήνα.

Το πρόβλημα που ανακύπτει είναι ότι ο τρόπος κατάρτισης του εναρμονισμένου - όπως τον ονομάζουν - τιμαρίθμου, θα έχει ουσιαστικές διαφορές με τον "εθνικό" τιμάριθμο, με αποτέλεσμα ο επίσημος δείκτης να καταστεί ακόμα πιο πλαστός από αυτόν που ισχύει σήμερα. Για την ακρίβεια θα απεικονίζει με μικρότερη πιστότητα τις εξελίξεις στις τιμές και την ακρίβεια που μαστίζει τους εργαζόμενους. Από την εξέλιξη αυτή δημιουργείται κίνδυνος στο προσεχές διάστημα, η κυβέρνηση και η εργοδοσία να λαμβάνουν σαν βάση υπολογισμού το νέο αυτόν τιμάριθμο για τον υπολογισμό των αυξήσεων σε μισθούς, συντάξεις κλπ.

Χτες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ), έδωσε στη δημοσιότητα ενημερωτικό σημείωμα στο οποίο αναφέρει ότι ο νέος εναρμονισμένος κοινοτικός τιμάριθμος, θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να υπολογιστεί το κριτήριο "σύγκλισης" της Ελλάδας στους δείκτες του Μάαστριχτ και ειδικά στο θέμα του πληθωρισμού. Σύμφωνα με τη Συνθήκη, οι χώρες - μέλη θα πρέπει το 1999 να έχουν πληθωρισμό όχι μεγαλύτερο της 1,5 μονάδας, από το ποσοστό πληθωρισμού των τριών χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις.

Στο σημείωμα αναφέρεται βέβαια ότι ο εναρμονισμένος κοινοτικός τιμάριθμος δε θα χρησιμοποιείται για εσωτερική χρήση, όπως τιμαριθμική αναπροσαρμογή ή μισθολογικές διαπραγματεύσεις, για τις οποίες θα συνεχίσει να ισχύει ο"εθνικός" τιμάριθμος, αλλά το επιχείρημα είναι αρκετά αδύνατο, μια και είναι προφανές ότι από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης, προωθούνται οι διαδικασίες για εναρμόνιση και σε θέματα μέτρησης του πληθωρισμού συνολικά. Και όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αυτές, ο τιμάριθμος που θα έχει εφαρμογή, θα είναι φυσικά ο κοινοτικός.

Οι σημαντικότερες διαφορές κοινοτικού και εθνικού τιμαρίθμου είναι ότι ο πρώτος δεν καλύπτει υπηρεσίες στους τομείς της υγείας (υπηρεσίες γιατρού, νοσοκομείων κλπ) και της εκπαίδευσης (δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων κλπ).

Χτες εξάλλου δόθηκε στη δημοσιότητα η εξέλιξη του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για το Φλεβάρη του 1997, σύμφωνα με τον οποίο ο ρυθμός αύξησης σε ετήσια βάση υποχώρησε στο 6,6%, έναντι 6,8% το Γενάρη και σε μέσα επίπεδα ο ρυθμός αύξησης ήταν 7,9%.

ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Σε ρόλο αρπαχτικού των Βαλκανίων

Η καταστροφική πορεία των οικονομιών στις χώρες της Βαλκανικής και τα δεινά των λαών τους, δεν πτοούν τους μεγαλοεπιχειρηματίες της χώρας μας, οι οποίοι τώρα προσβλέπουν σε μεγαλύτερα κέρδη

Τρελά κέρδη από την εντεινόμενη κρίση στα Βαλκάνια σκοπεύουν να αποσπάσουν οι Ελληνες επιχειρηματίες, όπως προκύπτει από δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας Ν. Ευθυμιάδη, ενώ στην προσπάθειά τους αυτή σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζά, η ΕΤΕ θα σταθεί δίπλα στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες ως πολύτιμος συνεργάτης.

Οπως δήλωσε χτες, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, ο Ν. Ευθυμιάδης, οι Ελληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία και τη Βουλγαρία δεν ανησυχούν, ούτε έχουν εκφράσει τη διάθεση να αποσυρθούν από τις χώρες αυτές. Αντίθετα, εκτιμούν ότι οι χώρες αυτές άσχετα με τις υπάρχουσες εξελίξεις δεν παύουν να αποτελούν μεγάλες αγορές και αυτό που επιδιώκουν είναι να διατηρήσουν τα μερίδια αγοράς που κατέχουν, ώστε όταν η κατάσταση επανέλθει σε επίπεδα φυσιολογικά να είναι σε θέση να ενισχύσουν την παρουσία τους, αλλά και να επεκταθούν περαιτέρω. Ετσι ο πρόεδρος των βιομηχάνων της Β. Ελλάδας προσδιόρισε ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται "επιχειρηματικά", λεηλατώντας λαούς που παλεύουν να ορθοποδήσουν οικονομικά και κοινωνικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο ίδιος, ήδη στην Αλβανία δραστηριοποιούνται περίπου 300 επιχειρήσεις κυρίως στον τομέα του εμπορίου και των ιχθυοκαλλιεργειών και μια μεταποιητική μονάδα συσκευασίας καπνού. Στη Βουλγαρία μέχρι τώρα δραστηριοποιούνται (σύμφωνα με στοιχεία του 1996) πάνω από 2.000 επιχειρήσεις, οι οποίες το διάστημα αυτό έχουν συρρικνώσει την παραγωγή τους.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζάς από την πλευρά του, προφανώς στην προσπάθεια του να δείξει ότι τα επιχειρηματικά σχέδια που υπάρχουν στα πλαίσια της λεγόμενης "διείσδυσης" δεν επηρεάζονται από τις εξελίξεις στην Αλβανία, ούτε λίγο ούτε πολύ είπε χτες ότι η Εθνική βγαίνει από αυτές... κερδισμένη. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε στη Θεσσαλονίκη με επιχειρηματίες της Β. Ελλάδος, οι εργασίες της Εθνικής όπως και άλλων τραπεζών αυξήθηκαν μετά την εκδήλωση ταραχών στην Αλβανία, ενώ ιδιαίτερη αύξηση σημείωσαν οι καταθέσεις. Ο λόγος, σύμφωνα με τον Θ. Καρατζά, είναι ότι η ΕΤΕ έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, αλλά και των αλβανικών αρχών, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα προβλήματα δυσλειτουργίας που παρουσιάστηκαν θα ξεπεραστούν. Μεσομακροπρόθεσμα, τόνισε, θα βελτιωθεί η κατάσταση στα Βαλκάνια, ενώ προανήγγειλε την ίδρυση καταστημάτων στο Βελιγράδι και τα Σκόπια.

Απευθυνόμενος ειδικά στους επιχειρηματίες, ο διοικητής της Εθνικής τόνισε ότι "δεν πρέπει να αποβλέπετε στην ΕΤΕ απλώς και μόνο ως κλασικό δανειστή κεφαλαίων, αλλά ως ένα πολύτιμο συνεργάτη στη διαμόρφωση της επιχειρηματικής σας πορείας". Πρότεινε τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις ως τον καλύτερο τρόπο για να αποκτήσουν μεγαλύτερες επιχειρήσεις με σημαντική κεφαλαιουχική και παραγωγική βάση, υπογραμμίζοντας για άλλη μία φορά ότι θα σταθεί στο πλάι τους.

ΕΜΠΟΡΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
Ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις

Μέσα στο πρώτο εικοσαήμερο του Απρίλη υπάρχει το ενδεχόμενο δυναμικών κινητοποιήσεων του εμπορικού κόσμου της Κρήτης, για να διαμαρτυρηθεί για τα οξυμένα προβλήματα και τη γενικότερη κρίση της αγοράς. Το ενδεχόμενο αυτό έκανε γνωστό στο "Ρ" ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Μ. Γιέτης, που χαρακτήρισε επίσης "ευχής έργο" τη γενίκευση των κινητοποιήσεων την περίοδο αυτή σ' ολόκληρη τη χώρα, για να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Το θέμα των κινητοποιήσεων πρόκειται, σύμφωνα με το Μ. Γιέτη, να συζητηθεί την ερχόμενη Τετάρτη μεταξύ της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και της νεοεκλεγείσας διοίκησης της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης. Και οι δύο διοικήσεις έχουν προγραμματίσει τη συνεδρίασή τους την ίδια μέρα και αναμένεται να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για να λάβουν κοινές αποφάσεις σε θέματα παγκρήτιου ενδιαφέροντος. "Σκοπός μας είναι να αναπτύξουμε πιο στενή και αποτελεσματική σχέση προκειμένου να προωθήσουμε δυναμικότερα τα αιτήματα του εμπορικού κόσμου του Ηρακλείου, όπως και των υπόλοιπων νομών της Κρήτης, όπου τα προβλήματα οξύνονται διαρκώς και η κυβέρνηση αδιαφορεί", τονίζει ο Μ. Γιέτης.

Τέτοια είναι οι λαϊκές αγορές, το ωράριο λειτουργίας, η περίοδος εκπτώσεων και προσφορών κ.ά., ενώ τονίζεται η ανάγκη για κοινή αντιμετώπιση από τους Εμπορικούς Συλλόγους της Κρήτης γενικότερων προβλημάτων του ελληνικού εμπορίου, όπως είναι τα "αντικειμενικά κριτήρια", το φορολογικό, η επαγγελματική στέγη. Πάντως, αξιοσημείωτο είναι ότι πρόσφατα, όταν οι έμποροι των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας έκλεισαν τα καταστήματά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας, τα συνδικαλιστικά όργανα του νομού Ηρακλείου δεν τους ακολούθησαν. Αντίθετα, προχώρησαν σε... συμβολικές διαμαρτυρίες προκαλώντας την άμεση αντίδραση της ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ που κατήγγειλε τις πλειοψηφίες των οργάνων για κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Ακόμα 320 δισ. στα Αμοιβαία Κεφάλαια

Σημαντική αύξηση κατά 7,49% ή 320 δισ. δρχ. σημείωσε το ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων το Φλεβάρη 1997, δηλαδή το σύνολο των επενδεδυμένων σ' αυτά χρημάτων. Η μετατόπιση αποταμιεύσεων στα Αμοιβαία Κεφάλαια ενθαρρύνθηκε από τις μεγάλες αποδόσεις που εμφάνισαν τον προηγούμενο μήνα τα Αμοιβαία Κεφάλαια, λόγω της μεγάλης της ανόδου των τιμών στις μετοχές. Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί, ότι τα Αμοιβαία Κεφάλαια δεν παρέχουν εγγυημένη απόδοση.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Ιονικής Τράπεζας, το συνολικό ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων ξεπέρασε στο τέλος Φλεβάρη τα 4,5 τρισ. δρχ., ποσό που αντιπροσωπεύει το 28,25% των συνολικών καταθέσεων στις τράπεζες, έναντι 3,8 τρισ. δρχ. το Δεκέμβρη του 1996 και αντίστοιχου ποσοστού 23,43%.Το μεγαλύτερο μέρος των ποσών αυτών (περίπου το 95%), αντιπροσωπεύει τοποθετήσεις στα πιο "σίγουρα" Αμοιβαία Κεφάλαια, δηλαδή τα Σταθερού Εισοδήματος και τα Διαχείρισης Διαθεσίμων, που επενδύουν το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων τους σε τίτλους σταθερής απόδοσης (καταθέσεις, ρέπος, ομόλογα κτλ.).

Ρυθμίζονται τα χρέη πλημμυροπαθών εμπόρων

Η ρύθμιση των οφειλών των ασφαλισμένων στο Ταμείο Ασφάλισης Εμπόρων, που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα στους Δήμους Πειραιά, Αγ. Ιωάννου Ρέντη, Νίκαιας και Κορυδαλλού και αποδεδειγμένα υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες της 6ης Οκτώβρη 1996, προβλέπεται με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Συγκεκριμένα, η ρύθμιση έχει ως εξής:

1. Οι μέχρι 30.9.1996 καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές προς το ΤΑΕ, μαζί με τα πρόσθετα τέλη και τις προσαυξήσεις, κεφαλαιοποιούνται.

2. Αναστέλλεται η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών προς το ΤΑΕ από 1.10.1996 μέχρι 30.9.1997.

Οι εισφορές αυτές εξοφλούνται σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχίζοντας από τον Οκτώβρη του 1997. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι η υποβολή αίτησης μέχρι τις 30 Απρίλη 1997.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, μαζί με την αίτηση, πρέπει να προσκομιστεί βεβαίωση της Νομαρχίας Πειραιά ή του οικείου Επιμελητηρίου, από την οποία να προκύπτει ότι η επιχείρηση περιλαμβάνεται σε εκείνες που έχουν απογραφεί από τις επιτροπές αποτίμησης ζημιών, η ζημιά που έχει υποστεί η επιχείρηση και το ύψος της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ