ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ταγκό, μάσκες και πιτζάμες

Ταινίες τρόμου, αισθηματικές, δραματικές αλλά καθόλου σημαντικές, προβάλλουν απόψε τα κανάλια. Είναι η τελευταία βραδιά της Αποκριάς και ο κόσμος το νου του σε "μασκαρέματα", σε ξεφαντώματα, σε χορούς και σε εκδρομές τον έχει. Ομως υπάρχουμε και εμείς, που δε θα βγούμε, δε θα μετακινηθούμε και τηλεόραση θα δούμε. Μια ματιά στο πρόγραμμα μονάχα για να ξέρουμε ποιες μπορεί να είναι οι επιλογές μας.

Από την ΕΤ1 στις 00.20 "Η νύχτα με τις μάσκες" του Τζον Κάρπεντερ. Ο τρόμος κυριαρχεί πάνω από μια μικρή ήσυχη γραφική πόλη στη μεγάλη γιορτή των Αγίων Πάντων, που σε εκείνα τα μέρη γιορτάζεται στις 31 του Οκτώβρη. Γιατί το έθιμο επιβάλλει αστείες μεταμφιέσεις με μάσκες και νεροκολοκύθες και έτσι όπως είναι μασκαρεμένοι, κανείς δεν αναγνωρίζει τον άλλον. Ενας νέος άνδρας, που είχε σκοτώσει την αδελφή του πριν από δεκαπέντε χρόνια, δραπετεύει από το "Ασυλο διαταραγμένων προσωπικοτήτων" όπου είχε κλειστεί. Δραπετεύει, μεταμφιέζεται και εκδικείται. Σκορπίζει τον πανικό. Με την Τζέμι Λι Κέρτις.

Από την ΕΤ2 στις 21.30 "Ροζ πιτζάμες" του Τζον Γκόλντσμιτ.

Πρόκειται για μια αισθηματική κομεντί, που αφηγείται τις ιστορίες οχτώ γυναικών που συναντιούνται σε μια σχολή ορειβασίας της Αγγλίας και είναι εκ διαμέτρου αντίθετες σε όλα. Η μια είναι επιχειρηματίας, η άλλη σχεδιάστρια, κάποιες είναι νοικοκυρές και πάει λέγοντας. Ολες, όμως, είναι πολύ προβληματισμένες, όλες έχουν απωθημένα, συμπλέγματα, απογοητεύσεις και κάποιες βλέψεις που κρύβουν και από τον ίδιο τους τον εαυτό. Ομως, να που συνδέονται, γίνονται φίλες και κάποια στιγμή θα αρχίσουν να εμπιστεύονται η κάθε μια τις άλλες επτά, με αποτέλεσμα να βάλουν στο "τραπέζι" την ψυχή τους και τους προβληματισμούς τους.

Από την ΕΤ3 στη 01.00 "Γυμνό ταγκό" του Λέοναρντ Σνάντερ.

Θα μεταφερθούμε στο Μπουένος Αϊρες στη δεκαετία του '20 για να ζήσουμε την ιστορίας μιας παράξενης γυναίκας, που αν και πλούσια, αν και σύζυγος ενός αδέκαστου δικαστή, πλήττει τρομερά. Είναι Ευρωπαία, είναι νέα και βαριέται θανάσιμα την αστική ζωή που της προσφέρει το περιβάλλον του συζύγου της. Μια μέρα παίρνει τη μεγάλη απόφαση: θα εξαφανιστεί. Και αυτό θα το πετύχει όταν πάρει στην κατοχή της την ταυτότητα μιας άλλης κοπέλας που αυτοκτόνησε, γιατί ήταν μπλεγμένη σε σκοτεινές υποθέσεις. Με τη νέα της ταυτότητα, η γυναίκα που μέχρι πριν από λίγο βαριόταν, γνωρίζει ένα σιωπηλό και μοναχικό άνδρα που είναι παθιασμένος με τη βια, τον έρωτα και το ταγκό και την παρασύρει σε μια απίστευτη ζωή. Με τον Φερνάντο Ρέι.

06.00-08.00 ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΙΝΟΥ Επιμέλεια - παρουσίαση Δ.

06.00-08.00 ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΙΝΟΥ Επιμέλεια - παρουσίαση Δ. Κουτζανίδης.

08.00-10.00 ΕΝΟΨΕΙ ...των γεγονότων και των εξελίξεων μιας μέρας που ξεκινάει και πρέπει να ξέρετε τι σας περιμένει. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ και η ανασκόπηση του πρωινού Τύπου, με τη "σφραγίδα" του "902 Αριστερά στα FM". Επιμέλεια - παρουσίαση Γιάννης Χατζηγεωργίου.

10.00-12.00 ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ (Ε) Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Με τον δημοσιογράφο Δ. Χαλιβελάκη.

12.00-13.00 ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ Οι ειδήσεις και οι εξελίξεις γίνονται η αιτία για ρεπορτάζ, σχόλια και συζήτηση. Επιμέλεια - Παρουσίαση Δάνης Παπαβασιλείου.

13.00-15.00 ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΤΙΚΕΣ ΒΟΛΤΕΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ Επιμέλεια - παρουσίαση Στρατής Καλαφατούδης.

15.00-17.00 ΛΑΪΚΕΣ ΝΟΤΕΣ Με επιλογές από τον Δ. Κουτζανίδη.

17.00-18.00 ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ ΜΑΣ Επιλογή Δ. Κουτζανίδης.

18.00-20.00 ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΜΕΤΕΡΙΖΙ Μια αιχμηρή δημοσιογραφική εκπομπή με τον δημοσιογράφο Δ. Χαλιβελάκη.

20.00-21.00 ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΧΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕ ΤΗΝ ΜΑΖΙ ΣΟΥ Περιπλάνηση στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού. Επιμέλεια - παρουσίαση Βάσω Γιωργοπούλου.

21.00-22.00 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ Μια εκπομπή του Κώστα Λάζαρη, με φόντο το ελληνικό τραγούδι.

22.00-24.00 ΜΟΥΣΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Μια στάση διαρκείας στο ελληνικό τραγούδι. Με τον Νίκο Γιαννούλη.

24.00-02.00 ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ

02.00-03.00 Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ Τα τραγούδια των μαύρων της Β. Αμερικής. Απ' τις βαμβακοφυτείες στις εκκλησίες. Απ' τη δουλεία, στο περιθώριο των απελεύθερων. Τα τραγούδια της καταπίεσης και των διακρίσεων, αλλά κι αυτά του συμβιβασμού και της ενσωμάτωσης. Επιμέλεια Δημήτρης Κουτζανίδης.

03.00-04.00 60's - 70's PL Δύο δεκαετίες ROCK. Επιλογές που χαρακτήρισαν την πορεία μιας μουσικής σκηνής, απ' την εμφάνισή της, μέχρι τις παρυφές της αναπόφευκτης παρακμής της. Επιμέλεια Δημήτρης Κουτζανίδης.

04.00-06.00 ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ "902"

Νησί στην καρδιά της Αθήνας

Ενα ντοκιμαντέρ που θα αρέσει σίγουρα σε όλους είναι αυτό που θα παρουσιάσει αύριο η ΕΤ-1 στις 13.50. Πρόκειται για την ταινία: "Ενα νησί στην Αθήνα (Αναφιώτικα)",μια ταινία που καταγράφει το σήμερα σε μια από τις πιο παλιές γειτονιές της Αθήνας. Ο φακός στέκεται και στο χτες, και "βλέπει" τους πρώτους κατοίκους, που ήρθαν από τα νησιά τους τον καιρό εκείνο τον παλιό, τον καιρό του Μακρυγιάννη. Τ' Αναφιώτικα άνθισαν, δημιούργησαν και μαράθηκαν. Και οι οικογένειες που έμειναν εκεί μετριούνται στα δάχτυλα. Δεκαπέντε είναι όλες κι όλες. Τα σπίτια ερειπωμένα, με τα σημάδια του χρόνου, μοιάζουν με φαντάσματα, είναι έτοιμα να πέσουν. Στη διάθεση της αρχαιολογίας και της ιστορίας είναι. Γραφικά, μοναχικά, θλιμμένα. Η ζωή, όμως, συνεχίζεται ακόμα και έτσι. Και ανθεί κάτω από τους χορταριασμένους δρόμους, μέσα στις πέτρες και τα χαλάσματα. Η ταινία απέσπασε κρατικό βραβείο το Φλεβάρη του 1994 και διακρίθηκε στο Φεστιβάλ της Δράμας και το Διεθνές Φεστιβάλ Βελιγραδίου. Παρουσιάστηκε, επίσης, στην εκδήλωση "Κινηματογράφος και πραγματικότητα" στο 7ο Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ, που διοργανώθηκε από το Γαλλικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Λαϊκής Επιμόρφωσης, το υπουργείο Εξωτερικών και την Πρεσβεία της Πορτογαλίας. Επίσης, προβλήθηκε στη Γιοκοντίνα της Σερβίας το Μάρτιο του 1995 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "1995 Χρονιά Κουλτούρας στη Σερβία". Καιρός είναι να το δούμε κι εμείς. Η σκηνοθεσία είναι της Μαρίνας Κουνενάκη.

Σκηνή από την ταινία "Γυμνό τανγκό" που προβάλλει η ΕΤ-3 στις 01.00

Σκηνή από την ταινία "Γυμνό τανγκό" που προβάλλει η ΕΤ-3 στη 01.00

Αύριο στις 10.45 στην ΕΤ-2 οι μικροί μαθητές της Αμφιλοχίας θα μας ξεναγήσουν στην όμορφη πόλη τους, την ιστορία της, τις αρχαιότητές της και μας παρουσιάζουν τις αποκριάτικες εκδηλώσεις της. Εκδηλώσεις πρωτότυπες που αξιοποιούν τα λαογραφικά στοιχεία της περιοχής τους. Σκηνοθεσία Νώντας Σάρλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ