ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΗΜΙΤΗ
"Φυτέψτε σπαράγγια" μέχρι το... Μάαστριχτ

Σε μια επίδειξη αδιαλλαξίας και διαγγέλματος υποταγής στην ΕΕ, διανθισμένη από συστάσεις του τύπου "σπείρετε σπαράγγια" (προς τους αγρότες) και εγγυήσεις για ένα καλύτερο αύριο με "πλατύτερους δρόμους" και νέες σιδηροδρομικές γραμμές (προς τον υπόλοιπο ελληνικό λαό), εξελίχτηκε η χτεσινοβραδινή τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού - "διευθυντή ορχήστρας", κατά δήλωσή του...

Ο Κ. Σημίτης,απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την εσωτερική, αλλά και εξωτερική κατάσταση της χώρας, επανέλαβε μονότονα ότι η "νέα Μεγάλη Ιδέα του έθνους", η οποία "δικαιολογεί", "δικαιώνει" και "επιβάλλει" την κυβερνητική πολιτική εξόντωσης των λαϊκών στρωμάτων, είναι η εκπλήρωση των όρων του Μάαστριχτ. Αδιαφορώντας ουσιαστικά πλήρως για το κύμα της λαϊκής αντίστασης και οργής που προκαλεί αυτή η πολιτική, ο πρωθυπουργός υπήρξε σαφής: Το πλαίσιο που καθοδηγεί και θα καθοδηγεί τη δράση της κυβέρνησης είναι το πρόγραμμα "σύγκλισης", η πορεία προς την ΟΝΕ και τα μεγέθη του προϋπολογισμού, που έχει καταρτιστεί με γνώμονα τα παραπάνω.

Σε αρκετά σημεία των δηλώσεών του ο Κ. Σημίτης υπήρξε προκλητικός όσο και αποκαλυπτικός σε σχέση με το από πού εκπορεύεται η βαθύτατα αυταρχική κυβερνητική συμπεριφορά απέναντι στα πληττόμενα λαϊκά στρώματα: Η πολιτεία πήρε τα μέτρα που έπρεπε και καλά έκανε, ήταν η απάντησή του στις πρακτικές δολιοφθοράς κατά των αγροτών. Ο,τι διάλογο κάναμε, κάναμε, ήταν η απάντησή του για τις κινητοποιήσεις των ξωμάχων και των εκπαιδευτικών... Κινητοποιήσεις, οι οποίες, όπως ισχυρίστηκε, του προκαλούν "στεναχώρια", αλλά εκείνο που φάνηκε είναι ότι κυρίως του προκαλούν αλλεργία, αφού επανειλημμένως έσπευδε να κλείνει τις απαντήσεις του με την προτροπή να σταματήσουν οι απεργίες και οι κινητοποιήσεις και τότε η κυβέρνησή του θα συναντηθεί και θα συζητήσει με τους πάντες, αλλά όχι για οικονομικά αιτήματα... Δείγμα δε της "στεναχώριας" έδωσε αμέσως μετά, όταν ως κριτήριο επιτυχίας του κυβερνητικού έργου εμφάνισε ότι η κυβέρνηση προκάλεσε δυο απεργίες της ΑΔΕΔΥ με την πολιτική της για το νέο μισθολόγιο που προωθεί στο δημόσιο τομέα!

Στα πλαίσια της βαθύτατης "κοινωνικής ευαισθησίας" που διαπνέει την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός δε δίστασε να καταφύγει στην τακτική του "διαίρει και βασίλευε" και να πει ότι οι καθηγητές "δεν είναι καθόλου κακοπληρωμένοι" σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και ότι οι αγρότες πρέπει να "αναλάβουν τις ευθύνες τους", αφού "οι πάνω που καθοδηγούν και οι κάτω που ακολουθούν" πρέπει να συνεργαστούν... Δε δίστασε, δε, ως "από πάνω καθοδηγητής" των "από κάτω που ακολουθούν", να τους επιστήσει την προσοχή γιατί η δική του κυβέρνηση δεν έχει γίνει ακόμα τόσο σκληρή όσο οι ομόλογές της στην Ιταλία και τη Γερμανία...

Εκπληκτικής βαθύνοιας παρατήρηση για την προσφορά της κυβέρνησης στον τόπο ήταν ότι "κατοχύρωσε την ελληνικότητα της φέτας" στην ΕΕ..., αλλά και η εξήγηση που έδωσε σχετικά με την επιβολή φόρων (αν και προεκλογικά τους είχε αποκλείσει), αφού αυτό οφείλεται στο ότι δεν είχε προβλεφτεί η υστέρηση δαπανών. Ομως, πέρα από το αστείο της υπόθεσης, που σε ορισμένα σημεία άγγιξε τα όρια της φαιδρότητας, όπως με την επισήμανση για τη δυναμική καλλιέργεια των... σπαραγγιών, ο πρωθυπουργός υπήρξε πολέμιος της νοημοσύνης του ελληνικού λαού. Μόνο έτσι θα μπορούσε να ερμηνευτεί η δήλωσή του για την "αριστερή" πολιτική της κυβέρνησης, για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης που πλήττουν τους "κατέχοντες" και για το ότι οι πρώτες αντιδράσεις εναντίον της προήλθαν από τους τραπεζίτες!

Σε ό,τι αφορά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο Κ. Σημίτης ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στάσης απέναντι στην Τουρκία, υπέρ του "ευρωπαϊκού προσανατολισμού" της οποίας τάχθηκε, αφού πρώτα καταφύγει στη Χάγη για τα "ανοιχτά θέματα". Στο θέμα της Αλβανίας τάχθηκε υπέρ της πολιτικής λύσης της λαϊκής εξέγερσης, ενώ για το Κυπριακό περιορίστηκε να πει ότι δεν έχει πλήρη εικόνα των πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται.

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ
Τα "δώρα" του πρωθυπουργού

Κι, όμως, ο πρωθυπουργός κάνει δώρα! Η χτεσινοβραδινή συνέντευξη ήταν ένα δώρο με πολλαπλές χρήσεις και αξίες στον ελληνικό λαό. Ηταν δώρο στην "αποκάλυψη" της κυβερνητικής πολιτικής. Οσοι την είδαν - γι' αυτό, ίσως, είναι σκόπιμο να επαναληφθεί! - δεν τρέφουν πλέον καμία ψευδαίσθηση για το ποια πολιτική και κυβέρνηση έχουν απέναντί τους.

* * *

Ηταν, όμως, ένα δώρο στην ψυχαγωγία των τηλεθεατών. Δεν μπορεί παρά να γέλασαν μέχρι δακρύων με τις καταπληκτικές απαντήσεις γύρω από τους αγρότες - "καλλιεργήστε σπαράγγια", "κατοχυρώσαμε τη φέτα"! - τους καθηγητές - "είναι υποκειμενικό τους πρόβλημα ότι δεν μπορούν να γυρίσουν με ψηλά το κεφάλι στις αίθουσες"! - τους ανέργους - "όταν υποσχόμαστε προεκλογικά 330.000 νέες θέσεις εργασίας, εννοούσαμε τις 150.000 θέσεις που δημιουργήσαμε τα προηγούμενα χρόνια και τις 180.000 που θα δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια"!

* * *

Δεν μπορεί να μη γέλασαν με την καρδιά τους, όταν άκουσαν τον πρωθυπουργό να υποστηρίζει ότι "οι πρώτοι που διαμαρτυρήθηκαν για τα μέτρα ήταν οι τράπεζες" (!) ή ότι η σκανδαλώδης διαγραφή των χρεών των μεγαλοεπιχειρηματιών έγινε για να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους!

* * *

Πάντως, ο Κ. Σημίτης έχει ένα ασφαλές κριτήριο για την ορθότητα της πολιτικής του. Η πολιτική αυτή "ενοχλεί" και "δημιουργεί εχθρούς". Ποιους; Την ΑΔΕΔΥ! "Η ΑΔΕΔΥ απέργησε δύο φορές", είπε.

* * *

Πολύ καλό ήταν το επιχείρημα - απάντηση στις κατηγορίες για αδιαλλαξία της κυβέρνησης: "Τι κυβέρνηση θα ήταν αυτή, που δίνει κάθε μέρα και κάτι παραπάνω;". Ενώ αν παίρνει κάτι παραπάνω...

* * *

"Είστε στα χέρια μας", είπε ο Π. Ευθυμίου στον πρωθυπουργό, στην αρχή της συνέντευξης. Πράγματι, αποδείχτηκε ότι ο Κ. Σημίτης βρέθηκε σε "καλά χέρια", δικαιώνοντας έτσι την επιλογή των "συνομιλητών" του. Ιδιαίτερα, τα δύο εκλεκτά στελέχη του συγκροτήματος Λαμπράκη φρόντιζαν, όχι μόνο να υποβάλουν τις ερωτήσεις - πάντα εντός "εκσυγχρονιστικών πλαισίων" - αλλά και να υποδεικνύουν και τις απαντήσεις. Κεκτημένη ταχύτητα...

* * *

Ομως, δεν καταλάβαμε αυτή την επιμονή του Γ. Πρετεντέρη να μάθει για το "περιβάλλον" του πρωθυπουργού. Τόσο καιρό στο "περιβάλλον", δεν το έχει αντιληφθεί...

* * *

Κανείς δεν μπορεί να παραπονεθεί ότι δεν έλαβε το μήνυμα από τη συνέντευξη. "Αν δεν μπορώ να εκπληρώσω τις υποχρεώσεις μου, έχω χρέος να πάω σπίτι μου", είπε ο πρωθυπουργός. Το ζητούμενο είναι, όμως, "να πάει σπίτι" και η πολιτική του.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συντηρείται ο θόρυβος περί "Κεντροαριστεράς"

Τον αποπροσανατολιστικό θόρυβο περί Κεντροαριστεράς συντηρεί και ενισχύει η κυβερνητική προπαγάνδα, προκειμένου να διευκολύνει την προώθηση των αντιλαϊκών της σχεδίων. Στην προσπάθειά της να πείσει για τη σοβαρότητα των προθέσεών της και να καταστήσει περισσότερο "ελκυστική" την πρωτοβουλία της απέναντι στους αποδέκτες (ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ), δε διστάζει να χρησιμοποιεί και δολώματα, όπως αυτό της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, που άφησε ανοιχτό προχτές ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γ. Πασχαλίδης, έσπευσαν να διαψεύσουν τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο - και κυρίως... - ο Θ. Τσουκάτος. Ο Δ. Ρέππας δήλωσε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τέτοιο θέμα και προεξόφλησε μάλιστα ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το ισχύον εκλογικό σύστημα. Απέδωσε τις δηλώσεις του Γ. Πασχαλίδη σε προσωπικούς προβληματισμούς. "Ο εκλογικός νόμος παραμένει σταθερός και δεν απασχολεί ούτε στο πίσω μέρος του μυαλού μας κάτι τέτοιο σαν αλλαγή", ξεκαθάρισε ο Θ. Τσουκάτος, στον"Πλάνετ".

Ταυτόχρονα, η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος επιχειρεί να αξιοποιήσει την επίσκεψη του Μάσιμο Ντ' Αλέμα, για να δώσει ώθηση στο διάλογο για τηνΚεντροαριστερά. Οι ομιλίες των Σημίτη - Ντ' Αλέμα αύριο θα ανοίξουν το διάλογο για την "Κεντροαριστερά", δηλώνουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού. Στην πρόσκληση της κυβέρνησης ήδη έσπευσαν να ανταποκριθούν στελέχη του ΣΥΝ. Δαμανάκη και Παπαγιαννάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανότατα θα παραβρεθούν στην αυριανή εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ με τον Ιταλό ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς, ενώ 150 περίπου στελέχη του ΣΥΝ, που ήδη στηρίζουν τις κυβερνητικές επιλογές, αναμένεται να υπογράψουν κείμενο υπέρ του διαλόγου για την "Κεντροαριστερά".

EΠIKAIΡH EΡΩΤΗΣΗ TOY KKE
Απαράδεκτη μεθόδευση

Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, προς τον υπουργό Τύπου, με αφορμή την απόφαση του πρωθυπουργού να δώσει επιλεκτικά τηλεοπτική συνέντευξη, με θέμα το μέχρι τώρα κυβερνητικό έργο, κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας.Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει: "Απαράδεκτη μεθόδευση αποτελεί η πρωθυπουργική επιλογή να δώσει την πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη μετά τις εκλογές σε τρεις μόνο δημοσιογράφους αποκλείοντας όλους τους άλλους πολιτικούς συντάκτες του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου σε μια περίοδο μάλιστα που βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά κοινωνικά προβλήματα και τα λεγόμενα εθνικά θέματα.

Αυτή η στημένη συνέντευξη αποτελεί βάναυση στρέβλωση των προϋποθέσεων και όρων της αντικειμενικής ενημέρωσης η οποία στην προκειμένη περίπτωση μετατρέπεται σε απροκάλυπτη κυβερνητική προπαγάνδα. Ετσι με τη συμμετοχή του ίδιου του πρωθυπουργού οι δημοσιογράφοι και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα κατηγοριοποιούνται με κριτήρια κατάταξης το πόσο φιλικά διάκεινται στην κυβέρνηση. Εξάλλου αυτή η διαδικασία δεν επιλέχθηκε για να αναδειχθούν τα πραγματικά προβλήματα που ταλανίζουν το λαό και τον τόπο αλλά - όπως κι ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε στο press - room - για να προβληθεί η κυβερνητική πολιτική".

Καταλήγοντας στο ερώτημά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας, αναφέρει: "Ερωτάται ο κ. υπουργός ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε μετά την απαράδεκτη πρωθυπουργική τακτική να αποκατασταθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις της αντικειμενικής ενημέρωσης στη βάση της ισότιμης μεταχείρισης όλων των δημοσιογράφων και όλων των μέσων ενημέρωσης".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ