ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
Μήνυμα συμπαράστασης στον αλβανικό λαό

Δυναμική πορεία αλληλεγγύης στον εξεγερμένο αλβανικό λαό χτες, στην Αθήνα

Δυναμικό μήνυμα συμπαράστασης προς τον εξεγερμένο αλβανικό λαό, καταδίκης των σχεδίων ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής επέμβασης στην Αλβανία και κάλεσμα προς τον ελληνικό λαό να δυναμώσει την αλληλεγγύη του, έστειλε χτες βράδυ η μαζική συγκέντρωση του λαού της Αθήνας που διοργάνωσε η ΕΕΔΥΕ στην πλατεία Κάνιγγος.

Το μήνυμα καταγραφόταν και στα πανό των διαδηλωτών: "Οχι στις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών. Τη λύση να δώσει ο αλβανικός λαός". "Αλληλεγγύη στην Αλβανία". "Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Ειρήνη, φιλία, βαλκανική συνεργασία".

Το ελληνικό φιλειρηνικό κίνημα είναι αλληλέγγυο με τον εξεγερμένο αλβανικό λαό και υποστηρίζει τα αιτήματά του, τόνισε ο Ε. Μαχαίρας που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης. Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ είπε ότι είναι αναγκαίο να πάρουν μέρος στη νέα κυβέρνηση της Αλβανίας οι εξεγερμένοι, ώστε να μην παγιδευτούν από αυτούς που θα τους εμπιστευτούν να τους παραδώσουν τα όπλα.

"Κάποιοι επιδιώκουν, υπογράμμισε ο Ε. Μαχαίρας, να γενικευτεί ο εμφύλιος πόλεμος για να επέμβουν τάχα να επιβάλουν μια "νέα τάξη". Να διαμελίσουν χώρες, να αλλάξουν σύνορα και να δημιουργήσουν μικρά προτεκτοράτα, όπως έκαναν στη Βοσνία. Το πρόβλημα είναι πώς θα αποφευχθεί ένα τέτοιο έγκλημα και ο μόνος τρόπος είναι να εμποδιστεί οποιαδήποτε ξένη επέμβαση. Ούτε αμερικανική, ούτε ΝΑΤΟική ούτε της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ούτε στρατιωτική, ούτε δήθεν ειρηνευτική".

Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ τόνισε ότι πρέπει το συντομότερο να δοθεί πολιτική λύση στο αλβανικό πρόβλημα από τον ίδιο τον αλβανικό λαό, χωρίς ανάμειξη οποιουδήποτε ξένου.

Ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη κοινής δράσης ελληνικού και αλβανικού λαού ενάντια στα σχέδια αμερικανικών και ΝΑΤΟικών έκανε ο Τακίν Μήτσι,πρόεδρος του Συλλόγου Αλβανών Εργατών στην Ελλάδα, που χαιρέτισε τη συγκέντρωση. "Είμαστε γείτονες, είμαστε αδέλφια", τόνισε. "Μας πάνε, είπε, σε εμφύλιο πόλεμο. Αν δεν παραιτηθεί ο Μπερίσα θα γίνει σφαγή". Και υπογράμμισε: "Ηρθε η ώρα της αλήθειας, ας είμαστε ενωμένοι για να μην μας διαλύσει κανείς". Και συμπλήρωσε: "Αμερικανοί και Ευρωπαϊκή Ενωση διέλυσαν την Αλβανία και τώρα θέλουν δήθεν να μας φέρουν την ειρήνη. Αυτοί όμως μόνο πόλεμο φέρνουν". Επίσης καταφέρθηκε και κατά του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που όπως είπε ακολουθεί την ίδια πολιτική με τον Μπερίσα, αφού και αυτό μιλάει για επέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή, όπως τόνισε, για σφαγή. Αναφερόμενος στο θέμα της παράδοσης των όπλων, σημείωσε ότι δε θα κάνουν το ίδιο λάθος με εκείνο που έγινε στην Ελλάδα.

Στο ψήφισμα που στη συνέχεια εγκρίθηκε, εκφράζεται η συμπαράσταση στον αλβανικό λαό που "χρόνια τώρα πληρώνει τις συνέπειες της "νέας τάξης"" και τονίζονται οι ευθύνες της ΕΕ και των ΗΠΑ για τη στήριξη του καθεστώτος Μπερίσα και την καταλήστευση των οικονομιών του αλβανικού λαού.

"Η εκρηκτική κατάσταση στα Βαλκάνια, τονίζεται στο ψήφισμα, είναι αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή.

Είναι ανάγκη σήμερα να εκφραστεί η συμπαράσταση στον αλβανικό λαό καθώς επίσης και να υπάρξει ενιαία και αποφασιστική απάντηση των λαών απέναντι στα σχέδια της "νέας τάξης" στα Βαλκάνια.

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με την οποιαδήποτε επέμβαση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην Αλβανία. Ο αλβανικός λαός να αφεθεί να λύσει τα προβλήματά του χωρίς την "προστασία" των διαφόρων πολυεθνικών στρατών που έχουν στόχο να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και να δικαιώσουν την κυριαρχία τους.

Η ελληνική κυβέρνηση να μην υποστηρίξει και πολύ περισσότερο να μην στείλει ελληνικό στρατό σε τυχόν πολυεθνικές δυνάμεις. Τέτοιες ενέργειες μπορεί να δυναμιτίσουν την ειρήνη και την ασφάλειασ' όλη την περιοχή με τραγικές συνέπειες για τους λαούς.

Καλούμε το λαό να εκφράσει την αλληλεγγύη και την αμέριστη συμπαράστασή του στον δοκιμαζόμενο αλβανικό λαό με όλους τους τρόπους, υλικά και ηθικά. Να συσπειρωθεί στο κίνημα ειρήνης και με τον αγώνα του να βάλει φρένο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στα Βαλκάνια και την Κύπρο".

Οι διαδηλωτές με τα συνθήματα "Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός", "Κάτω τα χέρια από την Αλβανία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία", "Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών", "Δημοκρατία στην Αλβανία, όχι άλλη αιματοχυσία" πραγματοποίησαν πορεία στη Βουλή όπου κατέθεσαν το ψήφισμα.

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ - ΠΓΔΜ
Κλείσιμο των συνόρων και επιφυλακή...

Με μεγάλη ανησυχία η κυβέρνηση των Σκοπίων αλλά και του Βελιγραδίου παρακολουθούν τις ραγδαίες εξελίξεις στη γειτονική Αλβανία και δεν κρύβουν το φόβο τους για τις επιπτώσεις της αλβανικής κρίσης στο σύνολο των Βαλκανίων.

Με έκτακτες ανακοινώσεις τους, οι δύο κυβερνήσεις έδωσαν εντολή να κλείσουν τα σύνορά τους με την Αλβανία και έχουν ενισχύσει τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στις επίμαχες ζώνες. Συγκεκριμένα, στα αλβανο - γιουγκοσλαβικά σύνορα έχουν κλείσει τα δύο κυριότερα μεθοριακά φυλάκια μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας, ενώ στα υπόλοιπα ο στρατιωτικός έλεγχος είναι αυστηρότατος. Με ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση του Ράντογιε Κόντιτς, στην πρώτη επίσημη αντίδραση της γιουγκοσλαβικής ηγεσίας, εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για τις εξελίξεις αλλά και για τις "βαριές επιπτώσεις" που οι εξελίξεις αυτές δύνανται να έχουν σε όλες τις βαλκανικές χώρες. Στην ανακοίνωση, πάντως, υπογραμμίζεται κατηγορηματικά ότι η υπόθεση αυτή "αφορά αυστηρά και μόνο την Αλβανία και τον αλβανικό λαό" και καθίσταται σαφές ότι το Βελιγράδι δεν πρόκειται να επέμβει με οιονδήποτε τρόπο.

Τα σύνορά της με την Αλβανία έκλεισε, χτες, και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η οποία έθεσε το στρατό της σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας. Οπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Αμυνας της ΠΓΔΜ, μικροεπεισόδια σημειώθηκαν το πρωί, όταν ένοπλοι εξεγερμένοι κατέλαβαν τα 4 αλβανικά μεθοριακά φυλάκια, των οποίων οι φρουροί προσπάθησαν να εισέλθουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών, χωρίς όμως να υπάρχει κανένας τραυματισμός, και το επεισόδιο έλαβε τέλος όταν οι Αλβανοί μεθοριακοί φύλακες κατέθεσαν τα όπλα και επέστρεψαν στο αλβανικό έδαφος. Παρά το κλείσιμο των συνόρων, έγινε γνωστό ότι επιτρεπόταν, τουλάχιστον μέχρι χτες το βράδυ, η ελεγχόμενη διέλευση πολιτών.

Σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας έχουν τεθεί, όμως, και οι δυνάμεις των κυανοκράνων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων της Αλβανίας με την ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αμερικανού συνταγματάρχη Τσαρλς Σίλαντ, οι κυανόκρανοι έχουν τεθεί σε βαθμό ετοιμότητας "πορτοκαλί", ένα βαθμό χαμηλότερα από το "κόκκινο" που σημαίνει εμπόλεμη κατάσταση. Ο Σίλαντ υπογράμμισε ότι τα μέτρα αυτά ελήφθησαν εξαιτίας των συχνών πυροβολισμών που ακούγονται πολύ κοντά στα σύνορα και τόνισε ότι, πλέον, οι κυανόκρανοι φέρουν όπλο και φορούν αλεξίσφαιρο γιλέκο.

ΝΑΤΟική ετοιμότητα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας Β. ΓΚΙΝΙΑ).-

Οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε ετοιμότητα για το αλβανικό, τόσο σε επίπεδο ΝΑΤΟ όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά όλα εξαρτώνται από τις όποιες αποφάσεις των ΗΠΑ, ενώ η ελληνική πλευρά φαίνεται τώρα να υποστηρίζει μια επέμβαση "πολυεθνικής δύναμης" υπό την αιγίδα ΟΗΕ ή ΟΑΣΕ. Χτες συνεδρίασε η πολιτική επιτροπή του Συμβουλίου Υπουργών, αλλά και η πολιτική επιτροπή του ΝΑΤΟ, ενώ επακολούθησε έκτακτο ΝΑΤΟικό συμβούλιο σε επίπεδο πρεσβευτών μονίμων αντιπροσώπων των κρατών - μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Οι εξελίξεις στην Αλβανία ξεπερνούν ταχύτατα τις όποιες συνεδριάσεις των Βρυξελλών, αλλά μέχρι χτες βράδυ δεν υπήρχε απόφαση για ΝΑΤΟική επέμβαση. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία, από τις οποίες εξαρτάται και η όποια απόφαση, βρίσκονται σε ετοιμότητα, αλλά δεν έχουν αποφασίσει ακόμα ή δε θέλουν να ενημερώσουν σχετικά τις Βρυξέλλες, φοβούμενες "διαρροή". Δεν υπάρχουν πληροφορίες για έτοιμο ΝΑΤΟικό σχέδιο επέμβασης, αλλά αυτό δε σημαίνει τίποτα αφού υπάρχει έτοιμη ΝΑΤΟική υποδομή σε Ιταλία, Ελλάδα και Βοσνία, ενώ τάχιστα μπορεί να ετοιμαστεί μια "ταχεία επέμβαση" με έδρα, π.χ., την Ιταλία και συμμετοχή του 6ου Αμερικανικού Στόλου. Πάντως, χτες, υπήρξε επικοινωνία και μεταξύ του προεδρεύοντος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ολλανδού ΥΠΕΞ Χ. βαν Μίρλο και του αναπληρωτή ΓΓ του ΝΑΤΟ, Ιταλού Σ. Μπαλαντσίνο, αφού ο ΓΓ Χ. Σολάνα βρίσκεται εκτός Βελγίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ