ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Στα σκαριά η "διάδοχη κατάσταση" μέσω πολιτικής λύσης...

Τελεσίγραφο στον Μπερίσα στέλνουν οι εξεγερμένοι, προειδοποιώντας την κυβέρνηση Φίνο ότι ενοχοποιείται και δηλώνουν πως δε θα ανεχτούν ξένη επέμβαση για τον αφοπλισμό τους

ΤΙΡΑΝΑ.-

Μήνυμα στον Πρόεδρο Μπερίσα να παραιτηθεί μέχρι τις 20 Μάρτη, έστειλε χτες βράδυ η "Εθνική Επιτροπή Σωτηρίας του Λαού", μετά από γενική συνέλευσή της στην πόλη του Μπάλσι, στην οποία συμμετείχαν 12 επιτροπές από διάφορες πόλεις και νομούς της Νότιας Αλβανίας.

Σε περίπτωση μη παραίτησης του Μπερίσα, η Επιτροπή κάλεσε τα κόμματα να εκλέξουν προεδρικό συμβούλιο, μετά από συνομιλίες στις οποίες θα συμμετάσχει. Η Επιτροπή απευθύνεται για πρώτη φορά στην αλβανική κυβέρνηση και τα κόμματα, στο διπλωματικό σώμα, στις κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ και των ΗΠΑ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και τον ΟΑΣΕ.

Η "Εθνική Επιτροπή Σωτηρίας του Λαού" εκφράζει μεν την υποστήριξή της προς την κυβέρνηση Φίνο, αλλά αποσαφηνίζει ότι "πιθανή συνέχιση της συνεργασίας της με τον Μπερίσα ενοχοποιεί την αποστολή της και αφαιρεί τη δυνατότητα στην Επιτροπή για παραπέρα υποστήριξη".

"Τα όπλα στα χέρια του λαού αποτελούν εγγύηση για την ανατροπή της δικτατορίας του Μπερίσα. Θεωρούμε άκυρη την παρουσία ξένων δυνάμεων, με μοναδικό στόχο τον αφοπλισμό του λαού",αναφέρεται στη χτεσινή ανακοίνωση. Στη γενική συνέλευση της Επιτροπής, ο ηγέτης των εξεγερμένων στους Αγίους Σαράντα, Τζεβάτ Κοτσίου,άσκησε κριτική και για τη δήλωση του Ελληνα πρέσβη, με την οποία καλούσε τους εξεγερμένους να παραδώσουν τα όπλα.

Ο Φ. Νάνο

Ο αμνηστευμένος ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φάτος Νάνο, εμφανίστηκε ως "έτοιμος" να εμπλακεί στην αλβανική πολιτική σκηνή. Ο Νάνο εκδήλωσε ήδη την πρόθεση να συμμετάσχει "σε όλες τις προσεχείς εκλογές" - υπονοώντας, προφανώς, και ενδεχόμενες προεδρικές εκλογές. Παράλληλα, αφού επέστρεψε "de facto" στην ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, προέβη και σε δηλώσεις-κινήσεις γενικότερου ενδιαφέροντος, που διαμορφώνουν μια εικόνα "λίγο απ' όλα", όσον αφορά τις πολιτικές του θέσεις, με έκδηλες τις αντιφάσεις για τον τελικό σκοπό.

Ενδεικτική η δήλωσή του για τον Μπερίσα: "θα προτιμούσα προσωπικώς να κάνω χειραψία μαζί του ως Αλβανός, αλλά όχι ως Πρόεδρος" και "Θα πρέπει να ανταποκριθεί στο λαϊκό αίτημα για παραίτησή του, που εκφράζεται πλέον και από τη διεθνή κοινότητα". Χαρακτηριστική μιας διαφαινόμενης ασάφειας της πολιτικής του, η δήλωσή του για τους οπλισμένους εξεγερθέντες: "οι Αλβανοί που οπλίστηκαν μόνοι τους, μπορούν και να αφοπλιστούν μόνοι τους". Ενώ δείγμα της έλλειψης διάθεσης να έρθει σε ρήξη με το ισχύον πολιτικό καθεστώς είναι η δήλωσή του, στο BBC, περί υποστήριξής του στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Μπασκίμ Φίνο, με το επιχείρημα πως είναι ο καλύτερος δρόμος για να αποκατασταθεί η τάξη στην Αλβανία...

Τέλος, και άνευ σχολίων, η δήλωση - μήνυμα του Φίνο προς τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, μέσω ελληνικού τηλεοπτικού δικτύου: "θεωρώ τον Σημίτη, όπως ο ίδιος με έχει αφήσει να τον θεωρώ, έναν πραγματικό συνεργάτη(σύντροφο), για το μέλλον των χωρών μας που γειτονεύουν. Και αυτό που λέω δεν είναι αρκετό για να εκφράσει τι θα μπορούσαμε να κάνουμε μαζί. Ως Ευρωπαίοι".

Ο Μπερίσα

Ο Αλβανός Πρόεδρος, η πιθανή παραίτηση του οποίου πυροδότησε ένα όργιο φημών και μια παρ' ολίγον αιματοχυσία την Κυριακή, εμφανίστηκε χτες να... "σφυρίζει αδιάφορα" όσον αφορά τις πιέσεις για να παραδώσει την εξουσία. Μιλώντας στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό "Europe 1" είπε πως θα παραιτηθεί μόνον εάν το κόμμα του χάσει τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, που προγραμματίζεται να διενεργηθούν τον Ιούνη.

Ο Μπερίσα είπε ακόμη ότι επρόκειτο να ζητήσει (σ.σ. και πάλι...) από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που επισκέφθηκε χτες τα Τίρανα, την αποστολή αστυνομικής και οικονομικής βοήθειας για να αποκατασταθεί η τάξη στην Αλβανία. Πιο συγκεκριμένα, είπε ότι θα ζητήσει "καλύτερη αστυνομία κατ' αρχάς, για να συνεργαστεί με τη δική μας αστυνομία". Η κατάσταση στη χώρα, κατέληξε, είναι "κρίσιμη", παρά τη σχετική ηρεμία των τελευταίων ημερών.

Ο διεθνής παράγων...

Τόσο ορισμένες κυβερνήσεις χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και ο ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) έδειξαν να εξετάζουν σοβαρά χτες το ενδεχόμενο αποστολής μιας "αστυνομικού τύπου" δύναμης, για να εγκαθιδρύσουν καθεστώς "ομαλότητας".

Μια 11μελής αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης άρχισε χτες και συνεχίζει σήμερα συνομιλίες για την "πάταξη της αναρχίας", σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές. Επικεφαλής της είναι ο Ολλανδός πρεσβευτής ντ' Ανσεμπουργκ. Της επίσκεψης της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στην Αλβανία προηγήθηκε σύσκεψη στο ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στο διήμερο πρόγραμμα της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας, πέραν των συνομιλιών με τον πρωθυπουργό Μπασκίμ Φίνο και υπουργούς του, εντάσσονται επισκέψεις στα λιμάνια Δυρράχιο κι Αυλώνα. Δε λείπουν κι οι έμμεσες δηλώσεις πολιτικών προτιμήσεων: όπως ανακοινώθηκε, η αντιπροσωπεία "δε σχεδιάζει" να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μπερίσα.

Κατά ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θα ακολουθήσει μια επίσκεψη περίπου 15Ο εμπειρογνωμόνων, η οποία θα συνδράμει την υπηρεσιακή αλβανική κυβέρνηση στη διανομή της βοήθειας, αλλά και στον τερματισμό της "αναρχίας" των τελευταίων ημερών.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στην έδρα του ΟΑΣΕ, στην έκτακτη σύνοδο του οποίου (το Σάββατο) το Μόνιμο Συμβούλιο είχε προτείνει ένα "πρόγραμμα τριών σημείων". Δηλαδή: αποστολή στην Αλβανία διεθνούς σταθεροποιητικής δύναμης, οικονομική βοήθεια από διεθνείς οργανισμούς και συνδρομή του ΟΑΣΕ στην οικοδόμηση δημοκρατικών δομών στη χώρα.

Η ρωσική διπλωματία

Ως αντιτιθέμενη στα σενάρια αποστολής ειρηνευτικής ή αστυνομικής δύναμης εμφανίστηκε χτες η Μόσχα. Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντρ Αβντέγεφ,είπε ότι ενδεχόμενη "αποστολή τέτοιας δύναμης στην Αλβανία, είτε πρόκειται για αστυνομία είτε για άλλη δύναμη, δεν μπορεί να γίνει παρά στη βάση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας".

"Η θέση μας είναι κατηγορηματική και δε σκοπεύουμε να υπαναχωρήσουμε", πρόσθεσε ο Ρώσος υφυπουργός.

Μέτρα οργάνωσης και εμπέδωσης της ... τάξης

Συνέντευξη με τον Φ. Καράλι, αρχηγό των ειδικών δυνάμεων στους Αγίους Σαράντα

ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ (ανταπόκριση Θ. ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ). -

Κατατοπιστική ήταν η συνάντηση που είχαμε τις βραδινές ώρες χτες στους Αγίους Σαράντα με τον Φουάτ Καράλι, ο οποίος ήταν πρώτα και, απ' ό,τι φαίνεται, ξαναγίνεται αρχηγός των ειδικών δυνάμεων της περιφέρειας αυτής. Η συνάντηση αυτή έγινε, ενώ διαλυόταν σιγά - σιγά μια συνάντηση αστυνομικών και στρατιωτικών των Αγίων Σαράντα που είχαν συγκεντρωθεί για την ανάληψη των νέων καθηκόντων τους. Η ίδια η εμφάνιση του κ. Καράλι δεν ήταν χωρίς ενδιαφέρον, δεδομένου ότι ο ίδιος είχε παραιτηθεί με πολύ θόρυβο πριν από δύο - τρεις μέρες από το όργανο που είχε δημιουργηθεί εδώ και το οποίο όργανο, όπως φαίνεται, ειδικά στους Αγίους Σαράντα, δε φαίνεται να μορφοποιήθηκε εντελώς κανονικά.

Τώρα, ο κύριος Καράλι εμφανίστηκε με πλήρεις εξουσίες και δικαιώματα και μας έδωσε μια σειρά διαφωτιστικών απαντήσεων στις ερωτήσεις που του θέσαμε. Οι ερωτήσεις μας, βασικά, ήταν ποιος ακριβώς ήταν ο στόχος της συνάντησης αυτής των στρατιωτικών και αστυνομικών, στην οποία ο κ. Καράλι απάντησε πολύ καθαρά και πολύ ικανοποιητικά ότι ήταν για να ξαναοργανωθούν οι αστυνομικές και άλλες παρόμοιες δυνάμεις, οι οποίες θα εγγυηθούν την τάξη στις πόλεις των Αγίων Σαράντα και των γύρω των περιοχών.

Σε ερώτησή μας, αν αληθεύει ότι θα γίνει την Τετάρτη συνάντηση των αρχηγών αυτών των σωμάτων των περιοχών του νότου με τον πρωθυπουργό Μπασκίν Φίνο, ο ίδιος μας απάντησε πως η φήμη αυτή είναι αληθινή και πως η συνάντηση έχει ήδη προγραμματιστεί. Σε ερώτησή μας τι περιμένει να συζητηθεί σ' αυτήν τη συνάντηση, η απάντησή του ήταν ότι εκείνο που είναι φανερό πως θα συζητηθεί είναι τα διάφορα μέτρα οργάνωσης και εμπέδωσης της τάξης στις περιοχές αυτές και στην υπόλοιπη χώρα όπου έχει διασαλευτεί.

Σε ερώτησή μας αν προβλέπει την παραίτηση του Προέδρου Μπερίσα, η οποία παραίτηση υπήρξε ως τώρα το κύριο θέμα των αναταραχών και των άλλων πολιτικών εκδηλώσεων που έγιναν στην Αλβανία τον τελευταίο καιρό, ο κ. Καράλι δήλωσε ότι πρόκειται για ένα σύνθημα, το οποίο, όπως διαμορφώνεται τώρα η κατάσταση, παρουσιάζει καινούρια χαρακτηριστικά. Ο Πρόεδρος Μπερίσα δεν έχει βέβαια παραιτηθεί, ωστόσο έχει παραλύσει εντελώς και δεν έχει καμιά εξουσία και είναι απλώς για να υπογράφει διατάγματα, όπως χαρακτηριστικά είπε. Δε γνωρίζουμε αν αυτή η τοποθέτηση, ανεξαρτήτως της αλήθειας ή όχι, που δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε, σημαίνει αλλαγή ή τροποποίηση της μέχρι τώρα αδιάλλακτης στάσης για παραίτηση του Προέδρου Μπερίσα πριν από οποιαδήποτε άλλη κίνηση. Σε ερώτηση για το γνωστό θέμα της επιστροφής ή συλλογής των όπλων, είπε πως οπωσδήποτε κάποτε θα πρέπει να γίνει, αλλά οι προθεσμίες και τα χρονικά όρια που έχουν τεθεί γι' αυτό οπωσδήποτε δεν είναι πρακτικά δυνατό να εφαρμοστούν.

Τον ρωτήσαμε, επίσης, αν βλέπει αναγκαία την εμφάνιση εδώ στην Αλβανία ξένων δυνάμεων με ειρηνευτική αποστολή και εκείνος μας απάντησε ότι αν οι προσπάθειες των Αλβανών δεν επιτύχουν για την εμπέδωση της τάξης τότε αυτό θα μπορούσε να γίνει.

Οταν τελείωσε η συνάντησή μας, τον ρωτήσαμε αν θα μπορούσε να μας δώσει δύο άτομα για να μας συνοδεύσουν στο ξενοδοχείο μας, το οποίο βρίσκεται σε αρκετά μεγάλη, για τα δεδομένα των Αγίων Σαράντα, απόσταση από το χώρο της νομαρχίας όπου έγινε η συζήτηση, ο κ. Καράλι δεν έδειξε να εντυπωσιάστηκε καθόλου και μας διαβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο, λέγοντας να μην φοβόμαστε για τίποτα γιατί δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Διασχίσαμε πεζή σε συνθήκες σχεδόν σκότους αυτή την απόσταση, η οποία είναι σχετικά σημαντική για τη δεδομένα της μικρής πόλης των Αγίων Σαράντα. Πρέπει να παραδεχτούμε πως ο κ. Καράλι δεν έπεσε έξω, δεν αισθανθήκαμε κανενός είδους παρενόχληση ή απειλή. Και ίσως αυτό να αποτελεί μια επιπλέον απόδειξη πως όσα ελέχθησαν ή λέγονται για διασάλευση της τάξης ή για κατάσταση πλήρους αναρχίας, ληστειών κλπ. στην Αλβανία, έχουν μεγάλα στοιχεία υπερβολής, αφού σε μια κατ' εξοχήν επικίνδυνη ζώνη, όπου μάλιστα οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών θεωρούν πως η τάξη έχει διασαλευτεί σοβαρά, μια ομάδα ξένων δημοσιογράφων κατόρθωσε να διασχίσει μια υποτιθέμενη επικίνδυνη ζώνη, φορτωμένοι με όλων των ειδών φωτογραφικά και άλλα εργαλεία και αντικείμενα, τα οποία ασφαλώς στα μάτια μιας φτωχής χώρας, όπως είναι η Αλβανία, θα πρέπει να φαντάζουν σχεδόν σαν τους θησαυρούς των χιλίων και μιας νυχτών. Από την ασφάλεια του ξενοδοχείου μας, μεταδίδουμε αυτή την ανταπόκριση στο "Ριζοσπάστη", με τη σκέψη ότι εκείνο που αποκαλούσαμε, σε προηγούμενη ανταπόκρισή μας, παράλληλη διαδικασία, ίσως, έχει κάνει ένα βήμα ακόμη.

Νεαρός φρουρός στην έδρα της Επιτροπής Λαϊκής Σωτηρίας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ