ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Μάχη στο "παραπέντε" για τον προσεταιρισμό των συνέδρων

Εκλέγεται την Παρασκευή ο νέος πρόεδρος της ΝΔ και όλοι οι υποψήφιοι επιστρατεύουν κάθε διαθέσιμο μέσο. Επιμένουν όλοι να δηλώνουν ότι θα είναι νικητές

Στην τελική ευθεία για την εκλογή του νέου προέδρου που θα γίνει την Παρασκευή βρίσκονται τα επιτελεία όλων των υποψηφίων στη ΝΔ και ο νυν υπέρ πάντων αγώνας δίνεται για το προσεταιρισμό των συνέδρων, που έχουν υποσχεθεί την ψήφο τους σε πάνω από έναν υποψήφιο.

Οι τελευταίες μέρες πριν το συνέδριο περιλαμβάνουν όλες τις μορφές παρέμβασης και έτσι στις προεκλογικές σκοπιμότητες έχουν ριχθεί ως συνήθως οι δημοσκοπήσεις και οι συνεντεύξεις. Οι υποψήφιοι προγραμματίζουν τηλεοπτικές συνεντεύξεις και περιοδείες στην επαρχία, ενώ μέσω τηλεόρασης θα παρέμβει και ο Κ. Μητσοτάκης την Τετάρτη.

Ασφαλείς εκτιμήσεις για την έκβαση της αναμέτρησης στη ΝΔ δεν μπορούν να εξαχθούν, καθώς το επιτελείο του κάθε υποψηφίου για προφανείς λόγους προπαγάνδας διαρρέει τη σιγουριά του και μάλιστα με ποσοστά που ξεπερνούν το 45% για κάθε υποψήφιο.

Η πλευρά του Μ. Εβερτ - που συναντιέται σήμερα με τον Κ. Σημίτη για να τον ενημερώσει για την περιοδεία του στην Αλβανία - διατηρεί την αισιοδοξία της για την πρωτιά στον πρώτο γύρο και στελέχη που τον υποστηρίζουν δε φαίνεται να συμμερίζονται τις εκτιμήσεις, που κάνουν λόγο για διαρροή στελεχών υπέρ του Κ. Καραμανλή, για τον οποίο λένε ότι θα πάρει την τρίτη θέση. Ο πρόεδρος της ΝΔ στις λίγες μέρες που μένουν θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει το "θεσμικό ρόλο" του όπως φάνηκε και από την αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Αλβανία, αλλά και από τις απαντήσεις του στη χτεσινή συνέντευξη στην τηλεόραση του "ΑΝΤΕΝΝΑ". Οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι οι τελευταίες εξελίξεις τον ευνοούν, καθώς ο Μ. Εβερτ εμφανίζεται να μην ασχολείται με τα"μικρά θέματα" του συνεδρίου, αλλά με τα "μεγάλα" της εξωτερικής πολιτικής. Βέβαια, την ίδια στιγμή έχει εξαπολύσει σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας τα στελέχη του, προκειμένου να έρθουν σε απευθείας επαφή με τους συνέδρους.

Ο Γ. Σουφλιάς προγραμματίζει σειρά τηλεοπτικών εμφανίσεων και αύριο θα μιλήσει σε συγκέντρωση της ΟΝΝΕΔ. Το επιτελείο του εκτιμάει ότι όσο περνάνε οι μέρες τόσο αυξάνεται η "δυναμική" υπέρ της υποψηφιότητάς του, ενώ στελέχη που τον ακολουθούν εκτιμούσαν ότι "ξεφουσκώνει" η υποψηφιότητα του Κ. Καραμανλή καθώς ο Μ. Εβερτ έχει περάσει στην αντεπίθεση.

Παρέμβαση υπέρ του Γ. Σουφλιά έκανε χτες ο Σ. Μάνος που σε συνέντευξή του στο "Εθνος" εκτίμησε ότι εάν δεν εκλεγεί ο Γ. Σουφλιάς τότε υπάρχει κίνδυνος διάσπασης στη ΝΔ. Εμμεσα υπέρ του Θεσσαλού πολιτικού τάχθηκε και ο Κ. Μητσοτάκης που είπε στον "Αδέσμευτο" ότι ο συνέδριο είναι η τελευταία ευκαιρία για τη ΝΔ, ενώ ο Σ. Κούβελας είπε ότι είναι πιο κοντά στις θέσεις του Γ. Σουφλιά.

Στο καλό κλίμα που συνάντησε ο Κ. Καραμανλής στην περιοδεία του στην επαρχία αναφέρονταν χτες οι συνεργάτες του και ανακοίνωναν ότι αύριο ο ανεψιός του ιδρυτή της ΝΔ θα πάει αύριο στο Ηράκλειο της Κρήτης και μεθαύριο θα δεχτεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας όσους συνέδρους επιθυμούν να τον συναντήσουν. Και αυτοί με τη σειρά τους έκαναν λόγο για τη μεγάλη απήχηση, που έχει η υποψηφιότητά του, επικαλούμενοι και τις σχετικές δημοσκοπήσεις. Μάλιστα, αντιδρώντας στην απειλή Μάνου έλεγαν ότι δεν τους πτοούν τέτοια ψευτοδιλήμματα.

Ακολουθώντας το δικό του μοναχικό δρόμο ο Β. Πολύδωρας δήλωσε χτες στον 9,84 ότι είναι "σοβαρό αναμενόμενο να εκλεγώ".

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την Κυριακή ο Γ. Σουφλιάς προηγείται στο σύνολο των ψηφοφόρων, ενώ στους ψηφοφόρους της ΝΔ κατά την ICAP είναι πρώτος, ενώ κατά την ALKO έπεται του Κ. Καραμανλή. Και οι δύο δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον Μ. Εβερτ ως τρίτο στην κούρσα διαδοχής.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Φωτιές αναζωπύρωσε ο Ντ' Αλέμα...

Στο επίκεντρο του προβληματισμού οι σχέσεις ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ για τις επόμενες βδομάδες

Ο Μάσιμο Ντ' Αλέμα έφυγε για την Ιταλία, όμως... οι "κεντροαριστερές φωτιές" που άναψε - ανασκαλεύοντας ήδη πυρωμένα κάρβουνα - θα "καίνε" στο Συνασπισμό έντονα για το επόμενο χρονικό διάστημα. Σίγουρα δε ως το τέλος του τρέχοντος μήνα, οπότε και θα συνεδριάσει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, με επίκεντρο της συζήτησης το θέμα των σχέσεων ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ και του αντιπολιτευτικού στίγματος του Συνασπισμού. Συζήτηση που κατά κύριο λόγο αφορά τους όρους της προοπτικής "κεντροαριστερών" συγκλίσεων.

Νομιμοποίηση του "παιγνιδιού"

Αν και στην επικαιρότητα την προηγούμενη βδομάδα με τα σενάρια περί Κεντροαριστεράς η προσοχή εστιάστηκε στις απόψεις που εκφράστηκαν στην εκδήλωση που διοργανώθηκε με τιμώμενο πρόσωπο τον Μ. Ντ' Αλέμα, από τον πρόεδρο του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλο, τον Μ. Παπαγιαννάκη και την Μ. Δαμανάκη, ίσως το πλέον "κομβικό" στοιχείο ήταν το ότι το... παιγνίδι "διάλογος για την κεντροαριστερά" ξεκίνησε με τη νομιμοποίησή του από την ίδια την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ που σχεδόν ομόφωνα, αποφάσισε να προσέλθει στη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Εκ μέρους του προέδρου του ΣΥΝ, Νίκου Κωνσταντόπουλου,προβλήθηκε έντονα το θέμα του εκλογικού νόμου ως προϋπόθεση συνεργασίας, που σε συνδυασμό όμως με τις προγενέστερες δηλώσεις του υπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Γ. Πασχαλίδη, για ενδεχόμενη επανεξέταση του θέματος από την κυβέρνηση κάθε άλλο παρά πυροσβεστικά επέδρασαν στην όλη υπόθεση. Επίσης, από τον ηγετικό πυρήνα του ΣΥΝ, η λογική που προβάλλεται σε σχέση με το όλο θέμα, είναι το ότι οι διαδικασίες διαλόγου προϋποθέτουν ισότιμους συνομιλητές, γεγονός που υπαγορεύει στον Συνασπισμό να επιδιώξει την ενίσχυση των διαπραγματευτικών δυνατοτήτων του, επικουρούμενος από τη δυσαρέσκεια που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική.

Αναμενόμενη - με βάση τις κατά καιρούς δημοσιοποιημένες απόψεις της - ήταν επίσης η τοποθέτηση της Μ. Δαμανάκη,που μίλησε για άμεση δρομολόγηση των"κεντροαριστερών" εξελίξεων μέσω της "εκπόνησης ενός αριστερού εκσυγχρονιστικού σχεδίου", τασσόμενη επίσης εναντίον των πρόσφατων κινητοποιήσεων που "οδηγούν στη συνδικαλιστικοποίηση και στο συντεχνιασμό", προτείνοντας να κρίνονται τα αιτήματα από "τη δυνατότητα ικανοποίησής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό".Χτες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Μ. Παπαγιαννάκης,μιλώντας στον ρ/σ "Αθήνα 9.84" επανέφερε το θέμα του διαλόγου για την Κεντροαριστερά, λέγοντας ότι "πρέπει να δούμε πού συμφωνούμε και πού όχι, αν έχουμε συγκλίνουσες στρατηγικές, ωστόσο θα θύμιζα ότι όταν γίνεται μια τέτοια διαδικασία το εκλογικό σύστημα έχει τη δικιά του επίδραση στις εξελίξεις". Μιλώντας για το ιταλικό "πείραμα της Ελιάς" το χαρακτήρισε "όχι εξαγώγιμο", αλλά "καλλιεργήσιμο".

Πάντως καθοριστικό ρόλο, στον τρόπο και στους όρους με βάση τους οποίους είναι δυνατόν να δρομολογηθούν οι διαδικασίες της "κεντροαριστεράς", παίζουν και οι συσχετισμοί στο εσωτερικό του ΣΥΝ. Στην εκλογοαπολογιστική νομαρχιακή συνδιάσκεψη της οργάνωσης Β Αθήνας ΣΥΝ - της οποίας οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το Σαββατοκύριακο - στελέχη προσκείμενα στη λογική του προέδρου του Συνασπισμού, πλειοψήφησαν σχετικά, εκλέγοντας 13 από τα 27 μέλη στη Ν. Επιτροπή του ΣΥΝ. Την Κυριακή μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, έκανε λόγο για αυτούς που θέλουν να "χρησιμοποιήσουν διαδικασίες διαλόγου για άλλοθι, νομιμοποίηση και παραγοντισμό". Να σημειώσουμε τέλος, ότι το Σαββατοκύριακο αναμενόταν να γίνει η νομαρχιακή συνδιάσκεψη του ΣΥΝ στη Θεσσαλονίκη, που όμως ματαιώθηκε, όχι για πολιτικούς λόγους, αλλά επειδή δε βρέθηκε άδεια η αίθουσα του ξενοδοχείου όπου θα γίνονταν η συνεδρίαση!

Γ. Λ.

"ΣΥΝκυβερνούν" επί της ουσίας

Η εξ εισαγωγής αναπτέρωση των "κεντροαριστερών" αναζητήσεων εν Ελλάδι αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία στο πολιτικό επίπεδο, από την οποία πολλά έχει να διδαχτεί η ελληνική κοινωνία, και αυτό για πολλούς λόγους:

Πρώτον, διότι οι Ελληνες εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα στο σύνολό τους, αντιλαμβάνονται πάρα πολύ καλά ότι τη στιγμή που βρίσκονται στους δρόμους, αμφισβητώντας μια πολιτική που έχει ως έμβλημα το Μάαστριχτ, την ίδια ακριβώς ώρα, οι στυλοβάτες αυτής της πολιτικής έχουν την ανάγκη "φιλολαϊκού" προσωπείου, το οποίο, μάλιστα, ψάχνουν απεγνωσμένα.

Δεύτερον, γιατί για πρώτη ίσως φορά αυτό το "φιλολαϊκό" προσωπείο δεν επιχειρείται να χτιστεί στα παλιά πρότυπα. Σύμφωνα με τις παλιές "συνταγές" εξαπάτησης, από τη μια πλευρά ευδοκιμούσε η αριστερή φρασεολογία και η καπηλεία των αριστερών οραμάτων, και από την άλλη επέλαυνε η δεξιά πολιτική. Τώρα επιδιώκεται να παρουσιαστεί αυτή η δεξιά πολιτική, που μέχρι χτες εξορκιζόταν στα λόγια, ως "αναγκαία" και άρα "αριστερή"!

Τρίτον, το παραμύθι της "κεντροαριστεράς" αποδεικνύει ότι εκείνο που θεωρούνταν αρκετό μέχρι πρόσφατα, δηλαδή, η εκλογική νίκη των κυβερνώντων της συντήρησης και της πλουτοκρατίας, τώρα δε φτάνει. Η πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου είναι πλέον τόσο στυγνή που χρειάζεται ευρύτερες συναινέσεις και πολύ περισσότερα αντιλαϊκά αναχώματα για να "περάσει".

***

Φυσικά το ουσιαστικό ζήτημα δε βρίσκεται στο αν ο ΣΥΝ θα συγκατοικήσει με το ΠΑΣΟΚ στα υπουργικά έδρανα ή στο ποιες αναταράξεις, ένθεν και ένθεν, θα προκαλέσει αυτή η συζήτηση περί "κεντροαριστεράς" και η όποια κατάληξή της. Το ουσιαστικό ζήτημα βρίσκεται σε εκείνα που ήδη οι συνεταίροι έχουν αποφασίσει και υλοποιούν, ο καθένας από τη θέση που σήμερα έχει στο πολιτικό σύστημα. Δηλαδή, μια σαφώς συντηρητική και αντιλαϊκή πολιτική στο σύνολό της.

***

Πριν φουσκώσουν από "αριστερή" οργή οι ΣΥΝεργάτες του ΠΑΣΟΚ - όλων των τάσεων της Κουμουνδούρου - ας εξηγήσουν: Πρώτον, η δημιουργία αυταπατών ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι ή να γίνει "αριστερό", αποτελεί υπηρεσία στη δεξιά πολιτική, ναι ή όχι; Δεύτερο, το να υποσκάπτεις τις λαϊκές κινητοποιήσεις και σε πολλές περιπτώσεις να μετατρέπεσαι σε "κυβερνητικό εκπρόσωπο" κατά όσων κινητοποιούνται, είναι δεξιά συγκυβέρνηση, ναι ή όχι; Η απάντηση προκύπτει αβίαστα. Και το γνωρίζουν πολύ καλά εκείνοι που έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή, σε κοινωνικό και συνδικαλιστικό επίπεδο, τον "κεντροαριστερό" αναχρονισμό.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΣΟΚ
Συντηρείται το "άνοιγμα" στο ΣΥΝ

Η θέση ότι ο διάλογος για την Κεντροαριστερά, δεν είναι κυβερνητικό "τρικ" αλλά ειλικρινής κυβερνητική πρόθεση, προβάλλεται έντονα από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, ενώ επισημαίνεται ότι αποδεικτικό του παραπάνω είναι η πρόσφατη πρωτοβουλία διαλόγου, που πάρθηκε με την επίσκεψη του Ιταλού προέδρου Μάσιμο Ντ' Αλέμα.

Παράλληλα χτες, ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης, μιλώντας στο ρ/σ "Αθήνα 9.84" επανέφερε το θέμα της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ στις δημοτικές εκλογές, σημειώνοντας ότι "η συνεργασία σε τοπικό επίπεδο πρέπει να είναι μόνιμη στρατηγική", αφού "με τον Συνασπισμό έχουμε μεγάλες συγγένειες σε επίπεδο συνεργασίας" και "στα πρόσωπα θα τα βρούμε". Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στη Μ. Δαμανάκη, σημειώνοντας πως "θα μπορούσε να είναι η Μαρία Δαμανάκη ή άλλο ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ή της ευρύτερης Αριστεράς".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ