ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΚΕΒΕ
Η πρωτιά της Αγωνιστικής Συσπείρωσης φέρνει και ευθύνες

Ανακοίνωση της Κίνησης, με αφορμή το συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο

Τη σημασία της ανάδειξης της Αγωνιστικής Συσπείρωσης που υποστήριξε η ΔΗΚΕΒΕ σε πρώτη δύναμη στο συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ, για την παραπέρα πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος, καθώς και τις ευθύνες που επωμίζεται η παράταξη, μετά από αυτό το αποτέλεσμα, τονίζει σε ανακοίνωσή του το προεδρείο της ΔΗΚΕΒΕ. Επίσης, καταγγέλλει τη στάση των άλλων παρατάξεων κατά τη διάρκεια του συνεδρίου απέναντι στις αιτίες των προβλημάτων των ΕΒΕ, οι οποίες προσπάθησαν να αποφύγουν τον καταλογισμό ευθυνών στην ΕΕ και στο Μάαστριχτ για τα προβλήματα των ΕΒΕ και να χρεώσουν στις συνεπείς αγωνιστικές δυνάμεις την όποια αναποτελεσματικότητα των αγώνων, αποσιωπώντας τις τεράστιες ευθύνες που φέρουν οι συγκεκριμένες παρατάξεις. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

1. Η ανάδειξη της Αγωνιστικής Συσπείρωσης ΕΒΕ, του ψηφοδελτίου που υποστήριξε η ΔΗΚΕΒΕ, σε πρώτη δύναμη στις εκλογές για νέο ΔΣ στη ΓΣΕΒΕΕ είναι μια σημαντική επιτυχία της παράταξής μας, που θα επιδράσει θετικά στην παραπέρα πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος.

2. Στο συνέδριο φάνηκε για μια ακόμη φορά η σύγκλιση των απόψεων - θέσεων των παρατάξεων ΔΑΚΜΜΕ - ΠΑΣΚΕΒΕ στα εξής σημεία:

  • "Εκσυγχρονισμός" της ΓΣΕΒΕΕ, έτσι ώστε να χάσει τον αγωνιστικό, διεκδικητικό της χαρακτήρα, να μετατραπεί σε όργανο "επιστημονικής τεκμηρίωσης" των προτάσεων για πιο "αποτελεσματική" συμμετοχή στον "κοινωνικό διάλογο", σε φορέα διοργάνωσης "κοσμικών" συνεδρίων, σεμιναρίων κλπ., σε όργανο "παροχής υπηρεσιών" προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στον τομέα της κατάρτισης και γενικότερα αξιοποίησης των κοινοτικών προγραμμάτων, για τον "εκσυγχρονισμό" τους και τη βελτίωση της "ανταγωνιστικότητας".
  • Αποφυγή κάθε καταλογισμού ευθυνών στην πολιτική της ΕΕ, καλλιέργεια αυταπατών για μια "ελεύθερη" αγορά, στην οποία δήθεν θα λειτουργεί ο "θεμιτός" ανταγωνισμός, προβολή της λογικής της "δημιουργικής" αξιοποίησης των κοινοτικών προγραμμάτων σαν της μόνης ρεαλιστικής στάσης, σε αντίθεση όπως είπαν με τις "κραυγές καταδίκης" του Μάαστριχτ.
  • Ατέλειωτη υποκρισία για την αναποτελεσματικότητα των αγώνων και κριτική στις δυνάμεις που αγωνίζονται, όταν είναι γνωστό ότι οι συνδικαλιστές αυτών ακριβώς των παρατάξεων έκαναν ό,τι μπορούσαν για να υπονομεύσουν κάθε αγωνιστική κινητοποίηση.
  • Συνοδοιπόρος σ' αυτή τη λογική εμφανίστηκε και η παράταξη ΑΣΚΜΜΕ που πρόσκειται στο ΣΥΝ με τοποθετήσεις που έδειχναν βαθιά απογοήτευση και έλλειψη εμπιστοσύνης στη δύναμη του αγώνα, αλλά και περιείχαν αρκετή δόση εκσυγχρονισμού ιδεών για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος μέσα από την εγκατάλειψη "ξεπερασμένων" αντιλήψεων.

3. Η επιτυχία της παράταξής μας, την επιφορτίζει με μεγάλες ευθύνες:

  • Να αντιπαλέψει όλες αυτές τις αντιλήψεις που υπονομεύουν το χαρακτήρα του συνδικαλιστικού κινήματος ως μιας δύναμης αντίστασης, υπεράσπισης των συμφερόντων των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ από την επίθεση των μονοπωλίων,
  • να βελτιώσει ουσιαστικά τη δράση της έτσι ώστε να συμβάλει στην αντιμετώπιση μιας σειρά σοβαρών αδυναμιών του συνδικαλιστικού κινήματος που έχουν να κάνουν με τη μαζικοποίησή του, τη βελτίωση της λειτουργίας των οργανώσεων, τη δημιουργία νέων εκεί όπου υπάρχει ανάγκη, τη ζωντανή και άμεση ενημέρωση των ΕΒΕ, το βάθεμα του αντιμονοπωλιακού προσανατολισμού τους, την παραπέρα ανάπτυξη της αλληλεγγύης και κοινής δράσης με τα άλλα λαϊκά στρώματα,
  • να πρωτοστατήσει άμεσα σε νέες πιο μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις γύρω από τα καυτά προβλήματα των ΕΒΕ.

4. Οσον αφορά στην εκλογή προεδρείου από το νέο ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ, η ΔΗΚΕΒΕ θα υποστηρίξει τη συγκρότησή του στη βάση της αναλογικής αντιπροσώπευσης των παρατάξεων και σαν πρώτη δύναμη θα διεκδικήσει τη θέση του προέδρου. Η κάθε παράταξη θα κριθεί για τη στάση της και σε τελευταία ανάλυση, γι' αυτό όπως και για κάθε άλλο ζήτημα, τον τελικό λόγο τον έχει η βάση του συνδικαλιστικού κινήματος.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Πέντε προγράμματα για τις ΜΜΕ, που αναφέρονται τόσο στη μεταποίηση, όσο και στον τομέα παροχής υπηρεσιών, προκηρύχτηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται το πρόγραμμα "Τουρισμός", που στόχο έχει τη βελτίωση της ποιότητας των τουριστικών υπηρεσιών και τη μείωση της εποχικότητας. Απευθύνεται σε τουριστικές επιχειρήσεις παντός είδους με ετήσιο τζίρο τελευταίας τριετίας κατά μέσο όρο όχι μεγαλύτερο από 750 εκατ. δρχ. και όχι μικρότερο από 50 εκατ. δρχ. Το ποσοστό επιχορήγησης φτάνει το 50% και η διάρκεια τους 12 μήνες, ενώ οι προτάσεις που θα υποβληθούν (μέχρι τις 15 Μάη) δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 25 εκατ. δρχ. για μεμονωμένες επιχειρήσεις ή τα 50 εκατ. δρχ. για συνενώσεις επιχειρήσεων.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ (1): Μέχρι τις 12.30 θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα οι υπηρεσίες της Τράπεζας Ελλάδας στο κεντρικό κατάστημα και το υποκατάστημα Πειραιά. Κι αυτό, γιατί έχει προγραμματιστεί να γίνει ο καθιερωμένος εορτασμός, ενόψει της 25ης Μάρτη.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ (2): Την ερχόμενη Πέμπτη 27 Μάρτη θα διεξαχθεί η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Αλφα Τράπεζας Πίστεως. Ο πρόεδρος του ιδρύματος, Γ. Κωστόπουλος, θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα του προηγούμενου έτους, τις προοπτικές του 1997 και θα προτείνει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και διάθεση δωρεάν μετοχών, καθώς επίσης και το επενδυτικό πρόγραμμα για τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ (3): Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς κατά 10 δισ. δρχ., αποφάσισε να προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων το ΔΣ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η συνέλευση πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσα στο Μάη.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Τα αποτελέσματα χρήσης 1996 της εταιρίας CHIPITA παρουσιάστηκαν στα πλαίσια της τακτικής ενημέρωσης εισηγμένων εταιριών που διενεργείται με πρωτοβουλία της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών. Με πωλήσεις 21,8 δισ. δρχ. (+52%) και διπλάσια του 1995 κέρδη, ύψους 1,8 δισ. δρχ., το ΔΣ της εταιρίας αποφάσισε να προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος 140 δρχ. ανά μετοχή, έναντι 87 δρχ. το 1995, (+60%). Η διοίκηση της εταιρίας εκτιμά ότι με βάση τις τρέχουσες ενδείξεις, τα αποτελέσματα του ομίλου για το 1996 θα σημειώσουν περαιτέρω άνοδο της τάξης του 20%.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Συνεχίζεται η έρευνα για το σκάνδαλο

Νέα πρόστιμα, ύψους 460 εκατ. δρχ., από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Νέο γύρο προστίμων σε πρόσωπα εμπλεκόμενα στο σκάνδαλο της ΔΕΛΤΑ Χρηματιστηριακής ξεκίνησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, επιβάλλοντας χρηματικές ποινές συνολικού ύψους 460 εκατ. δρχ. στους ιδιοκτήτες των εισηγμένων εταιριών "Επιχειρήσεις Παρνασσός" και "ΑΤΕΜΚΕ" (θυγατρική της πρώτης). Ειδικότερα, με βάση τα πορίσματα σχετικών ερευνών, το ΔΣ της Επιτροπής επέβαλε πρόστιμα στους: Θ. Γεωργάκη 250 εκατ. δρχ., Χ. Γεωργάκη 70 εκατ. δρχ., Π. Στάθη 100 εκατ. δρχ., Α. Γεωργάκη 30 εκατ. δρχ. και Ε. Γεωργάκη 10 εκατ. δρχ.

Η απόφαση της Επιτροπής αποτελεί εφαρμογή των σχετικών διατάξεων περί "εσωτερικής πληροφόρησης", που ενεργοποιούμενη έχει σαν αποτέλεσμα τη στρέβλωση της αγοράς και την παραπλανητική πορεία των τιμών των μετοχών. Επί των συγκεκριμένων προσώπων, που "τζόγαραν" με τις μετοχές των εταιριών τους, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε επίσης να υποβάλει μήνυση στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Πρόκειται για το δεύτερο κύμα προστίμων (είχαν προηγηθεί την περασμένη Παρασκευή συνολικές ποινές 1,5 δισ. δρχ. στους "εγκεφάλους" του σκανδάλου), ενώ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, θα ακολουθήσει και τρίτο κύμα τις αμέσως ερχόμενες βδομάδες, με πρόστιμα, που, πάντως, θα είναι μικρότερα των παραπάνω.

Από τις εργασίες του συνεδρίου της ΓΣΕΒΕΕ που έγινε πρόσφατα
Ενας σύμβουλος για τις ΜΜΕ στα πλαίσια της ΕΕ

Τους στόχους και το ρόλο του Κέντρου Επιχείρησης και Καινοτομίας Αττικής - BIC Αττικής παρουσίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Γ. Κυριόπουλος και ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Δ. Καραχάλιος.Οπως αναφέρθηκε, κύριοι στόχοι του Κέντρου, που λειτουργεί από τον περασμένο Οκτώβρη στα πλαίσια της στήριξης των ΜΜΕ και με πρωτοβουλία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου και σε συνεργασία με άλλους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι η δημιουργία νέων επιχειρήσεων στην περιφέρεια της Αττικής, η προώθηση της καινοτομίας, η αύξηση των θέσεων απασχόλησης, η ενσωμάτωση νέας τεχνολογίας στις επιχειρήσεις. Στην ουσία, το Κέντρο Επιχείρησης και Καινοτομίας Αττικής λειτουργεί σαν σύμβουλος επιχειρήσεων για τις ΜΜΕ, εκπονεί επιχειρηματικά σχέδια με δεδομένο το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και εχθρικό περιβάλλον στο οποίο δρουν τα τελευταία χρόνια, με τη ραγδαία αύξηση του ανταγωνισμού από τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Επίσης, το Κέντρο επιλέχτηκε από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας σε συνεργασία με τον ΕΟΜΜΕΧ, την ΕΤΒΑ, το ΒΕΑ, το ΒΕΠ και τα Επαγγελματικά Επιμελητήρια Αθήνας για την οικονομική διαχείριση και υλοποίηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αφορούν την Αττική και τα νησιά του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου.

Το κεφάλαιο του BIC Αττικής ανέρχεται σε 360 εκατ. δρχ. και καλύφτηκε κατά 50% από τη 16η Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κατά 50% από το ΒΕΑ, το Πανεπιστήμιο Αθήνας, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης, τις Τράπεζες Εθνική, Εμπορική Ιονική και Αγροτική, το ΒΕΠ και 15 ιδιωτικές επιχειρήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ