ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Μάρτη 1997
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
Να "σβήσουν" τις εικόνες των εξεγερμένων...

Του Παύλου ΑΛΕΠΗ

"Τα παιδιά με τα βρεγμένα πόδια που τους έλεγαν αλήτες...", που ύμνησε ο Ελληνας ποιητής, θα εμφανίζονται πάντα στην ανθρώπινη ιστορία, σε κάθε περίπτωση που οι καταπιεστές θα πιστεύουν πως τα "κανόνισαν" και επέβαλαν το νόμο και την τάξη, την "ισορροπία" των ανισόρροπων μυαλών και ιδεών τους.

Για παράδειγμα, όλα τα τελευταία χρόνια επιχείρησαν να σβήσουν από τη συλλογική μνήμη και τη λογική των λαών τις πλέον στοιχειώδεις αλήθειες, της πραγματικής ελευθερίας, της δημοκρατίας, του πολιτικού, αλλά και του πολιτιστικού λόγου. Πολλοί από τους φορείς αυτής της καθυστέρησης, παγιδευμένοι οι ίδιοι στην "ασφάλεια" της κατασκευασμένης πραγματικότητάς

τους, την πίστεψαν για μόνιμη και οριστική και επένδυσαν χρήματα και "ρόλους" στη διάρκειά της.

Οι ανόητοι ξέχασαν πως το άδικο επιβάλλεται, δεν εμπνέεται και γι' αυτό"ξύπνησαν" μάλλον αιφνιδιασμένοι από τους ήχους των "καλάσνικοφ" στα χέρια των εξεγερμένων του αλβανικού λαού. Μέχρι να "ανασυγκροτηθούν" οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και οι ντόπιοι καταπιεστές, ο λαός είχε στήσει τη λαϊκή "γιορτή" της αυτοάμυνας, της αυτοοργάνωσης, καθώς και τα πρώτα στοιχεία αυτοδιοίκησης, παίρνοντας την ευθύνη της ζωής του στα χέρια του. Για πρώτη ίσως φορά, εξέλεξαν απ' ευθείας τους πραγματικούς τους εκπροσώπους από ανθρώπους ανάμεσά τους και συντονίστηκαν στην "Εθνική Επιτροπή Σωτηρίας του Λαού". Η διατύπωση των αιτημάτων από την επιτροπή ήταν η περήφανη, απεγνωσμένη, αλλά και ώριμη φωνή όλων εκείνων, που κράδαιναν τα όπλα, μέχρι χτες όργανα της καταπίεσής τους. Πατέρας και γιος, πλάι - πλάι, δοκίμασαν το "τραγούδι του καλάσνικοφ" και ένιωσαν τη δύναμη και την ευθύνη του. Ενιωσαν πως, όταν μιλάνε, τους ακούν, αλλά, το κυριότερο, πως, αν παίρνουν την ευθύνη, δεν έχουν την ανάγκη κανενός από τους γραβατωμένους μέχρι πρόσφατα πολιτικούς "ηγέτες".

Μπροστά σ' αυτό το λαϊκό αίσθημα που γινόταν πράξη ήταν που "ξύπνησαν" για τα καλά τα αφεντικά, που όλα αυτά τα χρόνια θεωρούσαν "δεδομένη" την Αλβανία και προκαθορισμένο το ρόλο της σαν ορμητήριο των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή. Ταυτόχρονα, αφυπνίστηκαν και όλοι εκείνοι στο εσωτερικό της χώρας, που ένιωσαν να χάνουν το έδαφος, που είχαν ποτίσει με τα "δυτικά παραμύθια", κάτω από τα πόδια τους, την ώρα που ο λαός τούς μετρούσε και αποφάσιζε με βάση ποιον έβλεπε στο πλάι του.

Στην αρχή, μάλλον ασυντόνιστα, με τη φωνή των πλέον ισχυρών του κόσμου να δίνει τον τόνο, στη συνέχεια, πιο συντονισμένα και σχεδιασμένα άρχισε η πολύμορφη επέμβαση στη μικρή χώρα της Ευρώπης, με στόχο να ξεχαστούν ακόμα και οι εικόνες των εξεγερμένων, όχι μόνο γιατί ανακατεύουν την "τάξη" της Νέας Τάξης, αλλά και γιατί θυμίζουν στους λαούς τη φωνή και πράξη της αντίστασης και του αγώνα. Τα μεγάλα συμφέροντα, που συγκρούονται για τη μοιρασιά στη μικρή χώρα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, δίνουν την εντύπωση - και ίσως όχι μόνο την εντύπωση - κάποιων διαφορετικών τακτικών στους χειρισμούς, που, όμως, αποβλέπουν όλοι κατ' αρχάς στο πνίξιμο, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, της εξέγερσης. Κάποιοι, για παράδειγμα, επενδύουν στη διαιώνιση της εξουσίας του Σ. Μπερίσα ή στην καθυστέρηση της πτώσης του, όσο να στεριώσουν "λύση" στα μέτρα τους. Κάποιοι "βάζουν τα λεφτά τους" απ' ευθείας στην κυβέρνηση Φίνο, αρκεί να περάσει "μπροστά τους" κάποιες πρώτες εξετάσεις. Κάπως έτσι μπορεί και να εξηγηθεί το γεγονός, από τη μία, των προσπαθειών του Αλβανού πρωθυπουργού να δείξει πως "ελέγχει" κάπως την κατάσταση και επίσης δεν "παρασύρεται" πλέον "ούτε καλημέρα να πει" με τους εξεγερμένους και, από την άλλη, τα ταξίματα για οικονομική βοήθεια κάποιων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (κύρια, ΗΠΑ και μερικές ευρωπαϊκές), που, όμως, τελειώνουν πάντα με τον όρο της "πρώτης ομαλοποίησης της κατάστασης". Κάποιοι, τέλος, ίσως ακόμα "δεν πείθονται", αλλά, φυσικά, ακόμα και με αυτό τον τρόπο, σχεδιάζουν, πιέζουν, επεμβαίνουν και επιχειρούν, τόσο να αποκλείσουν, όσο και να επιβάλουν...

Ολοι αυτοί μπορεί να διαφέρουν στον τρόπο, στη μορφή, ή το χρόνο της επέμβασης, όμως ευδοκιμούν μόνο με τον όρο "ο λαός στη γωνία" και στο όνομα αυτού του κοινού ιμπεριαλιστικού σκοπού βρίσκονται ενωμένοι και αλληλοβοηθούμενοι μέσα στον ανταγωνισμό τους. Ετσι, για παράδειγμα, πολύ γρήγορα "έπεσαν ή μάλλον αντιστράφηκαν οι τόνοι" της ελληνικής κυβέρνησης, όσον αφορά τους Ιταλούς πεζοναύτες που "πρόλαβαν" και αγκυροβόλησαν κοντά στο λιμάνι του Δυρραχίου και από πιθανό "μαχαίρωμα" μετατράπηκαν σε "χτύπημα στην πλάτη" και έμμεση ενθάρρυνση, με την προσδοκία ότι ίσως να έρθει σύντομα και η σειρά μας...

Συντονισμένοι μ' αυτήν την τακτική του λεγόμενου διεθνούς παράγοντα βρέθηκαν στο εσωτερικό της χώρας, από την πρώτη στιγμή, οι κάθε λογής πολιτικάντηδες, ανεξάρτητα αν ήταν του "κύκλου" του Μπερίσα ή της λεγόμενης αντιπολίτευσης. Το κριτήριο και γι' αυτούς ήταν να μην αφήσουν να "παίρνει οξυγόνο" η υπόθεση της εξέγερσης. Ετσι, αφού φρόντισαν να κόψουν την επέλαση των εξεγερμένων και να σκορπίσουν σύγχυση, στήνοντας κυβέρνηση με τον Μπερίσα, αμέσως μετά άρχισαν να περνούν τις εξετάσεις, στέλνοντας απέξω όπως - όπως εικόνες της προσπάθειάς τους για ευρωπαϊκό "νοικοκυριό", αλλά και της πλήρους απομόνωσης των εξεγερμένων. Εχοντας "ζεστή την πλάτη" από την ταγμένη "βοήθεια" των ιμπεριαλιστών, την "ξανα"-τάζουν στον αλβανικό λαό, με τον όρο να "κάτσει ήσυχα" και να μην ακούει την ίδια τη φωνή του... "Οι Αλβανοί πρέπει να μας βοηθήσουν για να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε", δήλωσε πριν λίγες μέρες ο Ολλανδός Γιαν ντ' Ασενμπουργκ, επικεφαλής της 11μελούς ευρωπαϊκής αποστολής που έκανε 48ωρη περιοδεία στη χώρα. Η κυβέρνηση Φίνο και οι άλλοι πολιτικάντηδες κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, ακριβώς για να "... τους βοηθήσουν". Προσπαθούν στο εσωτερικό της χώρας να απευθυνθούν σε κάποια στρώματα με νοοτροπία "Βασίλη κάτσε φρόνιμα..." και χρησιμοποίησαν γι' αυτόν το σκοπό, τουλάχιστον στην πρώτη φάση, αρκετούς "μαϊμούδες" - εξεγερμένους ή τοπικά "θεσμικά" στελέχη που δηλώνουν ετοιμότητα να επιβάλουν το "νόμο και την τάξη", που παράγγειλαν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Δεν αποκλείεται τις μέρες που ακολουθούν να στηθεί και καμιά μεγάλη προβοκάτσια - γιατί μικρότερες συμβαίνουν καθημερινά - που να δικαιολογεί κάποια σκληρότερα μέτρα κατά των εξεγερμένων ή πιο άμεσες στρατιωτικές επεμβάσεις από το εξωτερικό.

Η "Εθνική Επιτροπή Σωτηρίας του Λαού" χειρίζεται τα ζητήματα με περισσή ωριμότητα και ευθύνη και δείχνει πραγματικά πως προωθεί από την πλευρά της μια πολιτική λύση, που αντανακλά τους αληθινούς πόθους του λαού της Αλβανίας. Γι' αυτό δεν τους θέλουν απλά στριμωγμένους, αλλά εξαφανισμένους από κάθε χώρο αποφάσεων.

Ο ελληνικός λαός θα είναι κερδισμένος μόνο αν με κάθε τρόπο σταθεί στο πλευρό εκείνων που αγωνίζονται ενάντια στα ιμπεριαλιστικά "πλάνα" και δεν επιτρέψει κανενός είδους επέμβαση, που σκαρώνουν τα επιτελεία και της ελληνικής κυβέρνησης, οραματιζόμενα "μεγάλα παιχνίδια" και "ανάθεση ρόλων" στην περιοχή...

Στην αρχή, μάλλον ασυντόνιστα, με τη φωνή των πλέον ισχυρών του κόσμου να δίνει τον τόνο, στη συνέχεια, πιο συντονισμένα και σχεδιασμένα, άρχισε η πολύμορφη επέμβαση στη μικρή χώρα της Ευρώπης, με στόχο να ξεχαστούν ακόμα και οι εικόνες των εξεγερμένων, όχι μόνο γιατί ανακατεύουν την "τάξη" της Νέας Τάξης, αλλά και γιατί θυμίζουν στους λαούς τη φωνή και πράξη της αντίστασης και του αγώνα


ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ της, κατά τη συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επισήμανε την αναγκαιότητα να πυκνώσουν οι συναντήσεις πρώτα από όλα μεταξύ των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, για να αρχίσουν να λύνουν μια σειρά προβλήματα που αφορούν περισσότερο τα πρακτικά μέτρα συντονισμού και άμεσης αντίδρασης στην πολιτική του πολυεθνικού κεφαλαίου. Ο "Ρ" δημοσιεύει σήμερα ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας της Γενικής Γραμματέα (σελίδες 6-8)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ στην Αλβανία. Οι απεσταλμένοι του "Ρ" είχαν μια ενδιαφέρουσα συνομιλία με στέλεχος του παράνομου Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας, που μεταξύ άλλων τονίζει: "Εμείς θεωρούμε ότι είναι πιο σωστό να λύσουμε τα προβλήματά μας με τις δυνάμεις μας. Δυνάμεις του αλβανικού λαού και των μειονοτήτων που ζουν στη χώρα. Η ιστορία έχει επιβεβαιώσει ότι ο αλβανικός λαός και οι μειονότητες που ζουν εδώ, μπορούν να το πετύχουν, ενώ τις ξένες δυνάμεις, όποιες και αν είναι αυτές, δύσκολο να τις δεχτεί η Αλβανία, γιατί είναι δύσκολο να έρθουν με πραγματικά καλές διαθέσεις (σελίδες 12 - 13)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΕΒΓΟΣ.Ενα αφιέρωμα του "Ρ" στο γνωστό ηγέτη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, που πριν πενήντα χρόνια έπεφτε νεκρός κάτω από τα δολοφονικά βόλια των εγκάθετων του ξενοστήριχτου μεταβαρκιζιανού κράτους (σελίδα 14)

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ζώνη. Βαρύ φόρο αίματος πληρώνουν κάθε χρόνο οι εργατοτεχνίτες στο βωμό του κέρδους εφοπλιστών και εργοδοτών. Ολα τα εργατικά ατυχήματα έχουν ένα κοινό στοιχείο, την έλλειψη ακόμα και στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας. Η ανεργία εξαπλώνεται και οι άνεργοι επιλέγονται κάθε πρωί από "κεφαλοκυνηγούς", για να δουλέψουν χωρίς ασφάλιση, χωρίς μέτρα προστασίας και με λειψό μεροκάματο (σελίδες 24 - 25)

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΕΕ.Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών μπαίνει με αισιοδοξία στην τελική ευθεία για τις εκλογές στο ΤΕΕ, που θα γίνουν στις 30 Μάρτη και στις οποίες καλούνται να πάρουν μέρος οι πάνω από 70.000 διπλωματούχοι μηχανικοί της χώρας. Μια αισιοδοξία που πηγάζει από την αγωνιστική συνέπεια της παράταξης, η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα υπερασπίστηκε αταλάντευτα το ρόλο του μηχανικού, μακριά από συμβιβασμούς και συναινετικές αυταπάτες (σελίδες 38 - 39)

ΣΥΝΘΗΚΗ Μάαστριχτ - ΟΝΕ. Το όραμα της "ενοποίησης" και ο εφιάλτης της ανεργίας. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με διψήφιο ποσοστό ανεργίας, υποστηρίζουν τώρα οι κυβερνώντες, εκτιμώντας στις ανεπίσημες συζητήσεις τους ότι το ποσοστό ενδεχόμενα να ξεπεράσει το 15% μέχρι το 2000!.. (σελίδα 15)

ΜΕ ΟΡΑΤΟ τον κίνδυνο να εξελιχθεί σε μία ακόμα φιέστα άκριτης υποστήριξης της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, συνέρχεται στα μέσα της βδομάδας στο Ηράκλειο Κρήτης το θεματικό συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), με αντικείμενο το κυβερνητικό σχέδιο για τις αναγκαστικές συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων (σελίδα 40)

ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ.Περίοδο διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, με την απουσία των εργαζομένων, διανύει η ΟΤΟΕ και απ' ό,τι φαίνεται, η πίεση των εργοδοτών θα περιορίσει σημαντικά αυτή τη φορά τα περιθώρια της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας να επικαλεστεί μια ακόμα "νίκη". Εκτός όμως από τη σύμβαση, η ΟΤΟΕ έχει να αντιμετωπίσει νέα δεδομένα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στο ασφαλιστικό(σελίδα 34)

Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ της 25ης Μάρτη, προσφέρεται για "περιήγηση" στην εντελώς άγνωστη, στους περισσότερους - γνωστή, ίσως σε ελαχίστους, αλλά με πολλά κενά και λάθη της μέχρι τώρα ιστοριογραφίας - ιστορία της παλαιότερης σωζόμενης ελληνικής εφημερίδας του προεπαναστατικού αγώνα, της "εφημερίδας του Ρήγα",όπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, αφού αυτή συνδέθηκε με τις επαναστατικές ιδέες, τον αγώνα, το έργο και τη σύλληψή του, που σήμανε και τη σύλληψη του ενός από τους δύο εκδότες της και κλείσιμό της (σελίδες 18 - 19)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ