ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Μάρτη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΗΜΑΘΙΑΣ
Στο έλεος των εμπόρων - βιομηχάνων

"Κανόνι" έριξαν δύο μεταποιητικές βιομηχανίες στο νομό, βάζοντας "φέσι" σε εκατοντάδες παραγωγούς

"Κανόνι" έριξαν δύο μεταποιητικές βιομηχανίες ροδακίνων στην Ημαθία, αφήνοντας απλήρωτους εκατοντάδες παραγωγούς. Πρόκειται για τις βιομηχανίες ΕΒΙΚΟΝ και ΛΑΖΟΣ, που, όπως υπολογίζουν οι συνεταιριστές, χρωστάνε περισσότερα από 25.000.000 δραχμές σε παραγωγούς για προϊόντα που απορροφήθηκαν προς μεταποίηση. Παράλληλα, οι αγρότες καταγγέλλουν ότι, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης περί του αντιθέτου, κανένας παραγωγός δεν πληρώνεται με την τιμή στήριξης από τους εμπόρους και κάτω από πιέσεις και εκβιασμούς αποδέχονται, να τους κλέβουν εν γνώσει τους.

Με αφορμή το παραπάνω γεγονός, έρχονται για άλλη μια φορά στην επιφάνεια τα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών και γίνεται ξεκάθαρο πως οι αγρότες βρίσκονται ανυπεράσπιστοι απέναντι στις ορέξεις εμπόρων και βιομηχάνων. Η τραγική κατάσταση που βιώνουν οι παραγωγοί έρχεται να συμπληρωθεί με τις επιπτώσεις από το νέο κανονισμό για τα οπωροκηπευτικά, που ψηφίστηκε από την Κοινή Οργάνωση Αγοράς και ουσιαστικά προβλέπει το θάψιμο της ροδακινοκαλλιέργειας για τη χώρα μας.

Οικονομικός στραγγαλισμός

Ιδιαίτερα στο Νομό Ημαθίας, υπολογίζεται ότι μέσα στο 1997 το 40% της παραγωγής θα μείνει απλήρωτο, αφού, με βάση τα όσα προβλέπει ο νέος κανονισμός, θα έχει δικαίωμα απόσυρσης το 50% της συνολικής ποσότητας που διατίθεται στην αγορά. Λόγω των ποσοτήτων που θα μείνουν απλήρωτες, αναμένεται να ασκηθεί μεγάλη πίεση προς τους παραγωγούς, οι οποίοι χωρίς καμία προστασία τελικά θα αναγκαστούν να πουλήσουν σε εξευτελιστικές τιμές. Μαύρο, λοιπόν, προβλέπεται το μέλλον για τους ροδακινοπαραγωγούς, που εξωθούνται με τη βία σε εγκατάλειψη της καλλιέργειας. Μαύρο, όμως, ήταν και το παρελθόν, αφού, όπως καταγγέλλουν έμποροι και ενώσεις, ποτέ δεν τους πλήρωσαν με την τιμή παρέμβασης που είχε καθοριστεί στις 85 δρχ. το κιλό.Οπως είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βέροιας Γ. Στόκας,τους έκοβαν λίγο από τον "αέρα", ένα 5% οι έμποροι και άλλο ένα 2,5% οι Ενώσεις, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα κίνησης, τελικά οι αγρότες έπαιρναν στο χέρι 72 δρχ. το κιλό,από τις οποίες οι 27 δρχ. ήταν η επιδότηση.

Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του ροδάκινου πέρσι οδηγήθηκε στις χωματερές. Το 40% του συμπήρυνου έναντι 38 δρχ. το κιλό και το 70% του επιτραπέζιου έναντι 45 δρχ. το κιλό θάφτηκαν, αφού η ελληνική κυβέρνηση, αντίθετα με την Ιταλία, αρνήθηκε να στηρίξει το προϊόν, ώστε να βγει με προοπτικές στην ευρωπαϊκή αγορά και στις αγορές των ανατολικών χωρών.

Ξεκλήρισμα

Μπροστά σ' αυτό το αδιέξοδο που υψώνεται, μετά και την εφαρμογή του νέου κανονισμού, ο νομάρχης Ημαθίας, ως "αιρετός άρχοντας", πήρε την πρωτοβουλία και με επιστολή του προς τον υπουργό Γεωργίας, αφού προβλέπει τα δεινά που έρχονται για τους παραγωγούς, ζητά ουσιαστικά την εφαρμογή τέτοιων μέτρων που τελικά θα εξωθήσουν τους αγρότες από την καλλιέργεια.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, προτείνει σε ό,τι αφορά τη θεσμική τιμή και το σύστημα πριμοδότησης για το συμπήρυνο ροδάκινο να παραμείνει ως έχει, δηλαδή το πριμ να εξακολουθήσει να πηγαίνει στους μεταποιητές. Βασιλικότερος του βασιλέως, όμως, εμφανίζεται για το πρόγραμμα εκρίζωσης που προβλέπει για το 1998 το "ξεπάτωμα" 36.000 στρεμμάτων.Ο νομάρχης κ. Βλαζάκης προτείνει να ισχύσει το πρόγραμμα από φέτος (1997 - 1998) και για 150.000 στρέμματα, ανεξάρτητα μάλιστα από το αν θα καθυστερήσει η καταβολή των κινήτρων για την εκρίζωση.

Οι αγρότες, που βλέπουν το τέλος τους να έρχεται και γνωρίζοντας ότι δεν είναι μονόδρομος η καταστροφή της ροδακινοκαλλιέργειας για τη χώρα μας, αντίθετα μπορεί να στηριχτεί και να βγει δυναμικά το προϊόν στην εσωτερική και διεθνή αγορά, απαιτούν από την κυβέρνηση: Μέτρα για την εξασφάλιση της τιμής παρέμβασης, να πηγαίνει η επιδότηση στους παραγωγούς, να δοθούν κίνητρα, ώστε να λειτουργήσουν μέσα από τους συνεταιρισμούς οι μεταποιητικές βιομηχανίες που έκλεισαν, μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής και οικονομική στήριξη του εξαγώγιμου προϊόντος, δηλαδή επιδότηση του κόστους μεταφοράς. Αρκεί να αναφέρουμε ότι το κόστος για τη μεταφορά 18 - 20 τόνων ροδάκινου ανέρχεται περίπου στο 1.000.000 δρχ.

Οι εκλογές στο ΤΕΕ και η ταξική θέση μας

Το ΤΕΕ αποτελεί τον ανώτατο τεχνικό σύμβουλο του κράτους και το όραμα του Νίκου Κιτσίκη ήταν να δρα ως ένα προοδευτικό όργανο των τεχνικών, που θα έχει θέσεις αναπτυξιακές, σωστές για τη χώρα και τον λαό της και έτσι έδρασε όσο ο Κιτσίκης ήταν στα πράγματα, από το τέλος της δεκαετίας του '20 μέχρι το 1941, και ακόμη σε ανάλογα μέτρα στα πρώτα χρόνια μετά τη λεγόμενη μεταπολίτευση του 1974.

Στην Κατοχή το ΤΕΕ σιωπούσε, ενώ στα μεταπολεμικά χρόνια και τον Εμφύλιο ήταν από τα πλέον αντιδραστικά όργανα - λίγο άρχισε να αλλάζει η κατάσταση το 1963, χωρίς όμως εντυπωσιακές διαφορές.

Σήμερα, ο πρόεδρος και η ηγετική ομάδα της Διοικούσας Επιτροπής του ολοκληρώνουν τη διαμόρφωση του ΤΕΕ σε μια συντεχνία σε πολλά επίπεδα, διαμορφώνοντάς το σε ένα ακόμη όργανο της άρχουσας τάξης:

  • Συντεχνία μιας ηγετικής ομάδας μηχανικών, "επαγγελματιών συνδικαλιστών", που λυμαίνονται τους τεράστιους πόρους του ΤΕΕ μέσα από τις πραγματογνωμοσύνες, τις μεταβάσεις σε συσκέψεις και εκπροσωπήσεις στο εξωτερικό κ.ά., φθάνοντας ακόμη και σε αναθέσεις μελετών και κατασκευών από το ΥΠΕΧΩΔΕ, επιλεκτικά στα μέλη αυτής της ομάδας.
  • Συντεχνία, που προωθεί τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων με τις συνεχείς και επίμονες (και προφανώς με ανταλλάγματα) πιέσεις προς το ΥΠΕΧΩΔΕ με τη μορφή είτε φανερών "επιστημονικών παρεμβάσεων" (για να θυμόμαστε και τον ρόλο του ΤΕΕ!) είτε παρασκηνιακών διαβουλεύσεων με τις άλλες ηγετικές ομάδες (Σύνδεσμο Ανωνύμων Τεχνικών Εταιριών κ.ά.).
  • Συντεχνία, που προωθεί τα συμφέροντα των μικρομεσαίων κατασκευαστών, οι οποίοι, λόγω του πλήθους τους, είναι εξ ίσου καταστροφικοί για την πολεοδομική πολιτική και είναι οι υπεύθυνοι της τσιμεντοποίησης όλης της χώρας.
  • Συντεχνία μιας κάστας μελών του, που λυμαίνονται τις πραγματογνωμοσύνες και τις άλλες οικονομικά παχυλώς αμειβόμενες - όχι όλες - επιτροπές.
  • Συντεχνία, που προωθεί τα μέλη της σε ανώτερες πολιτικές θέσεις και ας μην ξεχνάμε ότι πολλά από τα στελέχη των αστικών κυβερνήσεων προέρχονται από τις τάξεις των ηγετικών ομάδων του ΤΕΕ (Τσιπλάκος, Γεννηματάς, Κατσίκης, Γείτονας, Κουλουμπής, Λιάσκας κ.ά.).
  • Συντεχνία, τέλος, που μερικές από τις κορυφές της (γιατί υπάρχουν και άλλα κεφάλια πολύ μεγάλα που δρουν στο παρασκήνιο), έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε τις έγχρωμες φωτογραφίες τους (με δικά μας έξοδα, από τις εισφορές μας) στο Ενημερωτικό Δελτίο του ΤΕΕ.

Το ΤΕΕ δεν αποτελείται γενικά από "μηχανικούς", αλλά έχει έντονο τον ταξικό χαρακτήρα σε κάθε δραστηριότητά του. Υπάρχουν μηχανικοί εργαζόμενοι είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε ως δημόσιοι υπάλληλοι, υπάρχουν, όμως, και εκείνοι που είναι επιχειρηματίες, στους οποίους εργάζονται οι προηγούμενοι, υπάρχουν εκείνοι που εκφράζουν τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης, μέσα από τις "συντεχνίες" που είδαμε, όπως υπάρχει και το στρώμα των μηχανικών που κινούνται μέσα στην εκμετάλλευση και την ανεργία, ιδίως οι νέοι από αυτούς.

Το τι κάνει σήμερα το ΤΕΕ στα καίρια προβλήματα της χώρας, αλλά και των απλών μηχανικών, είναι συνέπεια αυτής της ταξικής του διαστρωμάτωσης και, φυσικά, ό,τι κάνει ως τώρα εκφράζει τα συμφέροντα της ηγετικής του ομάδας και των περί αυτήν, ανεξάρτητα σε ποιο από τα κόμματα είναι - αρκεί να είναι κόμμα της αστικής τάξης, ή ουρά της.

Είναι γνωστό ότι οι θέσεις του ΤΕΕ απέναντι στα "μεγάλα έργα" ταυτίζονται με τις θέσεις του Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιριών:

- Στα Σπάτα απέφυγε να εμφανιστεί στη Βουλή, και ως τώρα δεν έχει πάρει θέση (ούτε και θα πάρει).

- Στο Ρίο - Αντίρριο το ίδιο, εκτός από κάποια "ανεξήγητη πολεμική" κατόπιν εορτής απέναντι στο ΥΠΕΧΩΔΕ, μέχρι που τα "ξαναβρήκαν" (πολύ σύντομα, βέβαια).

- Στον καταιγισμό των χρυσοφόρων για τους μεγαλοεργολάβους οδικών έργων ομοίως. Αναφερόμαστε όχι μόνο στα τεχνικοοικονομικά προβλήματα (αμαρτωλές συμβάσεις κλπ.), αλλά και επί της ουσίας των έργων (Σπάτα ή Τανάγρα, σιδηρόδρομος στο Ρίο - Αντίρριο, τραμ και ΜΜΜ αντί οδικών έργων κλπ.).

- Στο πρόβλημα της αποβιομηχάνισης, σιωπά επιμελώς ή εκδίδει ανώδυνες ανακοινώσεις (Λαύριο, Μαντούδι, Ναυπηγεία, "Πειραϊκή - Πατραϊκή" και πλήθος άλλων).

- Στο θέμα των μεταφορών στην Αθήνα, προωθεί με κάθε τρόπο το ΙΧ, δήθεν μέσω του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού (καταλυτικά) και είναι γνωστό το θέμα, όχι μόνο του ποιος κερδίζει άμεσα από την απόσυρση, όσο και μακροπρόθεσμα, από την εμμονή στο ΙΧ και όχι στα ΜΜΜ.

- Στα πολεοδομικά προβλήματα της Αθήνας ιδιαίτερα ή δεν παίρνει θέσεις ή παίρνει έμμεσα ή και άμεσα τις πλέον αντιδραστικές (συντελεστές δόμησης, Ελαιώνας, τραμ Αθήνας, Πάρκο Ελευθερίας, Μουσείο Γουλανδρή, Δάσος Χαϊδαρίου και πολλά άλλα).

Σημειώνεται η ισχυρή σύμφυση του ΤΕΕ με τον Οργανισμό Λαμπράκη, που για να μην έχουμε αυταπάτες είναι πολύ βαθύτερος από μια απλή επαγγελματική σχέση του ιδιωτικού γραφείου του κ. Λιάσκα με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Πρόκειται για την τυπική σχέση όλων των Ελλήνων αστών πολιτικών με τον μεγιστάνα των ΜΜΕ, και εντάσσεται στο σημείο που αναφέραμε, τη χρήση δηλαδή του ΤΕΕ ως προθαλάμου της ανώτερης πολιτικής εξουσίας. Ακόμη, σε ένα μεγάλο φάσμα φιλικών προς τον Λαμπράκη ενεργειών του, σημειώνεται η απόφαση της προηγούμενης ΔΕ του ΤΕΕ για σύμπηξη κοινού Ιδρύματος του ΤΕΕ με τον ΟΜΜΑ(η απόφαση ελήφθη με εισήγηση του κ. Λιάσκα, στη συνεδρίαση της ΔΕ την 21 - 10 - 93).

- Στα θέματα των απλών μηχανικών, συνταξιοδοτικά, αμοιβών, επαγγελματικής προστασίας τους, σιωπά επιμελώς, πλην των καθαρά συντεχνιακών και αυτών όχι σε σωστή κατεύθυνση, αλλά σε λαϊκίστικη.

- Στο θέμα της τράπεζας του ΤΣΜΕΔΕ, ξεπούλησε τις δικές μας εισφορές σε όφελος των μεγαλοεργολάβων και προμηθευτών του Δημοσίου.

Εμείς θέλουμε ένα ΤΕΕ ταξικό, που να εκφράζει τα συμφέροντα των εργαζομένων της χώρας και των εργαζομένων μηχανικών και όχι τα συμφέροντα της αστικής τάξης και εκείνων που ροκανίζουν τα κοκαλάκια από τα αποφάγια του "μεγάλου φαγοποτιού".

Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ έχει ταξικό πρόγραμμα, πρόγραμμα που εξυπηρετεί όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα σε ποιο κόμμα ανήκουν: Η ανεργία δεν έχει χρώμα, και οι συντάξεις είναι ίδιες για όλους, μόνο που κάποιοι δεν πλήττονται από την ανεργία και οι συντάξεις τους είναι εξασφαλισμένες από άλλες αποταμιεύσεις, που προέρχονται από την "επιχειρηματική δραστηριότητα", εκεί όπου δουλεύουν οι υπόλοιποι είτε ως υπάλληλοι είτε ως "συνεργάτες" (!) με τον γνωστό τρόπο απόληψης υπεραξίας μέσω του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών.

Εμείς, αρνούμαστε να γίνουμε μια συναινετική ουρά της αστικής τάξης και της ηγετικής ομάδας του ΤΕΕ και των συμφερόντων της και παλεύουμε για ένα ΤΕΕ, που θα εκφράζει τα συμφέροντα των εργαζόμενων μηχανικών, που δεν είναι διαφορετικά από τα συμφέροντα του εργαζόμενου ελληνικού λαού.

Γ. Μ. ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ

ΣΕΡΡΕΣ
Απούλητα παραμένουν τα καπνά
  • "Απέχουν" από την αγορά οι ασύδοτοι έμποροι, εκβιάζοντας τους παραγωγούς να πουλήσουν την παραγωγή με περσινές τιμές
  • Μείωση 40% του αριθμού των παραγωγών και 47% των καλλιεργούμενων εκτάσεων την τελευταία 15ετία στο νομό

Απροστάτευτοι απέναντι στις ορέξεις των εμπόρων βρίσκονται και πάλι οι καπνοπαραγωγοί, που, ενώ σε λίγο πρέπει να ξεκινήσουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο, ακόμη δεν έχουν πουλήσει την περσινή σοδειά, εξαιτίας της άρνησης των εμπόρων να τηρήσουν τα συμβόλαια που υπέγραψαν. Οπως φαίνεται από τη μέχρι τώρα "εμφανή απουσία" τους από την αγορά, στοχεύουν να εκβιάσουν τους αγρότες, να τους εξαναγκάσουν να πουλήσουν τα καπνά με περσινές τιμές. Κι αυτό υποβαθμίζοντας τεχνητά την ποιότητα των καπνών, αφού γνωρίζουν πως όσες ενστάσεις και αν υποβληθούν δε θα προλάβουν να εξεταστούν.

Στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, έχουν παραχθεί περισσότεροι από 50.000 τόνοι καπνά με καθορισμένο πλαφόν 48.365 τόνους. Μέχρι το τέλος του Φλεβάρη, είχαν πουληθεί μόλις 11.145 τόνοι καπνού. Από τους 10.493 τόνους Μπέρλεϊ, πουλήθηκαν οι 5.357 με μέση τιμή 800 δρχ. το κιλό. Από τους 5.613 τόνους Καμπά Κουλάκ, οι 3.566 με μέση τιμή 1.000 δρχ. το κιλό και από τα Βιρτζίνια 1.273 τόνοι έναντι 4.236 που είναι η ποσόστωση, με μέση τιμή 1.200 δραχμές κατά κιλό.

Οι παραγωγοί που καλλιεργούν τις ποικιλίες Μπασμά, Κατερίνης και Σ.79 δεν έχουν πουλήσει ακόμη, με εξαίρεση ορισμένους καλλιεργητές του Κιλκίς, της Θεσσαλονίκης, της Ημαθίας και της Πέλλας, που παράγουν μικρό μέρος της συνολικής ποσόστωσης. Στις κύριες καπνοπαραγωγικές περιοχές, τις Σέρρες και την Πιερία, μένει αδιάθετο το σύνολο σχεδόν της περυσινής παραγωγής.

Πιο συγκεκριμένα, οι 17.000 τόνοι της ποικιλίας Κατερίνη, που στο σύνολό της παράγεται στην Πιερία παραμένει απούλητη. Ιδια είναι η κατάσταση και με τους 2.650 τόνους της ποικιλίας Σ.79. Σε ό,τι αφορά τον Μπασμά, από τους 8.076 τόνους ποσόστωση, έχουν πουληθεί μόλις 949 τόνοι με μέση τιμή 1.800 δρχ. το κιλό.

Δικαιολογημένα, λοιπόν, οι περίπου 6.500 καπνοπαραγωγοί των Σερρών, βρίσκονται σε απόγνωση. Την τελευταία πενταετία στο Νομό Σερρών καλλιεργούνται, ουσιαστικά, δύο ποικιλίες καπνού ανατολικού τύπου: Μπασμάς και Σ.79. Ο Μπασμάς παράγεται κυρίως στις περιοχές Σερρών, Νιγρίτας, Ζίχνης και Σιδηροκάστρου, ενώ η Σ.79 στην περιοχή Ποροίων και στα χωριά Χείμαρρος και Λιθότοπος των Σερρών.

Λιγοστεύουν οι παραγωγοί

Με βάση στοιχεία του γραφείου Σερρών του Οργανισμού Καπνού (προϊστάμενος Κ. Τσακιρίδης), την τελευταία 15ετία, ο αριθμός των παραγωγών μειώθηκε κατά 40% ενώ, αντίστοιχα, μειώθηκαν κατά 47% οι καλλιεργούμενες εκτάσεις και κατά 34,5% η παραγόμενη ποσότητα. Ο καπνός, ενώ αξιοποιεί μόλις τα 3,5% των καλλιεργούμενων εκτάσεων του Νομού Σερρών, συμβάλλει γύρω στο 14% στην ακαθάριστη αξία γεωργικής παραγωγής. Η συμβολή αυτή γίνεται μεγαλύτερη, αν λάβουμε υπόψη ότι το 80% του καπνού καλλιεργείται σε ξερικά εδάφη.

Τα παραπάνω στοιχεία, σε συνδυασμό με τις ποσοστώσεις και το γεγονός ότι οι νέοι δεν μπορούν να μπουν στις καλλιέργειες, δείχνουν καθαρά αυτό που χρόνια τώρα αντιπαλεύουν οι αγρότες, δηλαδή τη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής και του αριθμού των αγροτών. Με άλλα λόγια, βλέπουμε να συντελείται σταδιακά το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Οσον αφορά την περσινή παραγωγή καπνού, οι καπνέμποροι, που χρόνια τώρα έχουν την ανοχή των κυβερνήσεων, δε φαίνονται διατεθειμένοι να τηρήσουν τα συμβόλαια που υπέγραψαν με τις Ομάδες Παραγωγών. Αυτό έχει φέρει σε αμηχανία τους αγρότες. Σύμφωνα με στοιχεία της Καπνικής, οι εμπορικές τιμές των συμβολαίων για τη σοδειά του 1996 στον Μπασμά και για την ποιότητα Α/Β, μαζί με την επιδότηση που έχει καθοριστεί στις 1.158,7 δρχ. το κιλό, η τιμή θα πρέπει να ξεπεράσει τις 3.000 δρχ./κιλό. Ομως οι έμποροι μεθοδεύουν να πάρουν τα καπνά με περσινές τιμές δηλαδή γύρω στις 2.000 -2.300 δρχ. το κιλό, χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα που έχουν να βαθμολογούν την ποιοτική σύνθεση του προϊόντος. Οπως δήλωσε στο "Ρ" ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου ΖίχνηςΦ. Βότσης,πέρσι πουλήσανε κατά μέσο όρο στις 2.000 δρχ. το κιλό, ενώ το πραγματικό κόστος παραγωγής ξεπερνά κατά πολύ τις 2.500 δρχ. "Αν λάβουμε υπόψη την αύξηση των καλλιεργητικών εφοδίων και εξόδων, φέτος δε θα πρέπει να δώσουμε τον καπνό κάτω από 3.000 δρχ. Ομως οι έμποροι επιδιώκουν να πάρουν τον καπνό για ένα κομμάτι ψωμί και εμείς δεν έχουμε κανέναν να μας προστατέψει".

Μόνος δρόμος

Στο Αγιο Πνεύμα Σερρών, οι αγρότες πέρσι πήραν μαζί με την επιδότηση περίπου 2.300 δρχ. το κιλό και μέχρι το Μάρτη είχαν διαθέσει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους. Φέτος, ακόμη περιμένουν. "Οι καπνέμποροι προσπαθούν να απογοητεύσουν τους παραγωγούς για να πάρουν τα καπνά, όπως θέλουν και η κυβέρνηση μάς αφήνει απροστάτευτους στο στόμα του λύκου", λέει ο Δ. Παπαοικονόμου και διευκρινίζει: "Θα βγουν να αγοράσουν λίγο πριν τη λήξη της περιόδου (15 Μάη) για να αναγκάσουν τους αγρότες να πουλήσουν όσο όσο και να μη μείνει στα χέρια τους η παραγωγή". Την ίδια εξήγηση δίνει και ο Γ. Αργυρίου από την Ηλιοκώμη, που εξηγεί ότι, φέτος, τα καπνά είναι ποιοτικά αναβαθμισμένα. Οι καπνέμποροι κυκλοφορούν τη φήμη πως η αγορά δεν πηγαίνει καλά (έχει πέσει η τιμή στα 2 δολάρια) και επειδή έχουν ξεφύγει από τους αρχικούς υπολογισμούς τους, προειδοποιούν, δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν τις τιμές που υπέγραψαν.

Από τη μεριά τους, οι αγρότες βλέπουν πως ο μόνος τρόπος να περισώσουν τον κόπο τους και το εισόδημά τους είναι ο αγώνας. Ομως, η κυβέρνηση προσπαθεί να τους τρομοκρατήσει, αφού, φέτος, τρία χρόνια μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις των καπνοπαραγωγών, τον Απρίλη του 1994, εκατοντάδες αγρότες σύρονται στα δικαστήρια και καταδικάζονται γιατί τόλμησαν να διεκδικήσουν αύξηση των ποσοστώσεων, τιμές στα προϊόντα και προστασία από την ασυδοσία των εμπόρων. "Δε μας μένει άλλος δρόμος παρά να αντιδράσουμε", λέει με νόημα ο Ν. Μουλαδένιος από την Τούμπα Σερρών και προειδοποιεί πως διαφορετικά η κατάσταση θα χειροτερέψει.

Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Εκθεση - ντοκουμέντο

Συνεχίζεται, έως την Παρασκευή 28 - 3 - 97,η έκθεση τιμής και μνήμης για τα 50χρονα από τη δημιουργία του κολαστηρίου της Μακρονήσου (1947 - 1997), στην αίθουσα "Κόντογλου" του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αθήνας, Ακαδημίας 50, που εγκαινίασε την Τετάρτη 19/3 η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ).

Επέτειος
  • Τα Παραρτήματα ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ και ΠΑΤΡΩΝ της ΠΕΑΕΑ, διοργανώνουν εκδήλωση την Κυριακή 30 - 3 - 97 και ώρα 11.30 π.μ. στο Πάος Καλαβρύτων, για να τελέσουν το ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων αγωνιστών του 12ου Τάγματος του ΕΛΑΣ και των μαχητών του ΔΣ Πελοποννήσου στην περιοχή Πάου - Βενισίου. ΗΠΕΑΤΑΘ (1944 - 1967) δρομολογεί πούλμαν για την εκδήλωση, που αναχωρεί από την πλατεία Κάνιγγος στις 7. π.μ..Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ: 32.20.183 - 58.17.384 - 57.22.865.
Συνεστιάσεις
  • Τα Παραρτήματα ΤΟΥΜΠΑΣ, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ, ΧΑΡΙΛΑΟΥ, ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ της ΠΕΕΠΠ πραγματοποιούν συνεστίαση την Παρασκευή 28 - 3 - 97 στις 8 μ.μ.,στην ταβέρνα "ΔΙΑΣ", Ανατολικής Θράκης 73, Κάτω Τούμπα. Προσκλήσεις στα κατά τόπους Παρ/τα και στα κεντρικά γραφεία, Βενιζέλου 50 - Θεσσαλονίκη.
  • Το Παράρτημα ΠΑΤΗΣΙΩΝ - ΡΙΖΟΥΠΟΛΗΣ πραγματοποιεί συνεστίαση προς τιμήν των 54 χρόνων της ΕΠΟΝ, την Κυριακή 30 - 3 - 97 στις 12 μεσημέρι στην ταβέρνα"ΤΟ ΤΖΑΚΙ", Ι. Φωκά και Αμυκλών, στάση Φωκά. (Λεωφορείο 054, τρόλεϊ 13).
  • Το Παράρτημα ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ πραγματοποιεί συνεστίαση την Κυριακή 30 - 3 - 97 στις 8.30 μ.μ.,στο κέντρο "Ο ΘΟΔΩΡΟΣ". Θα υπάρχει πλούσιο μουσικό πρόγραμμα με ζωντανή ορχήστρα.
Γενικές Συνελεύσεις

Τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ καλούν τα μέλη τους να παραβρεθούν στις Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιούν:

  • ΠΛΑΚΑΣ,την Κυριακή 30 - 3 - 97 στις 10.30 π.μ.,στο Πολιτιστικό Σύλλογο "Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ", πλατεία Φιλομούσου Εταιρείας 2.
  • Το Παράρτημα ΠΥΡΓΟΥ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί το Σάββατο 29 - 3 - 97 στις 9 π.μ. την απολογιστική Συνέλευσή του στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Μαύρο προβλέπεται το μέλλον για τους ροδακινοκαλλιεργητές της Ημαθίας, αφού, μόνο για φέτος, υπολογίζεται ότι θα τους μείνει στα χέρια το 40% της παραγωγής, χωρίς να πάρουν δραχμή

Από παλιότερες κινητοποιήσεις των καπνοπαραγωγών Σερρών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ