ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Μάρτη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΕΣΜΟΙ ΚΟΙΝΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Τούτες τις ώρες, που οι διάφοροι "πολιτισμένοι" της ιμπεριαλιστικής Δύσης, μαζί και οι όψιμοι "δικοί μας" εκσυγχρονιστές και άλλοι "πατριώτες", ζήλεψαν τη δόξα της επιβολής της βαρβαρότητάς τους και θέλουν να αναδειχτούν πρωτοπόροι στην επέμβαση ενάντια στον ηρωικό εξεγερμένο αλβανικό λαό, οι Ελληνες εργαζόμενοι πρέπει να αντισταθούν. Να ξεσηκωθούν και να φράξουν το δρόμο της εξάπλωσης της κυριαρχίας της "νέας τάξης πραγμάτων" πάνω στους λαούς, και στον αλβανικό και στον ελληνικό. Η ευφορία που διακατέχει τους κύκλους της κυρίαρχης αστικής τάξης της Ελλάδας, γιατί άδραξαν την ευκαιρία να επαναλάβουν τα ηρωικά κατορθώματα της "Μεγάλης Ιδέας του Εθνους", ενάντια σ' ένα φιλικό γείτονα λαό, χτυπά ίσια στην ακόμη πιο σκληρή ταξική υποδούλωση των καταπιεσμένων στην Ελλάδα. Με τον αλβανικό λαό, ενώ δε μας χωρίζει τίποτα, μας ενώνουν πολλά. Οι δεσμοί ανάμεσα στους δυο λαούς είναι ισχυροί και ακατάλυτοι, γιατί οικοδομήθηκαν εκατοντάδες χρόνια πριν, στους κοινούς αγώνες για ανεξαρτησία, εθνική και κοινωνική απελευθέρωση.

***

Η κοινή πάλη των λαών Ελλάδας και Αλβανίας ενάντια στον οθωμανικό ζυγό χρονολογείται πριν ακόμη από την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης. Ξεχωριστή θέση κατέχουν οι κοινοί αγώνες Αλλήνων και Αλβανών ενάντια στον Τουραχάν πασά το 1423 στην Πελοπόννησο. Μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους οθωμανούς του Μωάμεθ, οι κοινές εξεγέρσεις εξεγέρσεις Ελλήνων και Αλβανών πυκνώνουν. Ο Ουίλιαμ Μίλερ, στο έργο του "Η Τουρκία καταρρέουσα", αναφέρει ότι "η Αλβανία και η Ηπειρος αποτέλεσαν πάντοτε το επισφαλέστερο μέρος της ευρωπαϊκής Τουρκίας, βρισκότανε σε τέτοια κατάσταση που Τούρκος δεν τολμούσε να εμφανιστεί σ' αυτές...".

Στα 1458 εκδηλώθηκε κοινή εξέγερση Ελλήνων και Αλβανών στο Μοριά και το 1479 ως το 1481 και απ' αφορμή τον πόλεμο των Βενετών ενάντια στους οθωμανούς, ακόμη και μετά τον τερματισμό του, οι Αλβανοί και οι Ελληνες συνεχίζουν, από κοινού, από το Μοριά ως την Αυλώνα και τη Χειμάρα τον ξεσηκωμό ενάντια στους Τούρκους κατακτητές. Οι εξεγέρσεις συνεχίζονται και το 1495, απ' αφορμή το σχέδιο του Κάρολου Η της Γαλλίας για "απελευθέρωση" της Ανατολικής Ευρώπης από τους οθωμανούς. Προετοιμάζεται εξέγερση από Αλβανούς και Ελληνες σ' όλα τα Βαλκάνια, με επίκεντρο τα παράλια της Αλβανίας, της Δυτικής Ελλάδας και τη Μακεδονία και Θεσσαλία. Τέτοια κινήματα ξεσπούν στα 1585, 1601, 1611 - 1612 και 1647.

***

Η επανάσταση στα 1821 απέδειξε περίτρανα ότι η φιλία των δυο λαών, που σφυρηλατήθηκε στους κοινούς αγώνες για εθνική απελευθέρωση, βρήκε έδαφος στη συμμετοχή και την τεράστια συμβολή των Αλβανών στην απελευθέρωση της Ελλάδας από την οθωμανική αυτοκρατορία. Αυτό αποδεικνύεται από την κοινή δράση του Κολοκοτρώνη με τον Αλβανό Αλί Φαρμάκη, αλλά και τη συμμετοχή στη Φιλική Εταιρεία Αλβανών που συνέβαλαν στην επανάσταση, όπως ο Βεκιλχαρτζής από το Βυθούκι της Κορυτσάς.

Περίοπτη θέση στην ιστορία έχουν οι αγώνες του αλβανικού λαού ενάντια στον τούρκικο ζυγό υπό την πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του εθνικού του ήρωα Γιώργη Καστριώτη ή Σκεντέρμπεη. Οι αγώνες των Αλβανών υπό τον Σκεντέρμπεη δημιούργησαν ανάταση στους βαλκανικούς λαούς και συνέβαλαν στο ξέσπασμα επαναστατικών κινημάτων στην Ελλάδα. Ο ελληνικός λαός, την περίοδο της απελευθερωτικής επανάστασης στα 1821, θεωρούσε τον Σκεντέρμπεη δικό του ήρωα. Σημαντικές, επίσης, ήταν οι διασυνδέσεις του Ρήγα Φεραίου με τους Αλβανούς Αγο Μουχουρδάρη και Μουχουδάρ Πότσα για την πραγματοποίηση του σχεδίου του, της βαλκανικής εξέγερσης, για απελευθέρωση.

***

Στα χρόνια της φασιστικής εισβολής στα 1939 - 1940, ο αλβανικός λαός έγραψε το δικό του ηρωικό έπος ενάντια στον ιταλικό φασισμό και την αλβανική μοναρχοφασιστική κυβέρνηση που τον πρόδωσε στους εισβολείς. Στις 8 - 4 - 1939, ο ανταποκριτής του "Ντέιλι Τέλεγκραφ εντ Μόρνιγκ Ποστ" στα Τίρανα έγραφε: "Στην πάλη παίρνουν μέρος όλοι οι ικανοί να φέρουν όπλα Αλβανοί. Στην Αυλώνα οι υπερασπιστές της πόλης απέκρουσαν την πρώτη έφοδο. Στο Δυρράχιο δυο φορές πέταξαν τους Ιταλούς στη θάλασσα. Στην περιοχή του Ελμπασάν στην ένοπλη αντίσταση πήραν μέρος χιλιάδες Αλβανοί πατριώτες". Οταν ο ιταλικός φασισμός επιτέθηκε στην Ελλάδα, ο αλβανικός λαός βοηθούσε με κάθε μέσο τον ελληνικό, ενάντια στον εισβολέα. Αλβανοί αγωνιστές, αν και υπό ιταλική κατοχή, χτυπούσαν μεταφορικά μέσα, εξάρθρωναν τις συγκοινωνίες ή αρνούνταν να πολεμήσουν και έφευγαν από το μέτωπο. Ο Μουσολίνι, σε γράμμα του στον Χίτλερ 22 - 11 - 1940, δικαιολογούσε την αποτυχία της επίθεσης στην Ελλάδα ως εξής: "Σχεδόν όλοι οι Αλβανοί στρατιώτες μάς πρόδωσαν. Μόνο από μια μεραρχία αναγκαστήκαμε να αφοπλίσουμε και να στείλουμε στα μετόπισθεν 6.000 Αλβανούς". (Μυστική αλληλογραφία Χίτλερ - Μουσολίνι 1940 - 1943. Αλλά και στη διάρκεια της χιτλερικής κατοχής στα Βαλκάνια, οι προσπάθειες να ρίξουν τον αλβανικό λαό ενάντια στους άλλους βαλκάνιους λαούς απέτυχαν. Σχετικά μ' αυτό, ο Χίτλερ στις 16 - 2 - 1943 έγραφε στον Μουσολίνι: "Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος για την κατάσταση στα Βαλκάνια... οι Αλβανοί αποδείχτηκαν ανάξιοι της εμπιστοσύνης μας".

***

Ο αλβανικός λαός οργάνωσε το δικό του παλλαϊκό αγώνα ενάντια στους φασίστες εισβολείς και μετά την απελευθέρωση πήρε τις τύχες του στα χέρια του για να χτίσει την καινούρια Σοσιαλιστική Αλβανία. Ακόμη και στα μετέπειτα χρόνια, που οι αντιδραστικές ξενόδουλες αστικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα διατηρούσαν το απαράδεκτο καθεστώς της εμπόλεμης κατάστασης με τη γειτονική σοσιαλιστική Αλβανία, ο αδελφός αλβανικός λαός κράτησε τους χρόνιους ακατάλυτους δεσμούς φιλίας με το λαό μας.

Η ιστορία είναι με το μέρος των λαών, γιατί την έγραψαν οι ίδιοι. Προς τι, λοιπόν, η εμμονή να συναινέσει ο ελληνικός λαός στην επέμβαση της πολιτισμένης βαρβαρότητας της "νέας τάξης πραγμάτων", που υπηρετεί δουλικά η ελληνική κυβέρνηση; Ακριβώς για να καλλιεργηθεί η αντιπαράθεση και το μίσος ανάμεσα στους δυο λαούς, ώστε να προωθηθεί η επέκταση και η ένταση της δράσης των πολυεθνικών ενάντια και στους δυο λαούς, αλλά και σ' όλα τα Βαλκάνια. Εδώ δε χωρά καμιά επανάπαυση. Το λαϊκό κίνημα μπορεί και πρέπει να δράσει, αλληλέγγυο στους εξεγερμένους, υψώνοντας τείχος, ενάντια σε όποια επέμβαση.

Στέφανος ΛΟΥΚΑΣ

Πηγή: "Οι Ελληνες και οι Βόρειοι γείτονες" Γιώργη Ζωϊδη (Πολιτικές και Λογοτεχνικές Εκδόσεις, 1957)

Η ευφορία που διακατέχει τους κύκλους της κυρίαρχης αστικής τάξης της Ελλάδας, γιατί άδραξαν την ευκαιρία να επαναλάβουν τα ηρωικά κατορθώματα της "Μεγάλης Ιδέας του Εθνους", ενάντια σ' ένα φιλικό γείτονα λαό, χτυπά ίσια στην ακόμη πιο σκληρή ταξική υποδούλωση των καταπιεσμένων στην Ελλάδα


ΤΟΥ ΝΙΚΑΝΔΡΟΥ ΚΕΠΕΣΗ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ
Ζήτημα τιμής οι γερμανικές επανορθώσεις

- Πού βρίσκεται σήμερα το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων;

- Η Διάσκεψη του Παρισιού, το 1946, των νικητριών δυνάμεων "χρέωσε" τότε τη Γερμανία να καταβάλει στη χώρα μας το ποσόν των 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον καθηγητή Α. Αγγελόπουλο, το ποσό αυτό το 1995 ξεπερνούσε τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια και σε άλλα 17,5 δισ. δολάρια ανέρχεται το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο του 1942. Μεταφραζόμενο σε ελληνικές δραχμές, το κόστος των επανορθώσεων ξεπερνά τα 11,5 τρισεκατομμύρια δραχμές.

Ομως, η κυβέρνηση του κ. Σημίτη και πριν από τις εκλογές, αν και προκλήθηκε επανειλημμένα, έκαμε πως δεν άκουσε. Κάνει εντύπωση το ότι, ενώ προσπαθεί να βγάλει και από τη μύγα ξίγκι - με την ανελέητη φορομπηχτική πολιτική της - ταυτόχρονα, αγνοεί ολότελα το τεράστιο ποσόν που έχει να λαμβάνει η χώρα μας από τη Γερμανία.

- Πώς απαντά η γερμανική κυβέρνηση στα δίκαια αιτήματα, που διατυπώνουν μια σειρά φορείς της χώρας μας;

- Η γερμανική κυβέρνηση του κ. Κολ παριστάνει την αγανακτισμένη, κάθε φορά, που γίνεται, έστω, νύξη για την οφειλή αυτή του γερμανικού κράτους. Ετσι αντέδρασε στη γερμανική Βουλή, όταν τέθηκε το θέμα από τη βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας Ούλα Γέλπκε, με τον ίδιο τρόπο τοποθετήθηκε όταν, σε άλλο Σώμα, μίλησε γι' αυτό ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας.

Αγανακτεί ο κ. Κολ και άλλα μέλη της κυβέρνησής του και προβάλλουν τον ισχυρισμό ότι με τα 135 εκατομμύρια μάρκα που κατέβαλε η Γερμανία το 1961 - σαν αποζημίωση για τα εγκλήματα που διαπράχτηκαν σε βάρος των Ελλήνων εβραϊκής καταγωγής, κύρια της Θεσσαλονίκης - ξεπλήρωσε την οφειλή. Ο ισχυρισμός αυτός ισοδυναμεί με παραλογισμό και κανένας λογικός άνθρωπος δεν είναι δυνατόν να τον αποδεχτεί.

- Πώς αξιολογείτε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης;

- Δυστυχώς, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και, σε συνέχεια, του ΠΑΣΟΚ αποδείχτηκαν ανάξιες, όσο και ανίκανες, να διεκδικήσουν τα δίκαια του ελληνικού λαού. Μόνο να τον καταδυναστεύουν ξέρουν και να του φορτώνουν όλα τα σπασμένα της κρίσης, για την οποία ο λαός μας δεν έχει καμιά ευθύνη. Αλλά και η τελευταία τοποθέτηση του κ. Θ. Πάγκαλου στη Βουλή δείχνει ότι η κυβέρνηση περιορίζει τις απαιτήσεις της χώρας μας μόνο στο κατοχικό δάνειο - και αυτό μειωμένο σχεδόν κατά το ήμισυ της αξίας του - και, στην ουσία, ανοίγει τον δρόμο του συμβιβασμού με τους απαράδεκτους ισχυρισμούς της γερμανικής πλευράς.

- Ποια είναι η σημασία αυτών των απαιτήσεων;

- Για μας, το πρόβλημα αυτό, εκτός των άλλων, είναι και ζήτημα τιμής για το λαό και την πατρίδα. Είναι ακόμη και ζήτημα διαπαιδαγώγησης της σημερινής γερμανικής νεολαίας. Να διδαχτεί, δηλαδή, ότι τα εγκλήματα και οι συνέπειες που απορρέουν απ' αυτά δεν μπορούν να παραγράφονται.

Η ΠΕΑΕΑ και οι συνεργαζόμενες με αυτήν ΕΑΜογενείς ενώσεις θα προγραμματίσουμε μαζί με άλλους φορείς, π.χ. συνταξιούχους, κινητοποιήσεις για να βάλουμε την κυβέρνηση, όσο και άλλα κόμματα της Βουλής των Ελλήνων, μπροστά στις ευθύνες τους.

Γ. Ζαχ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ