ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Μάρτη 1997
Σελ. /28
ΚΕΝΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΗ
Η σκυτάλη στον ενιαίο αγώνα του λαού
Τιμάμε την επέτειο της επανάστασης του '21 με το δυνάμωμα της πάληςενάντια στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες

Απόμαχοι της δουλιάς

Νέες και νέοι

Στρατιώτες, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί

Η επανάσταση του 1821, με το σαφές εθνικοαπελευθερωτικό και κοινωνικό της περιεχόμενο, δεν προσφέρεται για λόγια γενικά για την "ελευθερία". Η επανάσταση του 1821, ενάντια στην "τάξη" της εποχής εκείνης και στους εγχώριους κοτζαμπάσηδες, δίνει το μήνυμα που διατηρεί άσβεστη τη φλόγα του και σήμερα. Ο λαός δεν κάμφθηκε μπροστά στην κυρίαρχη παντοδύναμη οθωμανική αυτοκρατορία και στην "Ιερή Συμμαχία". Επαναστάτησε, αγνόησε τις φωνές της υποταγής, τα κηρύγματα των "φρονίμων"! Ζώστηκε τ' άρματα στα βουνά, στα ρουμάνια, στους κάμπους και στις θάλασσες. Παντού ήχησε το σύνθημα του αγώνα"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ"! Οι επαναστάτες αγωνιστές αψήφησαν το "ρεαλισμό" της υπόκλισης στον δυνάστη. Απέδειξαν πως ένας λαός, όταν θέλει, μπορεί να σπάσει τα δεσμά του, όσα εμπόδια κι αν παρεμβληθούν.

Η επανάσταση του '21, η αντίσταση στους φασίστες κατακτητές, ο ηρωικός αγώνας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, οι μετέπειτα αντιιμπεριαλιστικοί λαϊκοί αγώνες, είναι η ιστορική αγωνιστική συνέχεια ενός λαού που μάχεται. Αυτή την ιστορική συνέχεια, τις επαναστατικές και αγωνιστικές παραδόσεις, θέλουν να ξεχάσουμε. Σήμερα, μας καλούν στη νέα υποταγή στο "μονόδρομο" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΝΑΤΟ, της "νέας τάξης πραγμάτων".

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες,

Απόμαχοι της δουλιάς

Νέες και νέοι

Ανδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων

Μεγάλοι νέοι κίνδυνοι ζώνουν την Ελλάδα και γενικά τα Βαλκάνια, εξαιτίας της υλοποίησης των εγκληματικών σχεδιασμών του ιμπεριαλισμού. Οι πολυεθνικές, με αιχμή τους το ΝΑΤΟ, ανοίγουν δρόμους για την επέλαση και κυριαρχία τους. Αυτοί οι κίνδυνοι προέρχονται από την προωθούμενη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, καθώς και από τη θεσμοθετημένη απόφασή του να επεμβαίνει στα εσωτερικά των χωρών, με κάθε τρόπο και μέσο, προκειμένου να καταστέλλει τα λαϊκά κινήματα και γενικά να καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις σε όφελος της πλουτοκρατίας. ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η νέα "Ιερά Συμμαχία", οι νέοι Μέτερνιχ, οι σύγχρονοι σφαγείς των λαών. Εναντίον τους οι λαοί πρέπει να ορθώσουν το δικό τους μέτωπο, συνδέοντας αυτό τον αγώνα με βαθιές πολιτικές αλλαγές στο εσωτερικό των χωρών τους.

Σ' αυτόν το δρόμο βρίσκεται η δυνατότητα υλοποίησης των ελπίδων και του ελληνικού λαού.

Η στάση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των άλλων πολιτικών δυνάμεων, που τη στηρίζουν στη βασική της κατεύθυνση, δεν έχει καμιά σχέση με την πολιτική ισότιμης συνεργασίας και αλληλεγγύης προς τους λαούς των Βαλκανίων, με την πολιτική που εκφράζει και υπερασπίζεται και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Η πολιτική της επέμβασης στην Αλβανία - ανεξάρτητα από τα προσχήματα - έρχεται σαν συνέχεια της συμμετοχής ελληνικού στρατού στη δύναμη επιβολής της αμερικανόπνευστης συμφωνίας "ειρήνης" του Ντέιτον στη Βοσνία.

Οι λαοί της Βαλκανικής συνδέονται με τον ελληνικό λαό με δεσμούς φιλίαςκαι κοινών αγώνων, ενάντια στους Τούρκους κατακτητές, ενάντια στουςφασίστες κατακτητές του γερμανοϊταλικού άξονα. Οι λαοί της Βαλκανικήςγνώρισαν σ όλες τους τις δοκιμασίες τη συμπαράσταση, αλληλεγγύη καιυποστήριξη του ελληνικού λαού. Μας γνώρισαν σαν συμμάχους και συναγωνιστές,σαν ανθρωπιστές, φιλειρηνιστές και όχι ως δύναμη "αποκατάστασης της τάξης".Η πολιτική της κυβέρνησης στην Αλβανία στρέφεται ενάντια στα βασικάδικαιώματα και ελευθερίες του αλβανικού λαού και πρώτα απ' όλα στοαπαράγραπτο δικαίωμά του να αποφασίζει ο ίδιος για την πορεία της χώραςτου. Το ίδιο απαράδεκτες είναι και οι υποκριτικές κραυγές για την προστασίατης μειονότητας. Ο κίνδυνος για τη μειονότητα και όλο τον αλβανικό λαό είναιη ίδια η ιμπεριαλιστική επέμβαση, όποιο μανδύα και αν της φορέσουν για ναγίνει αποδεκτή από την κοινή γνώμη.

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να συμμετάσχει στην πολυεθνική δύναμη "ταχείας επέμβασης" του ΝΑΤΟ, διεκδικεί μάλιστα και την έδρα της στη Θεσσαλονίκη.Επιπλέον, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πολιτεύεται ως μεσάζων για τη διαμόρφωσητων όρων ένταξης στο ΝΑΤΟ και των άλλων βαλκανικών χωρών.

Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να υψώσει στεντόρεια φωνή διαμαρτυρίας καικαταδίκης, ενάντια στην επέμβαση στην Αλβανία. Να αξιώσει από την κυβέρνησηκαι τα πολιτικά κόμματα, ν' αρνηθούν οποιαδήποτε συμμετοχή της Ελλάδαςστην ιμπεριαλιστική επέμβαση!

Εργαζόμενοι

Ο παλλαϊκός ξεσηκωμός του 1821 δίνει σήμερα τη σκυτάλη στον ενιαίο αγώνα της εργατικής τάξης, της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, των μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης. Τότε ήταν η πάλη για το μοίρασμα της γης και η δημιουργία της ενιαίας εσωτερικής αγοράς.Σήμερα είναι η πάλη για ανάπτυξη σε φιλολαϊκή κατεύθυνση, ενάντια στην ΕΕ, στην εγχώρια ολιγαρχία και στα κόμματα που τις υπηρετούν

Η ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Το σπίτι της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό

Ο Ρήγας Φερραίος

Ο Νικόλαος Σκουφάς



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ