ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΙΝΑΠ
Ούτε βάση για συζήτηση

Ζητά συζήτηση από μηδενική βάση για το νομοσχέδιο υγείας με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, ενώ δηλώνει ότι θα πάρει πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση

"Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας δεν μπορεί να χρησιμεύσει ούτε ως βάση πραγματικού διαλόγου. Πρέπει να υπάρξει εφ' όλης της ύλης διάλογος από μηδενική βάση με όλους ενδιαφερόμενους (υγειονομικούς, ασφαλιστικά ταμεία, χρήστες υγείας κλπ.) για τον καθορισμό ενός νέου πλαισίου ενίσχυσης και διεύρυνσης της δωρεάν και δημόσιας περίθαλψης".

Τα παραπάνω αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ. Να σημειωθεί ότι η απόφαση αυτή ψηφίστηκε από όλες τις παρατάξεις, πλην της ΠΑΣΚ - Γιατρών που ψήφισε λευκό.

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς σε συνελεύσεις ανά νοσοκομείο και αμέσως μετά να γίνει Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ για ενημέρωση και προγραμματισμό κινητοποιήσεων. Επίσης το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ θα πάρει πρωτοβουλίες διαλόγου και συντονισμού με άλλους ενδιαφερόμενους φορείς για την κατοχύρωση και διεύρυνση του δωρεάν χαρακτήρα της περίθαλψης.

Σημαντική για τα τεκταινόμενα στο χώρο της υγείας θα είναι και η αυριανή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Σε ανακοίνωσή του, το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει με εκβιαστικό και αντιδημοκρατικό τρόπο το σχέδιο νόμου, καθώς ανακοίνωσε ως χρονοδιάγραμμα διαλόγου ένα δεκαπενθήμερο. Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις, η ΕΙΝΑΠ επισημαίνει ότι με αυτές ανατρέπεται το ισχύον καθεστώς χρηματοδότησης και οικονομικής λειτουργίας των κρατικών μονάδων περίθαλψης."Νοσοκομεία και Δίκτυα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, συνεχίζει η ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ, θα λειτουργούν σαν ιδιότυπες "επιχειρήσεις", διοικούμενα από γενικούς διευθυντές - managers, με κύριο στόχο την περικοπή δαπανών. Επιχειρείται να περικοπούν παραπέρα δραστικά οι κρατικές κοινωνικές δαπάνες προς τη δημόσια περίθαλψη, μέσω του συστήματος των κλειστών - σφαιρικών προϋπολογισμών. Δίνεται η δυνατότητα στις κρατικές μονάδες περίθαλψης να αυξάνουν, διαφοροποιούν και κατηγοριοποιούν τα νοσήλια με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και επιβάλλεται καθεστώς ελεύθερης αγοράς εταιριών, και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, με τεράστια επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν. Δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για τον περιορισμό της ασυδοσίας των μεγάλων οργανωμένων ιδιωτικών κέντρων. Συνέπεια των παραπάνω είναι, αναπόφευκτα, η περαιτέρω παρεμπόδιση της ισότιμης παροχής περίθαλψης, κυρίως, για τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα".

Η ΕΙΝΑΠ επισημαίνει ακόμα τα εξής:

  • "Αναπαλαιώνεται" σε συντηρητική κατεύθυνση η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για δημιουργία υποδομής πρωτοβάθμιας περίθαλψης εκεί που δεν υπάρχει (π.χ. μεγάλες αστικές περιοχές). Δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη ούτε για θέσεις, αποδοχές και εργασιακές σχέσεις των σχολιάτρων, παρά τη μεγάλη προβολή του μέτρου.
  • Επιχειρείται συντηρητική αναδιάρθρωση του ιατρικού δυναμικού, όσον αφορά την εκπαίδευση, την ειδίκευση, τις εργασιακές σχέσεις, την επιστημονική εξέλιξη και την ιεραρχία. Αυτό γίνεται με τα εμπόδια στην ειδίκευση των νέων γιατρών, τη διατήρηση και επέκταση της μη μονιμότητας, τη διατήρηση και ισχυροποίηση των υπερεξουσιών του διευθυντή και τη θεσμοθέτηση των διαρκών κρίσεων με εξευτελιστικούς όρους. "Η εξέλιξη, υπογραμμίζει, που προβλέπεται για τους ήδη υπηρετούντες μόνιμους γιατρούς του ΕΣΥ, είναι χωρίς αντίκρισμα, αφού οι θέσεις αυτών που θα εξελιχθούν ορίζεται σαφώς ότι δε θα συμπληρώνονται".

Επίσης καταργούνται και τυπικά όλες οι αρμοδιότητες των εκλεγμένων Επιστημονικών Επιτροπών - περνούν στο διορισμένο αρχίατρο - επεκτείνεται ο ασφυκτικός κυβερνητικός και κομματικός έλεγχος στα Συμβούλια Κρίσης των γιατρών και ενισχύεται ο ρόλος του καθηγητικού - πανεπιστημιακού κατεστημένου στο συνολικό έλεγχο του συστήματος.

Δεν προβλέπεται κανένα μέτρο για την ανεργία των νέων ειδικευμένων γιατρών, αλλά, αντίθετα, θεσμοθετείται μέσα από διάφορα "παράθυρα" καθεστώς εργασιακής και επιστημονικής "περιπλάνησης".

Η παραπάνω τοποθέτηση της ΕΙΝΑΠ, όπως επισημαίνει η ίδια, όχι μόνο δεν υπονοεί ότι πρέπει να διατηρηθεί η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση στη δημόσια περίθαλψη, αλλά, αντίθετα, χρειάζεται να ανατραπεί ριζικά, με κριτήριο, από τη μία, την κάλυψη των πραγματικών υγειονομικών αναγκών του εργαζόμενου λαού, με σύγχρονη, δωρεάν, υψηλού επιπέδου και ισότιμη περίθαλψη και, από την άλλη, την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των λειτουργών της υγείας για αξιοπρεπή επαγγελματική αποκατάσταση, επιστημονική εξέλιξη και ανθρώπινες αποδοχές.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν την κατοχύρωση και διεύρυνση του

δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του Συστήματος Υγείας με αύξηση των κοινωνικών δαπανών και την αναβάθμιση της θέσης και προοπτικής των νοσοκομειακών γιατρών με τη μονιμότητα, την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση απασχόληση για όλους τους γιατρούς, νεοεισερχόμενους και υπηρετούντες, και νέο, αξιοπρεπές ιατρικό μισθολόγιο.

Τη βαθμίδα του επιμελητή Β, ως κύρια πύλη εισόδου στο ΕΣΥ, καθώς και την απρόσκοπτη εξέλιξη όλων των γιατρών, ζητά η ΕΙΝΑΠ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ