ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ
Ανευ όρων σε ιδιώτες η παραλία

Παρέμβαση στη Βουλή βουλευτών του ΚΚΕ που κατέθεσαν σχετική Ερώτηση

Σε έρμαιο των κερδοσκοπικών διαθέσεων διαφόρων ιδιωτών έχει μετατραπεί η παραλία του Αγίου Κοσμά στο Ελληνικό. Ιδιωτικές εταιρίες δρουν στην κυριολεξία ανενόχλητες, με αποτέλεσμα πριν από δύο χρόνια να "φυτρώσει" ένα τείχος ύψους 2,5 μέτρων και μήκους 500 μέτρων, στερώντας έτσι στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής την πρόσβαση στην παραλία!

Από τότε μέχρι σήμερα οι αυθαιρεσίες των ιδιωτών στην παραλία συνεχίζονται ανεξέλεγκτα και έχουν προχωρήσει αρκετά, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών ότι το "πρόβλημα των πολεοδομικών και άλλων παρεμβάσεων στην παραλία θα αντιμετωπιστεί άμεσα"... Το γεγονός αυτό επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και Μ. Κωστόπουλος με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.

"Το αυθαίρετο τείχος εξακολουθεί να υπάρχει, αφού η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έχει παραχωρήσει τμήματα της παραλίας σε ιδιώτες, οι οποίοι δημιουργούν τετελεσμένα γεγονότα, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η χρήση της παραλιακής ζώνης. Οι συγκεκριμένοι ιδιώτες ("Δειλινά" - "Φαντασία" - πλαζ Αγίου Κοσμά - ΚΑΡΤΙΝΓΚ), τονίζουν στην ερώτησή τους οι κομμουνιστές βουλευτές, χρησιμοποιούν τη γη για κερδοσκοπικές χρήσεις, ενοχλητικές και άσχετες με το περιβάλλον". Τέλος, οι Ορ. Κολοζώφ και Μ. Κωστόπουλος ρωτούν τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού, Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης:

- Με ποιον τρόπο θα διασωθεί ο παραλιακός χώρος του Αγίου Κοσμά, μιας και μέχρι στιγμής δεν έχει κατεδαφιστεί το τείχος και αφήνονται οι ιδιώτες να προχωρούν χωρίς έλεγχο για κερδοσκοπικούς σκοπούς σε χρήσεις γης που είναι εντελώς αντίθετες με τους σκοπούς για τους οποίους παραχωρήθηκε η συγκεκριμένη παραλία στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού;

- Τι μέτρα θα πάρουν, ώστε με τους νέους συντελεστές δόμησης να μην επιβαρυνθεί το περιβάλλον με προσθήκη νέων κτισμάτων, όπως προκύπτει από τη μελέτη που προτείνει ο Οργανισμός Αθήνας, αλλά να γίνουν δεκτές οι σχετικές προτάσεις και αποφάσεις του Δήμου Ελληνικού;

- Τι μέτρα θα παρθούν και πότε, ώστε επιτέλους ο Δήμος Ελληνικού να έχει ουσιαστική συμμετοχή στον έλεγχο και τη διαχείριση της παραλίας προς όφελος των κατοίκων όχι μόνο του Ελληνικού, αλλά και όλης της Αθήνας;

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος Ελληνικού, Κ. Κορτζίδης,με έγγραφό του προς τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά, πριν από δύο χρόνια, είχε χαρακτηρίσει αυθαίρετες, παράνομες και αντισυνταγματικές τις ενέργειες αυτές, αφού "η παραλία αποτελεί κοινόχρηστο χώρο και σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, απαγορεύεται η οποιαδήποτε μορφή κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης".

ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Τελευταία μέρα για υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας

Εκπνέει σήμερα η τελική προθεσμία σε 32 δήμους και κοινότητες της χώρας

Εκτός από την Εφορία, ουρές παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες και στα δημοτικά και κοινοτικά καταστήματα 32 δήμων και κοινοτήτων για την κατάθεση των δηλώσεων ιδιοκτησίας στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις περιοχές αυτές η προθεσμία κατάθεσης των δηλώσεων ιδιοκτησίας λήγει οριστικά σήμερα και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν αναμένεται να δοθεί άλλη παράταση. Οπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, "το κτηματολόγιο δεν είναι ποινολόγιο". Παρ' όλα αυτά, δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις που προβλέπουν πρόστιμα μέχρι και 500.000 δρχ. σε όσους δεν καταθέσουν δηλώσεις ιδιοκτησίας.

Εντός των προσεχών μάλιστα βδομάδων αναμένεται να εκδοθούν ειδικές έντυπες βεβαιώσεις οι οποίες θα επιδοθούν σε όσους κατέθεσαν δηλώσεις ιδιοκτησίας και οι οποίες θα κατατίθενται υποχρεωτικά σε οποιαδήποτε συναλλαγή ή δικαιοπραξία αφορά τα ακίνητά τους. Αυτό σημαίνει ότι όποιοι δεν καταθέσουν τις δηλώσεις αυτές χάνουν κάθε δικαίωμα πώλησης, δόμησης ή αποζημίωσης σε περίπτωση απαλλοτρίωσης του ακινήτου τους.

Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας λήγει σήμερα στις εξής περιοχές:

Στην Αττική στους Δήμους Χαλανδρίου, Καισαριανής, Ζωγράφου, Αγίου Δημητρίου, Ελευσίνας, και στην Κοινότητα Μαγούλας.

Στο νομό Καβάλας στους Δήμους Φιλίππων, Ελευθερούπολης και στις Κοινότητες Ν. Περάμου και Ελευθερών.

Στο νομό Χαλκιδικής στις Κοινότητες Νέου Μαρμαρά και Συκέας.

Στο νομό Κιλκίς στο Δήμο Πολυκάστρου.

Στο νομό Καρδίτσας στις Κοινότητες Αγναντερού και Προαστίου.

Στο νομό Τρικάλων στις Κοινότητες Μεγάλων Καλυβίων και Αγίας Κυριακής. Στο νομό Ζακύνθου στις Κοινότητες Παντοκράτορος, Καλαμακίου, Αργασίου και Βασιλικού.

Στο νομό Ηλείας στο Δήμο Λεχαινών.

Στο νομό Φθιώτιδας στην Κοινότητα Μαρτίνου.

Στο νομό Αργολίδας στο Δήμο Αργους.

Στο νομό Αρκαδίας στο Δήμο Αστρους και την Κοινότητα Δολιανών.

Στο νομό Κυκλάδων στο Δήμο Μυκόνου και τις Κοινότητες Επισκοπής Γωνιάς, Πύργου Καλλίστης, Εμπορίου, Μεγαλοχωρίου και Ακρωτηρίου.

Δικάζονται δύο συνδικαλιστές του ΟΣΕ

Δικάζονται σήμερα στο 4ο Τριμελές Εφετείο Αθηνών δυο συνδικαλιστές του ΟΣΕ, με την κατηγορία της "παρακώλυσης συγκοινωνιών", κατά τη διάρκεια απεργιακής κινητοποίησης της ΓΣΕΕ στις 6 Ιούνη 1990!

Κατηγορούμενοι είναι ο τότε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) Σπ. Κότσιας και ο συνδικαλιστής Δημ. Φυσέκης.Στην πρώτη δίκη τους, που είχε γίνει στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, πριν επτά χρόνια (!), είχαν αθωωθεί, αφού δεν προέκυψαν εναντίον τους ενοχοποιητικά στοιχεία. Ομως, εναντίον της αθωωτικής απόφασης ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία Εφετών.

Η ΠΟΣ, με χτεσινή της ανακοίνωση, καλεί τη ΓΣΕΕ και τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τους δικαζόμενους συνδικαλιστές, τονίζοντας ότι η παραπομπή τους σε νέα δίκη, έχει σκοπό την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

Αλλάζει η ώρα

Από μεθαύριο Κυριακή, 30 Μάρτη 1997, θα ισχύσει η θερινή ώρα. Στις 3 π.μ. της Κυριακής οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μια ώρα μπροστά, ώστε να δείχνουν 4 μ.μ. Η θερινή ώρα θα ισχύσει έως τις 26 Οκτώβρη 1997.

Επιλεκτικές αναθέσεις καταγγέλλουν οι εργολήπτες

Οι αμαρτωλές μεθοδεύσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, σχετικά με τον τρόπο ανάθεσης των δημοσίων έργων, έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιριών (ΣΑΤΕ), ο οποίος ζητά την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού. Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος καταγγέλλει την επιλεκτική ανάθεση των έργων από το ΥΠΕΧΩΔΕ σε "ολιγάριθμες - επιλεγμένες επιχειρήσεις του εργοληπτικού κόσμου, οδηγώντας έτσι τη συντριπτική πλειοψηφία των υπόλοιπων - κυρίως των μικρομεσαίων - σε μαρασμό και κλείσιμο".

Παράλληλα, ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι οι προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με τις διαδικασίες ανάθεσης των δημοσίων έργων "καταργούν τα δικαιώματα επιχειρήσεων, για συμμετοχή τους σε δημοπρασίες, ενώ διατηρούνται οι μέθοδοι υποκειμενικής και ανέλεγκτης ανάθεσης των έργων, που δεν εξυπηρετούν το γενικότερο εθνικό συμφέρον". Ακόμα, ο Σύνδεσμος καλεί τον πρωθυπουργό να παρέμβει προκειμένου να "αποφευχθεί η καταστρατήγηση βασικών αρχών ίσης μεταχείρισης των επιχειρήσεων του Κλάδου", ενώ καταλήγει τονίζοντας ότι "ο εργοληπτικός κόσμος καταγγέλλει ανοιχτά τις μεθοδεύσεις αυτές και προειδοποιεί ότι θα κινήσει όλες τις διαδικασίες για την προάσπιση του εθνικού συμφέροντος και προστασίας των εκατοντάδων επιχειρήσεων - μελών του Συνδέσμου".

Συγκέντρωση υπογραφών κατά της Ολυμπιάδας του 2004

Τις αρνητικές οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την ενδεχόμενη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η "Πρωτοβουλία Πολιτών Ενάντια στη Διεξαγωγή των Αγώνων". Η επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει τη συγκέντρωση υπογραφών σε κείμενο, στο οποίο εκφράζεται η αντίθεσή της για τη διεξαγωγή των αγώνων στη χώρα μας.

"Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας θα απορροφήσει πολύτιμους οικονομικούς πόρους και θα αυξήσει το δημόσιο χρέος χωρίς να υπάρχει ορατή δυνατότητα αποπληρωμής του. Θα επιτείνει τον υδροκεφαλισμό της πρωτεύουσας και το μαρασμό της περιφέρειας και θα επιδεινώσει τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Αθήνας", αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η πρωτοβουλία πολιτών.

ΕΥΟΣΜΟΣ
Σώζεται μοναδικός πνεύμονας πρασίνου

Ο μοναδικός πνεύμονας πρασίνου στο κέντρο του Ευόσμου Θεσσαλονίκης, μία έκταση 5 στρεμμάτων που ανήκει στον μεγαλοεκδότη Τεγόπουλο και κινδύνευε άμεσα με τσιμεντοποίηση, τελικά διασώζεται με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η έκταση αυτή είχε κηρυχτεί με διάταγμα ως χώρος πρασίνου, αλλά πριν περίπου ενάμιση χρόνο η διοίκηση του Δήμου Ευόσμου ζήτησε τον αποχαρακτηρισμό του μετά από αίτημα του Τεγόπουλου. Το Δημοτικό Συμβούλιο Ευόσμου κατά πλειοψηφία αποφάσισε την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου και τη μετατροπή του χώρου σε οικοδομικό τετράγωνο. Το ΣΦΟΠ και στη συνέχεια το ΥΠΕΧΩΔΕ ενέκριναν την πρόταση, όμως τώρα το ΣτΕ κρίνει ως μη νόμιμη την προτεινόμενη μετατροπή του ρυμοτομικού, διασώζοντας με τον τρόπο αυτό ένα χώρο πρασίνου που τόση ανάγκη τον έχει ο Δήμος Ευόσμου.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι η έκταση αυτή είχε παραχωρηθεί το 1953 από το Δημόσιο στην οικογένεια Τεγόπουλου για την προσφορά της στον Μακεδονικό Αγώνα! Η δημοτική παράταξη "Συνεργασία Πολιτών για την Πρόοδο του Ευόσμου", που κατήγγειλε και καταψήφισε στο Δημοτικό Συμβούλιο την προτεινόμενη τροποποίηση, οργάνωσε μια σειρά από κινητοποιήσεις, προκειμένου να ματαιωθούν τα σχέδια που ευνοούσαν μία συγκεκριμένη οικογένεια, αλλά υποβάθμιζαν ακόμη περισσότερο το κέντρο του Ευόσμου. Οπως δήλωσε στο "Ρ" ο επικεφαλής της "Συνεργασίας" Βασ. Τζήκας, "η απόφαση του ΣτΕ αποδίδει δικαιοσύνη, γιατί διασώζεται από την τσιμεντοποίηση μία έκταση που την έχει μεγάλη ανάγκη ο Εύοσμος και παράλληλα δικαιώνει και τους αγώνες της παράταξής μας να μην αποδοθεί αυτός ο πνεύμονας πρασίνου στους εργολάβους".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ